84. Travessa de Núria a Sallagosa (Tren Groc) passant per Llo

ÍNDEX DE CONTINGUTS

 1. DADES TÈCNIQUES
 2. LA TRAVESSA
 3. MAPES
  1. TOPOGRÀFIC
  2. TRACK A WIKILOC
  3. PERFIL DE LA RUTA
  4. PUNTS DE PAS (WAYPOINTS)
  5. RUTA A GOOGLE MAPS
 4. DIFICULTAT
 5. ELS SENDERS
 6. ELS TRENS
 7. LA RESSENYA
 8. FOTOGRAFIES
  1. PANORÀMIQUES
  2. FOTOS 360º
 9. BIBLIOGRAFIA
  1. LLIBRES
  2. BIBLIOGRAFIA WEB
  3. CARTOGRAFIA
 10. RUTES RELACIONADES

DADES TÈCNIQUES

 • Estació de sortida: Ribes de Freser (Ripollès)
 • Estació d’arribada: Planoles (Ripollès)
 • Distància/durada: 16,4 km / 6h (sense aturades)
 • Desnivell:  +1.260 m / -1.110 m
 • Dificultat: Molt Exigent
 • Track a Wikiloc

LA TRAVESSA

Cinquena proposta de travessa entre la Vall de Núria i les valls del vessant nord del Pirineu.  En aquesta ocasió us portem entre les estacions del cremallera de Núria i la Sallagosa del Tren Groc , a l’Alta Cerdanya.

El recorregut és el mateix que la travessa entre Núria i Er en els seus primer 4,7 quilòmetres, és a dir fins a 500m d’haver passat el coll de Finestrelles, on prendrem una bifurcació que ens durà vessant avall fins al fons de la vall del Segre. D’aquest punt, seguirem una pista que malauradament està asfaltada en els seus darrers quilòmetres i que fa perdre força encant a l’excursió.

Malgrat el llarg tram de pista, inclòs el tram asfaltat de 2,3 km, encara tenim prou al·licients com per emprendre la travessada. Així en arribar a Llo podrem dedicar una estona a banyar-no en els seus banys termals, o si anem molt bé de temps, i hem carregat el material adequat, podrem fer la Via Ferrada de Les Escaldilles, un camí equipat de pagament amb inici al costat dels Banys. Finalment no podem deixar de visitar Sallagosa, municipi de més de 1000 habitant de l’Alta Cerdanya on trobarem tota mena de serveis.

La ruta comença a l’estació del cremallera de Núria. Si volem allargar l’excursió, podem accedir al Santuari a peu per les diferents rutes marcades que hi donen accés. Però si  volem fer-la en un sol dia, és més còmode i recomanable d’accedir-hi amb el tren cremallera i deixar per una altra ocasió la pujada a peu a Núria.

 • Interès: El coll de Finestrelles i els Banys de Llo, on podrem fer uns banys termals.
 • Època: Des de finals de primavera a finals d’estiu.
 • Ruta: Estació de Núria – Roc de la Maula – Coll de Finestrelles – Els Collets – Refugi de La Culassa – trencall a Mas Patiràs – Banys de Llo – Vedrinyans – Sallagosa
 • Dificultat: Tram d’alta muntanya fins al refugi de La Culassa, des d’on seguirem pista i asfalt fins a Llo.

MAPES

TOPOGRÀFIC
Mapa 84 Núria-Llo
Mapa de la ruta
TRACK A WIKILOC
Track a Wikiloc
PERFIL DE LA RUTA
Perfil 84 Núria-Llo_lletres
Perfil de la ruta
PUNTS DE PAS (WAYPOINTS)
Waypoints
Punts de pas
RUTA A GOOGLE MAPS

DIFICULTAT

Travessa que discorre per corriols d’alta muntanya fressats.  Tot i la manca de dificultats cal estar preparat pel mal temps sobtat que pot donar-se en qualsevol època de l’any. Cal portar calçat adequat, i roba adequada per a climatologia adversa, sobretot per a la pluja i el vent  que bufa sovint en aquest sector pirinenc.

Per tal de fer la ruta amb un mínim de seguretat és convenient matinar i aprofitar les primeres hores del dia quan el temps és més estable. Evitem així al màxim les possibles tempestes que sovintegen al Pirineu per les tardes.

ELS SENDERS

La ruta la podem dividir en seccions segons els senyals (o no) que trobarem durant la caminada. Així tenim:

 1. TRAM: Núria – Coll de Finestrelles. GRT-73 (marques blanques i vermelles)
 2. TRAM: Coll de Finestrelles – Refugi de la Culassa. Senyals blaus d’abalisament no homologat
 3. TRAM: Culassa – Llo: marca groga de sender PR francès.
 4. TRAM: Llo-Vedrinyans : GR-36 (marques blanques i vermelles)
 5. TRAM: Vedrinyans-Sallagosa. Camí marcat amb senyals grocs.

