137. De La Selva del Camp a Alcover, per l’Albiol, seguint el GR-65.5 i el PR C-20

ÍNDEX DE CONTINGUTS

  1. DADES TÈCNIQUES
  2. LA TRAVESSA
  3. CONNEXIONS AMB ALTRES RUTES
  4. MAPES
    1. TOPOGRÀFIC
    2. TRACK A WIKILOC
    3. PERFIL DE LA RUTA
  5. DIFICULTAT
  6. ELS SENDERS
  7. ELS TRENS
  8. LA RESSENYA
  9. FOTOGRAFIES
  10. BIBLIOGRAFIA
    1. BIBLIOGRAFIA WEB
    2. CARTOGRAFIA
  11. RUTES RELACIONADES

DADES TÈCNIQUES

  • Estació de sortida: La Selva del Camp (Baix Camp)
  • Estació d’arribada: Alcover (Alt Camp)
  • Distància/durada: 19,5 km / 6h (sense aturades)
  • Desnivell:  +/- 700 m
  • Dificultat: Exigent
  • Track a Wikiloc

LA TRAVESSA

Les Muntanyes de Prades formen part de la Serralada Prelitoral Catalana i estan situades entre les depressions Prelitoral i Central catalanes. Tenen una extensió aproximada de 30.000 ha, repartides entre les comarques tarragonines del Baix i Alt Camp, Priorat, Garrigues i Conca de Barberà que comprenen vint-i-tres municipis.  

Són un conjunt orogràfic de relleu pla en forma de taula que l’erosió ha modelat donant forma a curiosos relleus abruptes, amb barrancs encaixats entre altes cingleres que deixen al descobert bona part de les diferents fàscies geològiques del Triàsic (Buntsandstein, Muschelkalk i Keuper) de les que estan formades.  

La Serra de Prades és la principal de totes i la que assoleix les majors alçades, amb el Tossal de la Baltasana de 1.203 m  com a cota més alta de tot el conjunt. El riu Brugent marca una separació entre aquestes i el conjunt de serres situades al sud de La Mussara, els Motllats i la Serra del Pou, on el  Puig de Cama podria considerar-se com el seu límit septentrional. 

MuntanyesdePrades_gran
Muntanyes de Prades

De totes les rutes realitzades pel vessant sud-oriental de la Serra de Prades (veure les Ruta ST104 Vilaverd-Rojals-Montblanc i la Ruta ST17 Montblanc-Poblet-Vimbodí), potser sigui aquesta la que presenta menys interès en general. Tret del tram de baixada de l’Albiol, un tram interessant i estètic de sender,  el més interessant de la travessa potser són les poblacions de La Selva del Camp i Alcover, així com l’Albiol, amb les vistes que tenim des de la plaça de Sant Miquel, i pel castell.  

La ruta que us proposem segueix el Camí de Sant Jaume de Tarragona (GR 65.5) des de La Selva del Camp  fins a l’Albiol, municipi situat a 822 m d’alçada en plena Serra de la Mussara.  Aquest primer tram de l’itinerari no presenta gaires al·licients i es fa una mica monòton atès que va bona part per pista amb llargs trams cimentats.

La baixada des de l’Albiol fins al riu Micanyo (barranc de l’Albiol) sí que paga la pena. Seguint en tot moment el PR C-20 l’Albiol-Cogullons (26,2km), baixarem pel vessant nord de la carena dels Plans de Maidéu i de Lluçà per un corriol ombrívol molt interessant, amb vista als penya-segats de la Serra del Pou, que tanquen el riu pel nord.

Val la pena un cop a Alcover, fer-hi un tomb i visitar l’Església Vella i el Museu d’Alcover, sobretot per la seva col·lecció de paleontologia local.

  • Interès:  El barranc de l ‘Albiol (riu Micanyo) i la vila d’Alcover.
  • Època: Tot l’any (recomanable evitar l’estiu).
  • Quan: El 14 i 15 d’agost, quan La Selva del Camp celebra a l’església de Sant Andreu el Misteri de la Selva, un drama sacre d’origen medieval.
  • Ruta: Estació de la Selva del Camp – Castell del Paborte – Riera de La Selva – Lo Tossal – Plans de Maidéu – L’Albiol – Mas de Maidéu – Barranc de l’Albiol (riu Micanyo) – Font de l’Irla – Clots del Giment – Mas de Mont-ravà – Molins dels Capellans – El Molí Nou –  Font Fresca – Museu d’Alcover – Església Vella – Estació d’Alcover.
  • Dificultat: Llarg recorregut amb desnivell mitjà per camins sempre abalisats.

