85. Serra de Montgrony: de Ribes de Freser a Planoles pel coll Pan i el Costa Pubilla (100 Cims)

ÍNDEX DE CONTINGUTS

 1. DADES TÈCNIQUES
 2. LA TRAVESSA
 3. CONNEXIONS AMB ALTRES RUTES
 4. MAPES
  1. TOPOGRÀFIC
  2. TRACK A WIKILOC
  3. PERFIL DE LA RUTA
  4. PUNTS DE PAS (WAYPOINTS)
  5. MAPA A GOOGLE MAPS 
 5. DIFICULTAT
 6. ELS SENDERS
 7. ELS TRENS
 8. LA RESSENYA
 9. FOTOGRAFIES
  1. FOTOS PANORÀMIQUES
 10. BIBLIOGRAFIA
  1. LLIBRES
  2. BIBLIOGRAFIA WEB
  3. CARTOGRAFIA
 11. RUTES RELACIONADES

DADES TÈCNIQUES

 • Estació de sortida: Ribes de Freser (Ripollès)
  • Opció sortida: Ribes-Vila (Cremallera)
 • Estació d’arribada: Planoles (Ripollès)
 • Distància/durada: 20,4 km / 7h30 (sense aturades)
 • Desnivell:  +1.260 m / -1.110 m
 • Dificultat: Molt Exigent
 • Track a Wikiloc

LA TRAVESSA

En aquesta ocasió caminarem des de Ribes de Freser a Planoles passant pel Coll Pan i el cim del Costa Pubilla, un 100 Cims inclòs a la llista dels 100 Cims de la FEEC, per pistes i corriols que es fan més i més ombrívols a mesura que ens endinsem per l’obaga de la Serra.

L’excursió passa per Sant Antoni, bonica ermita situada en un acollidor indret. Cada 13 de juny, per Sant Antoni de Pàdua s’hi celebra un aplec amb una arrossada popular.

La travessa segueix per Campelles, on visitarem l´església de Sant Martí abans no iniciem un avorrit tram de caminada. Són prop de 3km per una pista cimentada entre Campelles i el refugi de Pla de Prats amb trànsit si és cap de setmana i tardor. Els entorns del refugi és una zona molt concorreguda pels caçadors de bolets per la seva facilitat d’aproximació en vehicle.

Als entorns del refugi gaudirem d’una bonica avetosa on si tenim temps, i no és fàcil, podem provar de trobar un avet de 34 m d’alçada declarat Arbre Monumental, l’Avet del Bac de la Berruga.

Abans no baixem fins a Planoles encara tindrem temps de pujar (opcionalment) al cim del Costa Pubilla, un 100 Cims des d’on gaudirem de bastes panoràmiques dels Pirineus i de la Catalunya interior.

En acabar l’excursió, i si  hem concertat visita, podem visitar el Museu de les Papallones, situat al carrer de l’Estació núm. 4 de Planoles. Podem concertar visita als telèfons 696 414 592/93 889 07 17 o al correu electrònic lacasadelespapallones@gmail.com.

 • Quan: el 13 de juny, per Sant Antoni de Pàdua, patró de Ribes de Freser, quan als voltants de l’ermita de Sant Antoni se celebra una gran arrossada.
 • Època: Tot l’any
 • Ruta: Estació de Ribes-Vila – carrer Sant Antoni – camí de Sant Antoni – ermita de Sant Antoni – coll de la Casassa – Campelles – Plaça de les Fonts – Refugi de Pla de Prats – Coll Pan – Font de Coma Hermada – Coll de Coma Hermada – Cim de Pla de Pujalts o de Costa Pubilla – Coll Roig – Coll Garroter – Coma Rossa – Prat de Dalt – Pla del Prat – Clot de les Vernedes – Alberg Pere Figuera – Estació de Planoles
 • Dificultat: Recorregut llarg amb força desnivell positiu.

