71. Ribes de Freser: volta a la vall del Freser

ÍNDEX DE CONTINGUTS

 1. DADES TÈCNIQUES
 2. LA TRAVESSA
 3. CONNEXIONS AMB ALTRES RUTES
 4. MAPES
  1. TOPOGRÀFIC
  2. TRACK A WIKILOC
  3. PERFIL DE LA RUTA
  4. PUNTS DE PAS (WAYPOINTS)
 5. DIFICULTAT
 6. ELS SENDERS
 7. LA RESSENYA
 8. FOTOGRAFIES
  1. PANORÀMIQUES
 9. BIBLIOGRAFIA
  1. LLIBRES
  2. BIBLIOGRAFIA WEB
  3. CARTOGRAFIA
 10. RUTES RELACIONADES

DADES TÈCNIQUES

 • Estació de sortida/arribada: Ribes de Freser (Ripollès)
  • Opció: Queralbs o Ribes Vila
 • Distància/durada: 19,1 km / 5h10 (sense aturades)
 • Desnivell:  +/- 830 m
 • Dificultat: Exigent
 • Track a Wikiloc

LA TRAVESSA

Sortida de certa durada i amb desnivell acumulat a tenir en compte, que ens aproparà als petits veïnats de la vall de l’Alt Freser tot recorrent pistes i camins emboscats amb grans vistes sobre la vall i els cims pirinencs del Puigmal i el Torreneules. Un dels al·licients de l’excursió és el nombrós patrimoni arquitectònic i històric que visitarem durant la ruta. Esglésies romàniques com la de Queralbs i Fustanyà, mines de ferro com la de Can Possons i centrals hidroelèctriques com la del Molí són alguns dels elements que enriqueixen la caminada que us proposem.

La sortida està pensada per fer-la en un sol dia, però aquells que vulguin dividir-la en dos dies,  poden agafar el tren cremallera de tornada Ribes de Freser des de l’estació de Queralbs, població situada  a meitat del recorregut.

La ruta es pot fer en qualsevol direcció, resultant més dur el recorregut que va de Ribes a Queralbs per Ventaiola i El Serrat, punt aquest darrer on l’excursió assoleix el seu punt més alt (1.348m).

 • Interès:  Les diferents esglésies romàniques de la Vall i la mina de Can Possons, on podrem fer-hi una ullada a l’interior si portem una llanterna.
 • Època: Tot l’any
 • Ruta: Estació de Ribes de Freser – Castell de Sant Pere – Ventaiola – Torrent de Serrabona – El Serrat – Fustanyà – Central DHidroelèctrica del Molí – Queralbs – Església romànica de Sant Jaume –  Vilamanya – Batet – Possons – Coll de Segura – Ribes de Freser
 • Dificultat: Desnivell moderat però distància a tenir en compte. No s’assoleixen grans alçades però estem en un entorn d’alta muntanya.

CONNEXIONS AMB ALTRES RUTES

 • La Ruta ST10 és una circular des de Ribes de Freser que puja al Taga tot baixant per Puigsac.
 • La Ruta ST22 entre Campdevànol i Ribes de Freser per St. Amand i el Taga  acaba a Ribes tot crant una fantàstica travessa d’un o dos dies (refugi lliure de Sant Jordi). 
 • Podem allargar la travessa un dia més amb la Ruta ST75, que sortint de Ribes de Freser puja a Campelles abans de dirigir-se fins a Planoles a través del Camí de la Sois.
 • Podem allargar la travessa també des de Ribes amb La Ruta ST85 amb la que podrem pujar fins al cim de Costa Pubilla (Montgrony) abans d’acabar la travessa a Planoles.
 • Ruta ST87  travessa entre entre Campdevànol i Ribes de Freser passant per Sant Pere d’Aüira i les poblacions del Baell i Campelles. 18,3km (+985m / -780m)
 • La travessa Ruta ST177 acaba a Ribes de Freser després de pujar als cims de Sant Amand i el Taga.

MAPES

TOPOGRÀFIC
Mapa de la Volta a la vall de Ribes
Mapa de la Volta a la vall de Ribes
TRACK A WIKILOC
PERFIL DE LA RUTA
Perfil ruta Volta a la Vall de Ribes
Perfil ruta Volta a la Vall de Ribes
PUNTS DE PAS (WAYPOINTS)
Waypoints ruta 71
Punts de pas

DIFICULTAT

Itinerari que no presenta cap dificultat però que resulta més llarg del que podria semblar. Té l’avantatge que es pot fer durant tot l’any atès que recorre la part baixa de la vall del Freser. El recorregut es pot escurçar en 1,7 km si sortim i arribem des de l’estació de Ribes-Vila del cremallera de Núria,  o fer-se en dues jornades més tranquil·les si tornem des de Queralbs en cremallera a Ribes.

ELS SENDERS

En tot moment seguirem els senders abalisats per Itinerannia. Trobarem les marques de pintura groga característica d’aquesta xarxa de senders, una infraestructura de més de 2.500km abalisats distribuïts entre les comarques de l’Alt Empordà, Garrotxa i Ripollès.

A les cruïlles trobarem pals indicadors verticals amb una petita placa groga on es fa constar el nom de l’ indret, un número de referència i les coordenades de posicionament gps i l’alçada d’on ens trobem.

Durant la sortida trobarem indicacions d’altres rutes amb les que creuem:

 • Ruta del Freser: variant de la Ruta del Ter que segueix aquest afluent des d’Ulldeter fins a Ripoll.
 • Ruta de les Centrals Hidroelèctriques: (Veure rutes).
 • Ruta de les Mines
 • El Camí. Seguirem els senyals característics entre Queralbs i Ribes seguint el brancal Camí de Núria d’aquest sender.

LA RESSENYA

(datum ETRS89)

0 km 0h0min Estació de Ribes de Freser (904 m) (gps 31T 431209 4683301)

Sortim de l’estació i anem vers el nord pel centre de Ribes de Freser a través del carrer de La Pedrera. Creuem el Freser i seguim el Passeig Àngel Guimerà.  Als 20min (1,4km)  passem per  l’estació del cremallera de Núria de Ribes-Vila. Si hem decidit agafar el cremallera a Ribes-Enllaç és d’on iniciarem la sortida de l’excursió.  Creuem les vies del cremallera i seguint les indicacions d’un pal indicador d’Itinerannia arribem al Castell de Sant Pere.

El tren arribà a Ribes de Freser l’any 1919. A l’est de les vies trobarem el cos principal de l’estació, amb una sala d’espera, unes taquilles i un bar. Al nord, coberta totalment des del 2009, hi ha l’estació de Ribes-Enllaç del Cremallera de Núria. D’aquí podem agafar el cremallera fins al centre de Ribes (estació de Ribes-Vila) si volem escurçar l’excursió en 1,4km.

1,6 km 25min Castell de Sant Pere (938 m) (gps 31T 431752 4684519)

Des del castell continuem per la pista cimentada que puja entre camps de conreu fins al proper Mas Ventaiola.

No es tenen dades concretes de la construcció del castell, tot i que les poques dades que es tenen fan pensar que és del s. XI, quan Bernat de Cerdanya va fer jurament de fidelitat pels castells de Ribes i Grats al Comte Ramon de Cerdanya. El castell sempre va estar lligat al comte de Cerdanya, també va passar a mans del Rei de Mallorca en morir Jaume I.  El castell té una planta semicircular de 25m, dividides en terrasses. Una de les troballes més interessants va ser l’antiga capella dedicada a Sant Pere. La petita sala conserva part de la volta amb un absis semicircular excavat a l’interior del mur.  L’element més destacat del castell és la torre, de 18m d’alçada,  probablement  la torre de l’homenatge.

2,4 km 40min Mas Ventaiola (1.008 m) (gps 31T 431614 4685225)

Gran masia dedicada al turisme rural envoltada de camps de conreu i boscos. La pista cimentada deixa pas ara a una pista de terra que puja fent llaçades entre camps de pastura amb bones vistes cap al Torreneules i el Taga.

3,5 km 1h05min Inici pista cimentada. Banc (1.108 m) (gps 31T 432061 4685326)

Cruïlla amb un banc on poder descansar mentre contemplem les boniques vistes sobre la vall. També hi trobarem el pal indicador d’Itinerannia (R118 Ribesaltes-Collada de Can Nadal). Als pocs metres de caminar trobem un indicador que ens marca el camí al refugi del Pla d’Erola (1h).

Aquí comença un llarg tram de pista cimentada que seguirem durant 2,2km. Malauradament cada cop és més freqüent trobar pistes forestals que són cimentades o asfaltades. De ben segur que els responsables de la “millora” d’aquesta infraestructura ens donarà bones raons per haver-ho fet, però sembla que potser no calia. Tot i així, el camí és prou agradable. Caminem entre un bosc de pi roig amb vistes sobre la vall i els cims pirinencs.

5,7 km 1h35min Deixem pista cimentada. Torrent de Serrabona (1.308 m) (gps 31T 433646 4688061)

En una gran corba a la dreta que fa la pista  trobem un replà amb dos pals indicadors i un senyal de prohibit als vehicles motoritzats. D’aquí  també podrem accedir al refugi de Pla d’Erola (Ribesaltes) en aproximadament 20min. Seguim la Ruta Vall de Ribes ara per un camí emboscat durant 20min (1,6km) quan deixem la pista per seguir un corriol molt bonic que travessa la riera de Massanell per un pont de fusta, abans no iniciem la pujada final a El Serrat.

8,5 km 2h35min El Serrat (1.348 m) (gps 31T 432752 4688101)

Sortim del Serrat pel Camí del Raval, passem a tocar de l’oratori de Sant Antoni per anar a desembocar en un corba de la carretera a El Serrat. La seguim uns metres i prenem un sender  a l’esquerra entre matollars fins a Fustanyà.

Nucli de població de Queralbs amb 19 habitants censats segons les dades d’Idescat de l’any 2013. El nucli s’ha mantingut  sense alteracions, pel que presenta un bon estat de conservació. A l’entrada del veïnat veiem a la dreta la petita ermita de la Mare de Déu del Remei. Només conserva l’absis romànic mentre que la resta probablement és una reconstrucció posterior al 2 de febrer de 1428, quan Catalunya  va patir  un terratrèmol de magnitud 6,5 en l’escala de Richter amb epicentre a Camprodon. El moviment del terra va provocar la destrucció gairebé total de Queralbs i gran mortaldat en la seva població.

9,9 km 2h55min Fustanyà (1.180 m) (gps 31T 431679 4688149)

Nucli de població també de Queralbs amb només 13 habitants (font Idescat 2013). Abans de continuar val la pena acostar-se a l’ermita de Sant Sadurní de Fustanyà, situada al sud del veïnat. És una ermita del s. XII, reformada entre els segles XV i XVII (de ben segur danyada també durant el terratrèmol de 1428)  que ja s’esmenta en  l´acta de consagració de Sant Jaume de Queralbs del s.X. És d’una sola nau, amb volta de canó acabada en punta, i amb un petit absis  semicircular. En destaca el porxo, un del exemples més interessants del romànic català. A la porta encara podem observar restes de ferramenta original.

Uns metres a ponent de l’església trobem el pal R116 Fustanyà que ens indica que Queralbs es troba a 40min. de camí. Aquí comença el Camí dels Romans, un sender que ens portarà fins a la Central del Molí per un corriol agradable amb bones vistes de Queralbs i el cremallera.

10,8 km 3h10min Carretera. Central del Molí (1.066 m) (gps 31T 431309 4688536)

Abans de creuar la carretera trobem a mà dreta la central hidroelèctrica del Molí, una central construïda l‘any 1914 d’estil modernista que conserva al seu interior dues turbines que donaven una potència de creació elèctrica de 700Kw. Per aquí transcorre la Ruta de les Centrals Hidroelèctriques del Freser, un sender abalisat que proposa conèixer aquesta part del patrimoni de la Vall de Ribes.

Precisament és  en aquest molí, on antigament hi havia hagut un molí fariner, on Àngel Guimerà va situar la casa-molí a pagès del seu drama rural ‘Terra Baixa’. Som a terra baixa, en contraposició de les ‘terres altes’ que serien les situades al Pla de les Eugues, on es troba el refugi de Coma de Vaca, també anomenat ‘Manelic’.

Creuem la carretera a Queralbs i agafem el corriol que surt de l’altre costat.  De pujada tindrem sort si veiem passar un tren cremallera pel magnífic pont de Tosa. Pugem en llaçades entre freixes i avellaners  a estones amb el camí empedrat.  A mesura que guanyem alçada veurem a la part baixa del municipi les restes del castell de Queralbs, amb una gran senyera onejant-hi al capdamunt.  De fet mai arribà a tenir la categoria de castell termenat, sinó que més aviat va ser una torre de defensa suposadament del s. XIV-XV.

11,5 km 3h25min Queralbs (1.201 m) (gps 31T 431089 4688936)

Nucli del municipi amb 144 habitants segons dades de 2013. Arribem a la plaça del Raig de Queralbs, on trobem una font i abeurador. En aquest punt comença la excursió més clàssica de la zona, la pujada a Núria pel Camí Vell (llegir la ressenya al nostre web). A 390m seguint la carretera cap al nord arribaríem a l’estació del cremallera de Queralbs.

Nosaltres prenem a la dreta el carrer del Pla on tenim tota mena de serveis, com botigues, bars i restaurants. Deixem l’ajuntament i pugem pel carrer de l’Església fins a  Sant Jaume de Queralbs.

Església romànica del s. XII que substitueix una altra de consagrada el 978. És d’una sola nau amb coberta de volta de canó. El seu element més destacat és el pòrtic sud, on es troba l’entrada principal, amb sis arcs adovellats de mig punt sobre cinc columnes de marbre. Si ens fixem en els capitells podrem veure representacions de bèsties fantàstiques i fulles. Si observem el segon capitell per l’esquerra veurem dues cares d’home i dues de dona. Les cares d’home són idèntiques mentre que la de dona orientada a llevant  és jove i la de ponent vella. Aquesta diferència podria lligar-se a una comparació del cicle solar amb l’edat humana.

De l’església seguim el carrer de la Davallada, camí que coincideix uns metres amb el GR-11. Als 200m de deixar l’església trobem el trencall a l’esquerra al Camí de la Davallada.

11,9 km 3h35min Inici sender la Davallada (1.228 m) (gps 31T430800 4688691)

Deixem el GR-11 que es dirigeix cap al collet de les Barraques i prenem el corriol que baixa fort a l’esquerra. El sender va a creuar el riu Boscàs a través d’un pont de pedra entre una magnífica i densa vegetació de roures i avellaners. El camí puja un cop creuem el torrent entre uns prats amb increïbles panoràmiques de Queralbs i del Torreneules. Ens incorporem a una pista que enllaça finalment amb la cruïlla de la carretera d’accés a Vilamanya, nucli que està a escassos 100m a llevant.

Panoramica17
Vista del Taga

13,9 km 4h05min Vilamanya (1.257 m) (gps 31T 431290 4687549)

Nucli de 5 habitants censats l’any 2011 pertanyent al municipi de Queralbs. A la cruïlla hi ha un gran plafó informatiu sobre la Ruta de les Mines,  la ruta de la Transhumància i un pal indicador. Anem en direcció a Batet anant en compte de seguir les marques grogues entre un prat amb bones vistes des del Taga, al Puig Cornador, Balandrau i Torreneules fins a Batet.

15,4 km 4h25min Batet (1.123 m) (gps 31T 431303 4686336)

A la sortida de Batet podem veure el curiós pal indicador R119 d’Itinerannia que aprofita un pal de la llum. Anem vers Ribes de Freser (a 1h25 segons l’indicador) caminant per la carretera durant 500m en direcció sud fins a trobar entre un camp de ginesta un trencall a la dreta. El sender creua el torrent de la Fernanda poc abans d’arribar a la mina de Can Possons.

Veïnat de Ribes de Freser que segons dades de 2011 comptava amb 28 habitants. Sembla que l’etimologia del poble ve del llatí ‘beta vulgaris’ és a dir, bleda. Al centre del nucli trobem la petita i bonica església de la Mare de Déu del Carme de Batet, probablement construïda al s. XVII. Destaca el porxo de fusta de l’entrada, on podem llegir les dates 1686-1986 en una placa de fusta en recordatori del seu tricentenari.

16,5 km 4h35min Mina de Can Possons (1.088 m) (gps 31T 430930 4685468)

Als pocs minuts de deixar enrere la mina ens incorporem a una pista cimentada que en 2minuts ens portarà a la masia de Can Possons, del s. XIII-XIV,  una de les cases originàries en la formació de Ribes de Freser, i de Can Segura, a tocar del collet de Can Segura.

A mà dreta tenim l’entrada a la mina de ferro de Can Possons. La ruta 6 i la 8 de les rutes creades per l’Ajuntament de Ribes i altres de la comarca passen per aquest indret. Segons ens explica un plafó a l’entrada de la mina, aquesta va ser explotada a partir de  1904 per extreure ferro segurament per a ús local. Si portem un frontal podem entrar a les seves galeries per fer-nos una petita idea de com era treballar aquí sota fa més de 100 anys.

17,1 km 4h50min Collet de Segura(1.108 m) (gps 31T430997 4684977)

Ampli coll al nord-oest del Turó de Segura. Al capdamunt del turó de Segura es troben les restes del Castell de Segura, citat amb aquest nom entre els anys 1.207 i 1.473. Del castell en queden pocs vestigis.

En aquest punt abandonem la pista per seguir per un camí poc evident en direcció a Ribes de Freser (pal indicador R120 Collada de Segura). Travessem el prat per entrar al bosc i començar una forta baixada cap al vessant del riu Rigat. Als 15’ del collet arribem a la capella de Sant Cristòfol, fresca raconada amb bancs. Baixem pel carrer de la Cerdanya i tombem a la dreta pel c. Sant Quintí per anar de nou cap a l’estació de tren de Ribes de Freser.

19,2 km 5h10min Ribes de Freser. Estació de Renfe (904 m) (gps 31T 431209 4683301)

FOTOGRAFIES

PANORÀMIQUES

BIBLIOGRAFIA

LLIBRES
 • Vall de Ribes i Camprodon. Caminades i excursions. Carles Gel. Ed. Alpina (2005)
 • La Vall de Ribes a peu de poble a poble. Josep Nuet i Badia. Ed. Abadia de Montserrat (2009)
 • Llegendes i creences de Vall de Núria i vall de Ribes amb la baronia de Toses. Jordi Mascarella. Ed. Farell (2003)
 • La Vall de Ribes: una visió geogràfica. Jordi Sacasas. Ed. Abadia de Montserrat (2004)
 • La Vall de Ribes: ascensions, travesses, rutes de muntanya. Carles Gel. Ed. Piolet (2003)
 • Descobrir Catalunya núm. 85 (març 2005) Vall de Ribes
BIBLIOGRAFIA WEB

TRENS

EL TEMPS

WEBS

CARTOGRAFIA
 • Mapa Alpina Sèrie E25 Puigmal-Vall de Ribes-Ulldeter 1:25.000
 • Mapa Alpina Itinerànnia Ripollès 1:50.000
 • Mapa Comarcal de Catalunya ICC 31-Ripollès 1.50.000

RUTES RELACIONADES

Publicada a:

, , , , , , , , , , , , , , , , , ,

One thought on “71. Ribes de Freser: volta a la vall del Freser

Fes un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s