105. Pujada a Lo Torn (100 Cims) i visita a la Cala Justell des de l’Hospitalet de L’Infant

ÍNDEX DE CONTINGUTS

 1. DADES TÈCNIQUES
 2. LA TRAVESSA
 3. MAPES
  1. TOPOGRÀFIC
  2. TRACK A WIKILOC
  3. PERFIL DE LA RUTA
  4. PUNTS DE PAS (WAYPOINTS)
 4. DIFICULTAT
 5. ELS SENDERS
 6. ELS TRENS
 7. LA RESSENYA
 8. FOTOGRAFIES
  1. PANORÀMIQUES
  2. FOTOS 360º
 9. BIBLIOGRAFIA
  1. LLIBRES
  2. BIBLIOGRAFIA WEB
  3. CARTOGRAFIA
 10. RUTES RELACIONADES

DADES TÈCNIQUES

 • Estació de sortida/arribada: L’Hospitalet de l’Infant (Baix Camp)
 • Distància/durada: 13,8 km / 4h20 (sense aturades)
 • Desnivell:  +/- 420 m
 • Dificultat: Moderada
 • Track a Wikiloc

LA TRAVESSA

Completa i variada ruta circular  que us proposa conèixer l’Espai d’Interès Natural de la Rojala i Platja del Torn, un espai protegit que comprèn un variat paisatge que va des del mar als cims de les Rojales i el Torn, i que inclou parts amb vegetació dunar, arbustiva seca i de pinedes disperses.En aquesta ruta pujarem a Lo Torn (152 m), un desconegut  cim inclòs a la llista dels 100 Cims de la FEEC situat a la muntanya de la Rojala, petita serralada que discorre paral·lela a la costa. El cim més alt, però, és el cim de les Rojales (192 m), però des de qualsevol dels dos cims es gaudeix d’unes privilegiades vistes de l’entorn, que malauradament també inclou centrals nuclears.

Tot i que pujar un 100 Cims sempre és prou al·licient per si sol, l’excursió que us proposem ofereix la possibilitat de conèixer una part del litoral molt poc coneguda i en algun punt feréstega. Entre la Cala Justell i la platja del Torn caminarem per un tram de costa rocosa i gens transitada, punt on trobarem les úniques dificultats  de l’excursió, un curt tram aeri en què caminarem sobre la rasa de les vies del tren seguit d’un pas estret sobre el penya-segat.

L’Illot i platja del Torn són l’altre gran punt d’interès de la ruta. L’Illot, una roca unida a la platja per una estreta banda de terra, s’aixeca a l’extrem d’una platja de 1400m i que seguirem en la seva totalitat. Això sí, és naturista, així que no patiu per agafar el banyador.

No podem oblidar els búnquers de la Guerra Civil que visitarem esquitxats per la ruta. Cal recordar que el General Franco va estar estudiant una invasió marítima que preveia un desembarcament per Cala Justell. Els nius de metralladora i búnquers de coll Balaguer eren les defenses republicanes més importants de la zona, situades fora de la ruta a l’altre costat de la nacional i l’autopista AP-7.

 • Interès:  L’Illot i la platja del Torn i el búnquers de la Guerra Civil
 • Època:  Tot l´any. Evitar els dies calorosos d’estiu. Opció de fer un bany a les platges. Atenció que la del Torn és nudista.
 • Ruta:  Estació de L’Hospitalet de l’Infant – platja de l’Arenal – Cala Bea – Punta de les Rojales – Aljub de la Casilla – Cala Justell – Roc del Torn – Illot del Torn – platja del Torn – platja de l’Arenal – Estació de l’Hospitalet de l’Infant

MAPES

TOPOGRÀFIC
Mapa105
Mapa de la travessa
TRACK A WIKILOC
Track a Wikiloc
PERFIL DE LA RUTA
Perfil 105
Perfil de la travessa
PUNTS DE PAS (WAYPOINTS)
Waypoints
Punts de pas de la ruta

DIFICULTAT

La ruta té un punt amb certa dificultat situat entre la Roca del Torn i la Platja del Torn. Es tracta d’un tram on anem caminant per un corriol aeri que va sobre la rasa de la línia fèrria, amb les vies a l’esquerra i un caient a la dreta. Hem d’anar amb compte atès que anem uns metres sobre una xarxa metàl·lica que protegeix la rasa del tren.