CONNEXIONS AMB ALTRES RUTES

Alcover és inici o final de diferents rutes de Senderisme en tren: 

  • Ruta ST138: Travessa que acaba a Alcover sortint de La Riba. Passa per Mont-ral des d’on baixa a La Riba seguint el GR-7.
  • Ruta ST141: Excursió entre La Riba i Alcover passant per Mont-ral i Farena que uneix els rius Brugent i Glorieta.  30 km.
  • Ruta ST144: Caminada circular des d’Alcover que visita els tolls més importants. Baixa per l’ermita de les Virtuts.
  • Ruta ST197: Puig d’en Cama.  Ambdues rutes comencen a La Selva del Camp, tot i que segueixen camins separats.

MAPES

TOPOGRÀFIC
Mapa ruta La Selva del Camp
Mapa de la ruta
TRACK A WIKILOC
Wikiloc
PERFIL DE LA RUTA
137_Perfil_Selva del Camp_Alcover_index
Perfil

DIFICULTAT

Travessa amb desnivell moderat però amb una distància que s’acosta als 20 km. Bona part de la caminada transcorre per pistes, tret del tram de baixada des de l’Albiol fins a la Font de l’Irla, que es fa per un bonic corriol.

Tot el recorregut es fa seguint marques de pintura, el que fa que la ruta sigui fàcil de seguir. Tot i així, les constants cruïlles fa que hàgim d’estar atents a les marques i els senyals verticals.

ELS SENDERS

En tot el recorregut seguirem dos senders més una variant:

– La Selva del Camp a l’Albiol: seguim durant tot el recorregut el GR-65.5, sender que correspon al  Camí de Sant Jaume de Tarragona.

-L’Albiol-Alcover: seguim el PR C-20 fins als darrers 2,3 quilòmetres quan prendrem la variant PR C-20.1 que connecta Alcover amb aquest sender.

ELS TRENS

Totes dues estacions pertanyen a la línia R14 Barcelona-Lleida per Tarragona i Reus.

Cal estar atents als horaris atès que totes dues estacions tenen poques circulacions diàries (3-5) en ambdós sentits. Podeu consultar horaris a:

Horari Rodalies de Catalunya

LA RESSENYA

(datum ETRS89)

0 km 0h Estació de la Selva del Camp (214 m) (gps 31T 344398 4563876

El tren va arribar a La Selva del Camp (5.500 hab.) l’any 1863 quan es va obrir el tram de línia entre Reus i Montblanc. L’estació es troba a l’extrem de llevant de la població, i només disposa d’una marquesina com a refugi de viatgers.

El carrer de l’Horta o l’avinguda de Puig i Ferrater ens conduiran fins al nucli antic a través de la plaça del Portal d’Avall. D’aquí, el carrer Major ens endinsa pel nucli antic de la vila a través de carrers ben conservats d’origen medieval. D’especial interès són els Escorralons, estretíssims carrers de la part esquerra del poble per on s’escola l’aigua de la pluja. 

900 m 10 min Castell del Paborde (245 m) (gps 31T 343741 4564468)

A l’extrem nord del raval de Vilanova trobem l’antic Castell del Paborde, obra romànica de finals del s. XII, residència senyorial de l’Arquebisbe o del paborde, figura burocràtica creada per una catedral o monestir amb la funció d’administrar els seus béns o propietats. 

Ha estat recentment adequat com a centre cultural i de congressos, i al seu interior es pot visitar l’exposició permanent ‘Més enllà del Castell’, relativa al mateix Castell.

Un senyal de trànsit (sic) ens marca la direcció del GR-65.5, sender que ens porta a passar pel costat del cementiri i a creuar la Riera de la Selva. El camí, amb alguns avorrits trams cimentats, puja per Lo Mas d’en Valls, una zona agrícola d’oliveres,  garrofers i avellaners. 

