86. Pujada a Núria des de Queralbs per Les Colladetes i les Pedrisses

ÍNDEX DE CONTINGUTS

 1. DADES TÈCNIQUES
 2. LA TRAVESSA
 3. MAPES
  1. TOPOGRÀFIC
  2. TRACK A WIKILOC
  3. PERFIL DE LA RUTA
  4. PUNTS DE PAS (WAYPOINTS)
  5. RUTA A GOOGLE MAPS
 4. DIFICULTAT
 5. ELS TRENS
 6. ELS SENDERS
 7. LA RESSENYA
 8. FOTOGRAFIES
  1. PANORÀMIQUES
  2. FOTOS 360º
 9. BIBLIOGRAFIA
  1. LLIBRES
  2. BIBLIOGRAFIA WEB
  3. CARTOGRAFIA
 10. RUTES RELACIONADES

DADES TÈCNIQUES

 • Estació de sortida: Queralbs (Ripollès)
 • Estació d’arribada: Núria (Ripollès)
 • Distància/durada: 9 km / 4h20 (sense aturades)
 • Desnivell:  +975 m /- 190 m
 • Dificultat: Molt Exigent
 • Track a Wikiloc

LA TRAVESSA

Excursió d’alta muntanya que puja des de Queralbs a Núria per les Colladetes i les Pedrisses, un camí poc conegut i utilitzat però que ofereix unes grans panoràmiques de les Roques de Totlomón, el Balandrau i la vall de Ribes que no tenim en la pujada pel Camí Vell.

Aquesta opció de pujada remunta  una estona el camí a Coma de Vaca per les gorges del Freser. Uns minuts abans d’arribar a la palanca de les Ribes que creua el riu Freser, agafarem un corriol que s’enfila pel vessant sud del cim de la Coma de Llispet entre un paisatge dramàtic, que sense dificultats ens enllaçarà amb el Camí dels Enginyers (GR-11.7). D’aquest punt, amb bones vistes sobre les muntanyes veïnes, un sender ben fressat ens durà a través del Via Crucis fins a Núria.

Podem combinar aquesta pujada amb la del Camí Vell (Ruta ST30) per a fer una ruta circular de 16,5km molt completa. Utilitzar-la com a ruta de descens de Núria després de fer una excursió per la zona pot fer-se llarga.

 • Interès:  Una pujada solitària a Núria.
 • Època: Mesos d’estiu,  quan ha desaparegut la neu.
 • Ruta: Estació de Queralbs – Pont de Daió – Salt del Grill – Gorgues del Freser – les Collades – Canal – Torrent dels Fossos – Jaça de les Pedrisses – les Pedrisses – Torrent de Fontnegra – estació Via Crucis XV – Santuari de Núria
 • Dificultat:  Desnivell exigent amb distància moderada en terreny d’alta muntanya fan una ruta força exigent.

MAPES

TOPOGRÀFIC
Perfil Queralbs-Núria
Mapa de la ruta
TRACK A WIKILOC
Track a Wikiloc
PERFIL DE LA RUTA
Perfil 86 Queralbs-Núria per Pedrisses_lletres
Perfil de la ruta
PUNTS DE PAS (WAYPOINTS)
Waypoints
Punts de pas
RUTA A GOOGLE MAPS

DIFICULTAT

Itinerari força exigent més que pel desnivell a superar, elevat però no exagerat, que no pas per anar per paratges poc transitats i a estones sense camí evident. El tram més complicat és des que travessem el Canal del Freser fins al Coll de les Barraques on a la part final haurem d’anar a través de prats sense sender amb l’única referència de la barraca de pedra seca de les Pedrisses com a punt de referència.

Hem d’estar físicament preparats i portar el material adequat per l’alta muntanya. Cal portar sempre, també a l’estiu, alguna peça d’abric, i un impermeable i paravent.

ELS TRENS

Sortida: Comencem l’excursió des de l’estació de Queralbs. Per arribar-hi podem agafar un cremallera des de Ribes-Enllaç, estació que connecta amb els trens de Rodalies de Catalunya, línia R3. Són aproximadament 20min d’itinerari des de Ribes-Enllaç.

Arribada: La travessa acaba al Santuari de Núria. Per tornar haurem d’agafar el Cremallera fins a Ribes-Enllaç per així connectar amb els trens de Rodalies (R3).

HORARIS RODALIES DE CATALUNYA

CREMALLERA

El primer cremallera (2014) que podem agafar i que connecta amb el tren a Ribes de Freser-Enllaç surt a les 9:20h. L’horari de tren canvia si és cap de setmana o no. En dies feiners podem agafar a Barcelona el tren de les 6.27h des de Pl. Catalunya, amb temps suficient per agafar el primer cremallera amunt.

Els caps de setmana el mateix tren surt a les 7h06 i arriba a Ribes amb només 4 minuts de marge per agafar el cremallera. No us arrisqueu, el perdreu! Sorprèn aquesta poca coordinació horària dels transports públics precisament en caps de setmana.

