98. De Queralbs a Núria per Coma de Vaca i el Camí dels Enginyers

ÍNDEX DE CONTINGUTS

 1. DADES TÈCNIQUES
 2. LA TRAVESSA
 3. MAPES
  1. TOPOGRÀFIC
  2. TRACK A WIKILOC
  3. PERFIL DE LA RUTA
 4. DIFICULTAT
 5. ELS SENDERS
 6. ELS TRENS
 7. LA RESSENYA
 8. FOTOGRAFIES
  1. FOTOS
  2. PANORÀMIQUES
  3. FOTOS 360º
 9. BIBLIOGRAFIA
  1. LLIBRES
  2. BIBLIOGRAFIA WEB
  3. CARTOGRAFIA
 10. RUTES RELACIONADES

DADES TÈCNIQUES

 • Estació de sortida: Queralbs (Ripollès)
 • Estació d’arribada: Núria (Ripollès)
 • Distància/durada: 17,3 km / 6h30 (sense aturades)
 • Desnivell:  +470 m / -585 m
 • Dificultat: Molt Exigent
 • Track a Wikiloc

LA TRAVESSA

Dur i llarg recorregut que puja a Núria pel Camí  dels Enginyers passant pel refugi de Coma de Vaca. És un dels itineraris més muntanyencs dels que es poden fer per pujar fins al Santuari.

El Camí dels Enginyers flanqueja pel sud el cim del Torreneules tot travessant diferents canals estretes que baixen del seu cim entre el refugi de Coma de Vaca i Núria. Segueix en tot moment el GR-11, però tot i així el sender es pot complicar molt si no ha marxat tota la neu. Abans d’emprendre aquesta pujada assegureu-vos bé que no queden congestes a les canals.

Sense neu el recorregut és espectacular. Més que la dificultat tècnica cal tenir en compte la dificultat física, força exigent. Segueix un corriol clar i fressat però enlairat que en alguns trams té exposició al buit. Trobarem algun cable d’acer a la roca a mena de passamans així com alguna grapa de ferro a fi de superar algun curt pas de roca. 

 • Interès: El Camí dels Enginyers, un camí enlairat amb excel·lents vistes.
 • Època: Mesos d’estiu, quan ha desaparegut la neu.
 • Ruta: estació de Queralbs – Pont de Daió – Salt del Grill – Pont de les Marrades – Les Marrades – Pla de l’Euga – Refugi de Coma de Vaca – Coll dels Homes – La Trona de Guardiola – Jaça de l’Escaleta – Clot de Malinfern – La Presó – Collet de Guardiola – Torrent de la Balma – Jaça Roja – Coma de Llispet – Castell Cervós – El Pont – Les Pedrisses – Torrent de Fontnegra – estació Via Crucis XV – Santuari de Núria
 • Dificultat: Llarga distància amb desnivell i algun pas aeri. Molt de compte si queda neu al Camí dels Enginyers, que pot fer la travessa perillosa.

MAPES

TOPOGRÀFIC
Mapa Queralbs-Núria per Enginyers_PUNTS
Mapa de la ruta
TRACK A WIKILOC
Track a Wikiloc
PERFIL DE LA RUTA
Perfil_TRAMS
Perfil de la ruta

DIFICULTAT

La dificultat més important és el camí dels Enginyers, sobretot a la seva primera meitat, concentrat al voltant del Clot de Malinfern. En aquesta part de la ruta anem per camins exposats, perillosos si hi trobem gel o neu, però sense dificultats si el camí està net. En aquesta part trobarem un passamà que ens ajudarà a progressar amb més facilitat.

ELS SENDERS

De pujada al refugi de Coma de Vaca podrem seguir les marques grogues d’Itinerànnia. També trobarem alguna senyal blanca i verda de Sender Local fins al Salt del Grill.

Des del refugi seguirem en tot moment el GR11.7, variant que uneix els Aigols Podrits i Núria passant pel refugi i el Camí dels Enginyers.

ELS TRENS

Sortida: Comencem l’excursió des de l’estació de Queralbs. Per arribar-hi podem agafar un cremallera des de Ribes-Enllaç, estació que connecta amb els trens de Rodalies de Catalunya, línia R3. Són aproximadament 20min d’itinerari des de Ribes-Enllaç.

Arribada: La travessa acaba al Santuari de Núria. Per tornar haurem d’agafar el Cremallera fins a Ribes-Enllaç per així connectar amb els trens de Rodalies (R3).

