220. De la Trinitat Nova a Can Cuiàs per Torre Baró, el turó de Canyelles i el mirador de l’Estrella

ÍNDEX DE CONTINGUTS

  1. DADES TÈCNIQUES
  2. LA TRAVESSA
  3. MAPES
    1. TOPOGRÀFIC
    2. TRACK A WIKILOC
  4. LA RESSENYA
  5. DIFICULTAT
  6. ELS TRENS
  7. FOTOGRAFIES
  8. BIBLIOGRAFIA
    1. BIBLIOGRAFIA WEB
    2. CARTOGRAFIA
  9. RUTES RELACIONADES

DADES TÈCNIQUES

  • Estació de sortida: La Trinitat Vella (metro Barcelona)
  • Estació d’arribada: Can Cuiàs (metro Barcelona)
  • Distància/durada: 7,2 km / 1h45 (sense aturades)
  • Desnivell:  +/- 250 m
  • Dificultat: ruta fàcil de seguir amb desnivell mitjà.
  • TRACK A WIKILOC

LA TRAVESSA

Curta caminada que ens portarà pel vessant més oriental de la serra de Collserola, la que frega els límits municipals de Barcelona i de Montcada i Reixac.

L’àrea de Torre Baró del parc natural de Collserola, amb el permís del turó de Montcada, potser sigui la més degradada, deixada i la que menys invita a recórrer-la de tot l’espai natural. A la multitud de torres elèctriques i cablejats que la creuen en paral·lel, cal afegir la desgràcia de ser una de les zones del parc que més pateixen incendis forestals, unes cremes que eviten que la muntanya regeneri el bosc com caldria.

A més a més, si hi aneu a caminar un diumenge, hi trobareu innombrables residus de botellots. Hem fet la ruta quan aquests eren prohibits per les restriccions de la pandèmia de la covid, però tot i així, les ampolles de vidre i els gots de plàstic s’acumulen sovint al mirador de la Torre Baró i a les zones de lleure de Can Cuiàs i del Fondal.

De la ruta cal destacar el mirador de l’Estrella. Colpeix treure el cap a aquell punt panoràmic abocat sobre una autopista i vistes a l’escapçat del turó de Montcada, una muntanya que l’explotació minera va rebaixar uns metres. També es va perdre l’ermita que coronava el cim i que en postals antigues encara podem veure.

La ruta acaba a l’estació de metro de Can Cuiàs, estació situada dins del terme municipal de Montcada i Reixac. Aquells qui vulguin conèixer millor el nostre territori, els invito a acabar la travessa a l’estació de Torre Baró, una parada de Rodalies situada al barri de Ciutat Meridiana de Barcelona. El barri té molts pendents i té la curiositat del seu nomenclàtor. Tots els carrers porten noms de muntanyes. Així que no és estrany que us trobeu caminant pels carrers de les Agudes, del Pedraforca, del Costabona, del Moixeró, dels Rasos de Peguera….

Per cert, per a més curiositat, els noms de carrer del barri de Can Cuiàs (Montcada i Reixac) bona part d’ells duen noms de flors: carrer de les Gardènies, carrer de les Petúnies, carrer dels Geranis…

MAPES

TOPOGRÀFIC
Mapa topogràfic de la ruta
TRACK A WIKILOC
Track a Wikiloc

LA RESSENYA

KM 1,6
Mirador de Torre Baró: Construït el 1989 alhora que la restauració de la torre. Situat pocs metres abans de la Torre del Baró just en una corba tancada de la carretera a Cerdanyola. Té una balconada superior des d’on es tenen enormes vistes de Barcelona i un templet de maó a vista i formigó a la part de ponent.

KM 1,9
Torre del Baró: el Castell de Torre Baró està situat entre els barris de Roquetes i de Torre Baró. El nom de Torre Baró prové en realitat d’una altra torre, actualment desapareguda, que estava situada on es troba actualment l’estació de metro, i que va ser la residència del baró de Pinós fins que al 1714, arran de la guerra de Successió, va ser destruïda. És una construcció d’inicis del segle XX. Es va edificar com a projecte per crear un hotel que fos el centre d’una urbanització a la zona, però finalment el pla urbanístic no va funcionar i va acabar abandonada sense haver-se’n enllestit les obres. Finalment, l’any 1989 el castell va ser restaurat i declarat patrimoni històric per l’Ajuntament de Barcelona, i al seu voltant es va construir un magnífic mirador. Actualment és un punt d’informació i educació ambiental del parc de Collserola, tot i que el 2021 estava sent reformat. (Extret del web Ajuntament de Barcelona)

KM 2,6
Turó de Roquetes: muntanya de 304 m del vessant oriental de la serra de Collserola. Al vessant sud del turó hi ha les restes d’una antiga mina de baritina coneguda també per mina Felipe, atès que va ser ocupada per una persona així anomenada durant mitjans del s. XX.