El camí davalla a les vies (esquerra) per un pendent on caldrà fer servir una mica les mans. A les vies trobem una barraca ferroviària mig enrunada. Tot seguit el sender segueix vora mar per un pas estret i aeri, on s’acaben les dificultats.

ELS SENDERS

Durant l’excursió només seguirem una estona un sender abalisat, el GR-92 en el seu tram entre L’Hospitalet de l’Infant i la Punta de les Rojales, on l’abandonarem per seguir la carena de la muntanya per anar cap al Torn.  Aquest sender creua Catalunya en un recorregut de 600km entre Portbou i Alcanar.

Fins a Cala Justell seguirem l’Itinerari 1, caminada només senyalitzada amb pals indicadors.

ELS TRENS

ATENCIÓ: amb l’entrada de la variant del corredor mediterrani el 13 de gener de 2020, l’estació s’ha traslladat 1,2 km al nord-oest de L’Hospitalet de l’Infant. Per enllaçar amb la ruta proposada, en sortir de l’estació cal agafar durant 400 m a el carrer President Companys (est) fins a la Crta. de Móra. El carrer està equipat amb carril bici i de vianants i caldrà seguir-lo al sud durant 570 m fins a l’alçada de l’antiga estació de tren.

Amb la variant, el tram de via entre Salou i L’Hospitalet és clausurada. El tram d’excursió que baixa de la rasa fins a les vies entre la platja del Garbet i l’Illot del Torn deixa de ser perillós, tot i que fins que no es desmantellin les vies (finals de 2022), caldrà igualment extremar les precaucions per qualsevol possible pas de tren.

Per l’Hospitalet de l’Infant passa la línia XC06 Tarragona-Tortosa/València, amb circulació de trens de Rodalies (RT2), Regionals (R16) i trens de Mitja Distància. Les línies que s’aturen en aquesta estació són:

 • REGIONAL R16 (Barcelona-Tortosa/Ulldecona): Des de Barcelona són aproximadament 10 circulacions per sentit i dia, i triguen entre 1h35min i 1h40min des de l’estació de Barcelona-Sants. Els trens que hi circulen són els 448 (fabricats l’any 1987, vel.màx. 160km/h) i els més antics 470 (fabricats l’any 1974 i reformats el 1993 amb una vel. màx. 140km/h). 
 • RODALIES TARRAGONA RT2 (L’Arboç-l’Hospitalet de l’Infant) Nova xarxa de rodalies creada l’any 2014 operada per Renfe. Ofereix un servei de viatgers que per primer cop no acaba a Sant Vicenç de Calders. Malauradament no circulen els caps de setmana ni festius.

LA RESSENYA

(datum ETRS89)

0 km 0h0min Estació de L’Hospitalet de l’Infant (19 m) (gps 31T 325107 4540369)

Sortim de l’estació i seguim el carrer de l’Estació avall (sud) que ens porta fins a la pl. de Catalunya, centre del municipi.

Aquí trobem l’antic hospital per a vianants, nucli de l’origen del municipi. Va ser fundat l’any 1344 per l’Infant Pere, fill de Jaume II el Just en un punt equidistant entre Tarragona i Tortosa amb la funció de donar acollida als viatgers i pelegrins que passaven pel coll de Balaguer, un pas estratègic ara oblidat, del qual parlarem més endavant.

L’edifici és d’estil gòtic amb planta quadrada de 54,43 m de costat. Al pati interior, ara plaça del Pou, s’hi van anar construint petites casetes adossades. L’edifici està catalogat com a Bé Cultural d’Interès Nacional.

