ÍNDEX DE CONTINGUTS
- DADES TÈCNIQUES
- LA TRAVESSA
- CONNEXIONS AMB ALTRES RUTES
- MAPES
- ELS TRENS-ESTACIONS
- LA RESSENYA
- BIBLIOGRAFIA
- RUTES RELACIONADES
DADES TÈCNIQUES

- Estació de sortida: Puigcerdà (Cerdanya)
- Estació d’arribada: La Tor de Querol-Enveig (Alta Cerdanya)
- Distància/durada: 5 km / 1h30 (sense aturades)
- Desnivell: +110 m / -35 m
- Dificultat: Molt Fàcil
- Track a Wikiloc
LA TRAVESSA
Podem considerar aquesta sortida com una passejada per la seva llargària, durada i desnivell, això sí, una caminada internacional. Des de l’estació de tren de Puigcerdà visitarem alguns dels punts més emblemàtics de la vila, com l’Estany de Puigcerdà. Des d’aquest punt agafarem un GRT (Gran Recorregut Transfronterer) que sense abandonar-lo en cap moment ens portarà a creuar la frontera tot caminant a tocar de les vies del Transpirinenc. El punt final de la caminada és l´estació internacional de La Tor de Querol-Enveig, a la comarca de l’Alta Cerdanya.
Les vies del tren Transpirinenc són la principal atracció de la ruta. Són unes vies especials atès que són les úniques que travessen el Pirineu per connectar amb els trens d’ample internacional francesos.
Durant el s. XIX i XX es van dissenyar dues connexions més amb els trens del veí del nord però que mai arribaren a quallar. La línia que havia de creuar els Pirineus per Aragó va arribar fins a Canfranc, però pel vessant nord la construcció es va aturar a Oloron Sainte Mary, prop de Pau, i mai van estar connectades. L´altre projecte de transpirinenc fou el tren de La Pobla de Segur, línia que mai no progressà gaire en cap dels dos vessants dels Pirineus.
- Sortida: Estació de Puigcerdà / HORARI
- Arribada: Estació de La Tor de Querol (SNCF) / HORARI
- Distància: 5 km
- Durada: 1h30min
- Desnivells acumulats: +110 m / -35 m
- Interès: Una manera de connectar a peu dues importants estacions de tren veïnes.
- Època: Tot l’any, tot i que de tant en tant pot estar nevat a l’hivern.
- Dificultat: Itinerari planer i senyalitzat.
CONNEXIONS AMB ALTRES RUTES
Aquesta ruta connecta amb altres rutes de Senderisme en tren:
- Ruta ST42: La Tor de Querol-Enveig – Refugi de Malniu – Puigpedrós (100 cims) –Portè Pimorent 28,6km (+1.815m / -1.517m) (L)
- Ruta ST92: Puigcerdà – Vilallobent – Palau de Cerdanya – Oceja (Tren Groc) 7,7km (+130m / -30m) (L)
- Ruta ST81: La Tor de Querol-Enveig – Bena – Dolmen de les Marrunyes – Brangolí – Bell-lloc (100 cims) – Ur 14,3km (+600 / -630m) (L)
MAPES
TOPOGRÀFIC
TRACK A WIKILOC
ELS TRENS-ESTACIONS
La Tor de Querol-Enveig
L´estació de La Tor de Querol-Enveig es troba a la comarca de l´Alta Cerdanya (Catalunya Nord). És l’estació inicial i final de bona part dels trens de la R3 i l’única estació realment internacional del Transpirinenc.
L´estació està situada entre els dos municipis altceretans de La Tor de Querol i Enveig, més propera a aquest segon municipi que no pas a La Tor com podria fer pensar el nom. És important tenir en compte aquest fet si es vol anar a dormir en un hotel o càmping proper a l´estació i no trobar-se que s´ha de caminar una estona fins La Tor de Querol.
A La Tor de Querol hi conflueixen tres línies de tren cadascuna amb tres amples de via diferent. L´amplada ibèrica de la Renfe (1.668mm), l´internacional de l’SNCF (1.435mm) i el mètric del Tren Groc (1.000). Totes tres amplades es poden veure a les andanes de l´estació.
LA RESSENYA
0 km 0h Estació de Puigcerdà (1.160 m)
L´estació es troba a la plaça de l´Estació on trobem un plafó informatiu sobre el Transpirinenc que ens ajudarà a conèixer una mica més el que va suposar la inauguració d´aquesta línia de tren.
