75. De Ribes de Freser a Planoles per Campelles i el Camí de la Sois

ÍNDEX DE CONTINGUTS

 1. DADES TÈCNIQUES
 2. LA TRAVESSA
 3. CONNEXIONS AMB ALTRES RUTES
 4. MAPES
  1. TOPOGRÀFIC
  2. TRACK A WIKILOC
  3. PERFIL DE LA RUTA
  4. PUNTS DE PAS (WAYPOINTS)
  5. MAPA A GOOGLE MAPS 
 5. DIFICULTAT
 6. ELS SENDERS
 7. ELS TRENS
 8. LA RESSENYA
 9. FOTOGRAFIES
  1. PANORÀMIQUES
 10. BIBLIOGRAFIA
  1. LLIBRES
  2. BIBLIOGRAFIA WEB
  3. CARTOGRAFIA
 11. RUTES RELACIONADES

DADES TÈCNIQUES

 • Estació de sortida: Ribes de Freser (Ripollès)
 • Estació d’arribada: Planoles (Ripollès)
 • Distància/durada: 9,8 km / 3h15 (sense aturades)
 • Desnivell:  +550 m / -385 m
 • Dificultat: Fàcil
 • Track a Wikiloc

LA TRAVESSA

En aquesta ocasió caminarem des de Ribes de Freser a Planoles pel vessant nord-oriental de la Serra de Montgrony. Caminarem per pistes i corriols que es fan més i més ombrívols a mesura que anem per l’obaga de la serra.

De camí passarem per la bonica ermita de Sant Antoni, on trobarem una àrea de lleure a tocar del Puig de Sant Antoni (1.291 m). La travessa segueix per Campelles, on visitarem l´església de Sant Martí abans no iniciem la baixada cap a Planoles. Des de Campelles seguirem una bona estona el Camí de la Sois, camí tradicional que unia antigament les dues poblacions i ara recuperat en part, malmès en alguns metres per noves pistes creades per a l’explotació forestal.

En acabar l’excursió, i hem concertat visita, podem entrar a conèixer el Museu de les Papallones, carrer de l’Estació núm. 4 de Planoles. Per concertar visita prèvia cal posar-se en contacte amb el museu als telèfons 696 414 592/93 889 07 17 o al correu electrònic  lacasadelespapallones@gmail.com.

 • Quan: El 13 de juny, per Sant Antoni de Pàdua, patró de Ribes de Freser, als voltants de l’ermita se celebra una gran arrossada.
 • Època:  Tot l’any
 • Ruta: Estació de Ribes-Vila – carrer Sant Antoni – camí de Sant Antoni – ermita de Sant Antoni – coll de les Casasses – Campelles – Planoles

CONNEXIONS AMB ALTRES RUTES

 • Seguint la Ruta ST09 podem arribar fins a Núria seguint el GR-11.8 
 • La Ruta ST10 és una circular des de Ribes de Freser que puja al Taga tot baixant per Puigsac.
 • La Ruta ST22 entre Campdevànol i Ribes de Freser per St. Amand i el Taga  acaba a Ribes tot crant una fantàstica travessa d’un o dos dies (refugi lliure de Sant Jordi). 
 • La travessa Ruta ST40 ens portarà de Planoles fins a Toses a través del Montgrony i el Costa Pubilla.
 • Podem allargar la travessa un dia més amb la Ruta ST71, una excursió circular des de Ribes que visita diferents poblacions de la vall.
 • Podem allargar la travessa també des de Ribes amb la Ruta ST85 amb la que podrem pujar fins al cim de Costa Pubilla (Montgrony) abans d’acabar la travessa a Planoles.
 •  Ruta ST87  travessa entre entre Campdevànol i Ribes de Freser passant per Sant Pere d’Aüira i les poblacions del Baell i Campelles. 18,3km (+985m / -780m)
 • La travessa Ruta ST177 acaba a Ribes de Freser després de pujar als cims de Sant Amand i el Taga.

MAPES

TOPOGRÀFIC
Mapa ruta 75_lletres
Mapa topogràfic de la ruta
TRACK A WIKILOC
Track a Wikiloc
PERFIL DE LA RUTA
Perfil 75_lletres
Perfil de la ruta
PUNTS DE PAS (WAYPOINTS)
Punts de pas (waypoints) ruta Ribes de Freser a Planoles
MAPA A GOOGLE MAPS 

DIFICULTAT

Fàcil. Curta travessa sense gaire desnivell que discorre per pistes i corriols marcats amb les marques grogues d’Itinerànnia. Durant la caminada passem per Campelles, on podem trobar algun servei com un bar-restaurant.