0,85 km 8min Plaça de la Marina. Passeig Marítim (5 m) (gps 31T 325305 4539581)

Arribem al Passeig Marítim prop del Club Nàutic L’Hospitalet-Vandellós, creat l’any 1973 i situat al Golf de Sant Jordi. En aquesta plaça a les tardes d’estiu es munta un mercat d’artesania.
Per aquí passa el GR-92, sender que seguirem durant 5 km fins després del cim de les Rojales.

Tombem a la dreta i seguim el passeig que va paral·lel a la platja de l’Arenal. Al final del passeig trobem un pal indicador a partir d’on seguim per una pista de terra que va a tocar de diversos càmpings. Entre la sorra de la platja i el camí trobarem una estreta franja de vegetació baixa i seca, formada per jull de platja, bufalaga, alguna atzavara i pins que ens acompanyarà fins a la Cala d’Oques.

3,1 km 40min Cala d’Oques. Búnquer (2 m) (gps 31T 323614 4538382)

Arribem al torrent de Cala d’Oques, on trobem un pal indicador i on hi ha l’entrada d’un altre càmping. En aquest punt trobem dos nius de metralladora de la Guerra Civil connectats per una trinxera i orientats un cap a la platja i l’altre cap al mar. Un d’ells té un vèrtex a sobre.

El sender va per sobre de Cala Bea fins al càmping nudista ‘Temple del Sol’, punt on trobem un nou pal indicador.

3,3 km 45min Càmping ‘Temple del Sol’ (16 m) (gps 31T  323468 4538326)

Aquí la ruta es divideix. Tornarem a aquest mateix punt de tornada des de la platja del Torn després de fer un bucle circular de 10,5km.

Anem a la dreta (nord) en direcció a la Punta de les Rojales i el coll de Balaguer segons ens indica el pal indicador. Seguim les marques de GR a través del pàrquing del càmping i passat el pont sobre les vies del ferrocarril, trobem a l’esquerra (oest) una esplanada.

3,6 km 50min Esplanada inici pujada (28 m) (gps 31T 323181 4538444)

Del fons de l’esplanada surt un corriol (pal indicador) que s’enfila entre pins, garric i romaní fins al Pla de Rabadà, on trobem tres bases circulars per a bateries antiaèries, aparentment sense acabar. El conjunt està format per un robust búnquer reconvertit en petit habitatge privat. Si baixem en direcció sud 60 metres en línia recta, trobarem una interessant línia de trinxeres excavades a la roca en forma semicircular que servien per protegir la bateria.

Creuem els cercles on s’emplaçaven les bateries i emprenem la pujada per un sender pedregós, en fort pendent a trams, que puja pel vessant sud de la muntanya de la Rojala i amb bones vistes sobre el mar, l’Illot del Torn i la Serra de Mestral al nostre front. Dispersos pel camí uns curiosos pals indicadors de senders fets amb trossos de via clavats a terra ens marquen la pujada.

4,7 km 1h15min Fals cim de Les Rojales (168 m) (gps 31T 322394 4537997)

Assolim un petit replà on un pal ens informa que són a la Punta de les Rojales. En realitat només es tracta d’un bell mirador de la costa i de la Serra de Mestral. Per pujar al pic de les Rojales hem de caminar encara uns 5 minuts (225m) flanquejant el cim pel vessant sud per anar a trobar un trencall només indicat amb unes fites de pedra (gps 31T 322210 4537893). Un dreturer corriol ens conduirà al cim entre algun pi aïllat i  romaní.

5,1 km 1h20min Cim de Les Rojales (19 1m) (gps 31T 322215 4537978)

Cim més alt de la muntanya de les Rojales. Del capdamunt obtenim magnífiques vistes de 360º del nostre entorn. Cap al nord veiem L’Hospitalet i el cap de Salou al fons. Cap al sud en primer terme les centrals nuclears de Vandellós I (desmantellada) i Vandellós II i la Serra de Montsià visible en la llunyania. Cap a l’oest la Serra de Mestral amb el Molló Puntaire ens tanquen la panoràmica.

