169. Circular al Santuari de Bellmunt (100 Cims) des de Torelló seguint el PR C-45, amb opció al Serrat Alt (100 Cims)

ÍNDEX DE CONTINGUTS

 1. DADES TÈCNIQUES
 2. LA TRAVESSA
 3. CONNEXIONS AMB ALTRES RUTES
 4. MAPES
  1. TOPOGRÀFIC
  2. TRACK A WIKILOC
 5. DIFICULTAT
 6. ELS SENDERS
 7. ELS TRENS
 8. LA RESSENYA
 9. BIBLIOGRAFIA
  1. LLIBRES
  2. BIBLIOGRAFIA WEB
  3. CARTOGRAFIA
 10. RUTES RELACIONADES

DADES TÈCNIQUES

 • Estació de sortida/arribada: Torelló (R)
 • Distància/durada: 20,3 km / 6h (sense aturades)
 • Desnivell:  +/- 950 m
 • Dificultat: Molt Exigent
 • Track a Wikiloc

LA TRAVESSA

Dolça Catalunya,
pàtria del meu cor,
quan de tu s´allunya
d´enyorança es mor.

Hermosa vall, bressol de ma infantessa,
blanc Pirineu
marges i rius, ermita al cel suspesa,
per sempre adéu!
Arpes del bosc, pinsans i caderneres,
cantau, cantau,
Jo dic plorant a boscos i riberes:
adéu-siau!

(Fragment de l’Emigrant, Jacint Verdaguer)

Magnífica ruta circular que des de l’estació de tren de Torelló ens portarà fins al Santuari de Bellmunt, una de les 308 muntanyes incloses a la llista dels 100 Cims de la FEEC. La ruta recorre en bona part el sender de petit recorregut PR-C 45 Sender de la Vall del Ges, un camí que ens portarà a recórrer aquesta àrea geogràfica de la Plana de Vic formada pels municipis de Torelló, Sant Pere de Torelló i Sant Vicenç de Torelló.

La caminada també agradarà a aquells excursionistes que busquin recorreguts per boscos, atès que travessarem pinedes, rouredes i fagedes seguint en part estrets corriols emboscats i de gran bellesa. També tindrem excel·lents vistes panoràmiques que inclouen bona part de les muntanyes del Pirineu de Girona (Bastiments, Puigmal), de la Plana de Vic i de la Catalunya Central.

La Serra de Bellmunt forma un gran plec anticlinal en direcció est-oest que continua cap a llevant per la serra de Curull, i que veurem de forma espectacular des dels miradors del santuari. La muntanya divideix les conques hidrogràfiques del Ter i del Fluvià, i és travessat pel riu Ges. 

L’accés al cim del Bellmunt el farem fora del sender de petit recorregut seguint la carena de Serragrenyada. Un cop passat el coll de les Gargantes (opció de pujar a la carena per un camí recuperat) deixarem de costat el llarg tram de pista per la qual va el PR per agafar un corriol carener molt més interessant i estètic, al nostre parer, que ens portarà fins al cim del Santuari passant pel Puig de Serragrenyada. 

 • Època: Tot l’any.
 • Quan: A la tardor, quan les fagedes es tenyeixen de colors.
 • Dificultat: Itinerari llarg i amb desnivell important, tot i que gairebé sempre seguint marques del sender PR-45. Petita escala de ferro (opcional) d’accés al Castell de Torelló

CONNEXIONS AMB ALTRES RUTES

 • L’actual ruta i la travessa Ruta ST16 Sant Quirze de Besora a Torelló, les dues baixen des de Bellmunt fins a Torelló, tot i que segueixen camins diferents.   

MAPES

TOPOGRÀFIC
Mapa ruta
TRACK A WIKILOC
Wikiloc

DIFICULTAT

Una travessa llarga, de més de 20 km, amb desnivell important, però que recorre sempre corriols i camins senyalitzats, tret del tram de la carena de Serragrenyada.

L’accés al Castell de Torelló es fa superant un grau equipat amb una fàcil escala de ferro. Si es dóna el cas que algú no vol, o no pot pujar-la (tot i la seva manca de dificultat), no és obligat de fer-ho atès que el recorregut segueix per un altre camí.

Baixant de Bellmunt cap al collet de la Font de la Xeca hi ha trams força drets, que si ha plogut, poden resultar relliscosos.

ELS SENDERS

Seguirem, gairebé en tot moment, un sender de petit recorregut. Cal tenir en compte que (en la data que vam fer la ruta) caldria una repintada dels senyals de pintura blancs i grocs, escassos durant bona part del recorregut, i que ajudarien a fer un seguiment de la travessa més còmoda.