Així també, durant la caminada anirem trobant diferents rutes  pels voltants de Llo:

 • Boucle des Gorges du Sègre. Ruta circular que puja per les Gorges per baixar per Mas Patiràs i Sant Feliu
 • Boucle des Matisards: ruta circular de 7km i 500m de desnivell que puja per les Gorges fins al Pont des Oubliés per tornar a través del bosc comunal de Llo.
 • Chemin des Contrabandeurs. Senyal blava que puja al coll de Finestrelles.
 • Sentier Rupestre Pla de la Creu.
 • Camí de Vedrinyans a Sallagosa. Sender que uneix aquest llogarret amb Sallagosa per un camí marcat amb pintura groga.

ELS TRENS

TREN DE RODALIES

Hem d’accedir a Ribes-Enllaç a fi d’agafar el tren cremallera. Ribes de Freser es troba a la línia del Transpirinenc R3 de Rodalies de Catalunya. Aquest és l´únic tren que travessa els Pirineus pel centre de la serralada de les tres connexions internacionals que hi ha entre l’estat espanyol i el francès.

Compte que el primer cremallera del dia  surt de l’estació de Ribes-Vila!

Horari Rodalies de Catalunya

CREMALLERA

El primer cremallera (2014) que podem agafar i que connecta amb el tren a Ribes de Freser-Enllaç surt a les 9:20h. L’horari de tren canvia si és cap de setmana o no. En dies feiners podem agafar a Barcelona el tren de les 6.27h des de Pl. Catalunya, amb temps suficient per agafar el primer cremallera amunt.

Els caps de setmana el mateix tren surt a les 7h06 i arriba a Ribes amb només 4 minuts de marge per agafar el cremallera. No us arrisqueu, el perdreu! Sorprèn aquesta poca coordinació horària dels transports públics precisament en caps de setmana.

Una opció més segura per iniciar la ruta ben d’hora és la de dormir a Ribes de Freser i agafar el primer cremallera del dia següent, que a més a més  té un descompte especial del 20%. Habitualment surt a les 7:35h  (7:50h entre setmana) des de l’estació de Ribes-Vila des del centre de la població (no des de Ribes-Enllaç). Una última opció és pujar a Núria el dia abans i dormir a les cel·les o a la zona d’acampada del mateix Santuari.

Horari Cremallera de Núria

TREN GROC

El Tren Groc (Train Jaune en francès) és una línia ferroviària de 62km que uneix les poblacions nord-catalanes de La Tor de Carol/Enveig i Vilafranca de Conflent, connectant a cada extrem amb la xarxa de trens regionals TER.

La seva construcció es va iniciar l’any 1903 i no es va completar fins el 1927 quan es va inaugurar el tram entre Montlluís i La Tor de Carol. És un tren que circula només en adherència per una via mètrica (1.000mm). La presa de les Bulloses va ser construïda per generar l’electricitat que necessitava el Tren Groc, alimentant-se a través d’un tercer carril que pot resultar mortal si trepitgem alhora una via i el carril d’alimentació elèctrica.

Atenció en agafar el tren. L’estació és una parada facultativa i els trens no s’hi aturen si no li fem un senyal evident al conductor.

Horaris del Tren Groc

LA RESSENYA

(datum ETRS89)

0 km 0h0min Núria. Estació del Cremallera (1.967 m) (gps 31T 430429 4694259)

Sortim de l’estació del Cremallera per vorejar pel N el Santuari en direcció a la zona d’acampada. La travessem en direcció E fins a trobar un pont de ciment que creua el torrent de Finestrelles.

Poc després del pont  trobem ja les marques del GRT-73, sender de gran recorregut fronterer que ens acompanyarà fins el coll de Finestrelles. El sender només té 4,3km i connecta Núria amb el coll de Finestrelles, punt que connecta el Ripollès i la comarca de l´Alta Cerdanya a la Catalunya Nord.

Poc després del pont trobem un pal indicador, cruïlla dels camins que pugen al coll de Finestrelles i al Puigmal.

1,2 km 15min Bifurcació. Pal indicador  (2.085 m) (gps 31T 429564 4694753)

Prenem el camí direcció al Finestrelles (dreta, pal indicador). A partir d´ara pugem de valent per la coma de Finestrelles amunt. En tot  moment seguim el camí ben fressat i marcat amb els senyals blancs i vermells del GRT-73.  De mica en mica anem guanyant excel·lents vistes cap  al pic de Finestrelles que  tenim just a la nostra dreta segons pugem en llaçades.

