126. De Barcelona (metro Canyelles) a Cerdanyola pel Forat del Vent i Sant Iscle de les Feixes

ÍNDEX DE CONTINGUTS

 1. DADES TÈCNIQUES
 2. LA TRAVESSA
 3. CONNEXIONS AMB ALTRES RUTES
 4. MAPES
  1. TOPOGRÀFIC
  2. TRACK A WIKILOC
  3. PERFIL DE LA RUTA
 5. LA RESSENYA
 6. FOTOGRAFIES
 7. BIBLIOGRAFIA
  1. LLIBRES
  2. BIBLIOGRAFIA WEB
  3. CARTOGRAFIA
 8. RUTES RELACIONADES

DADES TÈCNIQUES

 • Estació de sortida: Canyelles (metro de Barcelona)
 • Estació d’arribada: Cerdanyola (Vallès Occidental)
 • Distància/durada: 9,3 km / 2h20 (sense aturades)
 • Desnivell:  +470 m / -585 m
 • Dificultat: Fàcil
 • Track a Wikiloc

LA TRAVESSA

En aquesta caminada us volem portar pel vessant oriental de Collserola entre les estacions de Canyelles (metro L3) i  de Cerdanyola (Rodalies de Catalunya) tot travessant el Forat del Vent i el torrent de Sant Iscle. Es tracta d’un recorregut fàcil, sense massa desnivells, i de fàcil orientació atès que seguirem durant bones estones els senders GR 173.3 i GR-92. La ruta té dos vessants clarament diferenciats. El vessant solell, de vegetació baixa i escassa, està marcat pels antics centres assistencials adscrits a l’antic Hospital de Sant Pau, com la Granja de la Santa Creu, Can Masdéu i L’Hospital de Sant Llàtzer.Per contra, pel vessant vallesà  baixarem seguint l’ombrívol torrent de Sant Iscle, un tram de corriol força més interessant que la pista per on transcorre el GR-92.De camí a Cerdanyola visitarem l’ermita de Sant Iscle de les Feixes, situada dins d’una propietat privada i només visitable cada tercer diumenge de mes, quan durant només pel matí (cap a migdia)  podrem visitar aquesta ermita que resta ben amagada des del camí. A tocar de Sant Iscle hi ha el bosc de Can Catà, de propietat privada i que també obre només el tercer diumenge de mes. Si anem amb temps podem entrar-hi per fer la ruta que visita la Font Vella i la Nova (variant de color verd al mapa de la ruta), d’uns 35 minuts de durada segons un plafó indicador que veurem a l’entrada. 

 • Interès: L’ermita de Sant Iscle de les Feixes
 • Quan: El tercer diumenge de mes, únic dia que es pot visitar l’ermita de Sant Iscle de les Feixes i el bosc de Can Catà (matins).
 • Espai Natural: Parc de Collserola
 • Dificultat: Fàcil recorregut per la serra de Collserola.

CONNEXIONS AMB ALTRES RUTES

 • Del Forat del Vent l’excursió segueix fins a Can Catà el mateix itinerari de la Ruta ST06, entre Montcada i Reixac i el Baixador de Vallvidrera.
 • Des de Can Catà seguint la Ruta ST06 podem acabar la caminada a Montcada i Reixac.
 • Bosc de Can Catà: podem allargar el recorregut en 2,5km visitant la Font Nova i la Font Vella, situades dins el bosc privat de Can Catà (obert només el 1r i 3r diumenges de mes).

MAPES

TOPOGRÀFIC
Mapa 126
MAPA DE LA TRAVESSA CANYELLES-CERCANYOLA
TRACK A WIKILOC
TRACK A WIKILOC
PERFIL DE LA RUTA
Perfil 126
PERFIL RUTA CANYELLES-CERDANYOLA

LA RESSENYA

(datum ETRS89)

0 km 0 min Estació de metro de Canyelles L3 (103 m) (gps 31T 430271 4588109)

Canyelles pertany al districte de Nou Barris, blocs que es van construir el 1974 com a darrer polígon d’habitatges de l’època franquista.  La inauguració de les Rondes de Barcelona l’any 1991,  l’arribada del metro el 2001 i diverses actuacions urbanístiques van millorar notablement les mancances de l’entorn i dels serveis inicials. 

Caminem vers a ponent fins a la plaça Karl Marx fins a la cantonada amb el carrer Antic Camí de Sant Llàtzer, on trobem un pal indicador d’inici del sender GR-173.

