92. De Puigcerdà a Oceja (Tren Groc) per Vilallobent i Palau de Cerdanya

ÍNDEX DE CONTINGUTS

 1. DADES TÈCNIQUES
 2. LA TRAVESSA
 3. MAPES
  1. TOPOGRÀFIC
  2. TRACK A WIKILOC
  3. PERFIL DE LA RUTA
  4. PUNTS DE PAS (WAYPOINTS)
 4. ELS SENDERS 
  1. TREN DE RODALIES
  2.   TREN GROC
 5. LA RESSENYA
 6. FOTOGRAFIES
  1. PANORÀMIQUES
 7. BIBLIOGRAFIA
  1. LLIBRES
  2. BIBLIOGRAFIA WEB
  3. CARTOGRAFIA
 8. RUTES RELACIONADES

DADES TÈCNIQUES

 • Estació de sortida: Puigcerdà (Cerdanya)
 • Estació d’arribada: Oceja (Alta Cerdanya)
 • Distància/durada: 7,7 km / 2h (sense aturades)
 • Desnivell:  +130 m / -30 m
 • Dificultat: Molt Fàcil
 • Track a Wikiloc

LA TRAVESSA

Passejada que ens portarà a creuar una frontera estatal tot caminant entre diferents pobles cerdans. Sortint de l’estació de Puigcerdà ens arribarem a Vilallobent i Palau de Cerdanya abans de fer cap a Oceja. Serà a l’estació del Tren Groc d’aquesta vila, una de les més importants de l’Alta Cerdanya, on acabarem la caminada d’avui.

Aquesta caminada pot servir com a enllaç entre Oceja i Puigcerdà i volem allargar la travessa entre Núria i Osseja Ruta ST91.

 • Interès: Conèixer viles veïnes de la Cerdanya però separades per una frontera estatal. Bonics exemples de romànic.
 • Època: Tot l´any, tot i que de tant en tant pot estar nevat a l’hivern.
 • Quan: Cada 16 d’agost se celebra a Palau de Cerdanya la Xicolatada, amb repartiment de xocolata desfeta a les 11h.
 • Ruta: Estació de Puigcerdà – Plaça de Sant Martí del Canigó – Pl. La Creu del Croix – Sant Julià – Camí de la Vanera – Vilallobent – Camí de Coma Morera – Palau de Cerdanya – Osseja
 • Dificultat: Itinerari planer i senyalitzada.

MAPES

TOPOGRÀFIC
Mapa Puigcerdà-Osseja_lletres
Mapa topogràfic de la ruta
TRACK A WIKILOC
Track a Wikiloc
PERFIL DE LA RUTA
Perfil_lletres
Perfil de la ruta
PUNTS DE PAS (WAYPOINTS)
Waypoints
Punts de pas de la ruta

ELS SENDERS 

 GR-11: Durant el primer tram de caminada anirem per una part del GR-11, sender que travessa els Pirineus pel vessant sud.

 Senders de Cerdanya.   Xarxa de camins senyalitzats amb indicadors verticals i amb el número del sender sovint pintats en els arbres. 

 • Sender 225: Seguirem aquest camí fins abans d’arribar a Age.
 • Sender 618: Sender que ens portarà a Vilallobent.

 Gran Randonée de Pays (GRP):

 • GRP Tour de la Cerdanya: Des de Vilallobent seguirem aquest GRP senyalitzat amb pintura groga i vermella. Els GRP són senders, normalment circulars, de descoberta d’una regió.

ELS TRENS

TREN DE RODALIES

Hem d’accedir a Ribes-Enllaç a fi d’agafar el tren cremallera. Ribes de Freser es troba a la línia del Transpirinenc R3 de Rodalies de Catalunya. Aquest és l´únic tren que travessa els Pirineus pel centre de la serralada de les tres connexions internacionals que hi ha entre l’estat espanyol i el francès.

Compte que el primer cremallera del dia  surt de l’estació de Ribes-Vila!

Horari Rodalies de Catalunya

  TREN GROC

El Tren Groc (Train Jaune en francès) és una línia ferroviària de 62km que uneix les poblacions nord-catalanes de La Tor de Carol/Enveig i Vilafranca de Conflent, connectant a cada extrem amb la xarxa de trens regionals TER.

