73. De l’estació d’Andorra-L’Hospitalet a la de Merenç seguint el GR-107.2 (Camí dels Bons Homes)

ÍNDEX DE CONTINGUTS

 1. DADES TÈCNIQUES
 2. LA TRAVESSA
 3. CONNEXIONS AMB ALTRES RUTES
 4. MAPES
  1. TOPOGRÀFIC
  2. TRACK A WIKILOC
  3. PERFIL DE LA RUTA
  4. PUNTS DE PAS (WAYPOINTS)
  5. RUTA A GOOGLE MAPS
 5. DIFICULTAT
 6. ELS TRENS
 7. ELS SENDERS
 8. LA RESSENYA
 9. FOTOGRAFIES
  1. PANORÀMIQUES
 10. BIBLIOGRAFIA
  1. BIBLIOGRAFIA WEB
  2. CARTOGRAFIA
 11. RUTES RELACIONADES

DADES TÈCNIQUES

 • Estació de sortida: Andorra-L’Hospitalet (Arieja)
 • Estació d’arribada: Mérens-les-Vals (Arieja)
 • Distància/durada: 17,1 km / 5h30 (sense aturades)
 • Desnivell:  +1.290 m /-1.350 m
 • Dificultat: Molt Exigent
 • Track a Wikiloc

LA TRAVESSA

En aquesta sortida us proposem de seguir un tram del Camí dels Bons Homes des de l’Ospitalet (l’Hospitalet-près-l’Andorre) fins a Merenç  (Mérens-les-Vals), dues poblacions situades a la regió de l’Arièja, més enllà del Port de Pimorent, coll que separa l’Alta Cerdanya amb França.

Les dues poblacions estan unides per dos diferents trams del Camí dels Bons Homes. El camí principal va pel fons de la vall seguint el riu Arieja. Nosaltres farem la variant GR-107.2, una alternativa d’alta muntanya al camí principal que va a buscar la Portella de Bessines (2.331 m), pas més elevat de la ruta.

 • Interè:  La vall de Bessines
 • Època:  Mesos d’estiu, quan ha desaparegut la neu.
 • Quan: Entre finals de primavera i principis d’estiu, quan floreix el neret (rododendre). No oblideu un banyador per a les piscines d’aigua calenta de prop de Merenç!
 • Ruta: Estació de L’Ospitalet (L’Hospitalet-près-l’Andorre) – estany de Bessines – Refugi de Bessines – Portella de les Bessines – l’Estanyàs – La Riverole (fonts sulfuroses) – Merenç (Mérens-les-Vals)
 • Dificultat: Gran ruta d’alta muntanya amb gran desnivell acumulat.

CONNEXIONS AMB ALTRES RUTES

 • Ruta ST35 Volta al pic de Nérassol des de l’Ospitalet. Les dues rutes coincideixen en el tram d’accés a l’estany de Siscar.
 • Ruta ST74: Travessa que puja al Carlit sortint des de Portè i acabant a l’Ospitalet. 
 • Ruta ST132: Ruta circular des d’Ospitalet que puja al Roc Melé (100 Cims) i Cabaneta per la Solana d’Andorra
 • Ruta ST148: Túnel de Pimorent entre Portè i l’Ospitalet seguint el GR-107 10 km. Podem iniciar a Portè la travessa seguint el mateix Camí dels Bons Homes, allargant la ruta en 10 quilòmetres.
 • Ruta ST181: Circular des de l’Ospitalet que segueix completament el GRT-2, un circuit circular de 3 dies pel Pirineu Oriental de França i Andorra.
 • Ruta ST182: Variant curta de la Ruta ST181 però que puja els cims de l’Alt de Juclar (100 Cims) i del pic d’Escobes (100 Cims).

MAPES

TOPOGRÀFIC
Mapa73_Mitja_lletres
Mapa topogràfic
TRACK A WIKILOC
Track a Wikiloc
PERFIL DE LA RUTA
Perfil ruta Ospitalet-Merenç_lletres
PUNTS DE PAS (WAYPOINTS)
Waypoints ruta 73
Punts de pas (waypoints)
RUTA A GOOGLE MAPS

DIFICULTAT

Recorregut d’alta muntanya sense dificultats tècniques però amb gran desnivell acumulat. Només l’ascens final a la Portella de Bessines i l’inici de la baixada pot presentar alguna dificultat si encara hi trobem neu, tot i que sol desaparèixer a finals de primavera o a principis d’estiu.