2,5 km 55min Collet Roc de la Maula (2.385 m) (gps 31T 428765 4695199)

Petit coll que ens donarà un respir a l’ascensió constant que fins ara portàvem. El camí baixa uns metres abans no creua el torrent que baixa del coll i inicia la part final d’ascensió  fent unes grans llaçades fins al coll de Finestrelles.

4,2 km 1h45min Coll de Finestrelles (2.607 m) (gps 31T 427990 4695499)

Ampli coll que connecta la vall de Núria amb les poblacions de Llo i Sallagosa a l’Alta Cerdanya a través de les Gorges del Segre. A la nostra dreta (N) trobem el Puig del Coll de Finestrelles (2741m) i una mica més enllà el Pic de Finestrelles (2829m). Cap al sud un camí fressat ens conduiria en aproximadament 1h30m al cim del Puigmal (2.909m).

Enfilem la baixada cap al nord en direcció a Llo, a 3h15min de camí segons ens marca un indicador de camins francès que trobem clavat en una roca. El corriol baixa flanquejant el vessant nord del Puigmal del Segre amb enormes vistes davant nostre de la vall del riu Freser, emboscada al vessant oest i sense arbres a llevant. Poc després de creuar el Rec dels Collets, trobem una cruïlla de camins.

4,7 km 2h Trencall a Els Collets (2.490 m) (gps 31T 427609 4695471)

Bifurcació de camins on trobem una gran fita de pedres i un petit cartell indicador groc de senders francesos. Aquí abandonem el Camí de Núria que va cap a la Font del Segre i Er (It. 83 Senderisme en tren) per continuar a la dreta. El corriol baixa zigzaguejant pels vessants que baixen del Puigmal del Segre (sud) i del pic de Finestrelles (nord) vall avall.

A l’esquerra tenim el bosc comunitari de Llo, un bosc públic que ocupa 9,7km2 i que culmina al cim arrodonit i emboscat de la Tossa d’Er (2.350m). Contrasta a la dreta la Serra dels Clots, carena que ens separa de la Vall d’Eina i totalment desforestada. Al fons de la vall podem veure dos turons, un d’ herbós i un l’altre de rocós, on hem de baixar per anar a trobar Els Collets. El refugi de La Culassa no és visible, tapat pels Collets.

6 km 2h40min Els Collets (2.085 m) (gps 31T 426839 4696215)

Collada entre prats en unes clarianes del bosc i sobre dos turons que s’alcen al fons de la vall, entre el Recs dels Collets (llevant) i el de Fontblanca (ponent). Val la pena parar-se una estona per contemplar la visió dilatada que des d’aquí tenim de les muntanyes (veure vista 360º del Collets) amb el Pic de Finestrelles i el Puigmal del Segre com a silueta de fons.

A partir d’aquest punt el sender baixa força dret vers el nord fent llaçades per un corriol entre un bosc de pi negre. Cal anar amb cura de seguir els escadussers senyals blaus que anirem trobant fins al refugi, no visible fins que arribem als prats on es troba el refugi.

7,1 km 3h05min Refugi de La Culassa (1.833 m) (gps 31T 426273 4696619)

Petit refugi lliure en pèssim estat de conservació. Està format per dues petites sales, una amb una llar de foc i l’altra amb lliteres de ferro i matalassos vells i bruts d’entrar-hi bestiar. Només recomanable per un cas d’emergència.

Del refugi hem d’anar a buscar la pista vers el sud fins a trobar un pont sobre el riu Segre on trobem una bifurcació marcada amb un pal indicador. Agafem la pista que planeja de més a la dreta i que va cap al nord-oest. Més a l’esquerra puja la pista que es dirigeix cap al Pla de la Creu per acabar enllaçant amb el refugi del Camí de Núria (It. 82 Núria-Er).

La pista de terra segueix pel marge esquerre del Segre fins al Pont des Oubliés. Uns metres abans del pont trobem a l’esquerra el trencall del Boucle des Maquisards, un sender circular amb origen a Llo.

10,8 km 4h Pont des Oubliés. Bifurcació a Mas Patiràs (1.572 m) (gps 31T 424365 4699164)

En aquest punt tenim l’opció d’agafar la pista a la dreta que puja cap a les restes de l’església de Sant Feliu de Castellvell des d’on podrem baixar cap a Llo i enllaçar amb el nostre itinerari. Aquesta opció l’hem descartada  per allargar més la ruta i haver després de travessar tot Llo fins a connectar de nou amb l’itinerari. Si seguim per aquí  passarem per Mas Patiràs, masia on es poden comprar productes elaborats de cabra.