CONNEXIONS AMB ALTRES RUTES

 • Seguint la Ruta ST09 podem arribar des de Planoles fins a Núria seguint el GR-11.8 
 • La Ruta ST10 és una circular des de Ribes de Freser que puja al Taga tot baixant per Puigsac.
 • La Ruta ST22 entre Campdevànol i Ribes de Freser per St. Amand i el Taga  acaba a Ribes tot crant una fantàstica travessa d’un o dos dies (refugi lliure de Sant Jordi). 
 • La travessa Ruta ST40 ens portarà de Planoles fins a Toses a través del Montgrony i el Costa Pubilla.
 • Podem allargar la travessa un dia més amb la Ruta ST71, una excursió circular des de Ribes que visita diferents poblacions de la vall.
 • Podem allargar la travessa amb la Ruta ST75 des de Ribes fins a Planoles pel Camí de la Sois (Montgrony).
 •  Ruta ST87 travessa entre entre Campdevànol i Ribes de Freser passant per Sant Pere d’Aüira i les poblacions del Baell i Campelles. 18,3km (+985m / -780m)
 • La travessa Ruta ST177 acaba a Ribes de Freser després de pujar als cims de Sant Amand i el Taga.

MAPES

TOPOGRÀFIC
Mapa ruta 85_lletres
Mapa de la travessa
TRACK A WIKILOC
Track a Wikiloc
PERFIL DE LA RUTA
Perfil 85_lletres
PUNTS DE PAS (WAYPOINTS)
Waypoints
Punts de pas (waypoints) de la ruta
MAPA A GOOGLE MAPS 

DIFICULTAT

Travessa llarga amb força desnivell acumulat que transcorre per pistes i camins sempre senyalitzats amb marques grogues d’Itinerànnia excepte a la pujada al cim del Costa Pubilla des del coll de Coma Ermada, però sense dificultat d’orientació.

Hi ha trams de camins que poden ser confusos de seguir, amb senders paral.lels fets pel bestiar que ens poden despistar. Cal seguir sempre les marques.

Si ha plogut recentment el tram posterior a Coll Pan i la baixada a Coll Roig poden presentar trams enfangats que ens pot alentir la marxa.

Durant la caminada passem per Campelles, on podem trobar servei de bar-restaurant i allotjament.

ELS SENDERS

Ruta que segueix les marques grogues de la xarxa de senders d’Itinerànnia. A totes les cruïlles trobarem pals indicadors que ens indicaran la direcció a prendre.

També trobarem les marques d’El Camí, del brancal que uneix el Santuari del Montgrony  amb Núria. Els senyals d’abalisament propi ens serà molt útil des del coll de Coma Ermada fins a Planoles.

ELS TRENS

La travessa s’inicia i acaba  en dues estacions de la línia R3 de Rodalies de Catalunya coneguda com el Transpirinenc,  Ribes de Freser i Planoles. El tren va arribar a Ribes el 1919 però no ho fa fins el 1922 a Planoles, quan es va obrir el tram entre Ribes i La Molina.

Entre Planoles i La Molina hi ha les dues obres més emblemàtiques de la línia, el túnel de Toses, el més llarg de la línia amb 3,700m de recorregut i el Túnel de Cargol, un túnel helicoïdal que fa un tomb de 360º a fi de superar els forts desnivells que calia vèncer per arribar a completar la línia.

Els caps de setmana circulen 6-7 trens en cada sentit.  És recomanable de sortir des de Ribes de Freser ben d’hora per no haver de patir per la tornada. El darrer tren direcció cap a Ripoll-Vic-Barcelona circula aprox. a les 19.41h.

HORARIS RODALIES DE CATALUNYA

LA RESSENYA

0 km 0h Estació de Ribes-Enllaç (Adif) (917 m) (utm 31T 431711 4684376)

La ruta la iniciem a l’estació de Ribes-Enllaç d’Adif. També la podem començar a Ribes-Vila, estació del Cremallera situada al centre de la població.

