70. Volta a la Serra de Mestral. El Molló Puntaire (100 Cims) des de l’Hospitalet de L’Infant

ÍNDEX DE CONTINGUTS

 1. DADES TÈCNIQUES
 2. LA TRAVESSA
 3. MAPES
  1. TOPOGRÀFIC
  2. TRACK A WIKILOC
  3. PERFIL DE LA RUTA
  4. PUNTS DE PAS (WAYPOINTS)
  5. RUTA A ALL TRAILS
  6. RUTA A GOOGLE MAPS
 4. DIFICULTAT
 5.  ELS SENDERS
 6. ELS TRENS
 7. LA RESSENYA
 8. FOTOGRAFIES
  1. FOTO 360º
 9. BIBLIOGRAFIA
  1. LLIBRES
  2. BIBLIOGRAFIA WEB
  3. CARTOGRAFIA
 10. RUTES RELACIONADES

DADES TÈCNIQUES

 • Estació de sortida/arribada: L’Hospitalet de L’Infant (Baix Camp)
 • Distància/durada: 26,6 km / 7h10 (sense aturades)
 • Desnivell:  +/- 1.200 m
 • Dificultat: Molt Exigent
 • Track a Wikiloc

LA TRAVESSA

Des de la població de l’Hospitalet de l’Infant (Baix Camp) farem una ruta circular a la Serra de Mestral, serralada paral·lela a la costa que s’aixeca fins als 728 m del Molló Puntaire, el seu punt més elevat i cim inclòs a la llista de la FECC dels 100 Cims.

La ruta que us proposem dona tot el tomb a la Serra de Mestral. Aquesta és una de les rutes més llargues que podem fer a la Serra. És una ruta llarga i dura. Tenim opcions per escurçar-la si pugem al coll de La Portella de l’Arturet seguint el PR C-91 (des del punt quilomètric 14,5) o bé agafant el corriol que surt del Coll de Portes (quilòmetre de la ruta 15,5), camí que puja a la Mola de Nadell,  des d’on podrem baixar fins al coll de Puntalt (quilòmetre de la ruta 20,3).

La Serra de Mestral és una de les unitats que conformen l’espai PEIN de les Muntanyes de Tivissa-Vandellós. Aquest espai, de 8.131ha, forma part de la serralada Prelitoral Catalana, que a partir de la Serra de Prades corre paral·lela prop de la costa fins al Montsià.  Les Muntanyes de Tivissa-Vandellós es configura en diferents serres i moles, entre les que destaquen les Moles del Taix, La Portella (723m), la mola de Nadell, i el Molló Puntaire (728m), el més alt de tots. Limita al nord per la vall del riu Llastres, a partir d’on passaríem a la Serra de Llaberia.

 • INTERÈS:  Vistes de tot el Camp de Tarragona des del Molló Puntaire, un cim catalogat dins la llista dels 100 Cims de la FEEC.
 • ÈPOCA:  Evitar els mesos d’estiu.
 • QUAN? Malgrat la calor, a mitjans d’estiu durant la festa major de Sant Roc es fa una caminada fins a aquesta ermita.
 • RUTA:  Estació de l´Hospitalet de l’Infant – – benzinera – àrea de Servei AP-7 – Font de l’Aigualcoll – barranc del Forat Negre – Molló Puntaire – Font de Navaes – Coll de la Basseta – La Barrancada – Coll de les Portes – carretera C-44 (prop de Masriudoms) – Collet de Puntalt – l’Hospitalet
 • DIFICULTAT:  Molt alta per la distància i el desnivell acumulat, però sense dificultat tècnica.

MAPES

TOPOGRÀFIC
Mapa de la ruta al Molló Puntaire des de l'Hospitalet de l'Infant
Mapa de la ruta al Molló Puntaire des de l’Hospitalet de l’Infant
TRACK A WIKILOC
Track a Wikiloc
PERFIL DE LA RUTA
Perfil ruta al Molló Puntaire
Perfil ruta al Molló Puntaire
PUNTS DE PAS (WAYPOINTS)
Quadre waypoints
Punts de pas
RUTA A ALL TRAILS
Mapa google earth
Veure ruta a Google Earth
RUTA A GOOGLE MAPS

DIFICULTAT

Itinerari llarg i amb un fort desnivell acumulat sense cap dificultat tècnica ni d’orientació. Demana d’una bona forma física per escometre’l. Com comentàvem més amunt, és una de les rutes més llargues que es poden fer al voltant de la Serra de Mestral. Hi ha la possibilitat d’escurçar-la. La més pràctica seria seguir el PR C-91 a través de La Portella, sender que ens portaria a l’Hospitalet per un itinerari més curt.