 • PR C-45 Sender de la Vall del Ges. Seguirem aquest sender tret de quan agafem la variant PR C-45.1 i d’un tram que va per la carena de Serragrenyada.
 • PR C-45.1: variant de 2,5 km que agafarem per a pujar al Castell de Torelló.

Dalt del Santuari trobarem el GR-151 Camins de l’Abat i Bisbe Oliva, en el seu tram 7, la seva etapa compresa entre Sant Pere de Torelló i Santa Maria de Besora.

Caminarem a prop del PR C-47 Camí vora Ges, un sender que uneix Torelló i Vidrà seguint el riu Ges, però que en cap moment creuarem. 

ELS TRENS

La travessa comença i acaba a l’estació de Torelló. El tren va arribar l’any 1878 quan es va inaugurar el tram des de Vic. 

Els caps de setmana circulen una dotzena de serveis al dia per sentit.  

HORARIS RODALIES DE CATALUNYA

LA RESSENYA

(datum ETRS89)

0 km 0h Estació de Torelló (529 m) (gps 31T 438755 4655816)

Sortim de l’estació per anar a buscar el pas inferior que ens portarà al costat nord de les vies del tren. Anem a trobar l’avinguda del Castell, carrer que seguirem al nord fins a entrar al terme municipal de Sant Vicenç de Torelló. El carrer de la Serra d’aquest municipi ens portarà fins al cap de futbol. Caminem cap al nord tot seguint durant 260 m el camí cimentat del Sot Gran durant 2-3 min. quan arribarem  a una cruïlla on deixarem el sender principal.

2,1 km 35min Cruïlla Camí del Sot Gran (586 m) (gps 31T 438942 4657198)

Abandonem el Camí del Sot Gran per on continua el PR C-45 per agafar la variant PR C-45.1 a la dreta (pal indicador). El camí  s’enfila sobre un terreny format per margues blavoses molt comuns a la Plana de Vic.

Les margues són roques sedimentàries del grup de les lutites que contenen un important percentatge de carbonat de calci. Es formen a partir del fang de diferents composicions que gràcies a processos químics, físics o biològics es transformen en roques.

Són  d’aspecte terrós i poden ser d’aspecte blavós com les d’Osona o més groguenques com les del Bages. Es van formar durant l’eocè superior (35 Ma) en un mar interior poc profund i càlid que cobria tota la Plana de Vic. L’efecte de l’aigua i l’erosió donà al paisatge una ondulació en terrasses fluvials i turons, testimoni que emergeixen dels camps de conreu de secà.

3,4 km  1h Castell de Torelló (784 m) (gps 31T 439233 465821)

Per accedir al cim del Castell de Torelló cal superar un petit pas rocós on hi ha instal·lada un escala de ferro. No presenta dificultats. La ruta no segueix sota el castell, no és obligat de pujar-hi per continuar l’itinerari.

També podeu llegir un excel·lent recull històric del castell al web La Vall de Ges: el Castell de Torelló.

Castell documentat per primer cop l’any 881 (‘castro torelonense’), tot i que també s’hi han trobat vestigis d’un assentament fortificat iber, fet que remarca la seva importància estratègica com a punt privilegiat de control del territori. La funció militar de control va ser la principal. Mai aquí van viure els senyors feudals sinó ‘castlans’, castlania exercida per una família cognomenada Torelló, si més no entre 1131 i 1280 quan, per matrimoni passà a Berenguer d’Orís.

El turó del castell té forma en planta d’una fulla de faig amb la punta encarada a migjorn, on hi ha l’entrada al recinte. És una bona mostra de l’evolució dels castells de la comarca. S’observen uns forats en la roca, usats segurament per a apuntalar-hi bigues de fusta, que es podrien atribuir als primers castells carolingis.

Sobre el primer nivell, al terç nord, es devia aixecar el que queda actualment del castell medieval: una torre de defensa de planta circular. Actualment té una alçada de 3,60 m a tramuntana i 4,70 al sud. El diàmetre és d’1,65 m i el gruix dels murs fa 1,60 m. En un extrem del turó, al terç meridional, es pot veure encara una cisterna excavada a la roca de 2 m de llarg per 1,5 d’ample.

L’aparell del que queda de la construcció és de carreus petits rectangulars ben tallats, disposats en filades uniformes. Aprofitant la roca de la part més alta del turó i seguint la cinglera es construí una muralla que envoltava tot el conjunt. Per tant, l’esquema bàsic del castell, és a dir, una torre de defensa envoltada de muralla, és propi del segle XI.”