De l’estació anem vers el nord seguint els carrers de la Pedrera que després del pont a Bruguera s’anomena de Sant Quintí fins poc abans d’arribar al pont sobre el riu Rigat, on trobem a l’esquerra el carrer Camí de Sant Antoni.

0,7 km 8min Pont sobre el riu Rigat  (907 m) (utm 31T 431334 4684061)

Situats davant  l’Hotel Sant Antoni, agafem el Camí de Sant Antoni,  un carrer força costerut al final del qual trobem el pal indicador d’Itinerànnia R145. Seguim l’indicador en direcció a Campelles pel camí romeu que puja a l’ermita de Sant Antoni  per un corriol que s’enfila pel vessant oriental del Puig de Sant Antoni. Creuem les vies del tren per un pont de pedra i seguim el feixuc camí que guanya alçada ràpidament en ziga-zagues entre una vegetació arbustiva amb ginesta, boix, rosers silvestres i alguns pins i freixes a la part més ombrívola.

Pocs metres abans de l’ermita trobem un trencall on ens podem desviar a la dreta fins al proper Mirador de Ribes.

2,4 km 1h Mirador de Ribes ( 1.259 m) (utm 31T 430681 4684028)

Magnífica balconada encimbellada sobre la Roca del Duc i des d’on tenim magnífiques vistes sobre els cims que envolten la vall de Ribes.

El mirador mateix es troba sobre un sòlid búnquer construït per Franco a finals de la  2ª Guerra Mundial. Formava part de la línia P, també coneguda a Catalunya com a línia Gutiérrez, línia Pérez en altres contrades, tot i que segurament la P vindria de Pirineus. Aquest conjunt de búnquers els va fer construir el dictador  a fi de protegir-se d’una hipotètica invasió aliada.

2,7 km 1h10min Ermita de Sant Antoni ( 1.270 m) (utm 31T 430652 4683801)

Santuari situat en un bonic indret amb vistes sobre la vall del Freser, tot i que menys àmplies que des del Mirador. La capella va ser construïda el 1665 i hi té la casa de l’ermità adossada. Unes antiestètiques antenes de telefonia trenquen l’harmonia de l’entorn.

Sortim per la pista cimentada a tocar de l’àrea de lleure de Sant Antoni que va pel nord de la Muntanya d’Hortellfet. Passem pel Pla de les Manxes, uns amplis prats de cultiu des d’on podem albirar els pobles de Ventolà i Planoles i tota la vall del Rigat amb la collada de Toses al fons. Al final del Pla trobem una cruïlla de camins, som al coll de la Casassa.

3,5 km 1h20min Coll de la Casassa (1.219 m) (utm 31T 430051 4683550)

Collada que pren nom de la magnífica masia que es troba a tocar de la carretera d’accés a Campelles, dedicada al turisme rural, una mica apartada encara d’on ens trobem.

Deixem aquí la pista cimentada per girar a la dreta (pal indicador R144 d’Itinerànnia) en direcció a Campelles, a 15min segons l’indicador. Anem per un camí carreter entre avellaners i pi roig i amb vistes al Puigmal. Les marques ens porten fins la rodona d’entrada a la població, on trobem un plafó informatiu de la ruta de la Transhumància i el pal R143. Agafem el carrer Major vers el sud que ens portarà fins a l’església de Sant Martí de Campelles.

4,9 km 1h45min Campelles. Església  (1.297 m) (utm 31T 429151 4682823)

Municipi de 136 habitants de la comarca del Ripollès. L’església de Sant Martí, originària del  s. XI va anar sofrint diverses modificacions al s. XIV i XVIII. L’actual aspecte és resultat de la restauració de 1799, després que un incendi provocat per tropes franceses la va destruir.

