127. De Núria a l’estació de Fontpedrosa (Tren Groc) per la vall de Riberola

ÍNDEX DE CONTINGUTS

 1. DADES TÈCNIQUES
 2. LA TRAVESSA
 3. MAPES
  1. TOPOGRÀFIC
  2. TRACK A WIKILOC
  3. PERFIL DE LA RUTA
 4. DIFICULTAT
 5. ELS SENDERS
 6. ELS TRENS
  1. TREN DE RODALIES
  2. CREMALLERA
  3. TREN GROC
 7. LA RESSENYA
 8. FOTOGRAFIES
  1. FOTOS PANORÀMIQUES
 9. BIBLIOGRAFIA
  1. LLIBRES
  2. BIBLIOGRAFIA WEB
  3. CARTOGRAFIA
 10. RUTES RELACIONADES

DADES TÈCNIQUES

 • Estació de sortida: Núria (Cremallera)
 • Estació d’arribada: Fontpedrosa (Tren Groc)
 • Distància/durada: 18,4 km / 6h30 (sense aturades)
 • Desnivell:  +760 m / -1.630 m
 • Dificultat: Molt Exigent
 • Track a Wikiloc

LA TRAVESSA

Nova proposta de travessa entre la vall de Núria i les valls del vessant nord del Pirineu.  En aquesta ocasió us volem portar entre les estacions del cremallera de Núria i la del Tren Groc de Fontpedrosa, tot creuant el coll de Noufonts per baixar per la vall del riu Riberola, al vessant nordcatalà dels Pirineus i  que forma part del Parc Natural Regional dels Pirineus.

Aquesta travessa és una variant de la Ruta ST82 entre Núria i Planès de Senderisme en Tren . Els dos itineraris són coincidents fins al refugi de l’Orri, indret on enlloc de seguir el GR-10 cap a Planès, el seguirem una estona en direcció contrària. Un sender PR ens portarà fins a Prats de Balaguer i Fontpedrosa. Té l’avantatge de ser un camí  que evita la pujada al Pla de Cedelles (1.911 m) i que passa per Prats de Balaguer i el seu Castell.

La ruta comença a l’estació del cremallera de Núria. Si volem allargar l’excursió podem accedir al Santuari a peu per les diferents rutes marcades que hi donen accés. Però si  volem fer-la en un sol dia és més còmode i recomanable accedir a la Vall amb el tren cremallera i deixar per una altra ocasió la pujada a peu a Núria.

 • Interès: Creuar els Pirineus per un camí romeu tradicional entre Núria i Fontpedrosa
 • Època: Des de finals de primavera a finals d’estiu.
 • Ruta: Estació de Núria –Pont de l’Escuder – Noufonts- Coll de Noufonts – Barraca de Noufonts – Coll d’En Bernat – l’Estanyol – Pla dels Bocs – Refugi lliure de l’Orri – Bassa de l’Aumat – Castell – Prats de Balaguer – Fontpedrosa – Estació de Fontpedrosa (Tren Groc)
 • Dificultat: Difícil, per la llargària i per desenvolupar-se per terreny d’alta muntanya.

MAPES

TOPOGRÀFIC
Mapa ruta_127_punts
MAPA DE LA TRAVESSA NÚRIA-FONTPEDROSA
TRACK A WIKILOC
TRACK A WIKILOC
PERFIL DE LA RUTA
Perfil 127_punts
PERFIL TRAVESSA NÚRIA-FONTPEDROSA

DIFICULTAT

Travessa que discorre per corriols d’alta muntanya fressats i còmodes.  Tot i la manca de dificultats cal estar preparat pel mal temps sobtat que pot donar-se en qualsevol època de l’any. Cal portar calçat adequat i roba d’abric i per la pluja com sempre que fem una sortida per alta muntanya.

Per tal de fer la ruta amb un mínim de seguretat és convenient matinar i aprofitar les primeres hores del dia quan el temps és més estable. Evitem així al màxim les possibles tempestes que sovintegen al Pirineu per les tardes.

