97. De Queralbs a Núria per Daió i el pont del Cremal

ÍNDEX DE CONTINGUTS

 1. DADES TÈCNIQUES
 2. LA TRAVESSA
 3. MAPES
  1. TOPOGRÀFIC
  2. TRACK A WIKILOC
  3. PERFIL DE LA RUTA
 4. DIFICULTAT
 5. ELS TRENS
 6. LA RESSENYA
 7. FOTOGRAFIES
  1. PANORÀMIQUES
  2. FOTOS 360º
 8. BIBLIOGRAFIA
  1. LLIBRES
  2. BIBLIOGRAFIA WEB
  3. CARTOGRAFIA
 9. RUTES RELACIONADES

DADES TÈCNIQUES

 • Estació de sortida: Queralbs (Ripollès)
 • Estació d’arribada: Núria (Ripollès)
 • Distància/durada: 8,2 km / 3h30 (sense aturades)
 • Desnivell:  +880 m /- 100 m
 • Dificultat: Exigent
 • Track a Wikiloc

LA TRAVESSA

En aquesta ocasió us portarem a conèixer una nova ruta d’accés al Santuari, que sortint des de l’estació del cremallera de Queralbs puja a Núria pel Camí de Daió. Es tracta d’una variant còmoda, senyalitzada i poc transitada (a diferència del Camí Vell) que puja al monestir de Núria oferint bones panoràmiques de la Vall i de les Roques de Totlomón entre magnífics boscos caducifolis.

Des de la Central de Daió de Baix el camí puja pel vessant sud de les Roques de Totlomón a través del camí de les Marrades, un sender que zigzagueja muntanya amunt entre bonics boscos. Quan som al capdamunt de la gran tartera coneguda com Tarter de les Rates, el corriol flanqueja per anar a buscar el Pont del Cremal, on enllacem amb el Camí Vell i el GR-11.

Podem combinar aquesta pujada amb qualsevol altra de les que donen accés a Núria.  Una senzilla i variada és combinar aquest itinerari amb el del Camí Vell  o fer una circular de més salvatge combinant-la amb qualsevol de les rutes que pugen a Núria:

Hem d’estar físicament preparats i portar el material adequat per l’alta muntanya. Cal portar sempre, també a l’estiu, alguna peça d’abric, i un impermeable i paravent. 

 • Interès: Una variant fàcil al Camí Vell
 • Època: Mesos d’estiu, quan ha desaparegut la neu
 • Dificultat: mitjana. Desnivell i distància moderada per camí evident.
 • Ruta: estació de Queralbs – Pont de Daió – Tarter de les Rates – Pont del Cremal – Balma de Sant Rafael – Balma de Sant Pere – la Cua de Cavall – Pla de Sallent – Creu d’en Riba –  Santuari de Núria
 • Dificultat: Pujada a Núria per un camí alternatiu fressat i senyalitzat.

MAPES

TOPOGRÀFIC
Mapa Queralbs-Núria per Daió_punts
Mapa topogràfic de la travessa
TRACK A WIKILOC
Track a Wikiloc
PERFIL DE LA RUTA
Perfil97_punts
Perfil de la ruta

DIFICULTAT

Itinerari  amb fort desnivell. Les cruïlles estan ben senyalitzades amb pals indicadors

Cap sender abalisat fins al Pont del Cremal, on trobem el GR-11 i sender que seguirem fins al Santuari.

Els horaris d’aquesta ressenya són orientatius. Depenen molt de les condicions físiques de cadascú, del cansament acumulat o de la meteorologia.

ELS TRENS

Estació del cremallera de Queralbs. Per arribar-hi podem agafar un tren cremallera des de Ribes-Enllaç, estació que connecta amb els trens de Rodalies de Catalunya, línia R3. Són aproximadament 20min d’itinerari des de Ribes-Enllaç.

Estació del cremallera de Núria. Per tornar haurem d’agafar el Cremallera fins a Ribes-Enllaç per connectar amb els trens de Rodalies (R3), o bé utilitzar una de les diverses opcions de baixada fins a Queralbs que hem descrit en aquesta web.

TREN DE RODALIES

Ribes de Freser es troba a la línia del Transpirinenc R3 de Rodalies de Catalunya. Aquest és l´únic tren que travessa els Pirineus pel centre de la serralada de les tres connexions internacionals que hi ha entre l’estat espanyol i el francès. És a l’estació de Ribes-Enllaç on els dos sistemes ferroviaris connecten.

Compte que el primer cremallera del dia  surt de l’estació de Ribes-Vila!

