44. De l’estació de metro Singuerlín a Montcada i Reixac pel Puig Castellar (100 Cims)

ÍNDEX DE CONTINGUTS

 1. DADES TÈCNIQUES
 2. LA TRAVESSA
 3. CONNEXIONS AMB ALTRES RUTES
 4. MAPES
  1. TOPOGRÀFIC
  2. TRACK A WIKILOC
  3. PERFIL DE LA RUTA
 5. LA RESSENYA
 6. BIBLIOGRAFIA
  1. LLIBRES
  2. BIBLIOGRAFIA WEB
  3. CARTOGRAFIA
 7. RUTES RELACIONADES

DADES TÈCNIQUES

 • Estació de sortida: Singuerlín (Metro)
 • Estació d’arribada: Montcada i Reixac (Rodalies)
 • Distància/durada: 5,8 km / 1h30 (sense aturades)
 • Desnivell:  +285 m / -260 m
 • Dificultat: Fàcil
 • Track a Wikiloc

LA TRAVESSA

El Parc de la Serralada de Marina ocupa la part meridional de la Serra de Marina, que no és sinó la part sud de la Serralada Litoral Catalana.

L’espai que visitarem limita amb el riu Besòs i està a tocar del Turó de Montcada,  muntanya inclosa en el Parc Natural de Collserola.  És una part de la serralada fortament humanitzada i amb greus problemes de pressió demogràfica. Ha patit incendis, obertura de pedreres i ara està sota la greu amenaça de la MAT (línia de molt alta tensió), que es preveu que passi a cel obert pel parc. 

Al cim del Puig Castellar (303m), muntanya catalogada a la llista dels 100 Cims de la FEEC,  trobem el poblat ibèric del mateix nom, el principal i més ben conservat dels voltants de Barcelona. Fou descobert entre els anys 1904-1905 i excavat per primer cop el 1922-1925. El recinte arqueològic és visitable lliurement, amb alguns plafons explicatius que ajuden a comprendre les ruïnes ibèriques.

 • Sortida: Estació de metro de Singuerlín (Sta. Coloma Gramanet)
 • Arribada: Estació de Montcada i Reixac 
 • Distància: 5,8 km
 • Desnivells:  +285 m / -260 m
 • Horari:  1h30 (sense aturades)
 • Espai Natural: Parc de la Serralada de Marina.
 • Dificultat: Sortida curta que ens permetrà pujar a Puig Castellar, un 100 cims on trobarem les restes d´un poblat ibèric.

CONNEXIONS AMB ALTRES RUTES

 • Enllaça amb la Ruta ST34 al cim del Puigcastellar, on podem o bé tornar cap al Metro de Singuerlín o bé anar a Montcada Reixac pel llarg camí de la Coscollada.
 • A Montcada i Reixac podem enllaçar amb diferents rutes a fi d’allargar el recorregut:
  • Ruta ST06: Montcada-Baixador de Vallvidrera
  • Ruta ST32: Montcada i Reixac – Turó de Montcada ST60 Montcada-Galzeran-Mollet
  • Ruta ST196: De Montcada i Reixac a Sant Cugat pel turó de Montcada i el GR-173 15,8 km

MAPES

TOPOGRÀFIC
Mapa ruta 44
Mapa Ruta ST44 Singuerlin-Montcada
TRACK A WIKILOC
Track a wikiloc
PERFIL DE LA RUTA
Perfil de la ruta

LA RESSENYA

0 km 0h Estació de Metro Singuerlín (L9) (60 m) 

El Singuerlín és un barri de Santa Coloma de Gramenet  situat al nord de la B-20 i que s´enfila pels darrers turons de la serralada de Marina. Antigament només poblat per vinyes i oliveres actualment és un dels barris més poblats de la ciutat.

Estació de Singuerlín

L´estació s´inaugurà el 2009 i abans de sortir paga la pena admirar el seu pou d`accés de més de 54m d´altura.

L´estació surt a la plaça de la Sagrada Família. Agafem el  primer carrer (Avda. Catalunya)  a la dreta un cop deixem la plaça i el seguim durant 250m per girar a dreta per agafar l’avinguda de la Primavera, en lleugera baixada. Som ara a l´avda. Ramón Berenguer IV i només caldrà seguir-la durant 450m fins que arribem a la plaça de Sant Roc.

860 m 15 min Plaça de Sant Roc (124 m)

Placeta on trobem una marquesina de la parada del bus B-30 (codi parada 108561 de TUGSAL). És el punt de l´inici de l´itinerari de natura anomenat ´Del torrent de les Bruixes a la Torribera´, abalisat amb marques taronges, senyals que ens portaran fins al Puig Castellar.

0,92 km 17 min Font del Drapet (133 m)

Font Drapet

Font arranjada amb rajoles verdes i grogues i dominada per un esplèndid plataner que dóna ombra al parell de bancs que es troben al costat.

