99. Flix: volta al meandre de l’Ebre, el pas de Barca i el Castell de Flix

ÍNDEX DE CONTINGUTS

 1. DADES TÈCNIQUES
 2. LA TRAVESSA
 3. MAPES
  1. TOPOGRÀFIC
  2. TRACK A WIKILOC
  3. PUNTS DE PAS (WAYPOINTS)
 4. DIFICULTAT
 5.  ELS SENDERS
 6. ELS TRENS
 7. LA RESSENYA
 8. FOTOGRAFIES
  1. FOTOS
  2. PANORÀMIQUES
 9. BIBLIOGRAFIA
  1. LLIBRES
  2. BIBLIOGRAFIA WEB
  3. CARTOGRAFIA
 10. RUTES RELACIONADES

ATENCIÓ: El pas de barca està temporalment fora de servei. Abans d’emprendre la ruta consulteu aquí el web de l’Ajuntament de Flix per saber-ne el seu estat.

DADES TÈCNIQUES

 • Estació de sortida/arribada: Flix (Ribera d’Ebre)
 • Distància/durada: 10,2 km / 2h30 (sense aturades)
 • Desnivell:  +/- 160 m
 • Dificultat: Fàcil
 • Track a Wikiloc

LA TRAVESSA

Fàcil i planera excursió que us portarà a conèixer el meandre que l’Ebre fa al voltant de la població de Flix. Són prop de 4 km de corba on el riu crea un istme de pocs metres al seu interior. La ruta transcorre per bonics boscos amb xops, àlbers i tamarius amb bones vistes sobre el riu i el Castell de Flix. Té també l’al·licient de creuar el riu per l’únic pas de barca que encara resta en funcionament a la població dels dos que antigament havien existit.  Un cop dins de Flix, pujarem al Castell de Flix, una fortificació carlina construïda sobre restes d’un castell del s. XII.

Per visitar el castell així com altres punts d’interès de la vila cal concertar hora trucant al tel. 699 329 268 (Cristina Ferrús), o bé adreçant la sol·licitud al correu  cristineta889@hotmail.com o també a associaciolacana@gmail.com.

 • Interès: El pas de barca del riu Ebre (servei gratuït).
 • Època: Tot l´any. Compte amb la calor de l’estiu.
 • Quan: A finals de novembre quan se celebra la recreació història del final de la Batalla del’Ebre.
 • Ruta: Estació de Flix – Pont de l’Ebre – Lo Riber – Riu de la Cana – Los Xops – Pas de barca – Roca del Tormo – Castell de Flix – antiga resclosa – Pont de l’Ebre – Estació de Flix
 • Dificultat:  Itinerari planer tret de la pujada al castell.

MAPES

TOPOGRÀFIC
Mapa99 Meandre Flix_punts
Mapa de la ruta
TRACK A WIKILOC
Track a Wikiloc
PUNTS DE PAS (WAYPOINTS)
Waypoints99
Punts de pas (waypoints)

DIFICULTAT

Itinerari  planer que no presenta cap dificultat tret de la pujada al castell, on trobem l’únic tram de pujada.

 ELS SENDERS

L’itinerari no va per cap sender abalisat homologat però durant un tram sí que seguirem el Camí de l’Aumaec, un camí recuperat que acompanya el meandre del riu per la seva part central.

Segons podem veure en alguns plafons informatius a llarg de la ruta, existeix un camí interior per l’istme del meandre, tot i que sembla poc evident, o fins i tot tallat, a la zona de les Illes.

ELS TRENS

(Horaris Rodalies)

La ruta s’inicia i acaba a l’estació de Flix, estació situada a la part de ponent del municipi, just davant de l’empresa Erkimia. Flix pertany a la línia regional R15 de Rodalies de Catalunya.

LA RESSENYA

(datum ETRS89)

0 km 0h0min Estació de Flix (47 m) (gps 31T 293821 4567135)

L’estació es troba davant de la fàbrica química ERCROS (antiga Erkimia) a la vora del pantà de Flix.

A finals del s. XIX s’instal·la aquí per primer cop una empresa química per a la producció de sosa. La Guerra Civil destrueix les instal·lacions, i no és fins als anys 60 que es reprenen les produccions, ara de tota mena de productes químics (potassa càustica, sosa càustica, acetats de vinil, fosfat bicàlcic…). L’any 1996 un  estudi del CSIC detecta als llots del riu, contaminants amb residus de metalls pesats (mercuri i cadmi). Un nou estudi al 2003 hi detecta també materials radioactius provinents de la fosforita, mineral utilitzat per a la producció del fosfat bicàlcic, i que conté impureses com l’urani-238, el radi-226 o el plom-210.  Tots els materials s’abocaren al riu i s’anaren acumulant en els fangs de la presa.

