125. Travessa de Barcelona pels Tres Turons: la Creueta del Coll, el turó del Carmel (100 Cims) i el turó de la Rovira

ÍNDEX DE CONTINGUTS

 1. DADES TÈCNIQUES
 2. LA TRAVESSA
 3. CONNEXIONS AMB ALTRES RUTES
 4. MAPES
  1. TOPOGRÀFIC
  2. TRACK A WIKILOC
  3. PERFIL DE LA RUTA
 5. TURONS DE BARCELONA
 6. LA RESSENYA
 7. FOTOGRAFIES
 8. BIBLIOGRAFIA
  1. LLIBRES
  2. BIBLIOGRAFIA WEB
  3. CARTOGRAFIA
 9. RUTES RELACIONADES

DADES TÈCNIQUES

 • Estació de sortida: Penitents (metro de Barcelona)
 • Estació d’arribada: Guinardó-Hospital de Sant Pau (metro de Barcelona)
 • Distància/durada: 5,7 km / 2h10 (sense aturades)
 • Desnivell:  +225 m / -315 m
 • Dificultat: Molt Fàcil
 • Track a Wikiloc

LA TRAVESSA

Caminada urbana  que recorre els districtes de Gràcia i d’Horta-Guinardó de Barcelona i que ens portarà a trepitjar els tres turons més alts que han quedat dins l’entramat de la ciutat, el del Carmel, el de la Rovira i el del Coll. Passejar per aquestes modestes elevacions esdevé un plaer per a la vista, atès que des d’aquests cims podrem contemplar el que són les millors panoràmiques de la ciutat.  A més a més de natura urbana,  podrem gaudir d’un ric patrimoni històric i patrimonial visitant antigues masies, bateries de la Guerra Civil, ermites romàniques com la Mare de Déu del Coll, i ampliant una mica el recorregut, el Park Güell i l’Hospital de Sant Pau. Cada turó conté un parc urbà que el futur parc dels Tres Turons vol unificar en un de sol. A més a més, el turó del Carmel ha estat inclòs a la llista dels 100 Cims de la FEEC a l’ampliació que se n’ha fet l’any 2022.

Aquesta idea de Parcs i Jardins reprèn en part el projecte del Pla Comarcal de 1953 i del Pla General Metropolità de 1976 que volia crear un parc que havia d’incloure també el Park Güell i el turó del Putxet. Parc i Jardins va començar a treballar a partir del 2005  a fi de crear un parc unificat de 122 ha. Les actuacions han de suposar una nova ordenació dels entorns, amb desafectacions d’habitatges i creant una zona perifèrica entorn a un nucli central de 91 ha, que farà de zona de transició entre la zona verda i l’habitada.  La travessa comença a l’estació del metro de Penitents,  d’on anirem assolint els turons de la Creueta del Coll, del Carmel i de la Rovira. Finalitzarem la caminada a l’estació de metro de Hospital de Sant Pau, punt que podrem aprofitar per visitar l’antic Hospital de Sant Pau i la Sagrada Família, a poques passes d’aquí.

 • Interès: Les magnífiques vistes de Barcelona
 • Època: Tot l´any
 • Dificultat: Fàcil. El més complicat pot ser anar evitant els turistes.

CONNEXIONS AMB ALTRES RUTES

 • Aquells que vulguin allargar la ruta en 2,1 km més,  poden visitar el Park Güell a través de la zona oberta del parc seguint el track de la variant Ruta ST126 Tres Turons i Park Güell.

