91. Travessa de Núria a Oceja pel Puigmal (100 Cims), el Puig de Dòrria (100 Cims) i Vallcebollera

ÍNDEX DE CONTINGUTS

 1. DADES TÈCNIQUES
 2. LA TRAVESSA
 3. MAPES
  1. TOPOGRÀFIC
  2. TRACK A WIKILOC
  3. PERFIL DE LA RUTA
  4. PUNTS DE PAS (WAYPOINTS)
 4. DIFICULTAT
 5. ELS SENDERS
 6. ELS TRENS
 7. LA RESSENYA
 8. FOTOGRAFIES
  1. PANORÀMIQUES
  2. FOTOS 360º
 9. BIBLIOGRAFIA
  1. LLIBRES
  2. BIBLIOGRAFIA WEB
  3. CARTOGRAFIA
 10. RUTES RELACIONADES

DADES TÈCNIQUES

 • Estació de sortida: Núria (Ripollès)
 • Estació d’arribada: Oceja (Alta Cerdanya)
 • Distància/durada: 23,1 km / 8h (sense aturades)
 • Desnivell:  +1.050 m / -1.800 m
 • Dificultat: Molt Exigent
 • Track a Wikiloc

LA TRAVESSA

Vuitena proposta de travessa amb sortida des del Santuari de Núria per, tot creuant els Pirineus, acabar a una estació de tren del vessant nord. En aquest cas us proposem de pujar al Puigmal, un 100 Cims, per dirigir-nos des del Pas del Lladres, des d’on podem acostar-nos al cim del Puig de Dòrria, una altra munta nya inclosa a la llista dels 100 Cims. Des del pas del Lladres baixarem cap a Vallcebollera i Oceja seguint el Camí de Sant Bernabeu i el Tour des Ardoisières.

És una ruta llarga de quilometratge (23km) i amb fort desnivell positiu (+1.100m) però sobretot negatiu (-1.800m).  Fins al Pas dels Lladres caminarem per una carena per sobre dels 2.500 m exposada a les inclemències meteorològiques, sobretot al vent. Cal consultar les previsions del temps i anar preparats per a qualsevol canvi sobtat de les condicions.

A part de l’interès excursionista també podrem gaudir de força patrimoni arquitectònic. Així, de camí a Oceja podrem visitar les ermites de Sant Bernabeu i Sant Feliu a Vallcebollera i la de Sant Pere, ja a Oceja.

Fins al Pas dels Lladres, és el mateix itinerari que la travessa Ruta ST88 Núria-La Molina Podem combinar aquesta travessa amb qualsevol de les rutes de pujada al Santuari completant una travessa de dos  o més dies força interessant.

 • Interès:  El Puigmal (100 cims) i les diferents ermites que visitarem fins a Oceja.
 • Època: Des de finals de primavera a finals d’estiu.
 • Ruta: Estació de Núria –Pla de l’Ortigar – torrent de la Coma de l’Embut – Puigmal (100 cims) – Coll de les Clotes – Tossa del Pas dels Lladres (pel costat) – Pas dels Lladres o de Queralbs – Puig de Dòrria (100 Cims) – Torrent de la Tossa – Sant Bernabeu – Vallcebollera – El Puig  – Oceja.
 • Dificultat: Llarg recorregut per alta muntanya, amb una zona on cal estar atents de no perdre el camí entre el Pas dels Lladres i l’ermita de Sant Bernabeu.

MAPES

TOPOGRÀFIC
Mapa Núria-Osseja_lletres
Mapa de la ruta
TRACK A WIKILOC
Track a Wikiloc
PERFIL DE LA RUTA
Perfil 91_lletres
Perfil de ruta
PUNTS DE PAS (WAYPOINTS)
Waypoints
Punts de pas (waypoints)

DIFICULTAT

Travessa llarga i amb  forts desnivells, sobretot de baixada.  Caminarem per amples arestes molt exposades al vent o a canvis climàtics importants.  Cal estar atents a la baixada fins a la capella de Sant Bernabeu donat que hi ha múltiples cruïlles no marcades.