ELS SENDERS

La ruta la podem dividir en tres seccions segons els senyals que trobarem:

 1. TRAM: Núria – Coll de Noufonts. GR (marques blanques i vermelles)
 2. TRAM: Coll de Noufonts –  Refugi de l’Orri. SENSE abalisament. Fites.
 3. TRAM: Refugi de l’Orri – Estació de Fontpedrosa (marques grogues de PR)

ELS TRENS

TREN DE RODALIES

Hem d’accedir a Ribes-Enllaç a fi d’agafar el tren cremallera. Ribes de Freser es troba a la línia del Transpirinenc R3 de Rodalies de Catalunya. Aquest és l´únic tren que travessa els Pirineus pel centre de la serralada de les tres connexions internacionals que hi ha entre l’estat espanyol i el francès.

Compte que si volem agafar el primer cremallera que surt de l’estació de Ribes-Enllaç només tenim 7 minuts per a fer el canvi i donant per entès que el tren arriba a l’hora.

Horari Rodalies de Catalunya R3

CREMALLERA

El primer cremallera (2014) que podem agafar i que connecta amb el tren a Ribes de Freser-Enllaç surt a les 9:20h. L’horari de tren canvia si és cap de setmana o no. En dies feiners podem agafar a Barcelona el tren de les 6.27h des de Pl. Catalunya, amb temps suficient per agafar el primer cremallera amunt.

Els caps de setmana el mateix tren surt a les 7h06 i arriba a Ribes amb només 4 minuts de marge per agafar el cremallera. No us arrisqueu, el perdreu! Sorprèn aquesta poca coordinació horària dels transports públics precisament en caps de setmana.

Una opció més segura per iniciar la ruta ben d’hora és la de dormir a Ribes de Freser i agafar el primer cremallera del dia següent, que a més a més  té un descompte especial del 20%. Habitualment surt a les 7:35h  (7:50h entre setmana) des de l’estació de Ribes-Vila al centre de la població (no des de Ribes-Enllaç). Una última opció és pujar a Núria el dia abans i dormir a les cel·les o a la zona d’acampada del mateix Santuari.

Horari Cremallera de Núria

TREN GROC

El Tren Groc (Train Jaune en francès) és una línia ferroviària de 62km que uneix les poblacions nord-catalanes de La Tor de Carol/Enveig i Vilafranca de Conflent, connectant a cada extrem amb la xarxa de trens regionals TER.

La seva construcció es va iniciar l’any 1903 i no es va completar fins el 1927 quan es va inaugurar el tram entre Montlluís i La Tor de Carol. És un tren que circula només en adherència per una via mètrica (1.000mm). La presa de les Bulloses va ser construïda per generar la electricitat que necessitava el Tren Groc, alimentant-se a través d’un tercer carril que pot resultar mortal si trepitgem alhora una via i el carril d’alimentació elèctrica.

Horaris del Tren Groc

LA RESSENYA

(datum ETRS89)

0 km  0h0min Núria. Estació del Cremallera (1.967 m) (gps 31T 430405 4694258)

Sortim de l’estació vers el nord per passar pel nord dels topalls finals de la via on trobem l’antic molí draper de la casa de Sant Ignasi.  L’edifici avui dia és el control de la neu artificial de l’estació d’esquí, però en altres èpoques havia estat molí draper, caserna de la Guàrdia Civil durant el franquisme o casa control del cremallera fins als anys noranta. Creuem el pont de pedra per anar vers el nord-est pel bosc de la Verge seguint el Camí del Bosc, un camí de passeig entorn del Santuari creat per Vall de Núria. Seguim el torrent de les Molleres amunt fins al pont que el creua, el Pont de l’Escuder.

1,5 km  25min Pont de l’Escuder (2.137 m) (gps 31T 431305 4695081)

Creuem el torrent de les Molleres per un pontet de fusta i pugem per uns prats sense camí gaire marcat fins a un pal indicador que marca la cruïlla on els camins al coll de Noufonts i de Noucreus es bifurquen.

Anem a la dreta (nord) amb el torrent de Noufonts a la nostra esquerra guanyant alçada amb el pic de Noufonts davant nostre. El camí s’endinsa per la Coma Fonda girant lleugerament a nord-est fins a uns petits plans herbosos on es troben les fonts que donen nom al pic i al coll de Noufonts.

3,4 km  1h25min Les Nou Fonts (2.498 m) (gps 31T 431993 4696517)

Petit planell on trobem diverses fonts que brollen del terra i que donen nom al pic i al coll de Noufonts. Aquí iniciem la pujada final molt dreta per la Coma de Noufonts a través d´un corriol molt fressat que puja zigzaguejant per un terreny vermellós fins al coll de Noufonts.