Des de la plaça de l’Ajuntament seguim pel carrer Major cap a llevant per una pista cimentada que ens portarà a passar pel cementiri, amb vistes a l’esquerra del Taga i la masia de Can Coll. Aquesta és la part menys agraïda del recorregut. Caminem per asfalt, amb trànsit de vehicles, per la carretera que duu a l’àrea recreativa “Prats”.

Després de caminar uns 35min. arribem a una petita zona de lleure amb taules amb un pàrquing per a vehicles. Som a la Plaça de les Fonts on a mà dreta hi ha una petita bassa d’obra, al torrent de Prat de Jou, que creuem en aquest punt.

Durant la tardor, tota aquesta zona sol omplir-se de boletaires que s’hi acosten gràcies a la facilitat d’accés que els hi dóna la pista en bon estat que arriba fins el refugi. Deixem enrera uns indicadors que ens portarien a les fonts dels Llemoners i dels Cortals i seguim uns minuts fins a trobar la pista al refugi.

7,2 km 2h25min Bifurcació al Refugi (passada la Plaça de les Fonts) (1.314 m) (utm 31T 427628 4682061)

Cruïlla on trobem un pal indicador de la Ruta del Rigat on finalment abandonem la pista cimentada que veníem seguint des de Campelles per anar en direcció al refugi. La pista puja fent llaçades que podem anar tallant (dreceres poc marcades) fins a Pla de Prats, uns bonics prats alpins envoltats de pins i avets on un tram de nou de pista cimentada ens durà fins el refugi de Pla de Prats.

9,8 km 3h Refugi lliure Pla de Prats (1.559 m) (utm 31T 427370 4681200)

Refugi  situat en un indret molt bonic, enmig d’un gran prat envoltat d’avets i pins negres amb diverses taules de pedra a l’exterior. L’interior del refugi és senzill amb una llar de foc i suficient per a passar una nit amb un mínim de comoditats.

Per continuar la sortida cal tornar de nou a la pista pel costat sud del refugi d’on surt un pista no apta per a vehicles i sense senyalitzar (només marques de pintura groga) que puja fort entre una magnífica avetosa. Una estona més endavant el bosc s’aclareix. Per aquesta zona, al costat esquerre de l’avetosa és on es troba l’Avet de la Berruga (utm 31t 427260 4681033 ETRS89) un extraordinari arbre de 34 metres declarat Arbre Monumental l’any 1991.

Continuem ara per un corriol que després d’un tancat gir a l’esquerra passa per la Font Roja (abeuradors) abans no ens incorporem a la pista que va a la dreta fins al refugi de la Covil i el coll de Prat de Jou.

Anem a l’esquerra (sud-est) per la pista durant 5minuts fins al Coll Pan.

11,2 km 3h55min Coll Pan (1.758 m) (utm 31T 426704 4681028)

Cal estar atents en aquest punt, ja que hem de deixar la pista per la que anem per girar a la dreta (ponent) per un corriol poc fressat que va pel mig dels camps de pastura. Veurem pintat un senyal groc en un aïllat pi enmig del prat i en un pal de ferro que ens conduiran cap al camí correcte.

El camí faldeja pel vessant sud de la Serra de Montgrony, amb tendència a guanyar alçada però sense grans pendents. Trobarem molts camins paral.lels fets pel bestiar que ens poden desviar del camí correcte.És important seguir els senyals grocs si fa estona que no en veiem cap, i girar cua per a reprendre el sender. Els senyals estan espaiats però els podem trobar de forma constant.

Superat un petit esperó rocós obtenim les primeres vistes del cim del Costa Pubilla. El camí va fins al torrent que baixa del coll de coma Ermada on es troba la font de Coma Ermada, un abeurador per al bestiar boví i equí que sol pasturar en aquests paratges. Assolirem el coll per un camí poc clar però que no és perdedor, seguint torrent amunt pel marge dret fins al coll de Coma Ermada.