La seva construcció es va iniciar l’any 1903 i no es va completar fins el 1927 quan es va inaugurar el tram entre Montlluís i La Tor de Carol. És un tren que circula només en adherència per una via mètrica (1.000mm). La presa de les Bulloses va ser construïda per generar la electricitat que necessitava el Tren Groc, alimentant-se a través d’un tercer carril que pot resultar mortal si trepitgem alhora una via i el carril d’alimentació elèctrica.

Atenció en agafar el tren. L’estació és una parada facultativa i els trens no s’hi aturen si no li fem un senyal evident al conductor!

Horaris del Tren Groc

LA RESSENYA

(datum ETRS89)

0 km 0h0min Estació de Puigcerdà (1.149 m) (gps 31T 411550 4698037)

A la plaça de l’estació de Puigcerdà podem llegir un plafó informatiu que ens parla del Transpirinenc. Per arribar al centre de la població cal pujar unes escales o bé agafar un ascensor funicular fins a la plaça de l’Ajuntament.

Nosaltres prenem el carrer de l’Estació a la dreta (sud-est) per anar fins a la carretera que va a la Guingueta, on trobem una gran rotonda.

0,4 km 5min Plaça Sant Martí del Canigó (1.142 m) (gps 31T 411822 4697779)        

Creuem la plaça de Sant Martí del Canigó per anar a agafar la Carretera de Vilallobent, carrer que va cap al sud entre el Parc i l’edifici on es troben diferents bars. Pocs metres després veurem un pal indicador del GR-11 i de diversos senders de la Cerdanya. Nosaltres hem de seguir en direcció a Age pel sender 225.

1,2 km 25min Sant Julià  (1.125 m) (gps 31T 412451 4697147)

Després de 700m (15min) de passar el barri Sant Julià de Puigcerdà,  arribem a la cruïlla del Sender de Cerdanya 618 (pal indicador).

1,9 km 35min Cruïlla Sender de la Cerdanya 225 (1.127 m) (gps 31T 412869 4696823)

Cruïlla amb pal indicador. Uns metres abans d’arribar a Age, tombem a la dreta i deixem finalment l’asfalt per seguir a la dreta el Sender de Cerdanya 618. El camí va entre camps de cultiu i pastures de bestiar amb vistes cap a Puigcerdà entre uns magnífics pollancres.

Hem de seguir el camí només durant 610m (12-14min) fins a una primera cruïlla sense indicar tot just després de creuar el Vanera,  riu que desemboca al Segre 500m aigües avall.

2,5 km 45min Riu Vanera. Sender de la Cerdanya 618 (1.125 m) (gps 31T 412686 4696261)

Després de creuar per un pont el riu de la Vanera (també conegut per riu Llavanera) girem immediatament a l’esquerra (est) per un camí que va entre marges de pedra seca i camps de cultiu. Les vistes són molt netes cap a Puigcerdà amb el magnífic teló de fons de cims com el Puigpedrós, els pics de Fontfreda, el Punxó, el Bell-lloc, i la Serra de Collroig.

3,7 km 1h Vilallobent. Cruïlla Sender de la Cerdanya 618 (1.165 m) (gps 31T 413481 4695598)

Entitat de població de Puigcerdà. El seu nom deriva del llatí ‘Vila Lupenti’, és a dir vila dels llops. En arribar als primers carrers anem a l’esquerra (est) durant uns metres, quan trobem una cruïlla de carrers amb un pal indicador i on podem veure les marques blanques i vermelles del GR-11 que baixen del coll de la Creu de Meians i van cap a Puigcerdà.  Seguim el carrer Central a l’esquerra (est) que ens durà en 3-4min fins a la plaça Major de Vilallobent.

4 km 1h05min Vilallobent. Plaça Major (1.171 m) (gps 31T 413811 4695613)

Seguim el carrer d’Oceja vers a llevant seguint les marques grogues i vermelles del GRP Tour de la Cerdanya. Abandonem l’asfalt quan el carrer fa un gir a la dreta i seguim un corriol que travessa el riu de Vilallobent per una passera de fusta.

