124. Campdevànol: itinerari de Natura per Sant Pere d’Auïra, Sant Cristòfol i el Pla de la Tomba

ÍNDEX DE CONTINGUTS

 1. DADES TÈCNIQUES
 2. LA TRAVESSA
 3. CONNEXIONS AMB ALTRES RUTES
 4. MAPES
  1. TOPOGRÀFIC
  2. TRACK A WIKILOC
  3. PERFIL DE LA RUTA
 5. DIFICULTAT
 6. ELS SENDERS
 7. ELS TRENS
 8. LA RESSENYA
 9. FOTOGRAFIES
 10. BIBLIOGRAFIA
  1. LLIBRES
  2. BIBLIOGRAFIA WEB
  3. CARTOGRAFIA
 11. RUTES RELACIONADES

DADES TÈCNIQUES

 • Estació de sortida/arribada: Campdevànol (Ripollès)
 • Distància/durada: 12,4 km / 4h (sense aturades)
 • Desnivell:  +/- 500 m
 • Dificultat: Moderada
 • Track a Wikiloc

LA TRAVESSA

Ruta circular des de l’estació de Campdevànol que discorre pels vessants del Puig de la Batalla i del Cuàs tot seguint un Itinerari de Natura creat per aquest municipi. Es tracta d’una ruta senzilla, de poques hores i sense massa desnivell. És fàcil de seguir gràcies a les marques de pintura groga que trobarem en tot moment durant la ruta, tot i que caldrà estar atents en alguns punts on són de dificil seguiment.

La ruta visita les tres ermites de Sant Cristòfol de la població, així com la de Sant Pere d’Auïra, enlairada en un esperó rocós sota la muntanya del Cuàs i on trobarem una petita àrea de lleure. Des d’aquest indret acollidor podrem gaudir d’excel·lents vistes de Sant Amand, el Taga, el Cadí i el Pedraforca.

La caminada agradarà a aquells excursionistes que busquin boscos, atès que travessarem pinedes i rouredes seguint en part estrets corriols emboscats. També tindrem excel·lents vistes panoràmiques, especialment des de Sant Pere d’Auïra i el Pla de la Tomba, des d’on podrem gaudir de les muntanyes de Núria.

 • Interès: Variada ruta entre boscos visitant les tres ermites de Sant Cristòfol.
 • Època: Tot l’any.
 • Quan: A la tardor, pels bolets i perquè els boscos es tenyeixen de colors.
 • Ruta: Estació de Campdevànol – Sant Cristòfol – Font de Puigcorber – Sant Cristòfol ‘La Vella’ – Collet de l’Euga – Coll de la Batalla – Sant Pere d’Auïra – Pla de la Tomba -Rec de Sant Pere d’Auïra – Torrent de Coll de la Batalla – Sant Cristòfol  – Estació de Campdevànol
 • Dificultat: Orientació confusa en el tram a Sant Cristòfol ‘La Vella’

CONNEXIONS AMB ALTRES RUTES

 • Ruta ST22: Connecta Campdevànol amb Ribes de Freser a través de Sant Julià de Saltor, Sant Amand (1.851m), Refugi Sant Jordi i el Taga (100 cims) 22,5km
 • Ruta ST54: Ruta que sortint de Ripoll arriba a Campdevànol passant pel collet de l’Auró i els Gorgs del torrent de la Cabana  18,5km (+520m / -475m)
 • Ruta ST87: Campdevànol a Ribes de Freser passant per Sant Pere d’Aüira (GR-3), la Collada de Grats, El Baell , Campelles, Sant Antoni 18,3km (+985m / -780m)
 • La Ruta ST176 acaba també a Campdevànol després de pujar des de Ripoll al cim de Sant Amand seguint el Camí de Vidabona

MAPES

TOPOGRÀFIC
Mapa ruta 124
MAPA DE LA TRAVESSA CAMPDEVÀNOL
TRACK A WIKILOC
TRACK A WIKILOC
PERFIL DE LA RUTA
Perfil 124_2
PERFIL DE LA RUTA

DIFICULTAT

Una travessa pels amants de la muntanya en general de dificultat baixa, amb poc desnivell acumulat. La ruta està tota senyalitzada amb marques de pintura groga, tot i que en algun punt poden ser difícils de seguir. 

ELS SENDERS

Trobarem sempre marques de pintura grogues d’Itinerànnia i pals indicadors a algunes cruïlles. Tot i així cal estar atents als nombrosos trencalls i bifurcacions.

ELS TRENS

La travessa comença i acaba a l’estació de Campdevànol. El tren hi va arribar el 1919 quan es va obrir la línia fins a Ribes de Freser.

Els caps de setmana circulen 7-8 convois en cada sentit.  