14,1 km 5h Coll de Coma Ermada (1.874 m) (utm 31T 424859 4681983)

Som al principal coll de tota la Serra, punt de pas de la Ruta de la Transhumància entre Gombrèn i Campelles. També creua per aquest coll el brancal Camí de Núria d’El Camí, tram que connecta el Santuari del Montgrony amb el de Núria passant per Planoles, camí que seguirem per a baixar fins a l’estació de Planoles.

Des d’aquesta collada podem baixar al sud cap al Santuari del Montgrony desfent una mica les nostres passes. Cap al nord, passant pel coll Roig, podem anar cap a Nevà, Planoles o fins i tot arribar-nos a Toses per camins que ressegueixen el vessant nord de la Serra del Montgrony.  Cap a l´est i a través de Prat de Jou, podríem retornar a Campelles.

Abans però (opcionalment) podem apropar-nos fins el cim de Costa Pubilla pujant pels pendents herbosos amb traces de camí i algun senyal vermell en aproximadament 20min.

14,8 km 5h30min Cim de Costa Pubilla (2.056 m) (utm 31T 424214 4681907)

També anomenat cim de Pla de Pujals, no és el pic més alt de la serra però sí potser  el més conegut. De tots els cims de la Serra de Montgrony és aquest el que està inclòs dins de la llista dels 100 Cims de la FEEC.

Del cim estant podem albirar unes vistes àmplies i desconegudes dels cims de Núria, des del  pic de Dòrria que tenim en primer terme fins al gegant de la zona, el Puigmal. Cap a ponent podem arribar a veure si el dia ens acompanya, la Serra del Cadí i el Pedraforca, i cap al sud bona part de les muntanyes de la Catalunya interior fins al Montseny.

Retornem al coll pel mateix camí ara amb el cim del Covil (2.001m) davant nostre.

15,5 km 5h50min Coll de Coma Ermada (1.874 m) (utm 31T 424859 4681983)

En aquest coll trobem les marques grogues del tram d´El Camí que va de Núria al Santuari del Montgrony. A partir d´ara i fins a Planoles seguirem sempre aquesta marca d’abalisament pròpia d’aquest sender formades per dues C oposades.  Creuem la tanca i agafem el camí  que baixa cap al nord-oest entre un bosc de pi negre flanquejant sota el pic de Costa Pubilla. Aquesta part del camí és confusa pels nombrosos camins fets per les vaques que solen pasturar a la zona. Davant nostre  tenim el pic d´El Cogulló (1.794m) sota el qual es troba el coll Roig cap al que ens hem de dirigir. Aquest tram de camí, si ha plogut recentment, pot estar força enfangat i alentir-nos la  marxa.   

Als 20-25min de sortir del coll passem per un abeurador per a bestiar fet amb barrils (enfangat), al costat del qual tenim el Fortí de Font Negra.  Com explica un plafó informatiu, aquest búnquer és un més de la xarxa de punts de vigilància que es construïren després de la Guerra Civil per a controlar el pas fronterer. Segurament també formava part de la línia P (línia Gutierrez) de la xarxa de fortins contruïts secretament per Franco a fi de protegir la frontera d’un hipotètic atac aliat a finals de la Guerra Mundial.   Seguim baixant pels prats sempre a la dreta d’una tanca elèctrica. En la baixada passarem per dos pals que ens indiquen que som al Coll Roig, essent el més fiable el pal R154 Coll Roig de la xarxa de senders d’Itinerànnia.

16,6 km 6h10min Coll Roig. Pal indicador R154 (1.720 m) (utm 31T 424435 4682670)

Coll que separa les valls que baixen cap a Nevà  a l’oest (esquerra) i  cap a Planoles a  l’est (dreta). En aquest coll acaba una pista que ve del coll de Prat de Jou i Campelles. Nosaltres anem en direcció a Planoles, a 2h15min segons indica el pal senyalitzador pel camí que va per ponent (dreta) del cim del Cogulló.  El camí ara és boscós i més irregular que el que hem seguit fins ara, flanquejant el pic per l´est fins que arribem a un petit coll tallat a la roca.