Desfem el camí fins al trencall d’accés al cim de les Rojales i seguim 3 minuts (140m) pel camí. Arribem a un petit coll, marcat amb un pal indicador, punt on abandonarem definitivament el GR-92.

5,3 km 1h30min Deixem GR-92  (140 m) (gps 31T 322185 4537765)

Continuem recte en direcció al Mirador (500m) i Cala Justell (1,4km) segons ens indica el cartell i deixem a mà dreta el GR-92 que baixa a la dreta per anar a buscar el coll de Balaguer un cop passa a l’altre costat de les carreteres.

Baixem per un camí carener amb la platja del Torn a la nostra esquerra per una garriga amb margallons fins a la carretera asfaltada d’accés a la platja del Torn.

5,7 km 1h40min Mirador de la Rojala. Carretera (122 m) (gps 31T 321999 4537393)

Collada on trobem la carretera d’accés a la platja del Torn. A l’altre costat segons baixem, hi ha un  mirador amb una taula i uns plafons interpretatius que ens parlen de la història i dels punts d’interès de l’entorn on ens trobem.

El cim del Torn (vèrtex) es troba només a 300m seguint el sender que va entre una espessa garriga.

6,1 km 1h50min El Torn. 100 Cims (152 m) (gps 31T 321892 4537109)

Cim inclòs a la llista dels 100 Cims de la FEC i excel·lent mirador de l’Espai Natural i la comarca.

El camí baixa amb bones vistes al mar i amb les centrals nuclears de Vandellós I i II just davant nostre. El corriol baixa per la carena en direcció al mar (sud-oest), passa per una casa enrunada fins que arriba a la caseta ferroviària i aljub de la Casilla.
Si volem visitar les tres plataformes de la Bassa Nova, hem d’agafar una pista a la dreta que surt després de 180m del cim de Torn, a la cota 92msnm. Aquest camí, si el seguim, condueix a les tres plataformes per a canons antiaeris de la Bassa Nova. Servien per controlar Cala Justell i el barranc de Llèria, pas que conduïa al coll de Balaguer i sobre el qual es troba el conjunt de defenses de la Guerra Civil més important de la zona.

Avui dia Coll Balaguer es troba al mig d’autopistes, d’autovies, de vies fèrries i de centrals nuclears i tèrmiques en un entorn absolutament malmès. Però aquest pas va ser un punt de pas estratègic entre el nord i el sud del nostre país, i no només durant la Guerra Civil.

Per aquí passava la Via Augusta romana, construïda segurament sobre camins trepitjats pels ibers. Va ser per aquesta collada que travessaren els elefants d’Anníbal en el seu camí a Roma.  Al s. XIII s’hi construí un castell i durant la Guerra dels Segadors (1640) 2.000 miquelets s’hi van fer forts lluitant contra les tropes reialistes en la coneguda Batalla del coll de Balaguer. La collada també patí la visita de tropes franceses i angleses durant la Guerra del Francès, moment que el castell va ser destruït. Tothom va deixar la seva empremta en aquest indret carregat d’història, però ara oblidat.

6,8 km 2h10min Aljub. Caseta ferroviària (24 m) (gps 31T 321721 4536578)

Arribem a una caseta ferroviària abandonada on també se situa un aljub o dipòsit que recollia aigua tant del vessant de la muntanya com de la teulada de la caseta, segons ens explica un plafó informatiu. El seu origen podria ser de l’època de construcció del ferrocarril a la dècada del 1860, potser anterior.

En aquest punt un camí poc marcat creua la via pel costat de la caseta per anar a trobar el camí de tornada a l’altre costat de les vies.