Recorregut que segueix en tot moment les marques blanques i vermelles de sender de gran recorregut. Durant tot l’itinerari també trobarem senyalitzacions verticals  a les cruïlles més importants, fet que fa que l’orientació no suposarà cap problema durant la travessa.

Podem dividir la caminada en dues jornades fent nit al refugi guardat de Bessines, a 2080m d’alçada i a 2h35min de camí des de l’Ospitalet.

ELS TRENS

L’Ospitalet disposa d’una gîte d’étape i d’un hotel però no té gaires al·licients per a aturar-s’hi tret que no sigui com a final d’una etapa en una travessa pels Pirineus.  Però és un d’aquells pobles amb estació de tren que donen molt de joc a l’hora de ser inici o final de rutes per la muntanya. Ja sigui que anem cap a llevant o cap a ponent davant nostre se’ns obre un enorme ventall de possibilitats.

Així trobem les muntanyes de les Bulloses i el Carlit a llevant, amb infinitat de rutes d’un o diversos dies amb refugis on podrem fer-hi nit. Cap a ponent tenim les muntanyes andorranes i de l’Alta Arieja, com el pic de Rulhe, el de la Cabaneta o el de Nerassol.

ELS SENDERS

 La travessa recorre en tot moment el GR-107.2, variant del Camí dels Bons Homes (GR-107).  Des del centre de l’Ospitalet i fins el centre de Merenç seguirem les marques de pintura blanques i vermelles d’aquest sender abalisat. També trobarem nombrosos indicadors verticals que ens ajudaran a seguir la ruta correcta.

LA RESSENYA

(datum ETRS89)

 0 km 0h0min Estació d’Andorra-L’Hospitalet (1.428 m) (utm 31T 404667 4723648)

L’estació es troba a l’extrem oest del petit municipi de l’Ospitalet, de menys de 100 habitants. El seu nom oficial en francès és L’Hospitalet-près-l’Andorre i es troba a la regió d’Occitània (antiga  Migdia-Pirineus) dins el Departament de l’Arieja. El nom del municipi li prové de l’hospital que s’hi construí al s. XI per donar refugi als viatgers i pelegrins (portat  per l’Ordre de Sant Joan de Jerusalem) i per la seva proximitat al Pas de la Casa (Andorra), que està a tant sols 12km.

Sortim de l’estació i anem en direcció sud-oest cap al centre de la població, on es troba l’Hotel Puymorens i la Gîte d’Étape l’Hospitalité. A tocar d’una font amb diversos brolls pugem per les escales (pal indicador) i seguim el corriol que guanya alçada ara en direcció nord-est entre un bosc de pins i d’avellaners fins a la carretera.

0,7 km 10min Carretera N-20 (1.510 m) (utm 31T401752 4715803)

Malgrat  el trànsit i les diferents carreteres que hi ha en aquesta part del coll de Pimorent, sortosament només la creuarem un cop. El GR ha trobat un inici de ruta força elegant. De bon principi anem per corriols emboscats seguint les marques de pintura blanques i vermelles.

1,1 km 20min Bifurcació GR-107 al coll de Pimorent (1.536 m) (utm 31T401829 4715744)

A la dreta trobem el trencall del GR-107 que ve de Porta passant pel coll de Pimorent. En aquest punt comença estrictament la variant  Gr-107.2 del Camí dels Bons Homes.

Es va per un agradable camí emboscat i força humit a tocar de petits cingles que creen alguns caients d’aigua.  No ho podem veure, però sota dels nostres peus la línia de tren entra al túnel de Saillens, on la línia perd 60m d’alçada fent un revolt de 360º en el seu interior. És el segon túnel de cargol de la línia entre Ribes de Freser i Acs. El primer el trobem entre Planoles i Toses. El camí guanya alçada fins a traspassar la carena de la Tossa de Bessatélh per un petit coll.

