222. Flix a Riba-roja d’Ebre per la Reserva Natural de Sebes i el meandre de Flix

ÍNDEX DE CONTINGUTS

 1. DADES TÈCNIQUES
 2. LA TRAVESSA
 3. MAPES
  1. TOPOGRÀFIC
  2. TRACK A WIKILOC
 4. LA RESSENYA
 5. ELS SENDERS
 6. ELS TRENS
 7. FOTOGRAFIES
 8. BIBLIOGRAFIA
  1. BIBLIOGRAFIA WEB
  2. CARTOGRAFIA
 9. RUTES RELACIONADES

DADES TÈCNIQUES

 • Estació de sortida: Flix (Ribera d’Ebre)
 • Estació d’arribada: Riba-roja d’Ebre (Ribera d’Ebre)
 • Distància/durada: 19,2 km / 5h (sense aturades)
 • Desnivell:  +/- 200 m
 • Dificultat: Ruta llarga però de recorregut planer. Segueix bona part del GR-99
 • TRACK A WIKILOC

ATENCIÓ: El pas de barca està temporalment fora de servei. Abans d’emprendre la ruta consulteu aquí el web de l’Ajuntament de Flix per saber-ne el seu estat.

LA TRAVESSA

Itinerari que uneix les estacions de Flix i Riba-roja d’Ebre, ambdós municipis pertanyents a la comarca de la Ribera d’Ebre, resseguint el sender de gran recorregut GR-99 fins a Flix, on l’abandonarem per a seguir el riu en el seu gran tomb entorn d’aquest municipi de la Ribera d’Ebre seguint el meandre.

La proposta neix gràcies a dues rutes anteriors (Ruta ST221 De Flix a Riba-roja i la Ruta ST99 Volta al meandre de Flix), amb el propòsit de crear una variant a aquestes travesses amb l’al·licient de visitar els dos espais naturals protegits que envolten Flix, el meandre i la Reserva Natural de Sebes.

La travessa comença a Flix i acaba a Riba-roja d’Ebre tot i que òbviament, es pot fer en qualsevol sentit. Si volem dedicar més temps a la visita de Flix podem fer-la a l’inrevés. Per contra, tenim menys temps per donar un volt per Riba-roja.

La travessa creua l’interessant Reserva Natural de Sebes, una zona humida a la riba nord de l’Ebre que juntament amb el Meandre de Flix forma un espai protegit de 250 ha. A Sebes hi trobarem passeres de fustaaguaits i miradors des d’on poder observar fauna, especialment aus, tot i que també cavalls de la Camarga. També hi ha un centre d’interpretació del Camí de Sirga (Casa de Paiola), un museu (Casa del Director) i unes ruïnes iberes, així com a restes de trinxerers de la Guerra Civil. Pel que fa als equipaments, consultar la seva obertura durant el període pandèmic. Quan vam fer la ruta (setembre 2020), la casa del Director obria fins a les 14h, però el centre d’interpretació era tancat. Els aguaits eren oberts, tot i que amb limitació d’aforament i obligació d’entrar-hi amb màscara.

El tram de Meandre són prop de 4 quilòmetres, indret on el riu crea un istme de pocs metres d’ample al seu interior. Per aquest tram la ruta transcorre per bonics boscos amb xops, àlbers i tamarius sempre amb bones vistes sobre el riu i el Castell de Flix. La part final té l’al·licient de creuar el riu per l’únic pas de barca que encara resta en funcionament a la població dels dos que antigament havien existit. A Flix es pot visitar l’antic molí d’oli i un refugi antiaeri de la Guerra Civil.

Les visites al refugi, al castell i al Molí d’Oriol, com també les visites guiades al nucli antic, les façanes fluvials i la Colònia Fàbrica, s’hauran de concertar adreçant-se al telèfon 654 651 966, o al correu electrònic associaciolacana@gmail.com.

Un dels punts negatius de la caminada, com sol passar massa sovint a casa nostra, és la superfície sobre la qual caminem. Dels prop dels dinou quilòmetres totals, aproximadament 6,4 km es fan sobre asfalt, un 33% del total, un percentatge elevat. Una llàstima, atès que el camí ben bé mereix la caminada. També val a dir que el tram més llarg és al final i es fa sobre un camí rural que va entre oliveres i camps de conreu que ofereix bones vistes del riu.