KM 5,5
Escultura filtrabicicletes: escultura situada a l’entrada d’un camí de pas exclusiu per a caminants que pretén evitar el pas de les bicicletes. Tasca ingent i absurda atesa la manca total d’educació de la majoria (no tots) dels ciclistes que recorren el parc natural. Fins i tot resulta fàcil trobar fotos a internet de ciclistes saltant-se-la.

KM5,7
Mirador de l’Estrella: anomenat així per la forma en cinc punxes que té. El paisatge des d’aquest punt és corprenedor. I no per la bellesa de l’entorn, sinó per les vistes a autopistes de vuit carrils que hi ha, per les benzineres que veiem, per les torres elèctriques que travessen el paisatge o per les pedreres que destrossen muntanyes que observem… Després del pas per aquest mirador ens hauríem de plantejar decidir què o que no és entorn protegit.

KM 6,6
Àrea d’estada de Can Cuiàs: Zona verda compta amb una extensió de 22,53 ha que disposa de tres àrees d’estada amb bancs i taules per al descans i àpats a l’aire lliure. Amb font.

KM 7,2
Ciutat Meridiana: És un barri del districte de Nou Barris de la ciutat de Barcelona. Es va construir a partir de 1963 en una zona on s’havia de construir un cementiri. De fet, l’actual cementiri de Collserola queda ben a prop. Té una població de 10.800 hab. (2019). Es va construir entre el riu Besòs i els vessants orientals del turó de Roquetes, pendents que queden reflectits en carrers costeruts i de no gaire fàcil accés que se superen gràcies a escales. Com a curiositat el nom dels carrers també reflecteixen aquest caire muntanyenc del barri amb noms relatius a cims de casa nostra.

DIFICULTAT

Ruta sense dificultats. Per pujar al cim del turó de Canyelles hi ha una variant directa (waypoint) que si es fa servir puja al cim per un petit esperó rocós. El cim està format per una esplanada on és habitual veure-hi els caps de setmana de primavera i de bon temps fer-hi pícnic. El punt més elevat del turó és rocallós i aeri (poca alçada) si ens enfilem dalt de tot.

ELS TRENS

Travessa que aprofita dues estacions del metro de Barcelona. La sortida la fem des de de la Tinitat Nova, una estació que enllaça la L3 i la L4. Per tant és d’accés fàcil atès que hi conflueixen dues línies de la xarxa barcelonina.

L’estació d’arribada ja no és tant coneguda. La L11 Trinivat Vella-Can Cuiàs rarament és utilitzada per altres usuaris que no siguin veïns dels barris per on passa la línia.

La L11 és una línia que és una perllongació de la L4 però en metro lleuger i en via única. S’agafa de la mateixa andana de la línia groga. Aquest sistema va ajudar a estalviar diners, però perd una mica la seva eficàcia a l’hora de transportar passatgers.

ESTACIÓ DE SORTIDALa Trinitat Nova: estació de metro situada al barri del mateix nom de Barcelona. Final de línia de la L3 i L5. No hi trobareu serveis al voltant.

ESTACIÓ D’ARRIBADACan Cuiàs: dins el barri de Can Cuiàs de Montcada i Reixac.

OPCIÓ FINAL a Torre Baró (Rodalies): Si voleu conèixer millor el vostre país, us recomanem acabar la ruta a l’estació de Rodalies de Torre Baró. Caldrà travessar tota Ciutat Meridiana, un barri barceloní que de ben segur heu vist molts cops passant per l’autopista però pocs de nosaltres hem trepitjat. Com a curiositat veure que els noms dels seus carrers fan tots referència a muntanyes catalanes.

FOTOGRAFIES

BIBLIOGRAFIA

BIBLIOGRAFIA WEB

EL TEMPS

ELS TRENS

WEBS

CARTOGRAFIA
  • Mapa Collserola 1:25.000 Ed. Alpina

RUTES RELACIONADES

Publicada a:

, , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Advertisement

Fes un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s