Preferim però,  seguir la ruta Cala Justell-Itinerari 1 que hem anat llegint en els pals indicadors i que va a buscar un pas segur sota les vies. Fins al pont dels Dos Ulls (també conegut com pont de la Bassa Nova) que dóna accés a Cala Justell caminem entre dues línies ferroviàries. A l’esquerra la línia Barcelona-Tortosa d’ample ibèric, i a la dreta el nou ramal del Corredor Mediterrani, que compta amb un tercer carril per a trens d’ample internacional. Totes dues línies s’uneixen uns metres més enllà.

7,2 km 2h20min Cala Justell (1 m) (gps 31T 321444 4536359)

Abans de passar el pont dels Dos Ulls trobem un niu de metralladores ben conservat. Tota aquesta zona, coneguda com la Bassa Nova, formava amb la del coll de Balaguer una línia de defensa contra un atac nacional que previsiblement havia d’arribar pel sud, sent el barranc de les Forques, collet del Vent i el pont de la Batalla línies defensives anteriors.

La platja de Cala Justell està formada per una part de sorra i una altra de còdols que separa un petit aiguamoll format per joncs i canyissars. Continuem a la dreta (nord-est) per un corriol sorrenc o per la mateixa platja fins que trobem un nou búnquer, amb la caseta ferroviària a l’altre costat de les vies, oculta pels pins que hi ha en aquest punt de l’itinerari.

7,6 km 2h30min Búnquer del Torn (25 m) (gps 31T 321773 4536564)

Mig amagat entre la vegetació trobem aquest búnquer en forma d’iglú, ben conservat. Forma part d’un tram de trinxera que anava paral·lel al tren. Aquest tipus de búnquers rodons se solien construir a partir d’un motlle. N’hi ha un altre d’igual a la zona alta de la Bassa Nova.

Caminem prop de la rasa de les vies durant 200m fins a una petita cala molt rocosa (gps 31T 321985 4536702) que creuem a nivell de mar. Som a la Roca del Torn, un petit cap rocós que s’estén a la nostra dreta. Podem acostar-nos fins a la seva punta (dreta) per obtenir una vista salvatge de penya-segats calcaris d’aquesta part de la costa catalana.

El camí, que no és gaire evident en aquest punt va per l’interior (esquerra) de la Roca del Torn. De nou caminem per la rasa excavada per fer-hi passar la línia ferroviària. A diferència de l’ocasió anterior, aquest tram és estret i aeri, amb les vies caient uns metres a la nostra esquerra. A la part final es camina sobre una xarxa metàl·lica de protecció de les mateixes vies. Un costerut pendent ens durà a peu de vies.

8,2 km 2h50min Pas Perillós. Barraca ferroviària (21 m) (gps 31T 322100 4536864)

Som sobre les vies al costat d’una vella barraca ferroviària amb alguns senyals emmagatzemats. Aquest punt és perillós pel pas dels trens, cal anar amb compte. Tombem de seguida a la dreta per prendre un corriol poc evident que comença penjat sobre el penya-segat. Ja per camí més fressat i sorrenc i a estones entre una pineda, passem per una petita cala de sorra. El camí va a tocar de la via, però també podem passar per la platja. Un bonic tram de camí sorrenc entre una pineda  ens conduïrà a la platja i l’Illot del Torn.

8,8 km 3h10min Illot del Torn (16 m) (gps 31T 322524 4537171)

L’Illot del Torn, com tots els tómbols, era originàriament una illa que gràcies a l’aportació de sediments es va acabar unint al continent per una estreta banda de terra. Hi ha fotografies antigues on encara es pot veure l’Illot com una illa.

L’Illot està presidit per les restes d’un castell del s.XVI construït pels Ducs de Cardona a fi de vigilar les costes de possibles atacs pirates, molt comuns durant aquell segle. Va arribar a mesurar vuit metres d’alçada.

Entre el 5 de maig i el 29 de juny de 1811, durant la Guerra del Francès, Tarragona va patir un setge que acabà amb la caiguda de la ciutat i la presa en poder per part de les tropes franceses comandades pel mariscal Suchet. En aquest entorn de guerra fou quan el castell va ser destruït pels anglesos, aliats dels espanyols, el 17 de juny de 1811.

