223. Pujada al Puigsoler (100 Cims) i St. Pere i St. Jaume de Vallhonesta des de St. Vicenç de Castellet (Rodalies/FGC)

ÍNDEX DE CONTINGUTS

  1. DADES TÈCNIQUES
  2. LA TRAVESSA
  3. MAPES
    1. TOPOGRÀFIC
    2. TRACK A WIKILOC
  4. ELS SENDERS
  5. LA RESSENYA
  6. ELS TRENS
  7. FOTOGRAFIES
    1. FOTO 360º DES DEL PUIGSOLER
  8. BIBLIOGRAFIA
    1. BIBLIOGRAFIA WEB
    2. CARTOGRAFIA
  9. RUTES RELACIONADES

DADES TÈCNIQUES

  • Estació de sortida/arribada: Sant Vicenç de Castellet (R)
  • Distància: 12,8 km / 4h (sense aturades)
  • Desnivell:  +/- 490 m
  • Dificultat: Desnivell mitjà.
  • TRACK A WIKILOC

LA TRAVESSA

Ruta circular amb sortida des de qualsevol de les dues estacions (Rodalies i FGC) de Sant Vicenç de Castellet, un municipi de 9.274 hab. situat al sud de la comarca de Bages.

La travessa és agradable i deixa una bona sensació de boca en acabar-la. Abans de realitzar-la esperàvem trobar muntanyes amb excel·lents vistes però farcides de pistes i de vegetació poc boscosa. La realitat és que al final ens hem trobat caminant per corriols i petites carenes sempre envoltats d’una vegetació espessa que abastava bona part de les vistes del nostre entorn.

Les ermites de Sant Pere i de Sant Jaume de Vallhonesta, les masies encara habitades de la vall i d’altres d’abandonades com la de Cal Serra, afegeixen l’extra patrimonial a la sortida. Recomanem fer la travessa en el mateix sentit que l’hem ressenyada, i si es pot, fer-la un matí de festiu si volem trobar ambdues ermites obertes.

Si amb aquests al·licients no en teniu prou, a més a més farem un 100 Cims, el Puigsoler, una muntanya modesta de poc més de 500 m d’alçada situada prop de la zona nord del límit del parc natural de Sant Llorenç. La zona està plena de barraques de pedra en sec. En veurem molt poques, però un parell de senders locals sí que les visiten. Nosaltres seguirem bàsicament el GR-4, que evita les barraques de Serracanta però passa per Sant Pere de Vallhonesta.

L’únic “però” de la travessa és que des del coll de Sant Bernat (Mirador) desfem la mateixa ruta que de pujada. Tot i això, paga la pena fer la ruta i conèixer aquesta part del Bages menys conegut.

MAPES

TOPOGRÀFIC
Mapa de la ruta
TRACK A WIKILOC
Track a Wikiloc

ELS SENDERS

Fins a Sant Jaume de Vallhonesta seguirem sempre el GR-4 en l’etapa entre Sant Vicenç de Castellet i El Pont de Vilomara. De tornada, baixant del cim del Puigsoler, ens afegirem de nou al GR al mirador de Sant Bernat, des d’on desfarem els 2,7 km que hem fet de pujada fins a l’estació de Sant Vicenç de Castellet.

El tram entre Sant Pere de Vallhonesta i el mas abandonat de Can Serra es fa sense seguir cap sender ni marca. Quan el vam fer tampoc hi havia indicadors a les cruïlles. Tot i que no té complicacions, cal estar atents als trencalls.

  • GR-4 Etapa 10: El Pont de Vilomara a St. Vicenç de Castellet
  • SL C-53: Sant Vicenç de Castellet – Sant Vicenç de Castellet
  • SL C-61: El Pont de Vilomara – El Pont de Vilomara

LA RESSENYA

Km 0
Sant Vicenç de Castellet: Municipi del Bages de prop de 10.000 hab., el més poblat del sud de la comarca. El municipi es distribueix en diferents nuclis de població, un dels quals és Vallhonesta, per on passa la ruta. L’any 2020 hi constaven 12 habitants a l’Institut d’Estadística de Catalunya. El municipi és situat entre els parcs naturals de Sant Llorenç del Munt a l’est, i el de Montserrat al sud-oest.