17,3 km 6h30min Esperó rocós (1.645 m) (utm 31T 424833 4683096)

Superem aquest petit coll que no és més que un esperó que baixa del cim d´El Cogulló. El camí passa per frondosos boscos de pi blanc i boix mentre perdem alçada ràpidament.

18,7 km 7h Coll Garroter (1.353 m) (utm 31T 425308 4684238)

Collada poc marcada (passem uns metres a llevant) enmig d’un gran prat que separa els termes municipals de Planoles i Toses. Caminem per una zona on el camí passa entre grans prats alpins amb bones vistes (Coma Rossa, Prat de Dalt i el darrer el Pla del Prat) on ens poden despistar de seguir correctament el camí.

Especial atenció cal tenir en travessar el darrer, el Pla del Prat, on el camí gira a  la dreta per anar de prat en prat fins el camí que condueix a Cal Gasparó, un hotel d’estil rústic al que no cal arribar. Deixarem el camí per iniciar un dret descens pel Clot de les Vernedes amb el torrent Cornet a la nostra esquerra segons baixem. El camí, fressat, però on haurem de parar atenció per no perdre’l, és força emboscat i humit.

El corriol desemboca finalment a una pista prop del riu Rigat. Girem a l’esquerra on veiem una petita casa (La Cabanya). Continuem per la pista i travessem el riu Rigat per un pont de ferro per a vianants, fins que anem a parar a una gran esplanada de terra al costat del camp de futbol de Planoles. Agafem la pista cimentada que puja (pal indicador) fins la carretera a Nevà. La seguim uns metres per girar a l´esquerra  i travessem les vies del tren per un pas inferior. L’estació de Planoles la tenim 150m a l´est (esquerra).

20,4 km 7h30min Estació de Planoles  ( 1.084 m) (utm 31T 425820 4685062)

Si hem concertat visita prèvia podem anar a la Casa de les Papallones, un peculiar museu situat al carrer de l’Estació, 4, de Planoles. Per concertar visita prèvia cal posar-se en contacte amb el museu als telèfon 696 414 592/93 889 07 17 o al correu electrònic  lacasadelespapallones@gmail.com.

FOTOGRAFIES

FOTOS PANORÀMIQUES

BIBLIOGRAFIA

LLIBRES
 • Vall de Ribes i Camprodon. Caminades i excursions. Carles Gel. Ed. Alpina (2005)
 • La Vall de Ribes a peu de poble a poble. Josep Nuet i Badia. Ed. Abadia de Montserrat (2009)
 • Llegendes i creences de Vall de Núria i vall de Ribes amb la baronia de Toses. Jordi Mascarella. Ed. Farell (2003)
 • La Vall de Ribes: una visió geogràfica. Jordi Sacasas. Ed. Abadia de Montserrat (2004)
 • La Vall de Ribes: ascensions, travesses, rutes de muntanya. Carles Gel. Ed. Piolet (2003)
 • Descobrir Catalunya núm. 85 (març 2005) Vall de Ribes
BIBLIOGRAFIA WEB

TRENS

EL TEMPS

PATRIMONI HISTÒRIA

CARTOGRAFIA
 • Mapa Alpina Sèrie E25 Puigmal-Vall de Ribes-Ulldeter 1:25.000
 • Mapa Alpina Itinerànnia Ripollès 1:50.000
 • Mapa Comarcal de Catalunya ICC 31-Ripollès 1.50.000

RUTES RELACIONADES

Publicada a:

, , , , , , , , , , , , , , , , , ,

4 thoughts on “85. Serra de Montgrony: de Ribes de Freser a Planoles pel coll Pan i el Costa Pubilla (100 Cims)

Fes un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s