Un factor important a tenir en compte és la calor. Durant l’estiu, aquesta zona de Catalunya arriba a altes temperatures, que amb l’escassetat de vegetació i punts d’aigua fa que s’hagi de tenir aquest factor molt en compte. Trobarem aigua a la Font de l’Aigualcoll (bassa amb doll) i a la Font de Navaes (escassa o nul·la) font amb un parell de basses per a bestiar.

 ELS SENDERS

Durant l’excursió anirem seguint bona part dels 3 senders de petit recorregut (PR) que travessen la Serra de Mestral. Tots tres neixen a l’Hospitalet de l’Infant (Oficina de Turisme) i creuen la serra per anar a buscar diferents destinacions.

Aquests PR són:

 • PR C-90 : L’Hospitalet – Pratdip – Llaberia (20,1km)
 • PR C-91: L’Hospitalet – Vandellós – Genessies – Tivissa (29,7km)
 • PR C-92: L’Hospitalet – Vandellós – La Fou – Capçanes – Falset (34km)

Per les proximitats hi passen els senders de gran recorregut:

 • GR-92 Sender del Mediterrani: Portbou-Alcanar (600km)
 • GR-192 Camí del Vent: Cambrils a Amposta (100km)

De pujada seguirem el PR C-92 (l’Hospitalet-Capçanes-Falset) fins prop del cim del Molló Puntaire, on durant una estona l’abandonarem per a fer el cim i per reprendre’l de nou poca estona després i fins al Coll de la Basseta.

Deixarem els senders abalisats per seguir la pista fins  prop de la carretera C-44, on agafarem el PR-90, sender que ja no deixarem fins a retornar a l’Hospitalet.

ELS TRENS

Per l’Hospitalet de l’Infant passa la línia XC06 Tarragona-Tortosa/València, amb circulació de trens de Rodalies (RT2), Regionals (R16) i trens de Mitja Distància. Les línies que s’aturen en aquesta estació són:

REGIONAL R16 (Barcelona-Tortosa/Ulldecona)

Des de Barcelona són aproximadament 10 circulacions per sentit i dia, i triguen entre 1h35min i 1h40min des de l’estació de Barcelona-Sants.

Els trens que hi circulen són els 448 (fabricats l’any 1987, vel.màx. 160km/h) i els més antics 470 (fabricats l’any 1974 i reformats el 1993 amb una vel. màx. 140km/h). 

RODALIES TARRAGONA RT2 (L’Arboç-l’Hospitalet de l’Infant)

Nova xarxa de rodalies creada l’any 2014 operada per Renfe. Ofereix un servei de viatgers que per primer cop no acaba a Sant Vicenç de Calders. Malauradament no circulen els caps de setmana ni festius.

LA RESSENYA

(datum ETRS89)

0 km 0h Estació de l’Hospitalet de l’Infant (19 m) (utm 31T 325115 4540374)

Deixem l’estació i enfilem el carrer de l’Estació avall (sud). Girem a la dreta pel carrer de la Terra Alta per seguir pel carrer de Ramon Berenguer IV, una àmplia avinguda que baixa cap al sud-oest en direcció a la platja de l’Arenal. A la segona rotonda girem a la dreta per la Via Augusta fins a trobar un túnel sota les vies del tren a la rotonda amb la confluència amb el carrer de Chirac.

Podrem veure ja les marques de pintura blanques i grogues de sender de petit recorregut al mateix túnel sota les vies, senyals que seguirem fins a la benzinera, on podrem abastir-nos d’aigua o menjar a la seva petita botiga.

1,5 km 25min Benzinera (16 m) (utm 31T 324066 4539657)

Al sud-oest de la benzinera surt una pista de terra que es dirigeix cap a l’est per anar a creuar primer per sota les vies del TAV (fent un gran tomb al nord) entre camps d’oliveres. Un cop passem sota l’autopista AP-7 trobem un pal indicador.

3 km 50min Cruïlla de PR C-90, 91, 92 (53 m) (utm 31T 323279 4539662 )

Just passada l’AP-7 trobem una important cruïlla de camins. Fins aquest punt tots tres PR que surten de l’Hospitalet de l’Infant i que veníem seguint (PR C-90, PR C-91 i PR C-92) anaven plegats. Deixem ara el primer dels tres, el PR C-90, que es dirigeix cap a Pratdip i Llaberia. Per aquest sender retornarem a aquest mateix punt després de 25 quilòmetres.

Caminem amb l’autopista al costat. Deixem enrere l’àrea de servei i comencem ara sí, a pujar. Deixem diferents trencalls a mà dreta, un dels quals s’apropa a l’ermita de Sant Roc, patró de l’Hospitalet.