Km 0,3
Barri de les Roques: Situat sobre un turó i a la falda d’aquest, formant dos carrers principals, el més modern que va en direcció a l’antiga fàbrica del ciment i el barri de la Balconada, i el més antic sobre la roca i en direcció al camí Ral de Vallhonesta i el bosc de Sant Joan de Dalt. Tot i que s’han construït cases noves, encara es conserven les primeres cases que van constituir aquest barri, totes elles construïdes entre principis del segle XVIII i principis del XIX. Primer trobem, pujant a l’esquerra, cal Putxet (nº 1), cal Llorenç o cal Domingo (1766) (nº 5), cal Creus o Altimira, cal Forriols (1850) formada per la casa i uns pisos, cal Gepic (1760) (nº 12); i al costat dret, cal Tico o Cotoliu (nº 13). A la part que puja cap a la pujada del ciment hi ha tan sols una casa antiga, cal Cinto, a la part més alta. Totes les cases tenen tines, entre una i tres, així com tenien algunes feixes de terra al voltant en les que tenien vinyes. Les característiques arquitectòniques són similars en totes elles, d’estructura senzilla amb planta, pis i golfes, teulada a doble vessant, construïdes en pedra tot i que les ampliacions posteriors utilitzen el maó en finestres i portes. Totes tenen cellers coberts amb volta de canó de pedra al que donen les boixes de les tines, i moltes conserven encara la premsa del vi. (Font web de Patrimoni de la Diputació de Barcelona)

Km 1,3
Autopista C-16: També anomenada Eix del Llobregat, es va acabar de construir l’any 1984. Fins a Manresa nord és de pagament fins el 2039. Té 154 km total i connecta Barcelona amb Puigcerdà a través del túnel del Cadí.

Km 2,7
Mirador de Sant Bernat: Balconada situada a la cruïlla del camí a l’ermita de Sant Pere de Vallhonesta amb la cruïlla del camí que puja al Puigsoler. Aquí tancarem la ruta circular a la tornada.

Km 2,9
Sant Pere de Vallhonesta: església construïda al segle XII a partir d’obres anteriors (segle XI i probablement pre-romànic). És d’una sola nau amb l’absis a llevant decorat amb cinc grups d’arcs llombards cecs entre bandes i una finestra al mig d’arc de mig punt, cobert amb volta de quart d’esfera i sobrealçat a partir dels arcs llombards amb un aparell més petit. L’element més singular és el campanar a ponent, que forma quatre obertures molt esveltes situades en dos pisos en un mur que continua respecte el mur de l’església. Les quatre obertures són cobertes amb arcs de mig punt de petites dovelles. […] L’interior es troba bastant malmès, tot i que conserva una antiga decoració de pintura de temes geomètrics o florals estilitzats, gairebé idèntiques a les del Marquet o Matadars, però que es van malmetre al ser decorada i pintada de nou el 1884. […] També es conserva un sarcòfag de pedra romànic, així com la pedra de l’antic altar que ara es troba a l’exterior de l’església. (Extret del web de Patrimoni de la Diputació de Barcelona)

Km 3,5
Vallhonesta: Petit nucli de població de Sant Vicenç format per diferents masos dispersos com el de Can Sala, Cal Martí o Cal Carreres. D’acord amb l’Idescat, l’any 2017 comptava amb només 10 habitants censsats.