Creuem el Segre per continuar ara pel marge dret del riu. A partir d’aquest punt la pista esdevé asfaltada. La baixada es fa entre avellaners, amb el Roc del Vidre, una agulla esquistosa que sembla tallar el camí, com a element més destacat d’aquest tram del recorregut.  El camí va a parar a l’entrada de la Via Ferrada de les Escaldilles (de pagament) i al pàrquing dels Banys.

13,1 km 4h45min Banys de Llo (1.395 m) (gps 31T 422785 4700361)

Banys termals que ofereixen tota mena de serveis. Podem fer-hi un bany a la piscina d’aigua calenta, o un tractament, un massatge o cures. Però també ens hi podem allotjar als seus renovats apartaments o prendre-hi alguna cosa a la petita terrassa del bar.

13,3 km 5h15min Mas Girvés. Bifurcació GR36 (1.390 m) (gps 31T 422698 4700430)

Uns metres més avall dels Banys trobem a mà esquerra un camí senyalitzat amb un pal indicador del Boucle des Amours Sauvages i del Sentier Rupestre. Hem d’agafar aquest camí, però val la pena apartar-se del recorregut uns metres i visitar abans de continuar l’església de Sant Fructuós de Llo, una ermita romànica documentada del s. X situada a l’entrada Llo.

Aquí enllacem amb el GR-36 i el GRP Tour de Cerdagne, senders que seguirem fins a Vedrinyans. Girem a l’esquerra pel camí que baixa entre pollancres amb un torrent al costat.  El sender va entre camps de cultiu amb grans panoràmiques de la comarca i amb bones vistes enrere del punxegut roc  de Sant Feliu.

14,8 km 5h45min Vedrinyans (1.388 m) (gps 31T 421296 4700344)

Petit llogarret al voltant de l’església parroquial que pertany des de l’any 1822 al municipi de Sallagosa.

Davant la portalada de l’església, a tocar de la font, trobem un cartell de fusta que ens informa que aquí comença el Camí de Vedrinyans a Sallagosa. El sender baixa entre camps de conreu per un parell de dreceres que creuen la carretera d’accés a Vedrinyans, a la que finalment ens hi afegim els darrers metres. Entrem a Sallagosa pel carrer Camí de Vedrinyans que va per la dreta del riu Segre fins a la cruïlla amb la N116.

15,7 km 6h Sallagosa. Hotel de Ville (1.305 m) (gps 31T420965 4701080)

Municipi de l’Alta Cerdanya de poc més de 1000 habitants (cens 2009) situada al vell mig de la N-116, carretera que uneix la Guingueta i Perpinyà per Vilafranca del Conflent i Prada. La vila té tota mena de serveis, des de botigues fins a hotels o passar-hi una nit.

Per anar a l’estació, situats davant de l’Hotel de Ville (Ajuntament) i de l’oficina de turisme, hem d’agafar la N116 en direcció a la Guingueta (Bourg-Madame) 300 metres i tombar a la dreta quan arribem a l’edifici dels bombers per prendre la carretera de Llívia durant 330 metres més fins a l’estació.

16,4 km 6h05 Estació de Sallagosa. Tren Groc (1.300 m) (gps 31T 420417 4700986)

FOTOGRAFIES

PANORÀMIQUES
FOTOS 360º
360 Coll Finestrelles
360 Coll Finestrelles
360 Els Collets
360 Els Collets

BIBLIOGRAFIA

LLIBRES
 • Núria, Puigmal, Cambradase : guia d’excursions i travesses. Josep Nuet. Ed. Publicacions de l’Abadia de Montserrat (1999)
 • Les esglésies romàniques de la Cerdanya. Enric Ventosa i Serra. Ed. Farell (2004)
 • Cerdanya. Ed. Alpina (2000)
 • 50 passejades i excursions per la Cerdanya i el Capcir. Raymond Ratio. Ed. Pòrtic (1998)
BIBLIOGRAFIA WEB

TRENS

EL TEMPS

ALTRES

CARTOGRAFIA
 • Carte de Randonnée IGN 2250ET Bourg-Madame Mont Louis 1:25.000
 • Carte de Randonnée IGN 2249OT Bourg-Madame: Col de Puymorens, Pic Carlit 1:25.000
 • Mapa Alpina Cerdanya, Alta Cerdanya, Capcir 1.50.000

RUTES RELACIONADES

S'està carregant…

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.

Publicada a:

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

2 thoughts on “84. Travessa de Núria a Sallagosa (Tren Groc) passant per Llo

Fes un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s