4,0 km  1h45min Coll de Noufonts. Barraca (2.651 m)(gps 31T 432239 4696821)

Àmplia collada amb vistes extenses cap als dos vessants. Cap al nord els Plans de Noufonts dominen el paisatge, uns prats a gran alçada que baixen mica en mica cap a la vall del riu Valleta. Cap a l’est s’alcen els pics del Racó Gros i del Racó Petit, així com podem treure el nas al pic de l’Infern a través del Pas del Porc. Del coll són fàcilment assolibles els pics de Noucreus (SE)  i el de Noufonts (NW) seguint sengles corriols d’accés, en poc més de mitja hora des del coll.

A mà dreta, a dos minuts en direcció al pic de Noucreus, tenim la barraca de Noufonts, un aixopluc per a casos d’emergència en estat acceptable.

Ens encaminem vers el NO. A la bifurcació que trobem als 30m agafem el corriol de la dreta, ja que per l’esquerra pujaríem cap al cim del Noufonts. Seguim el camí que flanqueja per llevant el Noufonts per anar a buscar en lleuger ascens el coll d’En Bernat.

5,1 km  2h15min Coll d’En Bernat (2.620 m)(gps 31T 431904 4697756)

Petita collada sobre la cresta de l’Anyeller que dóna accés al Pic Rodó (2.647m), cresta de categoria AD on podem trobar certs passos d’escalada de fins a categoria de III+. El coll és una petita balconada al vessant nord del Noufonts. Cap a llevant (dreta) podem observar la vall de la Valleta amb el pic del Racó Gros dominant el panorama.

Cap a ponent tenim el circ de les Feixes sota nostre amb l’aresta del Serrat dels Llosers al Roc del Boc amb franges de roca de color blanc corresponents a nivells de marbres en contacte amb el gneis. Les roques de gneis (de colors més clars que els esquistos i que de lluny s’aprecien groguencs)  són les més antigues però que paradoxalment culminen els cims més alts d’aquesta part del Pirineu de Núria. La paradoxa s’explica, entre altres factors,  pels enormes plegaments produïts posteriorment que aixecaren les roques de la base mentre que els materials superiors s’anaren erosionant.

Del coll baixem pel fressat corriol que zigzagueja vessant avall. Deixem a mà esquerra la Barraca de l’Estanyol (bon estat per a una o dues persones) per baixar fins a les Clotades de l’Estanyol, on es troba el llac.

6,5 km  2h50min L’Estanyol (2.331 m) (gps 31T 431058 4698336)

Petit estany envoltat de gegants cims com el Noufonts, el pic d’Eina, la Torre d’Eina i el Pic Rodó. El camí baixa zigzaguejant a tocar de la riera de Balaguer per una part pedregosa i incòmoda. Més endavant el camí passa pel Pla dels Bocs, una esplanada herbosa entre el Pic Rodó i el Roc del Boc i amb l’Agulla de l’Hereuet a la nostra esquena. El camí més avall entra en un bosc de pi negre que ressegueix la riera fins a la Jaça Grossa, prat on trobem el camí que dóna accés al refugi de l’Orri.

10,1 km  4h15min Jaça Grossa. Barraca de l’Orri (1.835 m) (gps 31T 432135 4701000)

A mà esquerra tenim la barraca de l’Orri, una cabana de pedra seca. Aquí trobem per primer cop les marques del GR-10, sender que travessa els Pirineus pel vessant francès des de Banyuls fins a Hendaia. Creuem el pont de ciment sobre el torrent de Riberola i agafem un camí en lleuger descens que en 5-7 minuts ens portarà fins al refugi.

10,4 km  4h18min Refugi de l’Orri (1.811 m) (gps 31T 432233 4701244)

Refugi lliure amb una zona oberta en estat acceptable, amb aigua i llenya, i una altra de tancada només per a pastors. S’hi pot accedir amb vehicle 4×4 a través d’una pista que surt de Fontpedrosa, la mateixa que porta al refugi de Ras de Carançà.

Seguim el GR-10 en direcció nord per la pista que va entre un bosc de pi negre. Després de 1800m, a l’alçada de 1.675m, trobem una bifurcació a la dreta. Aquí abandonem el GR-10 que es dirigeix al refugi del Ras de Carançà (7km) a través del Coll Mitjà. Si seguim el GR uns metres, arribarem a la cabana d’Aixeques.