Tot i la manca de dificultats cal estar preparat pel mal temps sobtat que pot donar-se en qualsevol època de l’any. Cal portar calçat adequat, i roba adequada per a climatologia adversa, sobretot per a la pluja i el vent  que bufa sovint en aquest sector pirinenc.

A fi de fer la ruta amb un mínim de seguretat és convenient matinar i aprofitar les primeres hores del dia quan el temps és més estable. Evitem així al màxim les possibles tempestes que sovintegen al Pirineu per les tardes.

ELS SENDERS

Durant la travessa trobarem diferents tipologies de senders abalisats:

 • NÚRIA-PUIGMAL. Sense marques
 • PUIGMAL-PAS DELS LLADRES (marca blanca i verda): Seguirem en tot moment un Sender Local (SL) que puja al Puigmal des del Coll de les Barraques passant pel Pas dels Lladres.
 • PAS DELS LLADRES – ERMITA DE SANT BERNABEU. Fites de pedra i fletxes blanques escadusseres.
 • ERMITA DE SANT BERNABEU-VALLCEBOLLERA. Camí de Sant Bernabeu. Marques grogues i senyalització especial tot i que és més visible de pujada que de baixada.
 • VALLCEBOLLERA-OCEJA (marques grogues): Seguirem en tot moment el Tour des Ardoisières, sender circular amb sortida i arribada a Oceja i que seguirem de baixada a Oceja pel tram que passa per ‘El Puig’.

ELS TRENS

TREN DE RODALIES

Hem d’accedir a Ribes-Enllaç a fi d’agafar el tren cremallera. Ribes de Freser es troba a la línia del Transpirinenc R3 de Rodalies de Catalunya. Aquest és l´únic tren que travessa els Pirineus pel centre de la serralada de les tres connexions internacionals que hi ha entre l’estat espanyol i el francès.

Compte que el primer cremallera del dia  surt de l’estació de Ribes-Vila!

Horari Rodalies de Catalunya

CREMALLERA

El primer cremallera (2014) que podem agafar i que connecta amb el tren a Ribes de Freser-Enllaç surt a les 9:20h. L’horari de tren canvia si és cap de setmana o no. En dies feiners podem agafar a Barcelona el tren de les 6.27h des de Pl. Catalunya, amb temps suficient per agafar el primer cremallera amunt.

Els caps de setmana el mateix tren surt a les 7h06 i arriba a Ribes amb només 4 minuts de marge per agafar el cremallera. No us arrisqueu, el perdreu! Sorprèn aquesta poca coordinació horària dels transports públics precisament en caps de setmana.

Una opció més segura per iniciar la ruta ben d’hora és la de dormir a Ribes de Freser i agafar el primer cremallera del dia següent, que a més a més  té un descompte especial del 20%. Habitualment surt a les 7:35h  (7:50h entre setmana) des de l’estació de Ribes-Vila des del centre de la població (no des de Ribes-Enllaç). Una última opció és pujar a Núria el dia abans i dormir a les cel·les o a la zona d’acampada del mateix Santuari.

Horari Cremallera de Núria

TREN GROC

El Tren Groc (Train Jaune en francès) és una línia ferroviària de 62km que uneix les poblacions nord-catalanes de La Tor de Carol/Enveig i Vilafranca de Conflent, connectant a cada extrem amb la xarxa de trens regionals TER.

La seva construcció es va iniciar l’any 1903 i no es va completar fins el 1927 quan es va inaugurar el tram entre Montlluís i La Tor de Carol. És un tren que circula només en adherència per una via mètrica (1.000mm). La presa de les Bulloses va ser construïda per generar l’electricitat que necessitava el Tren Groc, alimentant-se a través d’un tercer carril que pot resultar mortal si trepitgem alhora una via i el carril d’alimentació elèctrica.

Atenció en agafar el tren. L’estació és una parada facultativa i els trens no s’hi aturen si no li fem un senyal evident al conductor!

Una opció (més llarga) de tornada a Catalunya és agafar el Tren Groc cap a Vilafranca de Conflent per enllaçar amb trens regionals TER francesos fins a Perpinyà. De la capital del Rosselló i de la Catalunya Nord podem agafar un TAV cap a Girona, Figueres o Barcelona. Aquesta opció depèn dels horaris de tres diferents transports, el que el fa menys adaptable, però si trobem una combinació avantatjosa podem guanyar temps.

