221. De Flix a Riba-roja d’Ebre per la Reserva Natural de Sebes seguint el GR-99

ÍNDEX DE CONTINGUTS

 1. DADES TÈCNIQUES
 2. LA TRAVESSA
 3. MAPES
  1. TOPOGRÀFIC
  2. TRACK A WIKILOC
 4. LA RESSENYA
 5. ELS SENDERS
 6. ELS TRENS
 7. FOTOGRAFIES
 8. BIBLIOGRAFIA
  1. BIBLIOGRAFIA WEB
  2. CARTOGRAFIA
 9. RUTES RELACIONADES
 10. ENTRADES RELACIONADES

DADES TÈCNIQUES

 • Estació de sortida: Flix (Ribera d’Ebre)
 • Estació d’arribada: Riba-roja d’Ebre (Ribera d’Ebre)
 • Distància/durada: 13,8 km / 4h (sense aturades)
 • Desnivell:  +/- 150 m
 • Dificultat: ruta fàcil de seguir. Sense desnivells.
 • TRACK A WIKILOC

LA TRAVESSA

Interessant travessa que segueix íntegrament el GR-99 Camí natural de l’Ebre durant part de la etapa 37 que va d’Almatret a Flix (22,8 km). Nosaltres, però, seguirem aquest sender entre les estacions de tren de Flix i de Riba-Roja d’Ebre, dos municipis de la comarca de la Ribera d’Ebre, en un recorregut que no arriba als 14 km.

La ruta creua l’interessant Reserva Natural de Sebes, una zona humida a la riba nord de l’Ebre que juntament amb el Meandre de Flix forma un espai protegit de 250 ha. Aquí hi trobarem passeres de fustaaguaits i miradors des d’on poder observar fauna, especialment aus, tot i que també cavalls de la Camarga. També un centre d’interpretació del Camí de Sirga (Casa de Paiola), un museu (Casa del Director) i unes ruïnes iberes. Pel que fa als equipaments, consultar la seva obertura durant el periode pandèmic. Quan vam fer la ruta (setembre 2020), la casa del Director obria fins les 14h, però el centre d’interpretació era tancat. Els aguaits eren oberts, tot i que amb limitació d’aforament i obligació d’entrar-hi amb màscara.

Durant la primera part de la caminada, tot i caminar prop de riu, l’Ebre el veurem poc. La zona humida de Sebes s’interposa entre el curs fluvial i nosaltres. Tot i els diferents punts d’observació de llacunes, el riu serà distant, notarem la seva presència, sabrem que hi és, però els nostres ulls rarament l’albiraran.

Un dels punts negatius de la caminada, com sol passar massa sovint a casa nostra, és la superfície sobre la que caminem. Dels prop de catorze quilòmetres del total, aproximadament 5,9 km es fan sobre asfalt, un 43% del total, un percentatge força elevat. Una llàstima, atès que el camí ben bé mereix la caminada. També val a dir que bona part d’aquests es fan sobrer un camí rural que va entre oliveres i camps de conreu alhora que ofereix bones vistes del riu.

MAPES

TOPOGRÀFIC
TRACK A WIKILOC
Track a Wikiloc

LA RESSENYA

Km 0
Flix: Població de 3.420 habitants (2020) situada a la comarca de la Ribera d’Ebre dins del marge de terra situat dins del meandre del riu Ebre. Una de les teories sobre l’origen del nom és que prové del llatí Flexus (doblegat, retomb) fent referència al meandre. Si tenim temps, Flix ofereix múltiples al·licients per dedicar-hi una estona de visita: el pas de barca, refugis antiaeris, el castell carlí de Flix…

Km 0,9
Presa de Flix: Embassament artificial d’11 hm³ de capacitat creat el 1948 amb una presa de 400 m llargada i 26 d’altura. Es va construir a tocar d’un antic assut medieval d’origen musulmà. La presa forma una central hidroelèctrica de 50 MW de potència alimentada pel cabal del riu Ebre des de la presa de Flix.

3,9 km
Poblat ibèric de Sebes i trinxeres guerra civil: Situat sobre una plaforma elevada 35 metres sobre el nivell del riu i a uns 500 metres de distància d’aquest. Format per Sebes I i Sebes II.  El primer seria d’ocupació ibèrica, mentre que Sebes II seria un assentament pre-ibèric de la primera edat de ferro. Podeu llegir més sobre l’assentament a la Miscel·lània del CERE 28 (2018): 223-246.

Km 4,4
Mas del Director: Centre de recepció, informació i educació ambiental de la Reserva que acull també un petit museu d’interpretació.

Km 4,7
Aguait de la Llacuna: Del Mas del Director un camí en part sobre fusta i entre un tamarigar, condueix fins a l’Aguait de la Llacuna i a l’Observatori de la Vall de Sant Joan. El tamariu és un arbre de forma arbustiva i de tronc tortuós que aguanta bé la salinitat del sol, fet pel que és fàcil de trobar al costat del mar.

Km 5,2
Tancat de Cavalls: Repartits en diversos tancats de pastura s’hi troben dos grups de Cavalls de la Camarga. Aquests herbívors adaptats, ajuden en el procés de recuperació dels herbassars inundables i n’incrementen la seva biodiversitat associada. (Extret web Reserva de Sebes).

