68. Volta al Balandrau (100 Cims) des de Queralbs pel El Serrat i Coma de Vaca

ÍNDEX DE CONTINGUTS

 1. DADES TÈCNIQUES
 2. LA TRAVESSA
 3. MAPES
  1. TOPOGRÀFIC
  2. TRACK A WIKILOC
  3. PERFIL DE LA RUTA
  4. PUNTS DE PAS (WAYPOINTS)
  5. RUTA A GOOGLE MAPS
 4. DIFICULTAT
 5. ELS SENDERS
 6. ELS TRENS
 7. LA RESSENYA
 8. FOTOGRAFIES
 9. BIBLIOGRAFIA
  1. LLIBRES
  2. BIBLIOGRAFIA WEB
  3. CARTOGRAFIA
 10. RUTES RELACIONADES

DADES TÈCNIQUES

 • Estació de sortida/arribada: Queralbs (Ripollès)
 • Distància/durada: 20,5 km / 6h30 (sense aturades)
 • Desnivell:  +/- 1.700 m
 • Dificultat: Molt Exigent
 • Track a Wikiloc

LA TRAVESSA

En aquesta ocasió farem una excursió que ens portarà de l’estació del cremallera de Queralbs a trepitjar el Balandrau (2.579 m), un cim inclòs a la llista dels 100 cims de la FEEC.  Farem una ruta circular pujant pel vessant sud d’aquesta muntanya, una ruta poc coneguda i poc indicada que pot crear alguns problemes d’orientació en el seu ascens. Per contrapartida tindrem unes increïbles panoràmiques  dels Pirineus des de l’Atalaiador, uns prats alpins que trobarem a 2.000 m d’alçada, des d’on es tenen unes vistes dels cims que envolten Núria corprenedores.

Un cop assolit el cim baixarem pel coll dels Tres Pics fins el refugi de Coma de Vaca, on tenim l’opció de passar-hi la nit i dividir així la ruta en dues jornades. L’endemà podem baixar fins a Queralbs per acabar la sortida, o bé anar cap a Núria pel Torreneules (un altre 100 cims) seguint la Ruta ST72 de Senderisme en tren.

 • Interès: El Balandrau (100 cims) una balconada amb vistes immillorables sobre el cims del Pirineu oriental.
 • Època: De finals de la primavera a la tardor, quan ja no trobarem neu al camí.
 • Ruta: Estació de Queralbs –Central del Molí – Fustanyà – El Serrat – L´Atalaiador – pic de la Canya – Balandrau – refugi Coma de Vaca – Salt del Grill – central del Daió – estació de Queralbs.
 • Dificultat: Molt alta. Gran desnivell, itinerari per alta muntanya i amb la pujada des d’El Serrat al Balandrau sense camí marcat i perdedor.

MAPES

TOPOGRÀFIC
Mapa ruta Balandrau
Mapa de la ruta
TRACK A WIKILOC
Track a Wikiloc
PERFIL DE LA RUTA
Perfil ruta Volta al Balandrau
Perfil ruta Volta al Balandrau
PUNTS DE PAS (WAYPOINTS)
Punts de pas (waypoints) ruta Volta al Balandrau
Punts de pas (waypoints) ruta Volta al Balandrau
RUTA A GOOGLE MAPS

DIFICULTAT

Molt alta. És un itinerari llarg (més de 20km) que transcorre per alta muntanya i per camins poc fressats i sovint sense marques. Cal estar avesat a fer grans desnivells i a caminar per terreny inestable.

És una ruta circular i per tant es pot fer en qualsevol sentit. Creiem, però, que fer la ruta en sentit anti-horari ens dóna petits avantatges. La pujada al Balandrau és poc evident i s´ha d´estar atent a no perdre el camí. Com més descansats estiguem més fàcil serà seguir el camí correcte i no desviar-se de la ruta. A més el desnivell que hi ha entre Queralbs i El Serrat (+130m) el fem quan estem encara frescos. Fer aquest petit desnivell fent la ruta en sentit invers pot ser força feixuc quan ja portem 1.500m a les nostres cames.

Cal portar material adequat per a qualsevol canvi en la previsió meteorològica i a la possible existència de neu si anem a fer la sortida a principis de temporada.

ELS SENDERS

En aquesta sortida trepitjarem pocs senders abalisats, cap d’ells amb marques de senders homologats. Sí que trobarem els senyals grocs d’Itinerannia durant bona part de l’excursió. Malauradament, durant el tram més complicat pel que fa a l’0rientació (El Serrat-cim del Balandrau) només trobarem de tant en tant fites que ajudaran a seguir el bon camí.