Horaris del Tren Groc

Horaris TAV (Web Renfe)

LA RESSENYA

(datum ETRS89)

0 km 0h0min Núria. Estació del Cremallera (1.967 m) (gps 31T 430429 4694259)

Hi ha dos camins que surten de Núria que pugen al Puigmal. El primer és el que va pel torrent de Finestrelles a buscar des de l’inici el torrent de la Coma de l’Embut. El segon puja pel bosc de Sant Gil per anar a buscar el coll de l’Ortigar. Totes dues opcions conflueixen al Forat de l’Embut (2.250m). Nosaltres seguirem la segona opció, una mica més curta i creiem que més interessant que la primera.

Sortim de l’estació i envoltem el Santuari pel nord cap a la granja d’on surt el camí que puja al Puigmal. Pugem a través del bosc de Sant Gil, entre pi negre i neret. A mitja pujada creuem el Camí del Canal. El camí és clar i fressat, pujant pel vessant de llevant del cim de l’Ortigar fins assolir el Pla de l’Ortigar a través d’unes marrades finals.

1,2 km 30min Pla de l’Ortigar (2.203 m) (gps 31T 429422 4694369)

També anomenat Collet Verd, planegem una estona després de la forta pujada fins al collet. Gaudim de les bones panoràmiques que tenim d’aquest punt mentre anem cap a llevant en direcció al torrent de l’Embut. Uns metres després de creuar-lo veiem un camí a la dreta que se’ns uneix, és l’opció de pujada al Puigmal que passa per la zona d’acampada i el torrent de Finestrelles.

El camí s’enfila ara pel nord del cim de l’Ortigar en llaçades per anar a buscar la Coma de l’Embut, uns lloms herbosos sense tant de pendent que ens condueixen a Fontalta, a la part final del torrent de l’Embut.

1,9 km 1h30min Font Alta de la Coma de l’Embut (2.547 m) (gps 31T 427891 4693510)

Arribem al fons de la vall de la Coma de l’Embut. Aquí trobem la Font Alta, darrer punt d’aigua que trobarem durant molta estona. El corriol gira vers el sud per emprendre la part més dreta i dura del recorregut. Deixem a la nostra esquena el pluviòmetre i pugem fent llaçades

Panorama10

4,6 km 2h20min Puigmal  (2.909 m) (gps 31T 427297 4692713)

Anomenat Puigmal d’Er a l’Alta Cerdanya, el Puigmal és el cim més alt de la Vall de Núria i el tercer de tots els Pirineus Orientals després del Carlit (2.921m) i el Puigpedrós (2.915m). Cim arrodonit i de fàcil accés per tots els seus vessants, som al capdamunt d’un cim mític, que com diu la dita,  tot excursionista hauria de trepitjar-lo un cop a la seva vida si vol considerar-se un muntanyenc.

Les vistes des d’aquesta talaia són vastíssimes (Veure foto 360º).

Al cim hi conflueixen diferents rutes abalisades. La més important per nosaltres és un SL (sender local) que s’inicia al Collet de les Barraques, i que seguirem fins al Pas dels Lladres. També arriba fins al cim un senyal groc de sender francès que puja des de l’estació d’esquí d’Err-Puigmal.

Deixem el Puigmal i emprenem la baixada en direcció sud-oest per un corriol ben fressat que baixa fort pel vessant de ponent. Als 2.840m trobem un trencall a la dreta. Continuem recte seguint el camí amb els senyals del SL que més endavant baixa pel vessant francès fins arribar a una esplanada.

5,6 km 2h50min Collet Bressol del Puigmal (2.631 m) (gps 31T 426492 4692563)

Cap al sud (esq.)  veiem el Bressol del Puigmal, també anomenat Clot de la Pastera, una petita olla en forma d’esplanada de terra on sembla que hi hauria d’haver-hi un llac. El camí segueix per una part rocallosa més incòmoda amb petites pujades i baixades fins que ja per un tram més còmode el corriol esdevé pista a 750m abans del cim de la Tossa del Pas dels Lladres.