TREN DE RODALIES

Hem d’accedir a Ribes-Enllaç a fi d’agafar el tren cremallera. Ribes de Freser es troba a la línia del Transpirinenc R3 de Rodalies de Catalunya. Aquest és l´únic tren que travessa els Pirineus pel centre de la serralada de les tres connexions internacionals que hi ha entre l’estat espanyol i el francès.

Compte que el primer cremallera del dia  surt de l’estació de Ribes-Vila!

Horari Rodalies de Catalunya

CREMALLERA

El primer cremallera (2014) que podem agafar i que connecta amb el tren a Ribes de Freser-Enllaç surt a les 9:20h. L’horari de tren canvia si és cap de setmana o no. En dies feiners podem agafar a Barcelona el tren de les 6.27h des de Pl. Catalunya, amb temps suficient per agafar el primer cremallera amunt.

Els caps de setmana el mateix tren surt a les 7h06 i arriba a Ribes amb només 4 minuts de marge per agafar el cremallera. No us arrisqueu, el perdreu! Sorprèn aquesta poca coordinació horària dels transports públics precisament en caps de setmana.

Una opció més segura per iniciar la ruta ben d’hora és la de dormir a Ribes de Freser i agafar el primer cremallera del dia següent, que a més a més  té un descompte especial del 20%. Habitualment surt a les 7:35h  (7:50h entre setmana) des de l’estació de Ribes-Vila des del centre de la població (no des de Ribes-Enllaç). Una última opció és pujar a Núria el dia abans i dormir a les cel·les o a la zona d’acampada del mateix Santuari.

Horari Cremallera de Núria

LA RESSENYA

(datum ETRS89)

0 km 0h0min Estació de Queralbs (1.177 m) (gps 31T 431287 4689121)

Sortim de l’estació i seguim la carretera GIV-5217 en direcció nord en baixada durant 810m fins al revolt de la Ferradura, on trobem la central hidroelèctrica de la Farga. Creuem pel pont de les Guielles i seguim la pista cimentada 970m fins a la Central hidroelèctrica de Daió.

0,8 km 10min La Farga (1.132 m) (gps 31T 431708 4689712)

La Farga va ser una de les primeres centrals hidroelèctriques construïdes. Va ser desmuntada l’any 1940 i actualment acull la casa de colònies Alberg dels Maristes.

Creuem pel pont de les Guielles i seguim la pista cimentada 970m fins a la Central Hidroelèctrica de Daió.

1,8 km 30min Daió de Baix. Pàrquing (1.181 m) (gps 31T 432079 4690506)

Aquesta va ser la primera central construïda al riu Freser l’any 1907. Aprofitava les aigües dels rius Núria i Freser que les canalitzava per crear energia elèctrica a una potència màxima de 6000 kw/h. L’edifici original es enderrocar l’any 1999 però encara podem veure alguns elements del que avui dia és un important patrimoni industrial de la vall.

Creuem el riu Freser i pugem pel vessant dret durant 760m fins que trobem un pont de ciment que creua el torrent del Salt del Grill. A mà esquerra surt un trencall que en 1minut ens porta al Salt del Grill.

2,6 km 50min Pont accés al Salt del Grill (1.255 m) (gps 31T 432497 4691113)

A mà esquerra surt el corriol que en un minut ens porta al bonic Salt del Grill, una cascada situada en una raconada ombrívola de prop de 30m d’alçada.

Reprenem l’excursió per un tram on el camí puja per una feixa excavada a la roca que va sobre el riu Freser. Podem veure la força de les aigües en aquest estret tram de les gorges. Després de 770m trobem una cruïlla de camins on hi ha un cartell de perill per càrrega sospesa amb un helicòpter dibuixat. És d’aquí d’on surt el camí de pujada a Núria per les Colladetes i les Pedrisses.

3,3 km 1h30min Cruïlla camí a les Pedrisses(1.386 m) (gps 31T 433046 4691471)

Si ens trobem un pal d’Itinerànnia (R111 Palanca de les Ribes) voldrà dir que ens hem passat la cruïlla. Haurem de retrocedir 200m fins a un primer senyal de perill per càrrega sospesa d’helicòpter.