3  km 50min Cruïlla amb un pessebre (380 m) (gps 31T 343635 4565905)

Deixem el camí de la Pedrera que segueix recte per prendre a l’esquerra una segona pista que flanqueja  plana sota el vessant sud del Tossal de les Forques (503 m). Reconeixerem la cruïlla pel pessebre que hi ha dins de la resta d’un electrodomèstic CATA a l’esquerra del camí. El sender segueix una còmoda pista carenera en lleugera pujada amb vistes al Castell de l’Albiol, encimbellat dalt d’un turó.

7,2 km 2h Carretera (559 m) (gps 31T 341170 4567559)

Creuem per primer cop la carretera TV-7046 de La Selva del Camp a l’Albiol. El sender continua per un bonic tram emboscat que travessa les fàscies del Buntsandstein, conglomerat vermell del Triàsic.

7,7 km 2h10min Carretera TV-7046 (614 m) (gps 31T 341217 4567909)

Creuem per segon cop la carretera per prosseguir per un corriol que va entre una brolla de vegetació baixa amb bruc i romaní i amb bones vistes cap al Puig d’en Cama (716 m), La Selva del Camp i el Mediterrani al fons.

8,4 km 2h25min Trencall Grau de Galofre (678 m) (gps 31T 341045 4568086)

Cal estar atents al trencall que s’enfila vers el cingle de Galofre i que el supera pel grau de Galofre, un nou pas obert els darrers anys quan el Centre Excursionista Arítjol (de La Selva del Camp) va dissenyar un nou recorregut del GR-65.5, quan la nova carretera a Vilaplana va trepitjar bona part del recorregut.  

El pas, sense cap dificultat tècnica, supera el cingle de Galofre just per on passa una línia elèctrica provinent de la central nuclear de Vandellós.  El grau ens deixa als Plans de Maidéu (728 m) des d’on un corriol que va entre una garriga primer  i un alzinar mixt amb pins després, ens conduirà fins a l’Albiol.

10,2 km 3h L’Albiol (822 m) (gps 31T 339961 4568477)

Municipi del Baix Camp de 448 hab. (2015) situat a redós del Castell de l’Albiol (866 m). El castell, documentat des de l’any 1194, fou bastit sobre un preexistent de musulmà.  Fou destruït durant la Guerra dels Segadors. El poble és citat a les cròniques del rei Jaume, atès que des d’aquí es pot contemplar  el port de Salou, d’on van sortir les naus cap a la conquesta de Mallorca.

L’església de Sant Miquel va ser bastida segurament en la data de destrucció del Castell el 1654. L’edifici és d’una sola nau, amb capelles laterals, i coberta amb volta de canó. A l’altar major, adquirit el 1826, hi ha una talla de Sant Miquel Arcàngel del s. XVIII, sant que també trobem sobre la portalada adovellada principal.

Un pal indicador del sender PR C-20 marca la direcció a seguir cap a Alcover. El camí baixa força dret pel desembosc d’una línia elèctrica, i tomba a l’esquerra (nord) abans de la carretera a fi d’evitar el tram d’asfalt fins prop del Mas de Maidéu.

10,6 km 3h10min Mas de Maidéu  (752 m) (gps 31T 340277 4568693)

Seguint una pista uns metres després d’una gran corba tancada de la carretera, assolim una esplanada amb les restes de l’antic Mas de Maidéu a tocar d’uns camps de conreu (est).

La baixada fins a la font de l’Irla és la part més interessant de la travessa. El corriol baixa pel Coster de les Carabasses zigzaguejant cap al fons del barranc de l’Albiol (riu Micanyo) per un camí que va entre un espès bosc que no ens deixarà observar amb claredat els esvelts cingles de la Serra del Pou que tenim a davant.

Un cop al fons del barranc, seguim el corriol que va pel marge sud del torrent entre una espessa vegetació que contrasta fortament amb la que teníem de pujada a l’Albiol. De tant en tant trobarem afloraments de roca vermella del Buntsandstein (triàsica), fàscia geològica que estem travessant. Deixem un camí a l’esquerra que creua el torrent per continuar recte per un tram de sender estret i incòmode però força bonic que va a tocar de petits tolls que forma el torrent en aquesta part del seu recorregut.

12,1 km 3h45min Font de l’Irla  (497 m) (gps 31T 340921 4569065)

La font de l’Irla es troba en una ombrívola raconada a mà dreta del camí, envoltada d’heura i molsa ideal per a descansar una estona o per fer-hi  un mos. 