MAPES

TOPOGRÀFIC
Mapa topogràfic de la ruta
TRACK A WIKILOC
Track a Wikiloc

LA RESSENYA

Km 0
Flix: Població de 3.420 habitants (2020) situada a la comarca de la Ribera d’Ebre dins del marge de terra situat dins del meandre del riu Ebre. Una de les teories sobre l’origen del nom és que prové del llatí Flexus (doblegat, retomb) fent referència al meandre. Si tenim temps, Flix ofereix múltiples al·licients per dedicar-hi una estona de visita: el pas de barca, refugis antiaeris, el castell carlí de Flix…

Km 1,3
Pas de Barca: un dels pocs que queden a l’Ebre. Muntat sobre dos llaguts de dimensions considerables (el Democràcia i el Mare de Déu de l’Assumpció) pot transbordar diversos vehicles i vianants alhora. Aquest tradicional sistema per travessar el riu als pobles de l’Ebre ha anat desapareixent a mesura que es construïen ponts, com el pas de barca del riu de dalt, que fou desmuntat el 1953 quan entrà en servei el pont sobre l’embassament. El pas de barca és gratuït als vianants. (Extret Ajuntament de Flix)

Km 5
Mirador del Meandre: Mirador situat allà on el riu de la Cana desemboca a l’Ebre. Grans panoràmiques d’aquesta curiositat geogràfica.

Km 6,7
Presa de Flix: Embassament artificial d’11 hm³ de capacitat creat el 1948 amb una presa de 400 m llargada i 26 d’altura. Es va construir a tocar d’un antic assut medieval d’origen musulmà. La presa forma una central hidroelèctrica de 50 MW de potència alimentada pel cabal del riu Ebre des de la presa de Flix.

Km 9,3
Poblat ibèric de Sebes i trinxeres guerra civil: Situat sobre una plataforma elevada 35 metres sobre el nivell del riu i a uns 500 metres de distància d’aquest. Format per Sebes I i Sebes II.  El primer seria d’ocupació ibèrica, mentre que Sebes II seria un assentament pre-ibèric de la primera edat de ferro. Podeu llegir més sobre l’assentament a la Miscel·lània del CERE 28 (2018): 223-246.

Km 9,7
Mas del Director: Centre de recepció, informació i educació ambiental de la Reserva que acull també un petit museu d’interpretació.

Km 10
Aguait de la Llacuna: Del Mas del Director un camí en part sobre fusta i entre un tamarigar, condueix fins a l’Aguait de la Llacuna i a l’Observatori de la Vall de Sant Joan. El tamariu és un arbre de forma arbustiva i de tronc tortuós que aguanta bé la salinitat del sol, fet pel que és fàcil de trobar al costat del mar.

Km 10,6
Tancat de Cavalls: Repartits en diversos tancats de pastura s’hi troben dos grups de Cavalls de la Camarga. Aquests herbívors adaptats, ajuden en el procés de recuperació dels herbassars inundables i n’incrementen la seva biodiversitat associada. (Extret web Reserva de Sebes).

Km 11,3
Mas de Pitoia: Mas reformat on s’ha instal·lat el Centre d’Interpretació del Camí de Sirga, seu de l’Àrea d’Educació Ambiental de Sebes, una instal·lació on es pot trobar una aula de natura i un museu muntat entorn de les feines ara desaparegudes dels llaguters i els sirgadors.

Km 11,9
Aguait de la Galatxo: Interessant aguait accessible per la passera del Bosc (pal indicador). Quan el vam visitar només era accessible un dels dos que hi ha a l’indret. S’hi poden observar aiguamolls interiors del riu.

Km 12,8
Casa i mirador de les Cigonyes
: Mas dedicat a la reproducció de la cigonya blanca, au fàcilment observable entre febrer i juliol, època de cria. També hi ha un observatori d’aus i una àrea habilitada per pícnic.

Km 14
Mirador de les Illes: Punt d’observació de les illes fluvials de Mauricio, al nord, i de Caloi, al sud.