0,39 km 5 min La Granja de la Santa Creu (117 m) (gps 31T 429925 4587985)

La Granja de la Santa Creu va ser un centre adscrit a l’Hospital de Sant Pau i Sant Creu  que va néixer el 1855 com a centre de tractament de malalts mentals d’ambdós sexes. Va estar en funcionament  fins el 1967 per a tractar malalts amb hidro i electroteràpia, i amb el treball com a element de recuperació. Aquí es cultivaven olives, es feia vi i es cuidava bestiar.  La casa tenia un entorn natural tranquil, envoltat de grans jardins amb camps de fruiters amb vistes a la muntanya i al mar. L’edifici és avui dia la casa de repòs de les Germanes Hospitalàries.

Els malalts  més greus s’internaven a  l’Institut Mental de la Santa Creu, situat al Parc Central de Nou Barris, avui dia un edifici que acull diferents serveis per al barri, com la biblioteca de Nou Barris. Podeu visitar-lo si inicieu alternativament la travessa des del metro de Llucmajor.

Pugem pel carrer Antic de Sant Llàtzer per anar a buscar un trencall a mà dreta on hi ha una pista barrada amb una cadena (pal indicador). Prenem el Camí de Sant Llàtzer que puja suaument pel vessant sud del turó d’en Gras a través d’una pineda.

1,2 km 20 min Can Masdéu (164 m) (gps 31T 429582 4588517)

L’Hospital de Sant Llàtzer, prop de l’antic Hospital de la Santa Creu, acollia des del s. XV els malalts de lepra de la ciutat de Barcelona. L’any 1901 l’hospital es va adjudicar per subhasta la masia de Can Masdéu. A fi de donar-los un millor tractament, es van traslladar fins aquí els primers malalts el 6 de desembre de 1904 després d’unes obres de condicionament. 

Des del 2001 la masia està ocupada. Podeu veure el web del Can Masdéu ocupat clicant aquí.

1,4 km 25 min Hospital de Sant Llàtzer (177 m) (gps 31T 429556 4588603)

Tres minuts després de deixar enrere l’entrada a Can Masdéu, passem sota l’enorme i fantasmagòric Hospital de Sant Llàtzer, que havia de substituir Can Masdéu, que no es creia apropiat per acollir malalts de lepra. Es va construir entre els anys 1931 i 1950, amb aturades per falta de finançament i per l’inici de la Guerra Civil. No va ser fins el 1955 que finalment va acollir nens amb tuberculosi. Va tancar el 1973, any des del qual està desocupat.

2,2 km 35 min Coll de la Ventosa (244 m) (gps 31T 429748 4589041)

Creuem la carretera amb compte (sense pas de vianants) i agafem un camí que puja en direcció sud-oest. Als pocs metres ens incorporem a la Carretera de les Aigües i la seguim per sota de Can Ferrer, deixant de costat un camí paral·lel que puja a la casa.

3 km 50 min Forat del Vent (275 m) (gps 31T 429189 4588755)

Collada que separa els turons d’en Gras (286 m) i el d’en Fotja (349 m) que esdevé un magnífic mirador del Vallès i Barcelona.

Aquí trobem el PR C-35 Carenejant Collserola, senyals que seguirem en direcció nord (Vallès)  durant només 120 m, quan abandonarem el sender per prendre a l’esquerra un camí que s’endinsa en la verdor de la vall del torrent de Sant Iscle.

3,7 km 1h Font de Can Ferrer  (200 m) (gps 31T 428965 4589014)

També anomenada Font Vella, trobem aquesta petita font a la dreta del camí amb una construcció arran de terra en forma de petita bassa on descarrega l’aigua a través d’un tub.

El corriol baixa entre un exuberant bosc mediterrani on entre roures, alzines i pins trobarem romaní, galzeran, marfull i fins i tot algunes plantes de citronella.

5,9 km 1h30 min Sant Iscle de les Feixes (99 m) (gps 31T 429110 4590988)

L’ermita no és visible des del camí, amagada dins una propietat privada. Cada tercer diumenge de mes, s’obre l’accés entre les 11-14h, amb una visita comentada cap a migdia.

L’edifici romànic original (s. XII) és d’una sola nau rectangular amb absis semicircular a la que s’hi van afegir posteriorment dues capelles. El campanar és d’espadanya, amb dos ulls, tot i que només amb una campana.