Continuem per la pista recte avall fins arribar a una zona utilitzada habitualment com a pàrquing per a caçadors i excursionistes que volen acostar-se, seguint el GR-10, al pic de Gallinàs o al refugi de Ras de Carançà pel vessant nord.

12,5 km  4h55min Bassa d’Aumat (1.626 m) (gps 31T 432651 4703269)

Creuem la bassa per sobre de la presa i seguim el corriol marcat amb pintura groga que ens portarà per un preciós corriol boscós elevat sobre la vall des d’on tindrem bones vistes del riu Riberola i muntanyes veïnes. El sender desemboca a la pista d’accés a la presa d’Aumat, camí que seguirem uns metres fins el Castell.

14,8 km  5h30min Castell (1.389 m) (gps 31T 431865 4705041)

Ruïnes d’un antic castell datat probablement del s. XIII. Es troba situat dalt d’un esperó rocós des d’on dominava el pas del camí de romiatge a Núria. En queden les restes d’una torre quadrada i d’un recinte. També es poden observar dues grans arcades d’un dels pisos del castell. 

Un corriol al nord del castell i marcat amb fites de pedra, ens portarà entre murs de pedra en sec i conreus fins al llogarret de Prats de Balaguer.

15,4 km  5h40min Prats de Balaguer (1.310 m) (gps 31T 431923 4705481)

Petit agregat del municipi de Fontpedrosa situat a la sortida de la vall de Balaguer i sota els contraforts del pic de Cucurucull. Al nucli podem visitar la torre del rellotge ‘David’, a tocar dels antics rentadors i on hi ha una petita biblioteca d’intercanvi. Més a l’est hi ha l’església de la Trinitat, esmentada al s. IX, i una mica apartades de la ruta a tocar del torrent d’Aigües, podem visitar unes piscines d’aigües termals a l’aire lliure.

Un corriol surt del carrer del Ventador que baixa força dret entre murs de pedra seca i camps de conreus, entre els quals un de pomes.  De baixada ens creuarem amb el sender (pal indicador) que en 660m (15min) ens conduiria fins als Banys de Sant Tomàs tot seguint la Ruta ST90 a l’invers entre Montlluís i Toès-Carançà.

Seguim el PR2 cap a Fontpedrosa. Un cop a la carretera entre Fontpedrosa i Prats de Balaguer la seguim 400m fins l’entrada del poble.

17,2 km  6h15min Fontpedrosa (1.315 m) (gps 31T 432355 4706625)

Municipi del Conflent de 134 habitants (2012) situat a la riva nord del riu Têt. Depenent de la parròquia de Prats de Balaguer, s’esmenta per primer cop l’any 1358. La seva situació sobre l’antiga Via Reial, arar RN-116 i el Tren Groc, la va fer créixer en importància.

L’estació de tren es troba als afores del poble, a 1 km aproximadament de l’ajuntament.

18,4 km  6h30min Estació de Fontpedrosa-Banys de Sant Tomàs (1.060 m) (gps 31T 433355 4707130)

L’estació pren el nom del municipi i dels banys d’aigües termals de Sant Tomàs, prop de Prats de Balaguer. Està formada per un gran edifici de viatgers de tres plantes fora d’ús. Al seu costat trobarem un petit edifici amb la sala d’espera.

FOTOGRAFIES

FOTOS PANORÀMIQUES

BIBLIOGRAFIA

LLIBRES
 • Núria, Puigmal, Cambradase : guia d’excursions i travesses. Josep Nuet. Ed. Publicacions de l’Abadia de Montserrat (1999)
BIBLIOGRAFIA WEB

TRENS

EL TEMPS

ALTRES

CARTOGRAFIA
 • Carte de Randonnée IGN 2249OT Bourg-Madame: Col de Puymorens, Pic Carlit 1:25.000
 • Mapa Alpina Cerdanya, Alta Cerdanya, Capcir 1.50.000

RUTES RELACIONADES

S'està carregant…

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.

Publicada a:

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Advertisement

One thought on “127. De Núria a l’estació de Fontpedrosa (Tren Groc) per la vall de Riberola

Fes un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s