3,1 km 1h05min Carena del Tossal de Bessatélh (1.780 m) (utm 31 T 403112 4716943)

Passem un petit coll sobre la carena del Tossal de Bessatélh per anar ara per la vall del riu de Bessines. Aquesta part del recorregut ens pot donar un bell espectacle de colors si tenim la sort de passar-hi a principis d’estiu, quan el neret floreix i omple la vall del color vermell de les seves flors.

3,6 km 1h15min Jaça de Bessatélh. Tanca metàl·lica (1.778 m)  (utm 31 T 403590 4716956)

Passem una tanca metàl·lica per a bestiar amb el riu a la nostra dreta i seguim a través d’un pedregar.  El camí puja vall amunt amb vistes del  Puig de Bacivelles (2.632m)  al fons.

4,7 km 1h30min Via del tren (1.952 m) (utm 31 T 404803 4716838)

En aquest punt trobem restes d’edificacions que tant poden ser de la construcció de la presa del llac de Bessines com d’una mina abandonada. El fet és que caminem per un tram pla, amb algun tram de camí cimentat, sobre el que havien estat unes vies de tren per a vagonetes de transport de material.

5,9 km 1h50min Cabana de Bessines (refugi lliure) (1.955 m) (utm 31T405688 4717017)

Refugi lliure en bon estat, amb taules, llar de foc i espais per a una dotzena de persones a dos minuts abans d’arribar al llac de Bessines.

El camí segueix pel marge dret de l’estany, guanyant una mica d’alçada cap a la seva capçalera per evitar una zona inundable on el camí sol estar enfangat.

7,2 km 2h15min Pont sobre el riu Coma d’Anyell (1.973 m) (utm 31T406862 4717307)

Creuem el riu Coma d’Anyell per un pont metàl·lic. El camí puja ara amb ganes guanyant alçada ràpidament. Les vistes enrere cap al llac de Bessines s’ofereixen espectaculars, amb la muntanya de La Cabaneta (2.822m) retallada al fons que tanca el panorama de l’estany de les Bessines envoltat de cims.

Dos minuts abans del refugi trobem el trencall al Coll de Coma d’Anyell (utm 31T407162 4717404) cruïlla marcada amb un pal indicador. D’aquesta collada prové el GR-10, sender que prové de Banyuls en el seu camí cap a l’Atlàntic.  En el camí a Merenç seguirem també aquest sender de gran recorregut.

7,7 km 2h35min Refugi de Bessines (2.082 m) (utm 31T407193 4717439)

Refugi guardat situat sobre un esperó amb vistes excel·lents sobre el Puigpedrós de Lanós. Disposa de 56 places és propietat del CAF i té servei de bar i restaurant.  A la part posterior del refugi un senyal de fusta ens diu que Merenç està encara a 4h10min. de camí, però a un pas normal, segurament trigarem una mica menys. Des del refugi seguirem tres senders abalisats: el Gr-107.2 (Camí dels Bons Homes), el GR-10 que ve del coll de Coma d’Anyell i el GRP Tour des Montagnes d’Ax.

Anem en direcció nord pel corriol seguint les marques blanques i vermelles. Després de 15min de sortir el camí gira a l’esquerra i baixa uns metres, creua el torrent que baixa de la Portella de Bessines i arriba a una cruïlla amb pal indicador enmig un prat amb excel.lents vistes al Puigpedrós de Lanós.

8,2 km 2h50min. Cruïlla camí que ve de l’estany. Pal indicador (2.080 m) (utm 31T407038 4717799)

Cruïlla indicada amb un pal indicador de fusta. De la dreta puja el camí que ve del llac sense passar pel refugi. Anem a la dreta pujant en ziga-zagues primer per uns prats i després per un camí de pedra amb el coll ben visible davant nostre. El tram final d’accés al coll pot presentar alguna petita congesta de neu ben entrada la primavera o a principis d’estiu que es pot salvar sense dificultats per l’esquerra del coll a través d’uns blocs de pedra.