HORARIS RODALIES DE CATALUNYA

LA RESSENYA

(datum ETRS89)

0 m  0h Estació de Campdevànol (733 m) (utm 31T 431146  4674741)

Sortim de l’estació cap al nord per agafar el carrer Costa Pubilla fins on es creua amb el carrer Gombrèn. Al mateix costat de les vies, abans del pas a nivell veurem un plafó informatiu de la ruta dels Gorgs de la Cabana.

Creuem les vies del tren. A l’altre costat veiem ja un pal d’Itinerànnia (R54 Pujada a Vistalegre) Seguim la carretera Gi-401 cap a Gombrèn i La Pobla de Lillet (O) durant 120m per pujar cap al barri de Vistalegre seguint el carrer de Vistalegre amunt. El plafó ens indica que Campelles és a 5h35min, tot i que a un pas normal (sense aturades) trigarem una hora menys del que aquí ens marca.

Un cop situats al capdamunt del carrer de la Bauma prenem el carrer Batllia a la dreta on al cap d’un minut trobarem el pal indicador R58 d’Itinerànnia i un altre de l’Itinerari de Natura de Sant Pere d’Aüira, situats a la cantonada sud-oest del cementiri. Agafem el camí amunt fins a Sant Cristòfol.

750 m  10min Sant Cristòfol Vell (814 m) (utm 31T 430979 4675205)

Antiga església parroquial que forma un conjunt harmònic amb el cementiri que té al costat. Va ser consagrada l’any 1701, i és de nau rectangular amb una rectoria adossada. L’any 1855 es consagrà l’església també anomenada de Sant Cristòfol (també coneguda com a Sant Cristòfol Nou) situada dins el nucli urbà de Campdevànol.

El camí creua la rectoria per un túnel construït per al pas del bestiar que anava cap a Campelles a buscar pastures a l’estiu. El corriol s’enfila vessant amunt entre prats i boscos. Deixem la Creu de les Missions (commemorativa d’unes missions de l’any 1941)

1,2 km Quintals de Puigcorber  (850 m) (utm 31T 430844 4675485)

Arribem als quintals de Puigcorber, camps de conreu que prenen nom de la gran masia de Puigcorber, que tenim a l’esquerra. Aquí abandonem el GR-3 per continuar a l’esquerra en direcció a Sant Cristòfol  “la Vella”, a 20 minuts d’aquí segons ens informa un pal indicador.

Caminem entre una petitat roureda i camps de conreu que ens portarà a passar pel nord del Mas de Puigcorber. Un corriol ens acompanyarà al fons del barranc del torrent de Coronetes, on es troba la font de Puigcorber.

1,7 km  min Font de Puigcorber  (840 m) (utm 31T 430557 4675833)

Seguim el sender marcat amb senyals grogues (sovint poc visibles) que ens porten vers a sud-oest travessant antics camps de conreu a la rodalia de Sant Cristòfol “la Vella”.

2,3 km  Sant Cristòfor “la Vella” (858 m) (utm 31T 430211 4675569

Primera parròquia de Campdevànol, avui dia només en resta les ruïnes de la base. D’orígen romànic, estava datada del s. IX. Es va anar abandonant des del s. XVIII fins a la seva destrucció durant la Guerra Civil, quan es va fer servir de polvorí.

3,8 km  Collet de l’Euga (983 m) (utm 31T 429522 4676370)

Uns metres abans del coll de la batalla retrobem el GR-3 que havíem deixat als Quintals de Puigcorber. Aquí trobem un pal indicador i un plafó informatiu.

4,6 km  1h Coll de la Batalla  (949 m) (utm 31T 429584 4677019)

Coll on trobem la pista que puja a Sant Pere d’Aüira des de Campdevànol.  Creuem la pista (que tornarem a creuar més endavant) seguint els senyals grocs  pel vessant de solell del turó on es troba l’ermita, a la que hi arribarem en prop de 20-25min. de pujada.

5,4 km  1h25min Sant Pere d’Aüira  (1.100 m) (utm 31T 429539 4677545)

Ermita encimbellada sobre un esperó rocós. L’església actual fou consagrada el 1235 per Sant Bernat Calbó, bisbe de Vic. És d’estil romànic tardà i fou ampliada el 1640 amb dues capelles laterals que li donen aspecte de planta de creu llatina. El campanar és d’espadanya de dues obertures. El mes de juny es celebra un popular aplec organitzat pels Amics de Sant Pere, amb diferents activitats que inclouen una pujada a peu col.lectiva des de Campdevànol, una cronoescalada a peu i en btt i un esmorzar. Després de la missa es reparteix coca i se celebra un concurs d’avions de paper.

Des de l’ermita baixem vers al nord seguint les marques de pintura fins a passar per la petita àrea de lleure amb taules que ens deixa a una cruïlla de pistes on trobem un pal indicador.  