 1. Queralbs-El Serrat: senyals grocs i pals indicadors d’Itinerannia
 2. El Serrat-Balandrau: sense marques. Només algunes fites durant la pujada (part perdedora)
 3. Balandrau-Queralbs:  senyals grocs i alguns pals indicadors d’Itinerannia

Així mateix trobarem pals indicadors de la Ruta del Freser baixant des del refugi de Coma de Vaca.

ELS TRENS

La ruta s’inicia a l’estació de Queralbs del Cremallera de Núria. Per arribar-hi hem de connectar amb els trens de la línia R3 de Rodalies de Catalunya.

La línia R3 té 165,9km de longitud. Comença a l’Hospitalet de Llobregat (Baix Llobregat) i va fins a La Tor de Querol (Alta Cerdanya). A partir de Ripoll també es coneix com el Transpirinenc, atès que és la única línia de tren que connecta amb els ferrocarrils francesos a través dels Pirineus.

És una línia d’una sola via, lenta i que només dóna servei a 400.000 viatgers/any (tram Vic-La Tor de Querol) si els comparem amb els 6,2 milions/any (tram L’Hospitalet-Vic).

Cal anar en compte de quin cremallera agafem.  El primer tren amb connexió amb el cremallera (2014) és el que arriba a les 9:16h des de Barcelona i que enllaça amb el cremallera de les 9:20h. Són 22min de trajecte entre Ribes-Enllaç i Queralbs.

LA RESSENYA

(datum ETRS89)

0 km 0h Estació de Queralbs (1.179 m) (utm 31T 431288  4689122)

Sortim de l´estació cap al centre de Queralbs tot pujant per la carretera que hi dóna accés fins a la plaça que serveix de pàrquing a l´entrada de la població.

0,38 km 5min Queralbs. Plaça del Raig (1.201 m) (utm 31T 431084 4688950)

Agafem el Carrer de la Costa que baixa en direcció sud i que deixa el carrer principal a la dreta (Carrer del Pla). El camí passa per una capella, zigzaguejant pendent avall  ràpidament. Cal seguir les marques grogues que trobarem, uns senyals d´Itinerannia  que ens portaran fins a El Serrat. Creuem les vies del cremallera i poc després arribem a la carretera de  Queralbs.

1,1 km 20min Carretera accés a Queralbs (1.066 m) (utm 31T 431260 4688550)

Som al punt més baix del recorregut. A partir d´ara ens espera una pujada de més de 1.500m de desnivell fins al cim del Balandrau. Abans de seguir podem mirar enrere per observar l´esvelt viaducte de pedra de Toses, de dotze arcades, que supera la vall d´Estremera.

Agafem un camí que surt a l´altre costat de la carretera que passa a tocar de la central hidroelèctrica d’ El Molí, una central construïda l´any 1914 d’estil modernista que conserva al seu interior dues turbines que donaven una potència de creació elèctrica de 700Kw. Per aquí transcorre la Ruta de les Centrals Hidroelèctriques del Freser, un sender abalisat que proposa conèixer aquest patrimoni de la Vall de Ribes.

Seguim el corriol que puja mica en mica fins que trobem el pal d’Itinerannia (R116) a la cruïlla del camí amb la carretera d´accés a Fustanyà.

2 km 40min Fustanyà (1.174 m) (utm 31T431655 4688104)

Anem a l’esquerra en direcció a El Serrat (a 40min segons l´indicador) a través de les quatres cases de la població quan després de només 2-3min. trobarem un trencall a la dreta amb un senyal indicador de la Ruta de Transhumància. Agafem el camí que puja a la dreta que ens conduirà en 30-35min fins a El Serrat.

3,4 km 1h30min El Serrat (1.348 m) (utm 31T 432752 4688104)

El Serrat és un petit nucli urbà on la carretera no hi arribà fins els anys 40. El seu aïllament ha fet que es mantingués en un bon estat de conservació, amb carrers empedrats, amb algunes de les cases destinades a turisme rural.

Al centre de la població trobarem el pal indicador d´Itinerannia (R117). Anem en direcció al refugi de Coma de Vaca (3h40min segons el pal indicador) durant 2 minuts pel carrer del Calvari (est) fins a una placeta on trobem una trifurcació. D’aquest punt tenim dues opcions per continuar. La primera és la més evident, també la més dreta.