Per pujar-hi cal utilitzar una mica les mans, però s’hi accedeix de forma fàcil. I paga la pena atès que des del capdamunt obtindrem unes vistes fantàstiques al nord de tota la platja del Torn i cap al sud dels penya-segats que hem anat evitant des de Cala Justell. De l’antic castell només en queden les bases.

Illot del Torn
Illot del Torn

10,3 km 3h30min Platja del Torn. Escales (1 m) (gps 31T 323348 4538221)

La platja del Torn és un bell tram de costa de 1400m de sorra fina que s’ha conservat sense urbanitzar. El pas del ferrocarril que hi passa a tocar l’enlletgeix, però ha ajudat a fer que no es pogués construir a primera línia de mar tot evitant la seva urbanització.

El seu aïllament va convertir-la històricament en un espai ideal per a pirates, contrabandistes o estraperlistes. Només accessible per una carretera que travessa la muntanya del Torn va fer que fos aprofitada als anys 60 pels practicants del naturisme. Encara avui dia aquesta bonica platja és d’ús exclusiu per a la pràctica d’aquesta activitat.

El naturisme és obligatori a la platja, però no si es va pel camí interior de la pineda. Al final de la platja, quan aquesta canvia la sorra per les roques i es talla el pas, trobem unes escales que s’enfilen fins al càmping ‘Temple del Sol´. Entre el càmping i el penya-segat caminem pel costat d’una barana de fusta fins a arribar al pal indicador per on hem passat anteriorment al quilòmetre 3,3 de la ruta.

10,5 km 3h35min Càmping ‘Temple del Sol’  (16m) (gps 31T  323468 4538326)

De nou al càmping, anem en direcció a la Cala d’Oques i Platja de l’Arenal seguint el GR-92  que ens portarà de nou fins a la plaça de la Marina de l’Hospitalet pel mateix itinerari que a l’anada.

13  km 4h10min Plaça de la Marina. Passeig Marítim (5 m) (gps 31T 325305 4539581)

Tombem a l’esquerra pel carrer del Mar fins a l’Hospital. El carrer de l’estació puja per la dreta (est) de l’Hospital fins a l’estació.

13,8 km 4h20min Estació de L’Hospitalet de l’Infant  (19 m) (gps 31T 325107 4540369)

FOTOGRAFIES

PANORÀMIQUES
FOTOS 360º
360
360º Lo Torn
360
360º Mirador Rojales
360
360º Les Rojales

BIBLIOGRAFIA

LLIBRES
 • Muntanyes de Tivissa-Vandellós: 19 itineraris circulars i 3 travesses. Rut Domènec. Ed. Centre d’Estudis de la Vall (2011)
 • Per les Serres de Mestral: 16 itineraris per fer a peu (2vol.). Antoni Cabré Puig. Ed. Cossetània (2000)
 • Descobrir Catalunya. Serres de Mestral Núm. 154 (març 2011)
 • Inventari de les restes arqueològiques i històriques de la plana del coll de Balaguer : del barranc de les Forques al riu Llastres : de l’edat de pedra a la Guerra Civil Espanyola. Alfons Tejero. Ed. Ajuntament de l’Hospitalet de l’Infant (2008)
 • Els Búnquers de la costa catalana. Josep Clara. Ed. Rafael Dalmau (2012)
BIBLIOGRAFIA WEB

TRENS 

EL TEMPS 

PATRIMONI I HISTÒRIA

CARTOGRAFIA
 • Muntanyes de Vandellós: Vandellós i l’Hospitalet de l’Infant “Serres de Mestral” 1:20.000 Ed. Piolet
 • Mapa comarcal de Catalunya 15.000 ICC  Baix Camp

RUTES RELACIONADES

Publicada a:

, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Advertisement

One thought on “105. Pujada a Lo Torn (100 Cims) i visita a la Cala Justell des de l’Hospitalet de L’Infant

Fes un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s