5 km 1h30min Cruïlla a l’ermita de Sant Roc (179 m) (utm 31T 321713 4539919)

La pista principal gira a l’esquerra (sud) cap a l’ermita de Sant Roc. Durant la festa major de l’ Hospitalet, a mitjans d’agost, es fa un aplec i una caminada fins aquesta ermita. Seguim recte i prenem el trencall de l’esquerra en forta pujada a la bifurcació que trobem als pocs metres. Anem amb magnífiques vistes sobre el barranc de Tixelles i de l’ermita amb el mar al fons i mirem enrere. Superem el petit coll de les Tixelles i tot planejant amb panoràmiques ara sobre el barranc de l’Aigualcoll arribem a la bassa i font del mateix nom.

7,1 km 2h05min Font d’Aigualcoll (351 m) (utm 31T  320113 4539718)

Situada al barranc de l’Aigualcoll, trobem aquesta bassa i font on podrem agafar aigua de l’aixeta lateral. Les vistes de les parets dels cingles d’Aigualcoll, per on puja una Via Ferrada són espectaculars. Seguim la pista, que en aquest punt planeja, per de seguida trobar un corriol a la dreta (pal indicador) i anem a la dreta en direcció a la Canal del Corb i el Molló Puntaire tal com indica el senyal.

El corriol puja dret. A la dreta trobem un pal indicador que ens marca l’inici de la VF de l’Aigualcoll. El camí puja zigzaguejant entre els espadats de la Mola del Grèvol amb bones vistes de l’Hospitalet entre les cingles de la Mola del Grèvol quan girem el cap enrere. Superada la canal del Corb, el corriol es fa més suau sense deixar de pujar, dirigint-nos cap al nord. En una petita fondalada pedregosa el sender gira a ponent (dreta). Aquí l’hem d’abandonar.

8,8 km 2h55min Deixem el PR-92 (689 m) (utm 31T 319320 4540003)

Cal estar atents en aquest punt de no passar-nos-el. Aquí abandonem el sender PR C-92 que veníem seguint des de l’Hospitalet per agafar un camí poc evident que en els seus primers metres va cap a llevant. El camí va a buscar el corriol carener que passa per una fondalada abans no arriba al cim del Molló en aproximadament 15minuts a partir que deixem el PR.

9,3 km 3h15min Molló Puntaire (726 m) (utm 31T 318970 4539946)

Pic més alt de la Serra de Mestral inclòs a la llista dels 100 Cims de la FEEC amb una gran fita geodèsica. Les panoràmiques des d’aquí són extenses (veure panoràmica 360cities), que van des de les Moles del Teix, el Delta de l’Ebre i els Ports cap al sud, a Los Dedalts i la Mola de Colldejou al nord-est, i els cingles de la Serra de Mestral i el Cap de Salou cap a l’est.

Baixem del Molló cap al sud-oest per un senderó evident que baixa per una pineda. Als pocs minuts veiem un trencall a l’esquerra, per on podríem baixar de nou al PR C-92 per un camí poc fressat. Aquesta opció és més llarga Seguim recte i al cap de 15min, en arribar a una esplanada trobem la cruïlla on retrobem el PR C-92.

9,9 km 3h30min Retrobem el PR C-92 (611 m) (utm 31T  318609 4539770)

Seguim de nou les marques blanques i grogues del sender durant 5min fins la font de Navaes.

10,1 km 3h35min Font de Navaes (588 m) (utm 31T 317987 4539904)

En un agradable entorn amb terrasses de pedra seca i algun ametller trobem la font de Navaes, amb dos abeuradors per a bestiar, a recer d’una gran alzina (compte que pot no tenir aigua a l’estiu). Seguint pel sender de petit recorregut passem a tocar de les ruïnes de  Navaes. Caminem entre grans blocs de roca cap a llevant fins al proper coll de la Bassa, on trobem un dipòsit d’aigua.

10,7 km 3h45min Coll de la Bassa (575 m) (utm 31T 317987 4539904)

Bifurcació amb pal indicador on ens incorporem a la pista que va de l’Almadrava a Vandellós. A l’esquerra d’aquesta pista trobem un camí que baixa cap a la central nuclear de Vandellós per la font i el barranc de Llèria. Anem a la dreta (nord) per la pista de l’Almadrava a Vandellós durant 400m quan trobem una nova bifurcació de pistes amb pal indicador.