 1.  Seguim pel carrer del mig en direcció nord-oest. Deixem a mà dreta una pista que puja costeruda cap al nord (opció 2) i a l’esquerra el Camí del Bal que va al refugi de Coma de Vaca pels Plans d’Escuira. Seguim per la pista del mig que passa a tocar  de Cal Titet. Aviat el camí gira cap al nord per prendre la pujada vessant amunt, entre camps de conreus i marges de pedra seca al costat del camí.  Quan el bosc comença trobem un trencall a la dreta (est) que és on s’uneixen les dues opcions (1.525m utm 31t 432724 4688559).
 2. De la placeta prenem el camí de més a la dreta en direcció nord en forta pujada. El camí va vers el nord-est també entre marges de pedra. Cal estar molt atents a deixar la pista en el punt (1455m, utm 31t 433079 4688438) per prendre un corriol a l’esquerra que ara planeja entre camps de cultiu fins que s’uneix amb la opció B (1.525m utm 31t 432724 4688559).
Pont del Cremallera
Pont del Cremallera

5,1 km 2h50min Pista. Camí del Collell (1.673 m) (utm 31T 433192 4689009)

Aquest tram, fins a l’Atalaiador, és la part de l’ascensió que ens pot causar més problemes per orientar-nos. Cal estar atents a les explicacions:

 1. Arribem a una evident pista que ve del Refugi del Pla d’Erola.  La creuem  i seguim amunt entre restes d’una antiga pedrera abandonada.
 2. Al cap de 120m (2/3 minuts) ens tornem a incorporar a una altra pista. La pista puja en llaçades que podem evitar prenent una drecera.
 3. Després de 340m (5/6 minuts) de seguir-la, en una tercera llaçada a la dreta, l’abandonem per continuar recte.
 4. Pugem recte per una antiga pista d’explotació forestal abandonada, amb arbres caiguts que ens dificulten la pujada.
 5.  Després de 225m (5/6 minuts) ens incorporem a una pista.
 6. Anem a la dreta en pla durant 135m (3/4 minuts) fins que a mà esquerra veiem el trencall del corriol (fites) que cal agafar per seguir l’ascensió.

Hem fet ja la part més complicada. Seguim recte amunt, seguint les escadusseres fites,  pel corriol no sempre evident fins que sortim del bosc de pins. Hem arribat a l’Atalaiador.

6,7 km 4h10min L’Atalaiador (prats) (2.009 m) (utm 31T 433923 4689954)

Prats herbosos situats als 2000m que apareixen de sobte en deixar enrere el bosc de pins per on veníem pujant. Des d´aquest indret tenim unes panoràmiques diria que excelses dels Pirineus, amb el pics de Torreneules, Noucreus, Puigmal i Taga dominant l´entorn. El pic que tenim davant és el pic de la Canya, no el Balandrau que no es veu des d´aquest punt.

Continuem vers el nord-est anant en compte de seguir pel fil de la carena tot i no trobar traces de camí, amb només alguna fita  de tant en tant (hem d´anar en compte de no agafar un sender molt marcat que flanqueja per la dreta (sud) de la carena que ens portaria cap a la Collada dels Llenyassers i Tregurà).

Cada cop més anem per un entorn d´alta muntanya. Cap als 2160m seguim un camí ben fressat que ens porta a un coll poc apreciable. Continuem per la carena, de nou sense traces de camí, vigilant de seguir pel fil en direcció al del pic de la Canya. Ara ja podem veure el cim del Balandrau on hi arribarem en aproximadament 20-25min.

Vall de Ribes i el Puigmal des de l'Atalaiador
Vall de Ribes i el Puigmal des de l’Atalaiador

9,2 km 5h30min Balandrau (2.585 m) (utm 31T 435743 4691168)

Cim que tot i la seva modesta alçada esdevé un mirador extraordinari tan dels Pirineus com de la Catalunya interior. Si la meteorologia ens ho permet, entre d’altres muntanyes podrem veure el Canigó, el Pedraforca, la Serra de Montgrony i la Tosa, El Port del Compte, el Taga i òbviament, els propers cims del Pirineus, com el Bastiments, el pic de l´Infern, Torreneules i Puigmal.

Del cim baixem pel corriol ben marcat que surt del costat del vèrtex geodèsic en direcció nord-est, pel costat esquerre (oest) de la carena fins arribar al coll dels Tres Pics, on trobem una caseta amb un repetidor.

10,3 km 5h50min Coll dels Tres Pics (2.398 m) (utm 31T 436564 4691681)

Si seguíssim el camí recte aniríem per la Serra del Catllar i pels cims de la Coma de l´Orri fins al coll de la Marrana, on enllaçaríem amb el GR-11.

Agafem a la dreta el camí que baixa seguint unes marques grogues d´Itinerannia. Al pocs metres deixem el clar camí per seguir els senyals vessant avall. El camí torna a ser poc evident, però el pendent és suau i la baixada és senzilla. Trobarem el pal indicador d’Itinerannia (R110) Torrent del Bogader  quan siguem prop del fons de la vall, a poc més de 10min del refugi de Coma de Vaca.