6,2 km 1h35min Can Catà (89 m) (gps 31T 429007 4591270)

Gran masia documentada des de l’any 1387 i reformada durant el s. XVI i XVII. Al seu voltant, Francesc de Paula Nebot i Torrents, autor del Palau de Pedralbes i el cinema Coliseum de Barcelona, va dissenyar uns jardins neoclàssics.

OPCIÓ BOSC CAN CATÀ:  just davant la masia es troba l’entrada al bosc de Can Catà, bosc privat que només obre  el primer i el tercer diumenges de mes. Si és un d’aquests dos dies, podem allargar l’excursió 35-40min per visitar la Font Vella i la Font Nova (plànol a l’entrada), un recorregut que segons el mateix plafó informatiu pren aproximadament 35min.

Pocs minuts després de deixar Can Catà,  trobarem a mà dreta del camí l’entrada a l’ermita de Santa Maria de les Feixes, però ens haurem d’acontentar d’observar-la des de la tanca fins que no es completi la seva restauració.

7,5 km 1h50min Santa Maria de les Feixes (74 m) (gps 31T 428414 4592290

Petita ermita barroca construïda sobre restes d’una vila romana. És de propietat privada i es troba situada enmig de camps de conreus, el que li dóna un important valor paisatgístic. Es tracta d’un dels pocs exemples d’edificis d’aquesta època. Quan acabin les obres de restauració del seu interior, es vol obrir també el tercer diumenge de mes, com Sant Iscle i el bosc de Can Catà. Pels volts del 17 de novembre, Sant Iscle, s’hi celebra un Aplec.

Panorama08
Santa Maria de les Feixes

7,7 km 1h55min Aqüeducte de Canaletes (67 m) (gps 31T 428422 4592393)

El camí passa sota un tram de l’Aqüeducte de Canaletes, obra feta amb maó que servia de suport per una canalització ara desapareguda. No hi ha consens sobre la data de la seva construcció. Hi ha experts que situen la seva construcció durant els s. XVI-XVII, mentre que altres la situen més tardanament. 

8,8 km 2h10min Cerdanyola. Pl. Estatut (77 m) (gps 31T 428538 4593425)

Som al centre d’aquest municipi del Vallès Occidental de 57.000 hab. En aquesta plaça trobem una gran “C”, lletra que rendeix homenatge a Lluís Companys tot i que ha esdevingut tot un símbol del poble gràcies a la coincidència de la lletra inicial d’ambdós noms. L’obra, de Salvador Mañosa és d’acer i formigó, fa 11 m d’alt i pesa 60 tones.

9,3 km 2h20min Estació de Cerdanyola (71 m) (gps 31T 428827 4593794)

Inaugurada l’any 1855 quan va entrar en funcionament el tram entre Montcada i Reixac i Sabadell. L’edifici es troba elevat sobre el nivell del carrer. 

FOTOGRAFIES

BIBLIOGRAFIA

LLIBRES
 • Barcelona en 1.000.000 de pasos : 53 rutas pe a descubrir la ciutat de la millor manera. Alex Walk. Ed. Libertas 2014
 • Passejades per la Barcelona literària . Sergio Vila-Sanjuán y Sergi Doria. Ed. Ajuntament de Barcelona Grup 62 (2005)
 • Barcelona metro a metro : un viatge històric i cultural per la ciutat i l’àrea metropolitana seguint la xarxa de metro. Marta Torres. Ed. Ajuntament de Barcelona (2014)
 • El Carmel, ferida oberta : de l’esvoranc al 3%. Laura Garcia. Ed. Mina (2005)
 • A peu per Collserola : guia de passejades, itineraris i recorreguts recomanats pel Patronat Metropolità del Parc de Collserola. Patronat Metropolità del Parc de Collserola, 1998
 • Guia de geologia de Collserola : amb itineraris. Isabel Raventós. Ed. Parc de Collserola
 • Collserola : parc natural. Aguilera i Viladomiu, Mònica. Granollers : Alpina, 2010
BIBLIOGRAFIA WEB

TRENS

EL TEMPS

ALTRES

CARTOGRAFIA
 • Serra de Collserola 1:25.000. Editorial Alpina

RUTES RELACIONADES

Publicada a:

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Advertisement

3 thoughts on “126. De Barcelona (metro Canyelles) a Cerdanyola pel Forat del Vent i Sant Iscle de les Feixes

Fes un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s