Horari Rodalies de Catalunya

CREMALLERA

El primer cremallera (2014) que podem agafar i que connecta amb el tren a Ribes de Freser-Enllaç surt a les 9:20h. L’horari de tren canvia si és cap de setmana o no. En dies feiners podem agafar a Barcelona el tren de les 6.27h des de Pl. Catalunya, amb temps suficient per agafar el primer cremallera amunt.

Els caps de setmana el mateix tren surt a les 7h06 i arriba a Ribes amb només 4 minuts de marge per agafar el cremallera. No us arrisqueu, el perdreu! Sorprèn aquesta poca coordinació horària dels transports públics precisament en caps de setmana.

Una opció més segura per iniciar la ruta ben d’hora és la de dormir a Ribes de Freser i agafar el primer cremallera del dia següent, que a més a més  té un descompte especial del 20%. Habitualment surt a les 7:35h  (7:50h entre setmana) des de l’estació de Ribes-Vila des del centre de la població (no des de Ribes-Enllaç). Una última opció és pujar a Núria el dia abans i dormir a les cel·les o a la zona d’acampada del mateix Santuari.

Horari Cremallera de Núria

LA RESSENYA

(datum ETRS89)

0 km 0h0min Estació de Queralbs (1.180 m) (gps 31T 431287 4689121)

Estació on a part de la taquilla hi trobarem una màquina expenedora de begudes, i uns serveis situats en un edifici auxiliar.

Sortim de l’estació i seguim la carretera GIV-5217 en direcció nord, contrària a Queralbs, durant 810m fins al revolt de la Ferradura, on trobem la Central Hidroelèctrica de la Farga.

0,8 km 15min La Farga (1.132 m) (gps 31T 431708 4689712)

La Farga va ser una de les primeres centrals hidroelèctriques construïdes. Va ser desmuntada l’any 1940 i actualment acull la casa de colònies Alberg dels Maristes.

Creuem pel pont de les Guielles i seguim la pista cimentada 970m fins a la Central Hidroelèctrica de Daió.

1,8 km 30min Daió de Baix. Pàrquing (1.183 m) (gps 31T 432099 4690553)

Aquesta va ser la primera central construïda al riu Freser l’any 1907. Aprofitava les aigües dels rius Núria i Freser que les canalitzava per crear energia elèctrica a una potència màxima de 6000 kw/h. L’edifici original es va enderrocar l’any 1999 però encara podem veure alguns elements del que avui dia és un important patrimoni industrial de la vall.

Creuem el pont de Daió. Un pal indicador ens diu que Núria es troba a 3h de camí. El camí travessa els Plans de Daió per un ombrívol bosc caducifoli amb roures, freixes, avellaners i blades que esclaten de colors durant la tardor.  El sender guanya alçada bruscament a través de les Marrades de Daió, un conjunt de ziga-zagues que ens porten fins als peus de les Roques de Totlomón.

3,1 km 1h30min Tarter de les Rates (1.491 m) (gps 31T 431762 4691218)

Àmplia tartera formada pels despreniments de les Roques de Totlomón i que ocupa bona part del seu vessant sud. Gràcies a aquesta orientació podrem obtenir unes grans panoràmiques del Balandrau, del Taga i de l’alta vall del Freser. L’accés al Pont del Cremal el fem per un estret corriol que flanqueja sota les Roques, en un tram penjat sobre el riu Núria aeri però sense cap complicació i amb barana lateral de fusta.

3,8 km 1h50min Pont del Cremal (1.500 m) (gps 31T 431152 4691266)

Pont d’origen medieval amb un arc de mig punt. Durant la construcció del cremallera va ser enderrocat per error i reconstruït posteriorment.

En aquest punt ens afegim al GR-11, sender que segueix la pujada clàssica a Núria pel Camí Vell, i camí que seguirem nosaltres també fins al final.

4 km 2h Refugi de Sant Rafael  (1.561 m) (gps 31T 431148 4691443)

Balma situada al capdamunt d’unes llaçades empedrades. Serveix d’aixopluc per als excursionistes. Podem trobar-hi mantes.

Al cap de 7-8min. s’uneix per l’esquerra (pal indicador)  la variant de pujada a Núria pel Roc del Dui, un camí paral·lel al Camí Vell que recupera part de l’antic Camí Vell d’abans de la construcció del cremallera i que aprofita part del traçat que ha alliberat el tren  en obrir-se el túnel del Roc del Dui.