Km 14,9
Mas del Favó: Mas situat al costat d’un camp de cultiu a tocar del riu, ja dins del terme municipal de Riba-roja. Es troba al final del Racó de la Vall de Sanç del Favó, una fondalada que baixa de la Serra de Valldemnes, muntanya que té a la Punta de Vall de Sanç (286 m) el punt més elevat.

Km 15,9
Mirador: El millor punt d’observació de la ruta es troba situat sobre una gran roca just allà on l’Ebre fa una gran corba que encercla Riba-roja.

Km 18,5
Pont de la Barca: Conegut com el pont que no duu enlloc, atès que creua el riu però no té continuitat tret de l’accés als camps de la riba dreta del riu. Una nova carretera, molt demanada pel territori, pretèn unir Riba-roja amb Les Granges d’Escarp a través del pont.

Km 19,2
Riba-roja d’Ebre: La ruta acaba a l’estació de Riba-roja, situada al sud i uns metres abans d’entrar al nucli de la població. Si teniu temps, val la pena dedicar una estona a visitar el seu centre històric, un conjunt inclòs a l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. El centre està format per carrers estrets i costeruts, configurant una estructura gairebé radial. Entre al·licients com l’església de Sant Bartomeu, el castell o el mirador de Pena, paga la pena treure-hi el cap també pels murals de grans dimensions que s’han pintat sobre algunes façanes.

ELS SENDERS

La travessa segueix el GR-99 Camí natural de l’Ebre de l’etapa 37 que va d’Almatret a Flix (22,8 km), però només entre el tram comprès entre l’estació de tren de Riba-roja i Flix. El sender de gran recorregut no ressegueix el meandre sinó que creua el petit istme de la península que forma el meandre i que és on es troba el nucli de la població.

ELS TRENS

L’estació de Riba-roja d’Ebre es toba a l’oest del nucli urbà, al costat del riu Ebre. L’edifici de viatgers està inclòs a l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Estació de Riba-roja d’Ebre: Edifici aïllat de planta rectangular que consta de planta baixa i pis i coberta a quatre vessants. Totes les façanes es componen segons una marcada simetria, a través d’obertures d’arc pla emmarcades amb diferent tonalitat, com les cantonades i les cornises a nivell de forjat i al coronament. Sota la cornisa hi ha petites obertures rectangulars que serveixen de ventilació sota coberta. L’acabat exterior és arrebossat i pintat. (Viquipèdia)

El tren va va arribar a Flix l’any 1892 quan es va obrir el tram de ferrocarril entre Móra la Nova a Faió. L’estació és a ponent de la població, fora de l’illot interior del meandre on es troba el nucli urbà. És davant de la empresa química Ercros, famosa per fer uns vessaments tòxics al riu que a hores d’ara, no se n’ha fet tota l’extracció de forma adequada.

La caminada es pot fer en qualsevol direcció. Hem fet aquesta com ben bé es podria fer a l’inrevés. Tot dependrà de si volem dedicar més temps a visitar Flix o Riba-roja d’Ebre.

Estació de sortidaRIBA-ROJA D’EBRE. Situada a sud est del poble, apartada. Si ens sobra temps, paga la pena acostar-se al nucli urbà per gaudir de l’art urbà en forma de grafitis que hi ha escampats per les cases del poble.

Estació d’arribada: FLIX. Situada a llevant de la població, fora dels casc urbà i just davant de l’empresa química Ercros, una planta de clor que va tancar el 2017 després de 118 anys de producció, i de provocar greus contaminacions al riu. L’entorn de l’estació s’intenta recuperar, però l’aspecte general és espantós.

FOTOGRAFIES

BIBLIOGRAFIA

BIBLIOGRAFIA WEB

EL TEMPS

ELS TRENS

WEBS

CARTOGRAFIA
 • Flix. Mapa del terme municipal. Rutes de senderisme 1:20.000 Editorial Piolet
 • Mapa topogràfic 1:50.000 Ribera d’Ebre. Editorial ICGC
 • Mapa geològic comarcal de Catalunya 1:50.000 Ribera d’Ebre 30. Editorial ICGC

RUTES RELACIONADES

Publicada a:

, , , , , , , , , , , , , , , , ,
Advertisement

One thought on “222. Flix a Riba-roja d’Ebre per la Reserva Natural de Sebes i el meandre de Flix

Fes un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s