360º des del Balandrau (clica per ampliar)
360º des del Balandrau (clica per ampliar)

11,7 km 6h10min Cruïlla accés al Refugi de Coma de Vaca (2.022 m) (utm 31T 435917 4692690)

Cruïlla d´accés al camí de baixada a Queralbs (a 3h20 segons l’indicador) i punt on haurem de tornar si ens apropem al refugi de Coma de Vaca, a escassos 10-12min. del trencall. Per arribar-hi cal creuar el riu Freser per una passarel·la metàl·lica al sud del refugi.

12,1 km 6h15min Refugi de Coma de Vaca (1.992 m) (utm 31T 435723 4692869)

Refugi guardat propietat de la FEEC on podem passar la nit si volem dividir la sortida en dues jornades. És conegut també amb el nom de Manelic atès que fou ens aquests prats on Àngel Guimerà s’inspirà per donar vida a aquest personatge de la seva obra ‘Terra Baixa’. El nou refugi, de finals dels anys 90 del segle passat, va substituir un altre de lliure inaugurat el 29 de setembre de 1959.

El refugi és final d’etapa de dues travesses temàtiques, la Travessa dels Tres Refugis i de les Muntanyes Màgiques, així com del GR-11.

Reprenem el camí fins a la cruïlla del Torrent del Bogader per iniciar la baixada a Queralbs. El camí s’inicia pujant uns metres per la Jaça del Pedreguer abans no comencem la baixada cap al pont del Daió.

A l’altre vessant del riu Freser es veu clarament el camí dels Enginyers, un camí clàssic per anar, tot seguint el GR-11.7, del refugi a Núria. El descens, molt dret i per camí pedregós, baixa fent ziga-zagues (les Marrades) pel vessant nord del Balandrau fins al fons de la vall, on passarem a l’altre vessant del riu pel pont de les Marrades.

15,7 km 7h40min Pont de les Marrades (1.554 m) (utm 31T 434170 4691898)

Petit pont de ciment que creua el cabalós riu Freser. A partir d’ara i fins el final de l’excursió anirem pel vessant nord del riu entre  un bosc mixt d’avellaners, roures i bedolls. El riu baixa amb força  a la nostra dreta.

17 km 8h05min Palanca de Ribes. Pal Itinerànnia R111 (1.419 m) (utm 31T 433221 4691549)

Cruïlla d´accés al camí que duu al Serrat pel Pla d’Escuira. El sender passa per un tallant de roca (compte amb l’estimbat) amb el riu Freser engorjat i baixant amb força abans d’arribar a la cruïlla d’accés al Salt del Grill.

Refugi de Coma de Vaca
Refugi de Coma de Vaca

18 km 8h20min Salt del Grill (1.290 m) (utm 31T 432478 4691134)

Just abans d´un pont de ciment trobem a la dreta un corriol que s´enfila fins a la cascada del Salt del Grill. Creuem el torrent del Salt del Grill per un pont de ciment per arribar fins al Pont de Daió en pocs minuts.

18,9 km 8h35min Pont de Daió (1.181 m) (utm 31T 432099 4690556)

La central del Daió es construí l’any 1907 i fou la primera que es construí al riu Freser. Encara resten dempeus algunes construccions adjacents de l´edifici original, enderrocat el 1999.  La seva potència màxima era de 7.000Kw.

Aquest espai també és utilitzat pels excursionistes com a pàrquing d´inici de les caminades per la vall del Freser. Seguim la pista cimentada durant 960m fins la carretera d’accés a Queralbs i a l’estació del cremallera, on hi arribarem seguint la mateixa carretera en menys de 15 minuts.

20,7 km 8h50min Estació de Queralbs (1.179 m) (utm 31T 431288  4689122)

FOTOGRAFIES

BIBLIOGRAFIA

LLIBRES
 • El cremallera de Núria. Agustí Dalmau i Font. Ed. Farell (2006)
BIBLIOGRAFIA WEB

TRENS

EL TEMPS

PATRIMONI I HISTÒRIA

ALTRES

CARTOGRAFIA
 • Mapa Ed. Alpina Pac Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser (2 mapes) 1.25.000
 • Vall de Camprodon Vall de Ribes E-50 1.50.000 Ed. Alpina
 • Mapa comarcal de Catalunya 15.000 ICC

RUTES RELACIONADES

S'està carregant…

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.

Publicada a:

, , , , , , , , , , , , , , , , ,

Fes un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s