MAPES

TOPOGRÀFIC
Mapa petit 125
MAPA TURONS DE BARCELONA
TRACK A WIKILOC
TRACK A WIKILOC
PERFIL DE LA RUTA
Perfil 125
PERFIL TURONS DE BARCELONA

TURONS DE BARCELONA

Dins l’entramat urbà de Barcelona han quedat amagats sota la xarxa de carrers una sèrie de turons dels contraforts de la serra de Collserola. Alguns són gairebé indistingibles, com els turons de  Modolell i Monterols, però la resta sobresurten suficientment com per configurar una orografia difícil de carrers costeruts que han donat una personalitat pròpia als barris que els contenen. Els darrers anys, l’ajuntament de la ciutat ha instal·lat escales mecàniques i ascensors que ajuden els seu veïns a moure’s per aquests barris tant pendents.Durant la caminada visitarem els tres turons més alts que es troben a l’interior de la ciutat, en una caminada caracteritzada per les enormes vistes que podrem gaudir d’aquesta balconada sobre la ciutat.

 1. Turó del Carmel / Móra / l’Argentera (266 m)
 2. Turó de la Rovira (262 m)
 3. Creueta del Coll / d’en Falcó (245 m)
 4. Turó del Putxet / Puig d’Aguarn (182 m)
 5. Turó de la Peira (138 m)
 6. Turó de Monterols (121 m) Parc de Monterols
 7. Turó de Modolell. Pl. Adrià (108 m)
 • Turó de Montjuïc (177 m)

LA RESSENYA

(datum ETRS89)

0 km  0h Estació de metro de Penitents (139 m) (gps 31T 428229 4585463)

Elogi de l’Aigua: escultura d’Eduardo Chillida situada dins del parc de la Creueta del Coll.   El parc, inaugurat el 1987, va ser obra dels arquitectes Josep Martorell, Oriol Bohigas i David Mackay.

Podem visitar-lo abans d’iniciar la pujada per la carena de la pedrera seguint el carrer de Castellterçol. Un camí carener, amb baranes, puja seguint el fil de l’antiga pedrera fins al capdamunt del turó.

1,3 km  15min Turó Creueta del Coll (245 m) (gps 31T 428706 4585711)

També conegut com el Turó d’en Falcó. Dalt del cim trobarem una creu que domina les vistes que tenim del parc sobre els barris de Vallcarca i la Salut.

Al número 79 del passeig de la Mare de Déu del Coll es troba la Casa Sansalvador, un edifici dissenyat per Josep Maria Jujol, arquitecte deixeble de Gaudí. El descobriment d’una mina d’aigua va fer que la casa no es completés segons el disseny original. L’aigua es va comercialitzar com a Aigua Radial, atès que es van trobar restes radiològiques en la seva anàlisi.

2 km  35min Ermita Mare de Déu del Coll (198 m) (gps 31T 429115 4585740)

Ermita Mare de Déu del Coll: ermita del s. XI situada en un antic pas entre els barris d’Horta i Vallcarca. Antigament era un punt de trobada per fer-hi aplecs i fontades als entorns de la Font-rúbia, una font ara desapareguda.

Can Móra: bella masia convertida en residència. Fins el s. XIX el Turó del Carmel portava el seu nom.

2,5 km  40min Mirador del Park Güell (210 m) (gps 31T 429216 4585347)

Park Güell: Des d’aquest punt podem allargar el recorregut 2,1km recorrent la part oberta. Es visita el mirador de les Tres Creus, la Plaça de la Natura i la Casa Museu Gaudí. Podeu veure el recorregut i baixar el track aquí

2,8 km  50min Turó del Carmel (100 Cims) (265 m) (gps 31T 429247 4585554)

Durant segles aquesta muntanya portava el nom de Can Móra, la gran masia que hem vist prop del mirador, avui dia convertida en una residència per a gent gran.

Amb la última actulització el turó ha estat inclòs dins la llista dels 100 Cims de la FEEC, així que podrem ampliar la nostra llista de cims assolits sense sortir de Barcelona.

Santuari de la Mare de Déu del Mont Carmel és una ermita oberta l’11 d’abril de l’any 1864 situada a la carretera del Carmel. A tocar de l’església original, de poca capacitat, es va construir entre 1985 i 1988 una de nova d’estil contemporani.

3,2 km  1h Carretera del Carmel (188 m) (gps 31T 429586 4585543)

Las Delicias: restaurant on poder fer unes enormes tapes amb una cervesa en un local protagonista a les novel·les de Juan Marsé.