Anem a la dreta en direcció a Campdevànol (centre), a 2h30min segons l’indicador. Després de 240m de seguir la pista, arribem al trencall que va al Pla de la Tomba.

5,7 km  0h Atenció: deixem la pista principal (1.075 m) (utm 31T 429528 4677835)

Cal estar molt atents passats 240 m de l’esplanada on es troba el pal indicador, a agafar un corriol a l’esquerra gairebé imperceptible que va paral·lel a la pista, però uns metres per sobre.  La pista desemboca 1100 m més endavant al mateix sender que seguim, però sense passar pel Pla de la Tomba.

A mig camí al Pla de la tomba passarem per una gran balma i un nou plafó interpretatiu de la vegetació de l’entorn, en aquest cas de les rouredes.

6,9 km  0h Pla de la Tomba (1.056 m) (utm 31T 430627 4678051)

Excel.lent balconada sobre el riu Freser des d’on obtindrem  magnífiques vistes de les muntanyes de Sant Amand, el Taga , el Puigmal i els Torreneules. Uns plafons interpretatius del paisatge ens ajudaran a identificar les muntanyes.

Un estret corriol que baixa zigzaguejant entre una roureda ens portarà en 10min fins a la pista que ve de Sant Pere d’Auïra. La pista travessa els Solells de Sant Pere i  l’Obaga de Rotllan, on passarem de caminar entre un bosc més sec a un altre de més humit amb blada, roures, fajos i aurons.   

8,7 km 0h Bifurcació. Quintans de Rotllan (827 m) (utm 31T 430732 4677348)

Segon punt on hem de parar atenció. En un corba tancada a l’esquerra que fa la pista, surt un corriol a la dreta (obviar el corriol de més a la dreta) que s’endinsa a l’alzinar de Rotllan per anar a buscar la fondalada del barranc del torrent de Coll de la Batalla. El sender segueix en tot moment les marques grogues de sender per un tram de camí emboscat i interessant. Mig amagat al bosc trobarem un plafó interpretatiu de l’Alzinar.

El camí travessa els prats de pastura dels Quintals del Raguer abans d’entrar a les primeres cases del nucli urbà. Accedirem a l’església de Sant Cristòfol  a través d’un passatge amb escales que creua les vies del tren.

12,1 km Església de Sant Cristòfol (733 m) (utm 31T 431265 4675036)

Tercera església dedicada al patró de la ciutat inaugurada l’any 1890 atès que l’anterior quedava fora del centre. El campanar es va construir el 1909, tot i que s’esfondrà el 1944. L’actual, obra de Josep M. Pericas, data de 1945.

Des de la plaça de l’Església, l’avinguda de Pau Casals ens portarà en pocs minuts fis a l’estació.

12,4 km  0h Estació de Campdevànol (733 m) (utm 31T 431146  4674741)

FOTOGRAFIES

BIBLIOGRAFIA

LLIBRES
 • Vall de Ribes i Camprodon. Caminades i excursions. Carles Gel. Ed. Alpina (2005)
 • La Vall de Ribes a peu de poble a poble. Josep Nuet i Badia. Ed. Abadia de Montserrat (2009)
 • Llegendes i creences de Vall de Núria i vall de Ribes amb la baronia de Toses. Jordi Mascarella. Ed. Farell (2003)
 • La Vall de Ribes: una visió geogràfica. Jordi Sacasas. Ed. Abadia de Montserrat (2004)
 • La Vall de Ribes: ascensions, travesses, rutes de muntanya. Carles Gel. Ed. Piolet (2003)
 • Descobrir Catalunya núm. 85 (març 2005) Vall de Ribes
 • Coneguem l’entorn de Campdevànol.  Josep Colomer i Fossas. Ed. Grup Excursionista Campdevànol (1994)
 • Ripollès. 17 excursions a peu. Pako Crestas. Ed. Cossetània (2012)
 • Els fortins de Franco: arqueologia militar als Pirineus catalans. Josep Clarà. Ed. Dalmau (2010)
BIBLIOGRAFIA WEB

TRENS

EL TEMPS

ALTRES

CARTOGRAFIA
 • Mapa Alpina Sèrie E25 Puigmal-Vall de Ribes-Ulldeter 1:25.000
 • Mapa Alpina Itinerànnia Ripollès 1:50.000
 • Mapa Comarcal de Catalunya ICC 31-Ripollès 1.50.000

RUTES RELACIONADES

S'està carregant…

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.

Publicada a:

, , , , , , , , , , , , , , , ,
Advertisement

One thought on “124. Campdevànol: itinerari de Natura per Sant Pere d’Auïra, Sant Cristòfol i el Pla de la Tomba

Fes un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s