Continuem  pujant amb força zigzaguejant muntanya amunt. Creuem el Canal de Núria, instal·lació que condueix les aigües del riu Núria cap a a la central hidroelèctrica de Daió per al seu aprofitament energètic. Abans d’arribar al Mirador hem de superar les Marrades del Salt del Sastre, amb una barana que ens protegeix de la profunda gorja que forma el riu Núria.

Panoramica12

4,8 km 2h15min Mirador del Salt del Sastre (1.692 m) (gps 31T 430986 4691719)

Petit replà d’on podem gaudir de les vistes a  la cascada que fa el torrent de Fontalba caient cap al riu Núria. L’origen del nom prové d’una llegenda que parla d’un sastre de Ribes de Freser a qui li va caure l’anell de casat al riu. Tot valent el recuperà i l’oferí a la Verge de Núria en agraïment. El sastre refè el camí de baixada fent uns imprudents salts que  només gràcies a les interdiccions de la Marededeu feu que no s’estimbés muntanya avall. La fatxenderia del sastre va fer que tornés a pujar pel Camí Vell a fi de mostrar la seva valentia al seus conciutadans. Superà la cinglera i es llençà de nou a l’aigua. Però la Marededeu no intervingué i el sastre morí a les aigües abraonades del riu Núria.

El sender de pujada es suavitza un tram, que és d’agrair. Caminem entre un bosc de pi negre i una tartera mentre el tren cremallera ens acompanya a l’altre vessant del riu.

5,5 km 2h40min Balma de Sant Pere (1.749 m) (gps 31T 430886 4692346)

Nova balma que serveix d’aixopluc situada a tocar de la Cua de Cavall, una fotogènica cascada de 15m que fa el riu Núria en aquest punt de les gorges. Un pal indicador ens informa que Núria es troba a 1h05min.

5,8 km 2h50min Pla de Sallent (1.772 m) (gps 31T 430831 4692596)

Creuem el cremallera per sota les vies. Al mateix temps creuem el riu Núria sobre un pontet de fusta, en el punt on s’uneix per l’esquerra el torrent del Roc Roig, que baixa del Cim de l’Ortigar. A partir d’aquest punt el sender es fa més esquerp i incòmode, pujant entre bosc de pi negre on també hi trobarem neret i bàlec, al vessant de solell.

De pujada podem fixar-nos en el bonic pont dels Tres Molins, antic pas del riu utilitzat abans de la construcció del cremallera, ara abandonat en restar fora de l’itinerari habitual d’ascens a Núria.

7,3 km 3h25min Coll de la Creu d’En Riba (1.985 m) (gps 31T 430290 4693656)

Coll on trobem la Creu d’en Riba i un pal indicador. Abans del cremallera existia en aquest indret un Via Crucis del qual només en quedaria la Creu d’en Riba. Podem acostar-nos al mirador situat al costat del coll des d’on s’obtenen unes bones vistes del Santuari (Mirador d’En Riba,1.995m, gps 31T 430316 4693688)

Seguim al nord, cap al Monestir per un ampli camí. Abans d’arribar a Núria val la pena aturar-se a l’ermita de Sant Gil (s. XVII) i visitar la relíquia de Sant Gil, una falange donada per l’Abadia de Saint-Giles-du-Gard, on reposen les restes del sant oriünd d’Atenes.

8,2 km 3h40min Estació de Núria (1.967 m) (gps 31T 430432 4694257)

L’estació del cremallera es troba a llevant del Santuari, just al costat de l’estació inferior del telecabina.

FOTOGRAFIES

PANORÀMIQUES
FOTOS 360º
360 Coll Bernat
360 Creu d’en Riba

BIBLIOGRAFIA

LLIBRES
 • Núria, Puigmal, Cambradase : guia d’excursions i travesses. Josep Nuet. Ed. Publicacions de l’Abadia de Montserrat (1999)
 • Les esglésies romàniques de la Cerdanya. Enric Ventosa i Serra. Ed. Farell (2004)
 • Cerdanya. Ed. Alpina (2000)
 • 50 passejades i excursions per la Cerdanya i el Capcir. Raymond Ratio. Ed. Pòrtic (1998)
 • Mapa Alpina Cerdanya, Alta Cerdanya, Capcir 1.50.000
BIBLIOGRAFIA WEB

TRENS

EL TEMPS

ALTRES

CARTOGRAFIA
 • Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser 1: 25.000 Ed. Alpina

RUTES RELACIONADES

S'està carregant…

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.

Publicada a:

, , , , , , , , , , , , , , , , ,

2 thoughts on “97. De Queralbs a Núria per Daió i el pont del Cremal

Fes un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s