Un pal indicador ens informa que Alcover es troba a 6,830 km, distància que recorrerem bàsicament per una pista forestal que ens portarà a passar prop de diferents masos i camps d’ametllers i avellaners. 

15,1 km 4h30min Mas de Mont-ravà (318 m) (gps 31T 343372 4569891)

El camí passa a tocar del Mas de Mont-ravà. Al web de l’Ajuntament d’Alcover llegim d’aquest mas:

Un dels masos més coneguts i vells del terme d’Alcover el qual el 1163 ja existia. Va ser en aquest any quan el comte-rei Alfons el Cast l’atorgà a Pere Voltor i a la seva esposa Marència. El mas va adoptar el nom del propietari; un descendent del qual fou el capitost del bàndol dels voltors. El 1632 la pubilla del mas es va casar amb un tal Mont-ravà i el nou cognom va passar el de la casa fins als nostres dies. El mas de Mont-ravà es caracteritza per estar situat a l’aiguabarreig dels rius Glorieta i Micanyo, en un lloc ombriu i ple de rica i densa vegetació. També hi destaca la torre de defensa escapçada atribuïda als àrabs.

15,5 km 4h40min Molins dels Capellans  (271 m) (gps 31T 344880 4569989)

Poc menys de 10 minuts després de Mont-ravà, arribem a un grup d’antics molins que veiem a costat i costat del camí.  Del web de l’Ajuntament d’Alcover, extraiem la següent informació:

Agrupament d’antics molins paperers conegut com a molins de Piroi. També es coneixen per molins de Coll. Estan situats sota l’Ermita del Remei i per això també s’anomenen molins del Remei.

Molí situat a peu de la muntanya i del bosc, en un lloc molt ombrívol. L’edifici és de planta rectangular i de tres pisos, però només se’n conserven les parets exteriors. Les teulades i els trespols interiors estan enfonsats. La façana principal està orientada a migdia. El mirador només té nou finestres a la façana i vuit al lateral de llevant. La resclosa està a prop del mas de la Torreta.

La construcció del darrere és paral·lela a la del davant i estan separades per un passadís que forma el salt. Tenia una superfície rectangular i dues plantes. Actualment només resten dempeus dos panys de paret.

El molí també tenia 30 àrees d’hort. Primerament hi hagué una farga i després una fàbrica de farina a principis del segle XX.

Uns metres després del Mas, el camí (cimentat), creua el riu Glorieta i 1.200 metres endavant (15 min) passem a tocar d’un antic forn de calç. Està indicat amb un plafó informatiu, però si no estem atents, és fàcil de passar-nos-el de llarg.

17,3 km 5h10min Bifurcació PR C-20.1 (274 m) (gps 31T 345244 4569903)

Cruïlla on abandonem el PR C-20, sender que ressegueix  la vall del riu Glorieta amunt fins a Mont-ral. Nosaltres prenem  la variant PR C-20.1 d’aquest sender que connecta Alcover amb aquest sender.

17,9 km 5h20min El Molí Nou (246 m) (gps 31T 345724 4569613)

Aprofitem de nou el web de l’Ajuntament d’Alcover per extraure la següent informació sobre el Molí Nou:

Edifici datat al darrer quart del segle XVIII i manat construir pel doctor en medicina Pere Güell. L’edifici està construït amb tres naus i cinc plantes, del qual només es conserven les dues primeres plantes. El segon pis i els dos miradors estan ensorrats.

El molí Nou és el més proper a la vila i el més meridional de la vall del Glorieta. Es troba a la riba esquerra del riu. S’anomena així, ja que a la riba oposada hi ha les restes del molí Vell; molí fariner ja existent al segle XIV.

L’edifici del Molí Nou consta de quatre plantes i un soterrani. La façana està orientada a migdia. El mirador superior, amb finestres més petites, ja que aprofita la inclinació de les dues vessants de la teulada, té divuit finestres a nord i sud i vuit a llevant i ponent. Al mirador inferior n’hi ha dotze a nord i sud i també divuit a les façanes orientades a migdia i ponent. El primer pis era el principal. Les restes més ben conservades són les hidràuliques: la resclosa i la séquia. El soterrani conserva bona part de les sales i tines destinades a la fabricació de paper.