Una opció més segura per iniciar la ruta ben d’hora és la de dormir a Ribes de Freser i agafar el primer cremallera del dia següent, que a més a més  té un descompte especial del 20%. Habitualment surt a les 7:35h  (7:50h entre setmana) des de l’estació de Ribes-Vila des del centre de la població (no des de Ribes-Enllaç). Una última opció és pujar a Núria el dia abans i dormir a les cel·les o a la zona d’acampada del mateix Santuari.

HORARI CREMALLERA DE NÚRIA

ELS SENDERS

Durant el recorregut  trobarem marques d’abalisament del GR-11 fins al quilòmetre 3,3 quan deixarem el camí de pujada al refugi de Coma de Vaca per emprendre la pujada cap a les Colladetes i les Pedrisses.

No trobarem més marques de sender fins al Collet de les Barraques on seguirem el GR11.7 fins a Núria.

LA RESSENYA

(datum ETRS89)

0 km 0h0min Estació de Queralbs (1.177 m) (utm 31T 431287 4689121)

Sortim de l’estació i seguim la carretera GIV-5217 en direcció nord en baixada durant 810m fins al revolt de la Ferradura, on trobem la central hidroelèctrica de la Farga.Creuem pel pont de les Guielles i seguim la pista cimentada 970m fins a la Central hidroelèctrica de Daió.

1,8 km 30min Daió de Baix. Pàrquing (1.181 m) (utm 31T 432079 4690506)

Aquesta va ser la primera central construïda al riu Freser l’any 1907. Aprofitava les aigües dels rius Núria i Freser que les canalitzava per crear energia elèctrica a una potència màxima de 6000 kw/h. L’edifici original es va enderrocar l’any 1999 però encara podem veure alguns elements del que avui dia és un important patrimoni industrial de la vall.

Creuem el riu Freser i pugem pel vessant dret durant 760m fins que trobem un pont de ciment que creua el torrent del Salt del Grill. A mà esquerra surt un trencall que en 1 minut ens porta al Salt del Grill.

2,6 km 50min Pont accés al Salt del Grill  (1.255 m) (utm 31T 432497 4691113)

A mà esquerra surt el corriol que en un minut ens porta al bonic Salt del Grill, una cascada situada en una raconada ombrívola de prop de 30m d’alçada.

Reprenem l’excursió per un tram on el camí puja per una feixa excavada a la roca que va sobre el riu Freser. Podem veure la força de les aigües en aquest estret tram de les gorges. Després de 770m trobem una cruïlla de camins on hi ha un cartell de perill per càrrega sospesa amb un helicòpter dibuixat. És d’aquí d’on surt el camí de pujada a Núria per les Colladetes i les Pedrisses.

3,3 km 1h30min Cruïlla. Deixem el Camí a Coma de Vaca  (1.386 m) (utm 31T 433046 4691471)

Si ens trobem a un pal d’Itinerànnia (R111 Palanca de les Ribes) voldrà dir que ens hem passat la cruïlla. Haurem de retrocedir 200m fins a un primer senyal de perill per càrrega sospesa d’helicòpter.

Prenem el corriol a la dreta que puja en primer lloc entre avellaners. El camí puja dret  (el que serà una constant durant tota l’ascensió fins a la carena de les Pedrisses) pel vessant sud dels Cingles de les Ribes. Creuem un torrent i passem per una tanca de bestiar abans el camí no zigzaguegi vessant amunt entre matollars i camps de gòdua fins les Colladetes.

4 km 2h Les Colladetes (1.575 m) (utm 31T 432517 4691605)

Collet herbós amb unes formacions rocoses a mà esquerra. El sender continua planer cap al fons del barranc del Salt del Grill amb increïbles vistes cap a Les Costetes,  el Serrat del Ninot, i les roques de Totlomón a mà esquerra (est).  Al fons podem apreciar la línia clarament visible del Canal del Freser que talla horitzontalment la muntanya. Uns metres abans d’arribar-hi veiem les restes d’unes edificacions al costat del camí.

4,6 km 2h15min Canal  (1.645m) (utm 31T 432120 4691938)

Ens trobem a la Canal del Freser. Aquesta canalització va ser construïda a principis del s.XX per subministrar l’aigua que la central hidroelèctrica de Daió necessitava per al seu funcionament. La central també rebia aigua de la canalització provinent del riu de Núria.

A partir d’ara el corriol es fa menys evident, amb diferents variacions del mateix camí que ens poden fer dubtar de quin seguir, tot i que tots condueixen vessant amunt amb més o menys ziga-zagues.

El camí puja per la dreta del torrent del Salt del Grill, que fa una petita cascada uns metres per sota d’on el creuem. El camí gira durant uns metres en direcció sud per anar a agafar la Jaça de les Pedrisses amunt.  En aquesta part de l’itinerari el sender és poc clar, sovint amb camins paral·lels i potser enfangats segons l’època en què ens trobem.  El corriol desemboca finalment als prats herbosos i costeruts de la Jaça de les Pedrisses, on desapareix.