(Font viquipèdia)

El sender segueix enlairat sobre l’anomenada Carena del Castell, un crestall de margues blaves amb petits ascensos i descensos que ens faran carregar les cames, tot i que des d’aquí dalt tindrem vistes privilegiades de la Serra de Bellmunt, el Puigsacalm i bona part de la comarca d’Osona.

4,5 km 1h20min Fi variant PR C-45.1 (775 m) (gps  31T 439026 4659057)

La variant del sender acaba poc abans del cim dels Tres Batlles, de 805 m i opcional, muntanya que flanquejarem per llevant i que si no estem atents, ens la passarem de llarg.

Atenció. Des del cim del turó dels Tres Batlles tenim la opció d’acostar-nos al Serrat Alt (100 Cims), una muntanya situada a ponent. Cal caminar uns 400 metres i pujar uns 50 metres extra per arribar-hi. La muntanya es va afegir a la llista oficial de la FEEC el 2022.

La carena del Castell desemboca a la Carena de Maronta, una altra cresta de muntanyes paral·lela pel sud a la de Bellmunt que s’uneixen al coll de Duec.  El camí abandona de seguida la carena per iniciar un feixuc descens pel bosc de Maronta fins al fons del torrent de Saderra. Passat el torrent, trobarem la cruïlla principal marcada amb pals indicadors.

5,8 km 1h35min Les Valls de Saderra (697 m) (gps 31T 438996 4659838)

Cruïlla de camins. Cap a llevant un camí ens portaria de pujada fins al coll de Duec a través dels camps de conreu dels Quintals de la Coma, mentre que cap a ponent baixaríem fins a Saderra per la Plana de la Casanova.

Nosaltres, però, continuem cap al nord seguint les marques blanques i grogues del sender (també pal indicador de ferro, rovellat) en direcció al coll de les Gargantes, corriol que ens porta a passar per les Valls, un antic mas enrunat a tocar del camí envaït per la vegetació.

El corriol s’enfila pel vessant de solell de la serra de Bellmunt per un itinerari molt agraït però exigent a través d’un bonic alzinar mixt amb roure amb bona ombra, ben agraïda a l’estiu.

7 km  2h Collet de les Gargantes (917 m) (gps 31 T 439310 4660691)

Pas on assolim la carena de la Serra de Bellmunt.

 OPCIÓ: d’acord amb la web La Vall de Ges, des del collet de les Gargantes s’ha recuperat un camí que puja directe fins a la carena de Serragrenyada. D’acord amb aquesta pàgina, uns senyals grocs ajuden a trobar el camí, fet que ens estalviaria un bon tros de camí.

Al passar al vessant nord de la serra la vegetació canvia. Dels roures i les alzines per les quals caminàvem, passem als faigs i al bruc tot seguint un corriol que al cap de 540 m (8/10 min) desemboca en una pista que trenca la bellesa del camí que anàvem seguint. 

7,8 km  2h10min Deixem PR C-45 (970 m) (gps 31 T 439953 4660997)

Només després de caminar 180 m (3 min) per la pista, deixem el PR C-45 i prenem un corriol a la dreta que s’enfila dret enmig de la fageda fins a arribar de nou dalt de la carena de la Serra de Bellmunt. El camí carener és molt estètic, amb vistes especialment interessants cap al vessant sud de Bellmunt. Uns senyals vermells ens ajudaran a seguir el corriol que ja sense grans desnivells ens portarà fins al puig de Serragrenyada.

9,8 km  2h45min  Puig de Serragrenyada (1.220 m) (gps 31T 441052 4661080)

El camí no passa pel mateix cim del Puig de Serragrenyada, sinó a pocs metres i per tant, és fàcil de passar-lo de llarg. Del cim, i ja per terreny més còmode, passarem per les antenes de telefonia abans d’arribar al Santuari de Bellmunt.

10,5 km 3h Santuari de Bellmunt (1.248 m) (gps 31T 441601 4661290)

Santuari marià situat dalt d’un esperó rocós al capdamunt de la serra, ‘ermita al cel suspesa‘ a la que fa referència Jacint Verdaguer en els primers versos de l’Emigrant. Pertany al terme de Sant Pere de Torelló i està documentada des de l’any 1.240, quan Pere de Serra fa constar el nom de “Sancte Marie de Bello monte” en una donació de 12 diners que fa a aquest temple, entre d’altres de la comarca.

El punt més alt, on hi ha el vèrtex geodèsic i una creu de ferro, està situat sobre el santuari i s’hi accedeix per un caminoi esglaonat. Dalt estant, s’obté la panoràmica clàssica del Santuari amb el Puigsacalm al fons, així com magnífiques vistes del Pirineu, del Bisaura, de la Plana de Vic i dels municipis de Sant Pere i Sant Vicenç de Torelló als nostres peus.