El molí va fabricar paper d’estrassa, paper de barba, paper de fumar i paper timbrat per a notaries, entre altres. El paper de fumar era conegut com a paper de Sabadell i es consumia principalment a Reus i Tarragona.

El Molí Nou va ser un dels últims molins que va deixar de funcionar. Cap el 1890 el molí va deixar de ser paperer i en els últims temps, cap al 1905, s’hi va produir cuir regenerat.

18,3 km 5h40min Font Fresca (232 m) (gps 31T 346037 4569332)

Tirem de veta de l’excel·lent informació que trobem al web de l’Ajuntament d’Alcover, on llegim en la seva secció de Turisme:

Font situada a un quilòmetre de la Vila. S’hi accedeix pel passeig de després de l’Hort de Sant Antoni. Molta gent hi acudeix per l’aigua o bé passejar.

La font raja en el mateix llit del riu Glorieta. De fet, són tres fonts separades entre elles per uns 200 metres.

De la font tenim dues opcions per arribar al centre de la població. El PR C-20.1 segueix el carrer asfaltat de la dreta que ens condueix al centre de la vila passant pel pavelló d’esports. Però una variant més interessant és la de seguir uns metres més un camí de terra que va pel marge esquerre del riu Glorieta. Abans del pont de Reus prenem a l’esquerra l’avinguda de Reus, carrer que ens conduirà directe al Portal de la Saura.

Just a l’altre costat del portal trobem el Museu d’Alcover, situat a la casa noble de Can Batistó. Paga la pena (si està obert) visitar la secció de paleontologia, format per fòssils bàsicament del Triàsic.

19,3 km 5h50min Església Vella (232 m) (gps 31T 346791 4569508)

Alcover és una vila que mereix recórrer-la i conèixer-la a peu, caminar a través de  les seves places, portals i carrers estrets amb edificis religiosos. En destaca l’església Vella, construïda amb pedra vermella del Buntsandstein, estatge geològic del Triàsic caracteritzat per estar format per roques sedimentàries vermelles amb còdols. 

Finalment, del web de l‘Ajuntament d’Alcover, llegim:

Anomenada també església de la Sang. El 1931 fou declarada monument historicoartístic. L’edifici fou incendiat durant la guerra civil i bona part de les obres artístiques del seu interior es van perdre. Poc després, el 1937 en enderrocar l’edifici de l’antic hospital-escola que s’alçava al costat i actuava de contrafort de l’església, aquesta s’ensorrà. Anys més tard, l’indret enrunat fou arranjat i convertit en un jardí.

L’edifici consta d’una sola nau amb coberta de volta de canó i un absis semicircular. L’església és d’estil romànic de finals del s. XII. El culte es va mantenir fins al 1783. De la seva forma originària en resten nombrosos testimonis fotogràfics, tant dels seus elements arquitectònics, com dels pictòrics i escultòrics.

Actualment, pel que encara roman en peu, clarament es pot apreciar el que fou la nau, de 30 metres de llarg per 13 d’ample. Les seves parets són de saldó vermell i tenen un gruix d’uns 2 metres. D’aquestes parets es conserva en la seva totalitat la de l’absis i la del cor, bona part de la paret on s’obria la porta d’entrada al recinte i ben poc de la que es trobava enfront d’aquesta, la que es recolzava en l’edifici hospital-escola.

19,6 km 6h Estació d’Alcover (217 m) (gps 31T 347042 4569400)

L’estació es troba a l’extrem oriental de la població, just davant de l’Hotel Nou, una bona opció si ens volem allotjar a la població.

L’estació, tot i tenir un edifici de viatgers, sol romandre tancat i només podrem fer ús d’una petita marquesina. 

FOTOGRAFIES

BIBLIOGRAFIA

BIBLIOGRAFIA WEB

GENERALS

TRENS

EL TEMPS

CARTOGRAFIA
  • Muntanyes de Prades 1:25.000 Ed. Alpina (2012)
  • Muntanyes de Prades 1:25.000 Ed. Piolet (2013)
  • Caminant per l’Albiol 1:15.000 Ed. Piolet (2009)
  • La Selva del Camp. Xarxa de senders locals. 1:12.000 Ed. Piolet

RUTES RELACIONADES

Publicada a:

, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

One thought on “137. De La Selva del Camp a Alcover, per l’Albiol, seguint el GR-65.5 i el PR C-20

Fes un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s