9,5 km 3h35min Portella de Bessines (2.331 m) (utm 31T407503 4718752)

Punt més elevat del recorregut amb vistes més àmplies cap al vessant sud que cap al nord, on el Pic de l’Home (2.464m) ens tanca la panoràmica. El descens es fa entre tarteres  amb alguns pins negres i nerets que donen color al paisatge.

10,5 km 3h55min L’Estanyàs (2.060 m) (utm 31T407789 4719545)

Bonic llac d’origen glacial encaixonat entre els pics d’Aranyol i de  l’Estanyàs.  El camí baixa amb ganes encaixonat entre les parets de la petita gorja que forma el torrent en aquest tram. A mesura que baixem la vall del riu Nabre es va obrint, amb els pics d’Esquina d’Ase (2.706m) i de l’Home (2.464m) tancant el circ de muntanyes de la vall del riu Nabre.

11,5 km 4h10min Vall del riu Nabre  (1,843 m) (utm 31T408032 4720320)

Al fons de la vall trobem un pal indicador de fusta que informa que Merenç es troba a 1h45min de camí seguint el GR-10. Continuem pel marge esquerra del riu en direcció est durant 20min quan trobem un pont de ferro.

12,4 km 4h20min Pont sobre el riu Nabre (1.751 m) (utm 31T407329 4720716)

Creuem el riu Nabre per un insegur pont de ferro que durant el desglaç, quan el riu baixa més crescut, l’aigua pot sobreeixir-lo. Anem ara pel marge nord (dret) del riu amb escassa vegetació i creuant algun que altre pedregar. A mesura que baixem el bosc es fa més espès i humit, donant-nos unes ombres que s’agrairan després d’unes hores de caminar sense trobar on amagar-nos del sol.

15,3 km 5h05min Banys calents d’aigües sulfuroses (1.294 m) (utm 31T 405813 4722821)

En una esplanada trobem unes piscines naturals d’aigües calentes envoltades amb marges de pedra, força concorregudes els caps de setmana d’estiu.

Passats 10min (500m) dels banys arribem a les primeres cases de Merenç. Anem a la dreta uns metres fins a creuar el riu Nabre on trobem uns pals indicadors. I és que és en aquest punt on acaba la variant GR-107.2 del Camí dels Bons Homes, que segueix (o ve segons el sentit en què la fem) cap al nord, direcció a Orgeix.  Girem a l’esquerra passat el riu per un camí entre prats que ens portarà a l’església de Vives en 2 minuts.

16,1 km 5h20min Església romànica de Vives (1.160 m) (utm 31T 405232 4723234)

Església romànica del s.X  dedicada a Sant Pere. Presenta més semblances amb les esglésies d’Andorra  que amb les seves veïnes del Comtat de Foix. La torre és del s. XII, i és de tipus català. Actualment només resten dempeus els quatre murs exteriors, quan va ser incendiada  l’octubre de 1811 durant la guerra del Francès per un atac de miquelets provinents de Catalunya.

Seguim les marques de pintura del GR-107.2 i del GR-10 entre prats fins arribar ja al centre de Merenç. Creuem les vies del tren per un curiós pas a nivell amb porta i girem a la dreta seguint la carretera N-20 uns metres per prendre la Rue de la Gare fins a l’estació.

17,1 km 5h30min Estació de Mérens-les-Vals  (1.074 m) (utm 31T404667 4723648)

FOTOGRAFIES

PANORÀMIQUES

BIBLIOGRAFIA

BIBLIOGRAFIA WEB

TRENS

EL TEMPS

ALTRES

CARTOGRAFIA
 • Mapa Cerdanya 1:25.000 Ed. Alpina
 • IGN TOP25 2148 ET Ax-les-Thermes
 • IGN  TOP25 2249 OT Bourg-Madame – Col de Puymorens – Pic Carlit
 • Visor de mapes IDE Andorra
 • Géoportail : visor mapes topogràfics francesos en línia 

RUTES RELACIONADES

S'està carregant…

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.

Publicada a:

, , , , , , , , , , , , , , , , ,

5 thoughts on “73. De l’estació d’Andorra-L’Hospitalet a la de Merenç seguint el GR-107.2 (Camí dels Bons Homes)

Fes un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s