ELS SENDERS

Ruta que segueix les marques grogues de la xarxa de senders d’Itinerànnia. A totes les cruïlles trobarem pals indicadors que ens indicaran la direcció a prendre.

Cal parar atenció a un trencall 1,4km (20min) després de l’església de Campelles on la pista fa un revolt a l’esquerra. Hem de seguir rectes en un punt on falta informació i el camí a seguir no és intuïtiu.

ELS TRENS

 La travessa s’inicia i acaba  en dues estacions de la línia R3 de Rodalies de Catalunya, coneguda com el Transpirinenc. El tren va arribar a Ribes el 1919 però no ho feia  a Planoles fins el 1922, quan es va obrir el tram entre Ribes i La Molina. Aquest tram va ser el més costós de la línia que havia de connectar amb els trens francesos.

Entre Planoles i La Molina hi ha les dues obres més emblemàtiques de la línia, el túnel de Toses, el més llarg amb 3.700m i el Túnel de Cargol, un túnel helicoidal que fa un tomb de 360º a fi de superar els forts desnivells que calia vèncer per arribar a completar la línia.

LA RESSENYA

(datum ETRS89)

0 km 0h Estació de Ribes-Vila del Cremallera de Núria (917 m) (utm 31T 431711 4684376)

La ruta la iniciem a l’estació de Ribes-Vila del cremallera tot i que també la podem començar a Ribes-Enllaç, estació on s’aturen els trens de la línia R3 on connecten amb el cremallera.

De la plaça de l’Estació girem a l’esquerra per prendre els carrers Núria, de les Eres i Major fins a la carretera N-152, on el carrer creua el riu Rigat.

0,6 km 8 min Pont sobre el riu Rigat  (907 m) (utm 31T 431334 4684061)

Situats davant  l’Hotel Sant Antoni, agafem el Camí de Sant Antoni,  un carrer força costerut al final del qual trobem el pal indicador d’Itinerànnia R145. Seguim l’indicador en direcció a Campelles, per prendre el camí romeu que puja a l’ermita de Sant Antoni  per un corriol que s’enfila pel vessant oriental. Creuem les vies del tren per un pont de pedra i seguim el feixuc camí que guanya alçada ràpidament en ziga-zagues entre una vegetació arbustiva baixa amb alguns pins i freixes.

Pocs metres abans de l’ermita trobem un trencall on ens podem desviar al proper Mirador de Ribes, des d’on a part de les magnífiques vistes sobre la vall de Ribes podrem visitar un búnker de la guerra civil.

2,1 km 1h10min Ermita de Sant Antoni (1.270 m) (utm 31T  430652 4683801)

Santuari encimbellat en un bonic indret amb panoràmiques sobre la vall del Freser. La capella va ser construïda el 1665 i hi té la casa de l’ermità adossada. Unes antiestètiques antenes de telefonia trenquen l’harmonia de l’entorn.

Sortim per la pista cimentada a tocar de l’àrea de lleure de Sant Antoni que va pel nord de la Muntanya d’Hortellfet. Passem pel Pla de les Manxes, uns amplis prats de cultiu des d’on tenim bones vistes cap als pobles de Ventolà i Planoles i tota la vall del Rigat amb la collada de Toses al fons. Al final del Pla trobem una cruïlla de camins, som al coll de la Casassa.

2,9 km 1h20min Coll de la Casassa (1.219 m) (utm 31T 430051 4683550)

Collada que pren nom de la magnífica masia que es troba a tocar de la carretera d’accés a Campelles. Aquí trobem el pal indicador R144 d’Itinerànnia. Deixem la pista cimentada per seguir un camí a mà dreta en direcció a Campelles, a 15min segons l’indicador. Anem per un camí carreter entre avellaners i pi roig i amb vistes al Puigmal. A l’entrada de les primeres cases de Campelles trobem el pal R143. Aquí deixem les marques i els indicadors, per anar pel carrer Major fins a l’església de Sant Martí de Campelles.

4,3 km 1h40min Campelles. Església  (1.297 m) (utm 31T 429151 4682823)

Municipi de 136 habitants de la comarca del Ripollès. L’església de Sant Martí, originària del  s. XI va anar sofrint diverses modificacions al s. XIV i XVIII. L’actual aspecte és resultat de la restauració de 1799, després que un incendi provocat per tropes franceses la va destruir.