4,8 km 2h25min Pont de les Marrades sobre el Freser (1.553 m) (gps 31T 434168 4691895)

Creuem el riu Freser per un pont de ciment envoltat de camps de gòdua. A partir d’aquí el camí inicia la pujada pel vessant oest del Balandrau per les Marrades, un tram de pujada on el camí zigzagueja fort muntanya amunt guanyant alçada ràpidament fins a superar lleugerament la cota dels 2000m d’alçada.

Un cop superades les marrades caminem per un sender pedregós gairebé pla, a 60m per sobre del riu pel vessant nord del Balandrau. Les valls de la Coma del Freser i de la Coma de Vaca s’obren davant nostre en una panoràmica extraordinària. L’arrodonit cim del Racó (2.547m) separa les dues valls, amb el coll de La Marrana tancant la vall del Freser a la dreta, i el cim de Rocs Blancs (2.782m) i la Coma de Vaca a l’esquerra.

Baixem pel torrent del Bugader (pal Itinerànnia R110) per anar a buscar una inestable passarel·la de ferro que creua el Freser ja a tocar del refugi.

8,4km 3h30min Refugi de Coma de Vaca (1.993 m) (gps 31T 435723 4692864)

El refugi es troba al Pla de les Eugues, en la confluència de les valls del Freser, que segueix nord enllà i de Coma de Vaca, vall que gira vers el nord-oest i que hem de seguir per continuar amb l’excursió. És en aquest indret on Àngel Guimerà va situar part de la seva obra ‘Terra Baixa’, i és per això que el refugi també és conegut com refugi Manelic.

Refugi guardat propietat de la FEEC conegut també amb el nom de Manelic atès que va ser en aquests paratges en els que Àngel Guimerà situà la seva obra rural ‘Terra Baixa’. El primer refugi va ser inaugurat el 20 de setembre de 1959 aprofitant una petita cabana donada a la FEEC. El nou refugi va obrir el 1999, té capacitat per a 52 llits, i té  servei de bar, restaurant i de flassades. Podem fer-hi nit  i dividir la travessa en dues còmodes jornades.

De darrera el refugi surt el sender GR-11 en direcció oest que puja suaument per assolir l’ampli replà de la Trona de Guardiola.

9,5 km 3h55min La Trona de Guardiola. Mirador (2.136 m) (gps 31T434886 4692452)

Mirador magnífic de les muntanyes veïnes, amb el Balandrau de protagonista just davant nostre i el Puigmal a l’extrem de ponent. Podem apreciar clarament a l’altre vessant de la vall el camí que hem seguit de pujada al refugi.

A partir d’ara venen les majors dificultats de la ruta. Traspassem una petita bretxa per un tram de camí exposat, perillós amb gel o neu.

10,3 km 4h15min Clot de Malinfern. Passamà (2.029 m) (gps 31T 434226 4692743)

El fons del torrent és un indret dominat per un caos de roques. Pugem torrent amunt uns metres (senyal indicador de fusta) per agafar el camí que va per una lleixa tallada a la roca amb un passamà que ens ajudarà a progressar amb seguretat. Com en anterioritat, aquest tram pot ser perillós si hi trobem gel o neu, fàcil però incòmode sense.

10,5 km 4h20min La Presó (pas agulla) (2.086 m) (gps 31T 434084 4692664)

Pas característic dominat per una esvelta agulla. El sender traspassa una petita bretxa entre un paisatge esquerp entre els cingles de Malinfern, tram de roques que hi ha sota el Torreneules.

10,9 km 4h30min Collet de les Barraques (o de Guardiola) (2.028 m) (gps 31T 433865 4692555)

Esplanada herbosa on per un tram deixem enrere les roques per continuar per un sender que s’endinsa fins el torrent dels Horts de Guardiola (torrent de la Balma). En aquest punt trobem dues grapes clavades a la roca que ens ajudaran a superar fàcilment una petita bretxa rocosa.

A partir d’ara deixem enrere les dificultats per dirigir-nos fins a la Jaça Roja a través d’un curt tram en ziga-zaga.

12 km 4h55min Jaça Roja (2.124 m) (gps 31T 433200 4692644)

Indret de fàcil reconeixement per les barraques i els tancats per a bestiar que hi trobarem, on durant l’estiu solen trobar-s’hi béns i cabres. El camí torna a girar al nord entre camps de pastura per anar a buscar el torrent de la Coma del Gispet (2.125 m) (gps 31T 433002 4692833), d’on tenim bones vistes dels cims del Torreneules i de la Coma del Clot, amb el coll de Torreneules separant ambdós cims.