Km 5,2
Conjunt de Sant Jaume de Vallhonesta: L’enclavament de Vallhonesta està documentat des del 1115 com a domini comtal, format per diferents masos escampats per la zona al voltant de les esglésies de Sant Jaume i de Sant Pere. El conjunt de Sant Jaume està format per tres edificis: l’ermita, l’hostal i el mas:
 
1. L’ermita es troba situada a la banda sud del conjunt. És tracta d’una capella d’origen romànic refeta al segle XV, en bon estat de conservació gràcies a que es troba tancada. Té una nau central coberta amb volta de canó acabada en absis semicircular i una nau annexa a la dreta coberta amb teulada d’un vessant. L’interior no presenta elements remarcables i es troba arrebossat. Darrera de l’església hi ha la font de Sant Jaume, que alimentava la primera bassa de l’hostal.

2. L’hostal: Ruïnes del que sembla va ser l’hostal de Vallhonesta. Forma un conjunt de tres edificacions en molt mal estat de conservació. La principal, que seria la casa, era de planta rectangular amb planta i pis, teulada a doble vessant amb carener perpendicular a la façana principal que s’obre a migdia. Resten les parts de les parets del mas i un forn de pa a la paret de llevant que encara conserva la boca per la part interior de la casa, i la volta del forn a l’exterior que es troba en mal estat i perill d’esfondrament ja que el centre té un forat.

3. El Mas de Sant Jaume: Separat de l’hostal per una àmplia era enrajolada on arriben vehicles. És un gran edifici en ruïnes. La casa va mantenir una important activitat agrícola basada bàsicament en la vinya i la producció d’oli. Hi havia trulls i producció de vi, testimoniats per la presència de tines i moles del molí d’oli 

Km 8,1
Can Serra (ruïnes): Antic mas del s. XV en molt mal estat de conservació. És de planta basilical, fruit de diferents etapes constructives. L’edifici consta de planta, pis i golfes. El sostre s’ha esfondrat gairebé tot.

Km 9
Puigsoler 524 m (100 Cims): Cim inclòs a la llista dels 100 Cims de la FEEC. No està inclòs dins dels cims essencials dels 308 cims de la llista, tot i que tothom que hi pugi descobrirà una part del nostre territori poc conegut.

Km 9,4
Puigsoler Petit 471 m: Cim secundari. S’hi accedeix per un corriol carener amb bones vistes sobre el Puigsoler.

Km 12,5
Església parroquial de Sant Vicenç: Edifici eclèctic, amb predomini del neogòtic (arcs ogivals, voltes de creueria), imitant l’estil gòtic, tot i que també té alguns elements del romànic, com els arcs llombards de la torre campanar. Va substituir una petita església romànica en créixer la població. rojecte Va ser un projecte de l’arquitecte Josep Torras i Argullol. El 21 de gener de 1881 es va beneir i inaugurar el temple. És de planta basilical, amb una nau central i capelles laterals comunicades entre si. (Font web de Patrimoni de la Diputació de Barcelona)

ELS TRENS

ESTACIÓ DE SORTIDA/ARRIBADASant Vicenç de Castellet 

Sant Vicenç de Castellet disposa d’estació de Rodalies i dels Ferrocarrils de la Generalitat. La línia més pràctica per aquesta sortida per situar-se més a llevant és la de Rodalies, atès que es troba més a prop de la direcció a seguir.

Però la línia dels Ferrocarrrils de la Generalitat també és bona com a sortida. Si venim amb els FGC, només haurem de caminar 500 m fins al monument a la Mare, tan sols 300 metres més que sortim des de l’estació de Rodalies.

Podeu consultar en el següent enllaç els HORARIS DE RODALIES DE CATALUNYA.

I aquí els HORARIS DELS FERROCARRILS DE LA GENERALITAT.

FOTOGRAFIES

FOTO 360º DES DEL PUIGSOLER

BIBLIOGRAFIA

BIBLIOGRAFIA WEB

EL TEMPS

ELS TRENS

WEBS

CARTOGRAFIA
  • Mapa comarcal de Catalunya 1:50.000 Bages-07

RUTES RELACIONADES

Publicada a:

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Advertisement

Fes un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s