5,5 km 3h10min Final del corriol. Prats alpins (1.910 m) (utm 31T 431673 4692121)

El sender que seguíem s’esvaeix des d’aquest punt fins a la barraca de pedra seca de més amunt. Cal pujar ara sense sender en direcció nord-oest pels pendents herbosos. Cal estar atents a seguir les escadusseres fites que anirem trobant de tant en tant. El camí puja amb certa tendència a anar cap a l’esquerra. Al cap d’uns minuts de pujar podrem començar a veure la cabana de pedra seca de les Pedrisses cap a on ens hem de dirigir.

5,9 km 3h30min Barraca de les Pedrisses  (2.050 m) (utm 31T 431412 4692307)

Cabana de pedra seca esfondrada, bona referència per orientar-se pels pendents herbosos. Ara ja amb rastres de sender no gaire evidents, anem en direcció nord fins al proper collet de les Pedrisses. Ens pot servir de referència un pal indicador de ferro just a la carena de les Pedrisses que es troba sobre el Camí dels Enginyers (GR-11.7).

6,1 km 3h35min Carena de Les Pedrisses  (2.097 m) (utm 31T 431418 4692403)

Assolim la carena de les Pedrisses en un punt on forma una petita collada. Aquí trobem el GR-11.7, variant del GR-11 que ve dels Emprius (sota el Bastiments) i connecta amb el Santuari de Núria tot passant per Coma de Vaca i el Camí dels Enginyers, on ara ens trobem. També trobem marques de pintura groga de la xarxa de senders d’Itinerànnia.

Prenem el sender abalisat amb marques de color blanc i vermell del GR cap al nord per un sender fressat fàcil de seguir. A la nostra esquerra tenim unes àmplies panoràmiques cap a la verda i àmplia Coma de Gombrèn que s’enfila fins el Cim de l’Ortigar  i el Puigmal. Davant nostre veiem el Pic de l’Àliga i  l’Alberg Niu de l’Àliga al seu vessant, mentre que el Pic d’Eina es retalla a l’horitzó. El sender s’endinsa a la Coma del Clot per anar a buscar el torrent de Fontnegra.

7,3 km 3h50min Torrent de Fontnegra (2.038 m) (utm 31T 431294 4693481)

Creuem el torrent per un pont de pedra amb una bonica cascada a l’esquerra. Les vistes del Puigmal i de la Serra de l’Embut són fantàstiques des d’aquesta part de l’itinerari. A l’oest del Pic de l’Àliga veiem l’Alberg, antic hotel de luxe on es diu que es van fer reunions entre franquistes i nazis abans l’edifici no passés a mans de la Generalitat per fer-hi un alberg.

8,2 km 4h Estació XV del Via Crucis (2.049 m) (utm 31T 430585 4693690)

Pal indicador situat en un collet herbós. Aquí trobem l’estació XV del Via Crucis monumental de Núria. Una gran Creu ajaguda que representa la resurrecció de Crist. El Via Crucis de Núria va iniciar-se l’any 1915 i la construcció es va anar sufragant amb les aportacions dels devots. No s’acabaria totalment fins el 1963 amb la inauguració de la XIV estació.

El camí baixa fent una gran llaçada acostant-se al telecabina que fa servei entre Núria i l’Alberg. Segueix l’itinerari de l’antic funicular, essent l’únic telecabina de tipus pulsé (tren de cabines) de Catalunya. Té una llargària de 657m i salva un desnivell de 150m.

9 km 4h20min Estació de Núria (1.967 m) (utm 31T 430432 4694257)

L’estació del cremallera es troba a llevant del Santuari, just al costat de l’estació inferior del telecabina.

FOTOGRAFIES

PANORÀMIQUES
FOTOS 360º
360 Coll Finestrelles
360 Les Pedrisses

BIBLIOGRAFIA

LLIBRES
 • Núria, Puigmal, Cambradase : guia d’excursions i travesses. Josep Nuet. Ed. Publicacions de l’Abadia de Montserrat (1999)
 • Les esglésies romàniques de la Cerdanya. Enric Ventosa i Serra. Ed. Farell (2004)
 • Cerdanya. Ed. Alpina (2000)
 • 50 passejades i excursions per la Cerdanya i el Capcir. Raymond Ratio. Ed. Pòrtic (1998)
BIBLIOGRAFIA WEB

TRENS

EL TEMPS

ALTRES

CARTOGRAFIA
 • Mapa Alpina Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser (2 mapes) 1:25.000

RUTES RELACIONADES

S'està carregant…

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.

Publicada a:

, , , , , , , , , , , , , , , , ,

3 thoughts on “86. Pujada a Núria des de Queralbs per Les Colladetes i les Pedrisses

Fes un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s