12,8 km 5h10min Castellserbós (2.103 m) (gps 31T 432866 4692413)

Uns pocs metres després de girar a llevant, passat Castellserbós, si estem atents podrem veurem un pont de roca natural uns metres sota el camí. El sender va ara pla, amb vistes del Curtó del Mig amb el Puigmal com a teló de fons. Podrem veure la Jaça de les Pedrisses, vessant per on puja el camí a Núria per les Colladetes.

De camí a les Pedrisses veurem el refugi de les Colladetes, deixat i enrunat, uns metres sobre el camí.

14,4 km 5h40min Carena de Les Pedrisses (2.097 m) (gps 31T 431418 4692403)

Assolim la carena de les Pedrisses en un punt on forma una petita collada. Aquí trobem el GR-11.7, variant del GR-11 que ve dels Emprius (sota el Bastiments) i connecta amb el Santuari de Núria tot passant per Coma de Vaca i el Camí dels Enginyers, on ara ens trobem. També trobem marques de pintura groga de la xarxa de senders d’Itinerànnia.

Prenem el sender abalisat amb marques de color blanc i vermell del GR cap al nord per un sender fressat fàcil de seguir. A la nostra esquerra tenim unes àmplies panoràmiques cap a la verda i àmplia Coma de Gombrèn que s’enfila fins el Cim de l’Ortigar i el Puigmal. Davant nostre veiem el Pic de l’Àliga i l’Alberg Niu de l’Àliga al seu vessant, mentre que el Pic d’Eina es retalla a l’horitzó. El sender s’endinsa a la Coma del Clot per anar a buscar el torrent de Fontnegra.

15,6 km 6h Torrent de Fontnegra (2.038 m) (gps 31T 431294 4693481)

Creuem el torrent per un pont de pedra amb una bonica cascada a l’esquerra. Les vistes del Puigmal i de la Serra de l’Embut són fantàstiques des d’aquesta part de l’itinerari. A l’oest del Pic de l’Àliga veiem l’Alberg, antic hotel de luxe on es diu que es van fer reunions entre franquistes i nazis abans l’edifici no passés a mans de la Generalitat per fer-hi un alberg.

16,5 km 6h20min Estació XV del Via Crucis (2.049 m) (gps 31T 430585 4693690)

Pal indicador situat en un collet herbós. Aquí trobem l’estació XV del Via Crucis monumental de Núria. Una gran Creu ajaguda que representa la resurrecció de Crist. El Via Crucis de Núria va iniciar-se l’any 1915 i la construcció es va anar sufragant amb les aportacions dels devots. No s’acabaria totalment fins el 1963 amb la inauguració de la XIV estació.

El camí baixa fent una gran llaçada acostant-se al telecabina que fa servei entre Núria i l’Alberg. Segueix l’itinerari de l’antic funicular, essent l’únic telecabina de tipus ‘pulsé’ (tren de cabines) de Catalunya. Té una llargària de 657m i salva un desnivell de 150m.

17,3 km 6h30min Estació de Núria (1.967 m) (gps 31T 430432 4694257)

L’estació del cremallera es troba a llevant del Santuari, just al costat de l’estació inferior del telecabina.

FOTOGRAFIES

FOTOS
PANORÀMIQUES
FOTOS 360º
360 Coll Bernat
360 Creu d’En Ribes

BIBLIOGRAFIA

LLIBRES
 • Núria, Puigmal, Cambradase : guia d’excursions i travesses. Josep Nuet. Ed. Publicacions de l’Abadia de Montserrat (1999)
 • Les esglésies romàniques de la Cerdanya. Enric Ventosa i Serra. Ed. Farell (2004)
 • Cerdanya. Ed. Alpina (2000)
 • 50 passejades i excursions per la Cerdanya i el Capcir. Raymond Ratio. Ed. Pòrtic (1998)
BIBLIOGRAFIA WEB

TRENS

EL TEMPS

ALTRES

CARTOGRAFIA
 • Mapa Alpina Cerdanya, Alta Cerdanya, Capcir 1.50.000

RUTES RELACIONADES

S'està carregant…

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.

Publicada a:

, , , , , , , , , , , , , , , , ,

2 thoughts on “98. De Queralbs a Núria per Coma de Vaca i el Camí dels Enginyers

Fes un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s