Plaça dominada per la magnífica església romànica de Sant Andreu de Vilallobent. L’ermita original, del s. XI,  constava d’una nau única amb volta de canó. Amb el decurs dels anys s’hi va afegir una sagristia i dues capelles laterals.

4,4 km 1h15min Riu de Vilallobent  (1.171 m) (gps 31T 414162 4695680

Deixem l’asfalt per prendre un camí que travessa el riu de Vilallobent. Tot just 50m de creuar-lo trobem una gran pedra rectangular al mig del camí que ens marca la frontera entre els dos estats. Passem d’un estat a un altre, o el que és el mateix de la comarca de la Baixa a l’Alta Cerdanya a peu. Uns metres endavant veiem ja un senyal viari escrit en francès. El sender té bones vistes de les muntanyes altceretanes al nord i del gran edifici de la ‘Clinique Soleil Cerdan’ d’Oceja.

El camí desemboca al Camí de Coma Morera de Palau de Cerdanya, on es troba l’entrada a un càmping. Seguim a l’esquerra (nord) creuant el riu Vanera de nou per anar en lleugera pujada cap al centre del municipi tot seguint el costerut carrer ‘Rue des Chausseurs’ seguint les marques grogues i vermelles de GRP.

5,8 km 1h35min Palau de Cerdanya (1.203 m) (gps 31T 414977 4696416)

Municipi de l’Alta Cerdanya de 433 habitants. Cal desviar-se uns metres a llevant (esquerra) per acostar-se a la bonica plaça presidida per l’església de Santa Maria, reformada àmpliament el s. XVIII.

Cada 16 d’agost té lloc en aquest municipi la festa de la ‘Xicolatada’, una celebració popular que des de fa 300 anys reparteix a les 11h tasses de xocolata calenta feta amb una recepta exclusiva dels ‘Mestres Xicolaters’ de Palau.

Continuem pel carrer Marquis de Tilière seguint les marques del GRP que ens portaran en pocs minuts fins el centre d’Oceja. Pel camí, ja a Oceja, passarem per la capella de Sant Roc, flanquejada per dos grans plataners, a tocar del gran recinte sanitari d’Oceja.

7 km 1h55min Oceja (1.252 m) (gps 31T 416164 4696382)

Municipi de l’Alta Cerdanya de prop de 1500 habitants, un dels més grans de la comarca. El centre està dominat per l’església dedicada a Sant Pere, originàriament romànica però molt reformada durant el s. XIX. Al voltant de l’església és on es concentra la vida de la població i on trobarem comerços i cafès.

L’Avinguda de la Cerdanya ens portarà en 5min fins a l’estació del Tren Groc, situada a l’extrem nord del municipi.

7,7 km 2h05min Estació d’Oceja del Tren Groc (1.243 m) (gps 31T 415832 4696882)

Estació situada al quilòmetre 48,4 de la línia. Té la característica de ser l’estació francesa més meridional.

Com a parada facultativa, en agafar el tren caldrà avisar clarament al conductor de la nostra intenció d’agafar el tren.

FOTOGRAFIES

PANORÀMIQUES

BIBLIOGRAFIA

LLIBRES
 • Núria, Puigmal, Cambradase : guia d’excursions i travesses. Josep Nuet. Ed. Publicacions de l’Abadia de Montserrat (1999)
 • Les esglésies romàniques de la Cerdanya. Enric Ventosa i Serra. Ed. Farell (2004)
 • Cerdanya. Ed. Alpina (2000)
 • 50 passejades i excursions per la Cerdanya i el Capcir. Raymond Ratio. Ed. Pòrtic (1998)
BIBLIOGRAFIA WEB

TRENS

EL TEMPS

ALTRES

CARTOGRAFIA
 • Mapa Alpina Cerdanya, Alta Cerdanya, Capcir 1.50.000

RUTES RELACIONADES

S'està carregant…

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.

Publicada a:

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

One thought on “92. De Puigcerdà a Oceja (Tren Groc) per Vilallobent i Palau de Cerdanya

Fes un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s