Puigcerdà es va fundar l´any 1.178 (Alfons II d´Aragó) sobre un turó anomenat Cerdà i l´estació es va construir al SE de la vila, sota el turó. Són 50m de desnivell des de l´estació fins el nucli urbà de Puigcerdà que cal superar a peu per unes escales ( o des de 2003) amb l´ajut d´un ascensor inclinat. L´ascensor inclinat supera 27m d´aquest desnivell, mentre que els restants es fan a través d’un ascensor vertical panoràmic que ens deixa a la plaça de l´Ajuntament (unes petjades grogues pintades al terra ens conduiran des de l´estació fins al centre de Puigcerdà).
De la plaça de l´Ajuntament agafem el carrer Alfons I i tombem a l´esquerra al Carrer Major, que en pocs metres ens deixarà a la plaça dels Herois.
500 m 10 min Campanar- plaça dels Herois (1.207 m)
Autèntic centre neuràlgic de la vila, on es troba el campanar de Sant Maria, úniques restes de l´antiga església de Santa Maria (S. XII) destruïda el 1936.
Creuem la pl. dels Herois, passem pel Casino i pel carrer de Pons i Guasch arribem fins l´estany de Puigcerdà. A la cantonada d´aquest carrer amb el de Cassi trobarem les marques del GRTP (grogues i vermelles). És un sender de gran recorregut transpirinenc que connecta el GR-11 (Travessa Pirenaica sud) amb el GR-10 (Travessa Pirenaica nord). Només ens caldrà seguir les marques que ens conduiran fins a La Tor de Carol.
900m 20 min Estany de Puigcerdà (1.214 m)
Una de les icones paisatgístiques de la vila, l´estany artificial de Puigcerdà data del s. XIII amb una darrera remodelació l´any 1992.
Des de la seva riba sud, amb les muntanyes del Carlit al fons, podrem aprofitar per fer unes bones fotos.
1,7 km 40 min Mas d’Amoretes (1.193 m)
Darreres cases als afores de Puigcerdà. Deixem l´asfalt i seguim el Camí de Mas d´en Bordes. La pista de terra fa una lleugera baixada i una corba a l´esquerra que seguirem fins a una propera bifurcació.
2,1 km 35 min Bifurcació Mas d’en Bordes (1.185 m)
A la dreta deixem el Camí que es dirigeix al Mas de Bordes. Nosaltres continuem a l´esquerra seguint les marques grogues i vermelles del GR.
2,7 km 35 min Bifurcació . Vies del tren (1.188 m)
El camí ressegueix a partir d´ara les vies del Transpirinenc fins al poble de La Tor de Querol. Si tenim sort, en aquest tram podrem veure passar una de les poques (9-10) circulacions que hi ha de trens durant el dia. Són sempre trens de Renfe els que fan aquest tram de via internacional.
Continuem a tocar de les vies. Les creuem un primer cop sota un túnel i continuem amb les vies a la nostra dreta durant 300m, quan arribem al primer carrer asfaltat de La Tor de Querol.
3,8 km 1h05 Segon túnel sota les vies (1.225 m)
Tornem a creuar un segon túnel sota les vies. Som als primers carrers de la població. Seguim les marques per la Rue du Train Jaune primer i després per la Rue Saint Roulary.
Deixem les marques quan arribem a l’Ave. du Puymorens. Tombem a l´esquerra per baixar en un minut fins l´estació.
5,0 km 1h25 Estació de la Tor de Querol-Enveig (1.235 m)
Arribem a l’única estació internacional del Transpirinenc. Des de 1959 cap tren entra a territori català i és aquí on es fa la connexió amb els trens de la xarxa francesa i on acaben el seu recorregut la majoria dels trens de la R3.
BIBLIOGRAFIA
LLIBRES
- Núria, Puigmal, Cambradase : guia d’excursions i travesses. Josep Nuet. Ed. Publicacions de l’Abadia de Montserrat (1999)
- Les esglésies romàniques de la Cerdanya. Enric Ventosa i Serra. Ed. Farell (2004)
- Cerdanya. Ed. Alpina (2000)
- 50 passejades i excursions per la Cerdanya i el Capcir. Raymond Ratio. Ed. Pòrtic (1998)
BIBLIOGRAFIA WEB
TRENS
- Rodalies de Catalunya
- SNCF (Société Nationale des Chemins de Fer Français)
- Trenscat: completa informació sobre trens catalans
- ADIF: gestor ferroviari estatal
EL TEMPS
ALTRES
- Institut Cartogràfic de Catalunya (mapes topogràfics en línia)
- Géo Portail (mapes topogràfics francesos en línia)
- Iberpix (mapes espanyols en línia)
- Parc Natural Regional dels Pirineus Orientals
- Ajuntament de Puigcerdà (Senders de la Plana)
CARTOGRAFIA
- Mapa Alpina Cerdanya, Alta Cerdanya, Capcir 1.50.000
RUTES RELACIONADES
Publicada a: