72. De Queralbs a Núria pel Torreuneules (100 Cims)

ÍNDEX DE CONTINGUTS

 1. DADES TÈCNIQUES
 2. LA TRAVESSA
 3. MAPES
  1. TOPOGRÀFIC
  2. TRACK A WIKILOC
  3. PERFIL DE LA RUTA
  4. PUNTS DE PAS (WAYPOINTS)
  5. RUTA A GOOGLE MAPS
 4. ITINERARI
 5. FOTOGRAFIES
  1. PANORÀMIQUES
 6. BIBLIOGRAFIA
  1. LLIBRES
  2. BIBLIOGRAFIA WEB
  3. CARTOGRAFIA
 7. RUTES RELACIONADES

DADES TÈCNIQUES

 • Estació de sortida: Queralbs (Ripollès)
 • Estació d’arribada: Núria (Ripollès)
 • Distància/durada: 18,5 km / 6h30 (sense aturades)
 • Desnivell:  +1.660 m / -875 m
 • Dificultat: Molt Exigent
 • Track a Wikiloc

LA TRAVESSA

En aquesta excursió pujarem al Santuari de Núria passant pel refugi de Coma de Vaca i el cim del Torreneules, una muntanya inclosa a la llista dels 100 Cims de la FEEC. L’ascens fins el refugi de Coma de Vaca és dur i directe, però és sense cap mena de dubte una de les millors ascensions que es poden fer a la zona, millor si cap, que la clàssica Queralbs-Núria pel Camí Vell. 

L’ascens fins al coll del Torreneules també és dret. La pujada final al cim del Torreneules es fa per un camí poc fressat i pedregós però que no té dificultat.  

 • Interès:  La vall de Coma de Vaca i el cim del Torreneules, un 100 cims.
 • Època:  Mesos d’estiu, quan ha desaparegut la neu.
 • Ruta: Estació de Queralbs – Pont de Daió – Gorgues del Freser – les Marrades – Refugi de Coma de Vaca – coll de Torreneules – Pic de Torreneules – Jaça del Clot – Alberg Niu de l’Àliga – Santuari de Núria
 • Dificultat: Gran desnivell i distància.

MAPES

TOPOGRÀFIC
Mapa ruta Queralbs - Torreneules - Núria_LLETRES
Mapa topogràfic
TRACK A WIKILOC
Track a Wikiloc
PERFIL DE LA RUTA
Perfil ruta Queralbs-Torreneules-Núria_LLETRES
Perfil
PUNTS DE PAS (WAYPOINTS)
Waypoints ruta 72
Punts de pas
RUTA A GOOGLE MAPS

ITINERARI

(datum ETRS89)

0 km 0h0min Estació de Queralbs (1.177 m) (utm 31T 431287 4689121)

Sortim de l’estació i seguim la carretera GIV-5217 en direcció nord en baixada durant 810m fins al revolt de la Ferradura, on trobem la central hidroelèctrica de la Farga. Creuem pel pont de les Guielles i seguim la pista cimentada 970m fins a la Central hidroelèctrica de Daió.

1,8 km 30min Daió de Baix. Pàrquing (1.181 m) (utm 31T  432079 4690506)

Aquesta va ser la primera central construïda al riu Freser l’any 1907. Aprofitava les aigües dels rius Núria i Freser que les canalitzava per crear energia elèctrica a una potència màxima de 6000 kw/h. L’edifici original es va enderrocar l’any 1999 però encara podem veure alguns elements del que avui dia és un important patrimoni industrial de la vall.

Creuem el riu Freser i pugem pel vessant dret durant 760m fins que trobem un pont de ciment que creua el torrent del Salt del Grill.  A mà esquerra surt un trencall que en 1 minut ens porta al Salt del Grill.

2,6 km 50min Accés Salt del Grill  (1.255 m) (utm 31T 432497 4691113)

A mà esquerra surt el corriol que en un minut ens porta al bonic Salt del Grill, una cascada situada en una raconada ombrívola de prop de 30m d’alçada

Reprenem l’excursió per un tram on el camí puja per una feixa excavada a la roca que va sobre el riu Freser. Podem veure la força de les aigües en aquest estret tram de les gorges. Després de  970m trobem una cruïlla de camins marcada amb el pal indicador d’ Itinerànnia (R111 Palanca de les Ribes)

3,5 km 1h10min Palanca de les Ribes  (1.395 m) (utm 31T 433220 4691549)

Cruïlla amb el pal indicador d’ Itinerànnia R111 Palanca de les Ribes. A la dreta surt el camí que va a buscar la pista que va pel marge est del riu Freser i que duu a Fustanyà. Continuem recte entre un ufanós bosc de pi roig i avellaner. A mesura que pugem anem deixant enrere el bosc fins arribar a un planell herbós on creuarem de nou el riu.

4,8 km 1h50min Pont de les Marrades  (1.554 m) (utm 31T 434170 4691898)

Creuem el riu Freser per un pont de ciment envoltat de camps de gòdua. A partir d’aquí el camí inicia la pujada pel vessant oest del Balandrau per les Marrades, un tram de pujada on el camí zigzagueja fort muntanya amunt guanyant alçada ràpidament fins a superar lleugerament la cota dels 2000m d’alçada.

Un cop superades les marrades caminem per un sender pedregós gairebé pla, a 60m per sobre el riu pel vessant nord del Balandrau. Les valls de la Coma del Freser i de la Coma de Vaca s’obren davant nostre en una panoràmica extraordinària. L’arrodonit cim del Racó (2.547m) separa les dues valls, amb el coll de La Marrana tancant la vall del Freser a la dreta, i el cim de Rocs Blancs (2.782m) i la Coma de Vaca a l’esquerra.

Baixem pel torrent del Bugader (pal Itinerànnia R110) per anar a buscar una inestable passarel·la de ferro que creua el Freser ja a tocar del refugi.

8,5 km 3h45min Refugi de Coma de Vaca (1.995 m) (utm 31T 435722 4692868)

Refugi guardat propietat de la FEEC conegut també amb el nom de Manelic donat que va ser en aquests paratges en els que Àngel Guimerà situà la seva obra rural ‘Terra Baixa’. El primer refugi va ser inaugurat el 20 de setembre de 1959 aprofitant una petita cabana donada a la FEEC. El nou refugi va obrir el 1999, té capacitat per a 52 llits, i té  servei de bar, restaurant i de flassades. Podem fer-hi nit  i dividir la travessa en dues còmodes jornades.

El refugi es troba al Pla de les Eugues, en la confluència de les valls del Freser, que segueix nord enllà i de Coma de Vaca, vall que gira vers el nord-oest i que hem de seguir per continuar amb la excursió. És en aquest indret on Àngel Guimerà va situar part de la seva obra ‘Terra Baixa’, i és per això que el refugi també és conegut com refugi Manelic.

Creuem el torrent de Coma de Vaca (sense passarel·la) i pugem pel nord del torrent a través de jaces i prats alpins on fàcilment podrem veure, sinó sentir, les marmotes i isards que habiten aquesta vall poc concorreguda.

Un cop al fons de la vall (Jaça de Dalt) anem a llevant pels pendents herbosos del Cim de la Coma del Clot per un pendent pronunciat guanyant alçada fins al coll de Torreneules.

12,5 km 5h30min Coll de Torreneules (2.561 m) (utm 31T 433444 4693885)

Marcada collada entre el Torreneules 2.713m al sud i el cim de la Coma del Clot de 2739m al nord. Des del coll cal anar per l’ampla carena sense un camí marcat (alguna fita escadussera). A mesura que pugem la carena s’estreny i tot i que mai es fa difícil sí que haurem de buscar el tram més fàcil per accedir al cim.

13,1 km 6h Pic de Torreneules (2.713 m) 100 cims (utm 31T 433841 4693492)

Del cim se’ns obren unes vastes panoràmiques sobre els Pirineus orientals, amb el Puigmal a ponent,  el Noufonts al nord i fins al Canigó ja a llevant.

13,7 km 6h15min Coll de Torreneules (2.561 m) (utm 31T 433444 4693885)

Un cop de nou al coll de Torreneules flanquegem pel vessant sud del cim de la Coma del Clot per anar a buscar un collet al nord del cim de la Coma de Llispet. Baixem cap al sud-oest per la carena de les Pedrisses fins a deixar un sortint rocós a 2.438m a mà esquerra, punt on el camí canvia de sentit.

15,3 km 6h40min Carena de les Pedrisses (2.420 m) (utm 31T 432172 4693235)

Girem cap al nord per baixar drets cap al fons del barranc del torrent de Fontnegra seguint el camí fressat i fitat amb pedres, amb el Puigmal a ponent fent-nos companyia.

16,1 km 7h Coma del Clot (2.213 m) (utm 31T 431902 4693919)

Creuem el torrent de la Coma del Clot,  i a la bifurcació de senders prenem el camí de l’esquerra, tot i que tots dos camins es tornen a unir més endavant. Sota nostre veiem el Camí dels Enginyers, al qual ens afegirem passat l’Alberg.

Planegem pel vessant sud del pic de l’Àliga fins a l’Alberg de Niu d’Àliga amb bones vistes del cim de l’Ortigar i el Puigmal a la nostra esquerra i amb el pic de Finestrelles al fons.

17,3 km 7h25 Alberg de Niu de l’Àliga (2.121 m) (utm 31T 430855 4693633)

Des de l’alberg hi ha dues opcions per baixar a Núria. La més ràpida és baixar per la pista transitable per a vehicles. Aquest camí baixa per on circulava un funicular que pujava des de Núria inaugurat el 1940. Va deixar de funcionar a finals dels 60 quan l’antic hotel de luxe Puigmal va ser convertit pel franquisme en la Residencia Juan Barceló. Aquesta instal·lació va patir un incendi a finals dels 60 que segons es diu, va ser provocat pels maquis. I és que sembla ser que en aquesta Residencia Juan Barceló hi van haver algunes reunions entre falangistes i nazis. Amb la democràcia l’edifici passa a mans de la Generalitat l’any 1987 que el converteix en Alberg de Joventut.

Nosaltres baixarem a Núria pel Camí de les Creus, que no és altre que el camí del Via Crucis, un camí que es va començar a construir l’any 1915. Les estacions es van anar sufragant amb aportacions de devots i associacions i no va ser fins l’any 1965 que no s’acabà amb la col·locació de la darrera estació. El camí travessa una pista d’esquí per anar a buscar el Camí dels Enginyers (GR-11.7) que va del refugi de Coma de Vaca pel sud del Torreneules. Seguim finalment el GR durant 820m fins a l’estació del cremallera del Núria, a l’est del Santuari.

18,5 km 8h Estació de Núria (1.967 m) (utm 31T 430432 4694257)

L’estació del cremallera es troba a llevant del Santuari.

FOTOGRAFIES

PANORÀMIQUES

BIBLIOGRAFIA

LLIBRES
 • Núria: excursions per la geografia i la historia de la vall. Antoni Casas i Ferré. Ed. Abadia de Montserrat (1995)
 • La Vall de Ribes: ascencions, travesses, rutes de muntanya. Carles Gel. Ed.Piolet (2003)
 • Vall de Camprodon, Vall de Ribes. Carles Gel. Geoestel (2005)
BIBLIOGRAFIA WEB

TRENS

EL TEMPS

WEBS

CARTOGRAFIA
 • Mapa Alpina Sèrie E-25 Puigmal, Vall de Núria, Ulldeter 1:25.000 Ed. Alpina
 • Mapa topogràfic ICC Ripollès 1:50,000
 • Mapa Topogràfic de Catalunya 1:25.000 Vall de Núria-Ulldeter Ed. ICC Sèrie Unitats Geogràfiques
 • Mapa Topogràfic de Catalunya 1:25.000 Ripoll Ed. ICC Sèrie Capitals comarcals
 • Mapa Travessa dels 3 Refugis. 1.25.000 Ed. Alpina

RUTES RELACIONADES

S'està carregant…

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.

Publicada a:

, , , , , , , , , , , , , , , , , ,

3 thoughts on “72. De Queralbs a Núria pel Torreuneules (100 Cims)

Fes un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s