A Bellmunt encara hi ha ermità, que és qui té cura del lloc. Hi trobareu servei de bar, restaurant, hostatgeria i refugi. Hi podreu esmorzar, dinar o sopar en aquests horaris (font Santuari de Bellmunt):

HORARIS:

 • DILLUNS I DIMARTS: TANCAT
 • DIMECRES OBERT A PARTIR DEL MIGDIA
 • DIJOUS: de 10:00 a 22:00
 • DIVENDRES: de 9:00 a 22:00
 • DISSABTE: de 8:30 a 22:00
 • DIUMENGE: de 8:00 a 18.00

PREUS:

 • De la carta: de 12 a 25 €
 • Menú especial per a grups: 20€
 • De l’hostatgeria: 25€ per persona i nit, o bé 45€ la mitja pensió (sopar, dormir i esmorzar)
 • Del refugi: 4’50€

Abans d’emprendre el camí de baixada, surt un camí que envolta l’ermita i que s’acosta a un excel·lent mirador de la Serra de Curull i el Puigsacalm. Un senyal ens marca el camí de baixada pel sender de petit recorregut, sender que desemboca a la carretera i el pàrquing d’accés al santuari.

VISTES DES DEL CIM DE BELLMUNT

11 km  3h10min Abandonem asfalt (1.163 m) (gps 31T 441773 4661208)

Després de seguir la carretera de baixada durant 300 m. trobarem el trencall al corriol de baixada.

La polèmica carretera va ser construïda l’any 1975 impulsada pel mossèn Jaume Rexach. En un principi havia de tenir 6.940 m i 5 m d’ample, però els alts costos va fer que es reduís el projecte i quedés en poc més de 5 km.  Després de tants bells camins d’accés a Bellmunt, la carretera trenca l’harmonia de la muntanya. És tota una llàstima la seva existència, i  tret de l’hostatgeria, no sé si beneficia a ningú més. 

El camí baixa  en direcció sud-est per una roureda seguint la carena del Serrat dels Cristians, per uncorriol força dret i relliscós a estones, ja sigui per si trobem fulles de roure acumulades o per si ha plogut i el terra està relliscós.

11,7 km 3h15min Collet de la Font de la Xeca (1.038 m) (gps 31T 442306 4660838)

Abandonem la carena per tombar a la dreta (sud) i iniciar així el descens que ens portarà al Serrat a través del bosc dels Cristians Vells, una magnífica roureda amb faigs  amb vistes al mas del Serrat per un tram on es troben a faltar algunes senyals del sender de petit recorregut.

12,9 km 3h30min El Serrat (740 m) (gps 31T 442453 4659944)

Arribem a la gran masia del Serrat de n’Esplà.

La casa el Serrat de n’Esplà està situada al terme municipal de Sant Pere de Torelló.  En origen, el Serrat de n’Esplà era el mas principal de la vila de Nesplà, formada també pels masos Codina de n’Esplà, Quintana de n’Esplà, Pujol de n’Esplà, Torrent de n’Esplà i mas Estrader. Tot i que documentada des del S.XIII, es fa difícil fixar la data exacta de construcció de la casa del Serrat, perquè la seva estructura s’ha anat modificant en les nombroses intervencions i reformes practicades en segles per adaptar la casa i el seu entorn a les necessitats dels seus habitants. En l’actualitat, per les característiques del material i la tècnica constructiva, la part més primitiva del conjunt podria ser la zona dels galliners i del corral. El primer habitant document del mas el Serrat, és Pere Serrat de Nesplà que visqué a principis del S.XIII. (Extret de l’Arxiu Municipial de Torelló)

Deixem el Camí del Pla de la Riera a Bellmunt, d’accés a la casa, per seguir un curt tram de sender de flanqueig en direcció a St. Pere de Torelló (senyal) que ens portarà a St. Roc en 3 minuts fins a l’ermita.

13,3 km  3h35min Ermita de Sant Roc (730 m) (gps 31T 442503 4659590)

Petita capella situada dalt de la carena de margues del Serrat de Nesplà, on trobem un plafó informatiu.

Ermita de nau única, amb portal d’arc de mig punt, i amb un atri cobert a dues vessants construït el 1901 per Jacint Rifà i Munt d’acord consta al plafó.  La campana de l’ermita, conservada al mas Serrat, duu la inscripció següent: “Me feren per Sant Roc Año 1698 foren padrins Francesc Serra i Madrona”.  El 16 d’agost, per Sant Roc, s’hi canten els goigs i es fa una missa.