Fins aquí ja no poden passar vehicles, tret de les dues cases que es troben uns metres més amunt. El camí puja força dret a tocar del torrent de les Bruixes. Tot i estar al vessant de soleia, l´indret és humit amb un bosc de pins, roures, alzines i fins i tot algun castanyer fruit dels treballs de reforestació que s´hi ha anat duent a terme.

1,2 km 23 min  Font de la Bóta (196 m)

Font  que recull l´aigua en una mina que surt del terra. Tal com ens explica un plafó que hi ha a l´indret és probable que els pobladors de Puig Castellar ja l’utilitzessin. El nom li ve d´una bóta que es feia servir per recollir-hi l´aigua. També trobarem un plafó amb una auca de la font.

1,44 km 35 min Esplanada accés a Puig Castellar (252 m)

Esplanada que dóna accés al recinte arqueològic de Puig Castellar. A la nostra dreta podem treure el cap al mirador de fusta amb excel.lents vistes sobre Santa Coloma i Barcelona.

1,70 km 40 min Puig Castellar (303 m)

Podem fer una volta circular al recinte arqueològic fins arribar al punt més elevat, on trobem una marquesina amb un banc, des d’on podrem gaudir de vistes de 360º.

2,00km 45min  Esplanada accés puig Castellar (252m)

Retornem a l´esplanada d´accés, on trobem el GR-92. Cal seguir-lo cap a l´est (dreta). El corriol passa pel vessant sud de Puig Castellar fins anar a una pista. La seguim uns metres, en baixada, fins al planell de les Alzines, on trobem un dipòsit d´aigua antiincendis. Agafem el corriol a la dreta  que baixa fort fins a una altra pista, que en lleugera pujada ens portarà prop d´una torre elèctrica.

Panoramica Puig Castellar
Panoramica Puig Castellar

2,3 km 53 min Torre elèctrica. (260 m)

El GR-92 abandona la pista per agafar un corriol a l´esquerra. El camí baixa ara fort, ajudat per unes travesses de fusta que a mode d´escala, ens faciliten la baixada.

Arribem a un planell, final del Camí dels Minerals (pista). Seguim les marques del GR-92 en baixada per passar a tocar de la Masia dels Frares

4,2 km 1h20min Masia dels Frares (46 m)

Masia documentada des del 1457 i propietat dels monjos de Sant Jeroni de la Murtra,  d´on li ve el nom, i que utilitzaven com a casa de repòs.

La masia (ocupada per l´Assemblea CSA Torre dels Frares des del 2009) va ser inclosa en un acord de permuta de terrenys entre l ´Ajuntament de Barcelona  el FC Barcelona quan el club català volia requalificar el Miniestadi i remodelar el Camp Nou.

Besòs

Creuem la carretera de La Roca (BV-5001)  i seguim un camí  entre el torrent de la Vallençana i la Depuradora de Montcada que ens portarà fins al riu Besòs.

4,6 km 1h25min  Parc Fluvial del riu Besòs (34 m)

Parc de la Diputació de Barcelona creat el 2000 que gestiona en forma consorciada amb els ajuntaments de Montcada, Santa Coloma de Gramenet. Sant Adrià i Barcelona. El Parc ocupa els darrers 9km del riu, des de la confluència amb el riu Ripoll fins a la desembocadura .

Continuem a tocar del riu durant 600m fins que trobem el pont de Montcada. Creuem el riu i seguim  les marques del GR-92 que ens portaran al pas de nivell de la línia R2 Nord. Només passat aquest girem a la dreta pel carrer Colom fins a l´estació de Montcada i Reixac.

5,84 km 1h45min Estació de Montcada i Reixac (36 m)

Si seguim les marques del GR-92 un cop passat el pas a nivell, els senyals ens duran directament a l’estació de tren de Montcada i Reixac.

A només 290 m d’aquesta estació hi ha la de Montcada i Reixac-Manresa, línia ferroviària que uneix Barcelona amb Manresa i Lleida.

BIBLIOGRAFIA

LLIBRES
 • Parc de la Serralada Litoral: història i itineraris. Adrià Triquell. Ed. Piolet (2012)
 • Parcs de la Serralada Litoral i Serralada de Marina. Gonçal Luna. Ed. Diputació de Barcelona (2007)
 • Itineraris dolmènics de Catalunya. Antoni Mañé i Sabat. Ed. Publicacions de l´Abadia de Montserrat (1996)
BIBLIOGRAFIA WEB

TRENS

EL TEMPS

ALTRES

CARTOGRAFIA
 • Serralada de Marina. 1:25.000 Ed. Alpina
 • Parc de la Serralada Litoral 1:20.000 Ed. Piolet

RUTES RELACIONADES

Publicada a:

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Advertisement

3 thoughts on “44. De l’estació de metro Singuerlín a Montcada i Reixac pel Puig Castellar (100 Cims)

Fes un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s