3,8 km  1h15min Turó de la Rovira (261 m) (gps 31T 429951 4585647)

Bateries antiaèries: un dels grans al·licients de la caminada és la visita als antics emplaçaments de bateries antiaèries de la Guerra Civil i des d’on es tenen  les millors vistes a 360º de la ciutat (veure Panoràmica 360º). Fa pocs mesos han estat museitzades.

Poblat ibèric: dalt del turó de la Rovira va existir un poblat laietà desaparegut amb la urbanització del turó, el barraquisme i les obres de les bateries de la Guerra Civil. Va ser excavat el 1931 per l’arqueòleg Josep Colomines i Roca, qui el va datar entre els segles IV i I aC.

5 km  1h45min Font del Cuento (121 m) (gps 31T 430666 4585647)

Parc del Guinardó:  l’origen del parc es remunta a l’any 1894 quan el ric comerciant Salvador Riera va comprar diferents peces de terrenys, entre les que s’incloïen els camps de Mas Guinardó. El 1906 l’Ajuntament de Barcelona li va pagar 239.858 pessetes per uns terrenys que li havien costat 27.645 pessetes. Un molt bon negoci.

Dissenyat per Nicolau Rubió i Tudurí seguint un pla general de Jean Claude -Nicolas Forestier del 1917, el parc es va concebre amb tres zones. De dalt a baix trobem el bosc de pins, un gran safareig visitat actualment per gossos, i una part baixa amb terrasses i un canal central que baixa del safareig.

Plaça del Nen de la Rutlla: obra del 1961 de l’escultor Joaquim Ros i Bofarull, fruit d’un projecte de l’alcalde Porcioles per dotar d’elements escultòrics diferents places de la ciutat. 

5,4 km  2h Mas Guinardó (94 m) (gps 31T 431007 4585535)

Mas Guinardó: masia rehabilitada com a centre cívic i on el Duc de Berwick va hostatjar-se durant el setge de Barcelona del 1714. 

5,7 km  2h10min Estació de metro de Guinardó-Hospital de Sant Pau (75 m) (gps 31T 431015 4585273)

Hospital de Sant Pau: abans d’agafar el metro podeu visitar l’antic Hospital de Sant Pau, obra de Domènech i Muntaner, i patrimoni mundial de la UNESCO. L’entrada a la part monumental es troba al sud, just a la cantonada contrària. 

FOTOGRAFIES

BIBLIOGRAFIA

LLIBRES
 • Barcelona en 1.000.000 de pasos : 53 rutas pe a descubrir la ciutat de la millor manera. Alex Walk. Ed. Libertas 2014
 • Passejades per la Barcelona literària . Sergio Vila-Sanjuán y Sergi Doria. Ed. Ajuntament de Barcelona Grup 62 (2005)
 • Barcelona metro a metro : un viatge històric i cultural per la ciutat i l’àrea metropolitana seguint la xarxa de metro. Marta Torres. Ed. Ajuntament de Barcelona (2014)
 • El Carmel, ferida oberta : de l’esvoranc al 3%. Laura Garcia. Ed. Mina (2005)
 • A peu per Collserola : guia de passejades, itineraris i recorreguts recomanats pel Patronat Metropolità del Parc de Collserola. Patronat Metropolità del Parc de Collserola, 1998
 • Guia de geologia de Collserola : amb itineraris. Isabel Raventós. Ed. Parc de Collserola
 • Collserola : parc natural. Aguilera i Viladomiu, Mònica. Granollers : Alpina, 2010
BIBLIOGRAFIA WEB

TRENS

EL TEMPS

ALTRES

CARTOGRAFIA
 • Serra de Collserola 1:25.000. Editorial Alpina
 • ICC Turons de Barcelona Mapa geològic de les zones urbanes 1:5 000

RUTES RELACIONADES

Publicada a:

, , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Advertisement

Fes un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s