L’any 2005 el Ministeri de Medi Ambient decideix extreure 700.000 tones de fang del riu, més de la meitat dels quals contaminats. El 2010 es construeix un mur de contenció a fi d’evitar la dispersió dels residus durant l’extracció, que encara té lloc.

Com de  l’Infern al Cel o com de la nit al dia, contrastant brutalment amb la brutícia radioactiva que s’acumula en aquesta marge del riu, s’estén a la riba contrària la Reserva Natural de Sebes, espai natural declarat Reserva Natural de Fauna Salvatge on podem trobar un bosc de ribera gairebé intacte per on hi corren lliurement llúdrigues, teixons, tortugues o cavalls de la Camarga.

Sortim de l’estació de Flix vers a llevant (est) pel carrer del Molí fins a la T-741, carretera que uneix Flix amb Riba Roja d’Ebre. Continuem a l’esquerra amb compte fins a una gran cruïlla on aquesta carretera arriba a la C-12 (Eix de l’Ebre).

0,85 km 10min Presa de Flix (45 m) (gps 31T 294482 4567407)

Un cop creuem el pont girem a la dreta seguint una pista cimentada durant pocs metres. Passat un edifici prenem una pista que va prop del riu, entre tamarius, i des d’on tenim bones vistes del pont i del Castell de Flix, que visitarem més endavant.

El pantà de Flix va ser inaugurat el 1948. La presa, que fa de pont de la C-12, va ser construïda sobre un  assut medieval d’orígen musulmà i unes rescloses d’un projecte de canalització navegable del riu del s. XIX (rescloses que veurem a la part final del recorregut). El pantà té una capacitat d’11 hectòmetres cúbics destinats a la producció elèctrica, amb quatre grups de turbines que produeixen una potència màxima de 40.500Kw.

1,9 km 30min Niu de Cigonya (36 m) (gps 31T 294887 4568191)

Veiem a la nostra esquerra, al costat d’uns pollancres una base de ciment amb un pal de prop de 5m que allotja al seu capdamunt un niu artificial de cigonya. Menys d’un minut després la pista gira a l’esquerra. Hem d’estar atents de continuar recte entre un canyissar a fi de creuar una esplanada utilitzada com a magatzem. Un cop hem creuat el planell, seguim el  corriol que va a tocar del riu i de la carretera C-233 entre una vegetació formada per alguns pins blancs, tamarius, romaní, i alguns generosos llentiscles.

2,8 km 50min Camí de l’Aumaec. Mirador (40 m) (gps 31T 295299 4568929)

Esplanada a tocar de la carretera on hi ha un plafó informatiu on parla de la pedrera de Boca Bovera. D’aquí es va extreure pedra per a la catedral de Tortosa (s. XIV) i per a la realització de la portalada de l’església de Sant Domènech també de Tortosa (s. XVI).

En àrab ‘Al-madiq’ significa espadat rocós al costat d’un riu. El sender recuperat que seguirem es coneix com el Camí de l’Aumaec donat que ressegueix a tocar del riu l’escarpat que l’envolta per llevant, conegut com l’Aumaec.

Creuem el riu de la Cana, petit afluent que desemboca en aquest punt a l’Ebre, per un pont de fusta entre una exuberant vegetació formada per xops. El camí ha estat recuperat i arranjat amb baranes de fusta a tocar del riu. Si ens fixem bé, podrem veure vesc en alguns pins, una planta paràsita molt apreciada com a guarniment a Nadal. En aquest tram també veurem uns enormes exemplars de pi blanc, així com ullastre i oliveres en terrasses de cultius abandonades.

4,6 km 1h20min Pont de fusta (33 m) (gps 31T 296221 4567778)

Passarel·la de fusta que va pel costat de l’edifici de la bomba d’aigua per a la partida dels Castellons. Anem per un tram del camí molt agradable que transcorre per un bosc format per verns i àlbers amb vistes al riu.

Sobre nostre, a una alçada de  93m es troba el poblat ibèric de Castellons, format per diferents assentaments situats sobre l’Aumaec. En arribar a Lo Pla d’Ini, esplanada dedicada a la plantació de fruita continuem per la pista fins a trobar la zona de lleure de Los Xops.

El meandre
El meandre

5,9 km 1h45min Los Xops (32 m) (gps 31T 295138 4567144)

Arribem a Los Xops, una magnífica pollancreda (xops) amb zona de lleure formada per taules i una construcció d’obra per a fer foc amb graelles.

6,3 km 2h Pas de Barca (28 m) (gps 31T 294877 4567020)

El pas de Barca de Flix és dels pocs que queden a tot l’Ebre i l´únic que resta en servei dels dos que antigament existien a la població. Flix comptava excepcionalment amb dos passos gràcies al retomb del riu, anomenats  del ‘riu de Dalt’ i del ’riu de Baix’, que és el que encara està en funcionament. La barcassa, apta per a vehicles, està formada per dos llaguts paral·lels tirats per un cable. El servei és gratuït.