Envoltem l’església per la dreta per agafar el carrer de l’Església i el carrer de Dalt per anar a parar a l’extrem nord del nucli urbà. Girem a l’esquerra i seguim la pista cimentada envoltant el castell pel seu vessant nord fins al Collet de  Cal Climent, on trobem el pal R142 d’Itinerànnia.

4,7 km 1h50min Collet de Cal Climent (1.300 m) (utm 31T 428966 4683016)

Agafem la pista de terra a la dreta (Camí de Planoles) deixant enrere les darreres cases de Campelles. El camí és molt panoràmic. Podem veure si el dia ens ho permet, el Taga, el Balandrau i el Torreneules cap a llevant, i el Puigmal i el pic de Dòrria cap al nord.

Seguim un tram de pista ara de nou cimentada fins a un revolt a l’esquerra conflictiu, indret on hem d’abandonar la pista que estàvem seguint.

5,8 km 2h Punt deixem pista. Corba  (1.384 m) (utm 31T 428233 4683552)

Punt on hem d’estar atents a deixar la pista en un revolt a l’esquerra en pujada.  Quan hi vam passar no hi havia cap indicador. Hem d’agafar el corriol que surt a la dreta (oest) entre un bonic bosc de roures i avellaners i que va a tocar d’un filferro a la nostra dreta.  Sabrem que anem pel bon camí per les marques grogues d’Itinerànnia que anirem veient.

Després de 1.4km (25min) d’agafar el corriol, creuem una pista on trobem un pal indicador de l’Ajuntament de Planoles. Anem en direcció Planoles seguint el Camí de la Sois, antic camí que comunicava Campelles i Planoles.

Als pocs metres el corriol va a parar a una nova pista d’explotació forestal que destrueix l’antic camí de la Sois, un exemple més de com els antics camins de comunicació entre poblacions, autèntics elements patrimonials que cal conservar, pateixen un atac continu. Continuem per la pista prop de 600m fins una gran esplanada oberta a cop d’excavadora.

7,8 km 2h30min La Parada (1.236 m) (utm 31T 426692 4684309)

De la gran esplanada surt un corriol al seu extrem de ponent. L’inici del camí no és gaire clar, però el sender és fressat, abalisat amb les marques de pintura grogues que anem seguint tota l’estona. De nou caminem per un agradable senderó entre un magnífic i ombrívol bosc. A la cruïlla amb el Camí de Rocaguda seguim avall en direcció a Planoles pel Camí de la Sois fins prop del riu Rigat.

8,9 km 2h55min Riu Rigat (1.035m) (utm 31T 426507 4684915)

El corriol desemboca a una pista que puja cap a la masia de Cal Gasparó. Anem a la dreta 20m i girem a l’esquerra per creuar el riu Rigat. El camí va a parar a una cruïlla amb el pal indicador d’Itinerànnia R152.  Anem cap a l’esquerra en direcció a Planoles ara ja per carretera i en lleugera pujada fins a l’estació de Planoles, a la que hi arribarem a través d’un pas inferior sota les vies del tren.

9,9 km 3h15min Estació de Planoles ( 1.084 m) (utm 31T 425820 4685062)

FOTOGRAFIES

PANORÀMIQUES

BIBLIOGRAFIA

LLIBRES
 • Vall de Ribes i Camprodon. Caminades i excursions. Carles Gel. Ed. Alpina (2005)
 • La Vall de Ribes a peu de poble a poble. Josep Nuet i Badia. Ed. Abadia de Montserrat (2009)
 • Llegendes i creences de Vall de Núria i vall de Ribes amb la baronia de Toses. Jordi Mascarella. Ed. Farell (2003)
 • La Vall de Ribes: una visió geogràfica. Jordi Sacasas. Ed. Abadia de Montserrat (2004)
 • La Vall de Ribes: ascensions, travesses, rutes de muntanya. Carles Gel. Ed. Piolet (2003)
 • Descobrir Catalunya núm. 85 (març 2005) Vall de Ribes
BIBLIOGRAFIA WEB

TRENS

EL TEMPS

WEBS

CARTOGRAFIA
 • Mapa Alpina Sèrie E25 Puigmal-Vall de Ribes-Ulldeter 1:25.000
 • Mapa Alpina Itinerànnia Ripollès 1:50.000
 • Mapa Comarcal de Catalunya ICC 31-Ripollès 1.50.000

RUTES RELACIONADES

Publicada a:

, , , , , , , , , , , , , , , , , ,

4 thoughts on “75. De Ribes de Freser a Planoles per Campelles i el Camí de la Sois

Fes un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s