Km 6
Mas de Pitoia: Mas reformat on s’ha instal·lat el Centre d’Interpretació del Camí de Sirga, seu de l’Àrea d’Educació Ambiental de Sebes, una instal·lació on es pot trobar una aula de natura i un museu muntat entorn de les feines ara desaparegudes dels llaguters i els sirgadors.

Km 6,6
Aguait de la Galatxo: Interessant aguait accessible per la passera del Bosc (pal indicador). Que el vam visitar només era accesible un dels dos que hi ha a l’indret. S’hi poden obsevar aiguamolls interiors del riu.

Km 7,3
Casa i mirador de les Cigonyes: Mas dedicat a la reproducció de la cigonya blanca, au fàcilment observable entre febrer i juliol, època de cria. També hi ha un observatori d’aus i una àrea habilitada per pícnic.

Km 8,6
Mirador de les Illes: Punt d’observació de les illes fluvials de Mauricio, al nord, i de Caloi, al sud.

Km 9,6
Mas del Favó: Mas situat al costat d’un camp de cultiu a tocar del riu, ja dins del terme municipal de Riba-roja. Es troba al final del Racó de la Vall de Sanç del Favó, una fondalada que baixa de la Serra de Valldemnes, muntanya que té a la Punta de Vall de Sanç (286 m) el punt més elevat.

Km 10,6
Mirador: El millor punt d’observació de la ruta es troba situat sobre una gran roca just allà on l’Ebre fa una gran corva que encercla Riba-roja.

Km 13
Pont de la Barca: Conegut com el pont que no duu enlloc, atès que creua el riu però no té continuitat tret de l’accés als comps de la riba dreta del riu. Una nova carretera, molt demanada pel territori, pretèn unir Riba-roja amb Les Granges d’Escarp a través del pont.

Km 13,8
Riba-roja d’Ebre: La ruta acaba a l’estació de Riba-roja, situada al sud i uns metres abans d’entrar al nucli de la població. Si teniu temps, val la pena dedicar una estona a visitar el seu centre històric, un conjunt inclòs a l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. El centre està format per carrers estrets i costeruts, configurant una estructura gairebé radial. Entre al·licients com l’església de Sant Bartomeu, el castell o el mirador de Pena, paga la pena treure-hi el cap també pels murals de grans dimensions que s’han pintat sobre algunes façanes.

ELS SENDERS

La travessa segueix el GR-99 Camí natural de l’Ebre de l’etapa 37 que va d’Almatret a Flix (22,8 km), però només entre el tram comprès entre l’estació de tren de Riba-roja i Flix.

ELS TRENS

El tren va va arribar a Flix l’any 1892 quan es vam obrir el tram de ferrocarril entre Móra la Nova a Faió. L’estació és a ponent de la població, fora de l’illot interior del meandre on es troba el nucli urbà. És davant per dant de la empresa química Ercros, famosa per fer uns vessaments tòxics al riu que a hores d’ara, no se n’ha fet tota l’extracció de forma adequada.

L’estació de Riba-roja d’Ebre es toba a l’oest del nucli urbà, al costat del riu Ebre. L’edifici de viatgers està inclòs a l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Estació de Riba-roja d’Ebre: Edifici aïllat de planta rectangular que consta de planta baixa i pis i coberta a quatre vessants. Totes les façanes es componen segons una marcada simetria, a través d’obertures d’arc pla emmarcades amb diferent tonalitat, com les cantonades i les cornises a nivell de forjat i al coronament. Sota la cornisa hi ha petites obertures rectangulars que serveixen de ventilació sota coberta. L’acabat exterior és arrebossat i pintat. (Viquipedia)

Estació de sortida: FLIX. Situada a llevant de la població, fora dels casc urbà i just davant de l’empresa química Ercros, una planta de clor que va tancar el 2017 després de 118 anys de producció, i de provocar greus contaminacions al riu. L’entorn de l’estació s’intenta recuperar, però l’aspecte general és espantós.

Estació d’arribadaRIBA-ROJA D’EBRE. Situada a sud est del poble, apartada. Si ens sobra temps, paga la pena acostar-se al nucli urbà per gaudir de l’art urbà en forma de grafitis que hi ha escampats per les cases del poble.

FOTOGRAFIES

BIBLIOGRAFIA

BIBLIOGRAFIA WEB

EL TEMPS

ELS TRENS

WEBS

CARTOGRAFIA
 • Flix. Mapa del terme municipal. Rutes de senderisme 1:20.000 Editorial Piolet
 • Mapa topogràfic 1:50.000 Ribera d’Ebre. Editorial ICGC
 • Mapa geològic comarcal de Catalunya 1:50.000 Ribera d’Ebre 30. Editorial ICGC

RUTES RELACIONADES

ENTRADES RELACIONADES

, , , , , , , , , , , , , , , ,
Advertisement

One thought on “221. De Flix a Riba-roja d’Ebre per la Reserva Natural de Sebes seguint el GR-99

Fes un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s