La sortida de l’ermita és una mica confusa, atès que no hi ha marques de camí clares sobre les roques margoses. De l’ermita anem cap a ponent per anar a buscar la carena de Sant Roc (a ponent de l’ermita), tot seguint-la vers el sud fins que esdevé una pista que ens portarà a Fontdevila, i ja per asfalt, fins a Sant Pere de Torelló.

15,1 km  4h Sant Pere de Torelló (620 m) (gps 31T 441843 4658380)

L’accés al nucli urbà de Sant Pere es fa pel vessant est a través d’un camí una mica deixat que condueix al carrer de Bellmunt.

Sant Pere de Torelló és un municipi de la comarca d’Osona de prop de 2.500 hab. L’església parroquial, d’estil neoclàssic, és obra de Josep Morató, construïda entre el 1727 i el 1764. El seu campanar és l’element més característic dels santperencs, amb el seu rellotge instal·lat l’any 1864.

“La vila de Sant Pere de Torelló va néixer a l’entorn de l’església parroquial, que originàriament era romànica, constituïnt una típica Sagrera. La primera notícia referent a l’església data dels anys 1025-1050. No obstant això, també disposem de documentació del segle IX provinent de l’arxiu parroquial de Sant Pere.

La parròquia de sant Pere, des dels seus orígens estigué sota la jurisdicció del castell de Torelló. L’any 1630, Sant Pere s’independitzà i passà a formar amb la parròquia de Sant Vicenç, una única batllia. Per un document de nomenament de batlle de 1689 sabem que els pobles de Sant Pere i Sant Vicenç eren considerats com una de les moltes baronies que formaven part de la noble casa de Cabrera.

L’any 1937 i a conseqüència de la Guerra Civil, el municipi va haver de canviar de nom, per motius religiosos, i va passar a anomenar-se Bellserrat. Un cop finalitzat el conflicte bèl·lic, el poble es digué, per raons polítiques, “San Pedro de Torelló”, nom que perdurà fins a la fi de la dictadura.”

 (Extret web Ajuntament de Torelló)

Els carrers del Dr.  Pere Ginebra i de Sant Pere ens portaran fins a l’extrem nord-oest del poble, d’on surt el camí cap a Sant Vicenç (pal senyalitzador). El sender creua camps de conreu i bonics trams quan creua els torrents del Pujol i de l’Aníjol o quan caminem sobre el Serrat de la Guàrdia,  turons formats per margues blaves aixaragallades.

18,5 km 4h50min Sant Vicenç de Torelló (553 m) (gps 31T 439911 4656878)

Sortim de Sant Vicenç a tocar de l’escorxador (sud), que depèn del moment de quan hi passem, els crits eixordadors dels porcs faran que accelerem el pas durant una estona per deixar-los de sentir el més aviat possible.  

Poc abans de Torelló passarem per l’interessant Joanet de Pujols  un mas que va tenir un us agropecuari, amb una gran piscina a ponent, i ara dedicada a la venda de productes de proximitat (El rebost de les Gambires).

Entrarem a Torelló pel carrer del Progrès i l’av. els Pirineus, que ens conduirà de nou fins a l’estació de ferrocarril.

20,4 km 5h15min Estació de Torelló (529 m) (gps 31T 438755 4655816)

BIBLIOGRAFIA

LLIBRES
 • A peu per Osona: 20 itineraris. Josep Mauri. Cossetània (2003)
 • El Bisaura : rutes a peu i en BTT : Montesquiu, Santa Maria de Besora, Sant Quirze de Besora, Sora, Vidrà. Montserrat Vilalta. Cossetània (2003)
 • La Mare de Déu de Bellmunt : història i tipisme d’un vell santuari marià. Antoni Pladevall. Montblanc-Martin (1992)
 • L’Essència de Sant Pere de Torelló : retalls i fets de la seva història. Agustí Dalmau. Ajuntament St. Pere de Torelló (1994)
 • Rere els passos d’Artur Osona, per les muntanyes del Bisaura i els seus voltants. David Vilaseca.  Associació Cultural Gombau de Besora (2016)
BIBLIOGRAFIA WEB

TRENS

EL TEMPS

ALTRES

CARTOGRAFIA
 • Mapa Alpina Bellmunt 1:50.000
 • Mapa topogràfic comarcal de Catalunya ICC 1:50.000  Osona-24
 • Mapa geològic comarcal de Catalunya 1:50.000. Osona – 24

RUTES RELACIONADES

Publicada a:

, , , , , , , , , , , , , , , , ,
Advertisement

Fes un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s