Un cop creuem el riu, on trobem una plafó informatiu del pas de barca, girem a la dreta seguint la façana fluvial del riu de Baix, un passeig recuperat fa pocs anys i on trobarem bancs on seure mentre gaudim de les bones vistes que d’aquí tenim del riu i del pas de barca. El passeig va a tocar de restes de la muralla del s. XVII i d’ una torre de guaita que envoltaven la vila, recuperades en els treballs d’adequació de la façana fluvial. Les muralles estan documentades en plànols dibuixats per l’enginyer i militar francès Beaulieu durant la guerra dels Segadors (1642-1650).

6,9 km 2h05min Roca del Tormo (31 m) (gps 31T 295189 4567286)

Gran roca accessible per unes escales que esdevé un magnífic mirador del riu, talment com si estiguéssim al bell mig. De la Roca ens dirigim al capdamunt del Castell. Per arribar-hi, seguirem l’Av. de la Circumval·lació per prendre el carrer de la Barca a l’esquerra i tot seguit el carrer de l’Era Nova. Seguim el carrer de la Misericòrdia amunt que ens conduirà fins al cementiri. Un camí de terra en fort pendent ens portarà fins el Castell de Flix.

8,1 km 2h30min Castell de Flix (120 m) (gps 31T 295151 4568060)

Conegut com a Castell Nou s’assenta estratègicament sobre el turó de l’istme central del meandre.  L’actual castell és va construir l’any 1837 durant la primera Guerra Carlina i la gran torre rodona  durant la tercera l’any 1874. El castell està assentat sobre una fortalesa musulmana destruïda durant la guerra de Successió, que s’aixeca alhora, i sempre segons alguns autors, sobre restes ibèriques. Per visitar-los cal concertar hora trucant al tel. 699 329 268 (Cristina Ferrús), o bé adreçant la sol·licitud al correu  cristineta889@hotmail.com o també a associaciolacana@gmail.com.

Baixem de nou pel camí fins al carrer Misericòrdia fins a la cruïlla amb el carrer del Vent, passat el Cementiri. Hem d’anar a agafar un sender que passa a tocar del riu i per arribar-hi haurem de baixar zigzaguejant per diferents carrers.

El sender, també arranjat, va per la part interior del meandre fins a un mirador situat a uns centenars de metres a la zona de les Illes, espai protegit a la Xarxa Natura 2000, inclòs a la Reserva Natural de Sebes. Nosaltres anem en direcció a la presa (oest) fins a les restes de la gran resclosa.

9,1 km 2h45min Antiga resclosa (35 m) (gps 31T 294775 4567639)

L’any 1852 es va constituir la “Real Compañia de Canalización del Ebro” empresa de  capital bàsicament francès i belga que havia de convertir el riu en navegable entre Saragossa, la desembocadura i Barcelona a través d’una línia de vapors. Entre els anys 1857  i 1858 es van construir dàrsenes,  canals i rescloses com la de Flix, gràcies a les quals el 1858 van començar a circular els primers vapors transportant mercaderies i passatgers. L’empresa va ser un total fracàs i es va acabar el 1873 enfonsada pels deutes.

La resclosa va estar en funcionament fins el 1947, quan arran de la construcció de la nova presa es va construir un túnel de navegació de 283m de longitud per 12 d’amplada i 12 m d’alçada entre el riu de Baix i el riu de Dalt.

9,7 km 2h55min Mirador de la presa (33 m) (gps 31T 294505 4567421

Petita zona de lleure amb taules des  d’on obtenim espectaculars vistes de la resclosa del pantà.  Situats dalt del pont, a la rotonda d’accés, desfem el camí que hem seguit a l’inici de l’itinerari fins a l’estació.

10,5 km 3h10min Estació de Flix (47 m) (gps 31T 293821 4567135)

FOTOGRAFIES

FOTOS
PANORÀMIQUES

BIBLIOGRAFIA

LLIBRES
 • Ribera d’Ebre : 17 excursions en BTT. Pep Ulldemolins Marin.  Ed. Cossetània (2010)
BIBLIOGRAFIA WEB

TRENS

EL TEMPS

ALTRES

CARTOGRAFIA
 • Mapa topogràfic de Catalunya 1:25.000. Flix – Riba-roja d’Ebre – 74
 • Mapa comarcal de Catalunya 1:50.000. Ribera d’Ebre – 30
 • Flix mapa del terme municipal. Ed. Piolet 1:20.000

RUTES RELACIONADES

Publicada a:

, , , , , , , , , , , , , , ,

2 thoughts on “99. Flix: volta al meandre de l’Ebre, el pas de Barca i el Castell de Flix

Fes un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s