11,1 km 3h50min Cruïlla deixem el PR C-92 (566 m) (utm 31T 317937 4540104)

Cruïlla on abandonem definitivament el PR C-92. Al trencall de pistes hi ha un pal indicador que seguirem en direcció a La Barrancada i el Coll de Portes. La pista que deixem segueix per anar a buscar el GR-192.1 que va per la carena de Los Dedalts, i passa pel llogaret abandonat de Castelló abans no baixa fins a Vandellós.

Nosaltres prenen el camí que baixa a la dreta seguint el torrent de la Barrancada. La pista té trams cimentats a les seves parts més dretes, fet que serà una constant durant tot aquest camí que seguirem durant 7,3km.

14,5 km 4h30min Trencall a La Portella. Cruïlla amb el PR C-91 (404 m) (utm 31T 320477 4541090)

Cruïlla de camins amb pal indicador. Aquí trobem el PR C-91, sender  que creua la Serra de Mestral a través del coll de La Portella de l’Arturet i que segueix cap a Castelló i Vandellós per Los Dedalts.

15,5 km 4h50min Coll de les Portes (484 m) (utm 31T 321130 4541641)

Petit coll entre la Punta del Pallars (554m) al nord, i la Mola de Nadell (582m) al sud-est. D’aquest coll surt a la dreta un corriol que puja cap a la Mola de Nadell, amb l´opció de poder baixar després fins al Collet de Puntalt. La pista baixa a estones per trams cimentats als trams amb més pendent fins que poc abans de la carretera C-44 de l’Hospitalet a Móra d’Ebre,  trobem el PR C-90.

18,4 km 5h30min Cruïlla PR-90 (161 m) (utm 31T 322804 4542737)

Pal indicador que ens senyala la direcció cap al Coll de Puntalt tot seguint sempre el PR C-90, sender que ja no abandonarem fins a l’Hospitalet.

A partir d’aquest punt s’inicia la dura, però interessant pujada al collet de Puntalt. Una porta i un senyal de prohibit a vehicles motoritzats ens indica l’inici de la pujada al coll. Anem per un corriol entre camps d’oliveres i ametllers que de seguida que guanyem alçada es converteix en una garriga amb llentiscle, romaní, margalló i algunes alzines aïllades.

20,3 km 6h10min Coll de Puntalt  (406 m) (utm 31T 322357 4541509)

Collada envoltada d’un excel·lent entorn natural, amb bones panoràmiques cap a la Serra de Mestral, amb les cingles de la Mola de Nadell tot just davant nostre,  i cap al cap de Salou i Cambrils a llevant. D’aquí surt un corriol que puja a la Mola de Nadell i que baixa pel vessant nord fins al Coll de les Portes.

El camí baixa fort per un corriol pedregós, entre una vegetació baixa de garric i margalló.  Entrem en una pineda i deixem enrere una casa enrunada per anar a buscar la cruïlla on conflueixen de nou tots els senders de petit recorregut.

23,3 km 6h40min Cruïlla PR-90,91,92 (53 m) (utm 31T 323279 4539662)

Situats de nou a la cruïlla dels tres senders de petit recorregut, fem el camí invers que hem fet a la pujada, travessant l’AP-7 i les vies del TAV per arribar novament a la benzinera que hi ha a tocar de l’autovia A-7.

24,7 km 6h45min Benzinera (16 m) (utm 31T 324066 4539657)

De nou a la benzinera, on si hem fet curt de beure, podrem comprar aigua a la botiga d’aquesta estació de servei.

26,2 km 7h10min Estació de l’Hospitalet de l’Infant (19 m) (utm 31T 325115 4540374)

FOTOGRAFIES

FOTO 360º
360
Panoràmica Molló

BIBLIOGRAFIA

LLIBRES
 • Muntanyes de Tivissa-Vandellós: 19 itineraris circulars i 3 travesses. Rut Domènec. Ed. Centre d’Estudis de la Vall (2011)
 • Per les Serres de Mestral: 16 itineraris per fer a peu (2vol.). Antoni Cabré Puig. Ed. Cossetània (2000)
 • Descobrir Catalunya. Serres de Mestral Núm. 154 (març 2011)
 • Senders a les Serres de Mestral GR-192, GR-92, GR-7, GR-7-3, PR-C53, PR-C81, PR-C90, PR-C91, PR-C92. Assoc. Catalana de Senderisme (2005)
BIBLIOGRAFIA WEB

TRENS

EL TEMPS

PATRIMONI I HISTÒRIA

CARTOGRAFIA
 • Muntanyes de Vandellós: Vandellós i l’Hospitalet de l’Infant “Serres de Mestral” 1:20.000 Ed. Piolet
 • Mapa comarcal de Catalunya 15.000 ICC  Baix Camp

RUTES RELACIONADES

Publicada a:

, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Fes un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s