6,6 km 3h20min Inici de la pista (2.644 m) (gps 31T 425730 4691990)

A partir d’ara seguirem aquesta pista fins el Pas dels Lladres. Davant tenim la Tossa del Pas dels Lladres, cim de 2.661m dominat per un remuntador de les pistes d’esquí d’Err-Puigmal. Tenim l’opció de pujar-hi, tot i que no hi ha camí evident i el sender abalisat va per la pista. Envoltem la Tossa pel nord, creuem una pista d’esquí, i baixem fins l’ampli coll del Pas dels Lladres.

8,6 km 3h55min Pas dels Lladres o de Queralbs (2.531 m) (gps 31T 424793 4690964)

També conegut com a Coll de Queralbs, aquest punt ha estat sempre un important pas de comunicació entre les valls de Queralbs i les del nord de Vallcebollera. Per aquí han passat contrabandistes, refugiats, carlins i tota mena de personatges que han donat nom a aquesta àmplia collada.

Del cim ens podem acostar al proper Puig de Dòrria, una muntanya de pendents suaus inclosa a la llista dels 100 Cims de la FEEC.

Abandonem el Sender Local abalisat amb marques blanques i verdes per on pugem del Coll de les Barraques, per deixar la pista i emprendre una baixada vers a ponent (dreta). Hem d’estar atents a seguir les constants fites de pedra que anirem trobant durant la baixada atès que caminem vessant avall sense camí cap al fons de la vall del torrent de la Tossa.

9,2 km 4h15min Coma del Torrent de la Tossa (2.400 m) (gps 31T 424326 4691044)

La part de baixada fins a Sant Bernabeu presenta certes dificultats d’orientació, atès que la baixada no està marcada i el camí travessa diverses vegades una pista apta per a vehicles que puja des de Vallcebollera.

Un cop al fons de la coma del torrent de la Tossa, seguim un corriol no gaire fressat però evident que baixa pel marge esquerre del torrent.  Els pics de Duraneu (2.542m) al nord i el de la Coma (2.495m) al sud, només ens deixen veure el Carlit mentre baixem per un terreny erm d’alta muntanya.

Caminem sempre pel fons del torrent, ara pel marge dret del torrent i seguint les fites de pedra i algunes fletxes blanques per un corriol que segueix sent no gaire trepitjat però que no té pèrdua. Hem de creuar dues pistes i seguir ara pel marge esquerre del torrent fins a trobar a mà esquerra l’únic edifici  que trobarem fins a Sant Bernabeu.

11,2 km 5h Caseta captació d’aigua (2.052 m) (gps 31T 423043 4692372)

El camí de baixada segueix una línia recta, amb trams que baixen força drets entre un bosc de pi negre, allunyant-nos cada cop més del torrent de la Tossa.

El camí fins ara ha estat fàcil de seguir, però per arribar fins a la capella de Sant Bernabeu cal parar atenció als tres cops amb els que ens toparem amb la pista apta per a vehicles que puja de Vallcebollera:

 1. Desemboquem en una corba i la seguim a la dreta 120m (2min) fins a trobar el trencall del camí de baixada a la dreta.
 2. Desemboquem en una corba i seguim recte.
 3. Desemboquem en un corba i anem a l’esquerra 140 (3min) fins a la Capella. Sabrem que és el trencall correcte perquè veurem 3 comportes al mig del camí de baixada.
Panorama07

13,1 km 5h30min  Capella de Sant Bernabeu   (1.774 m) (gps 31T 421444 4692955)

Petita capella dedicada a Sant Bernabeu on cada 11 de juny, des de fa cent anys, es puja la imatge del sant en processó fins a la capella, on es celebra una missa i es fan diferents ofrenes.

El camí de baixada a Vallcebollera està abalisat amb senyals grocs, tot i que no són gaire visibles. També està marcat amb una senyalització especial de fletxes verdes amb la inscripció “La Chapelle. Camí de Sant Bernabeu”. Estan pensades per a seguir-les de pujada, així que de baixada pot ser que no siguin tant fàcils de veure.

Durant la baixada també anirem trobant interessants plafons informatius que ens parlen d’aspectes socials relacionats amb el poble.  El camí va trencant la pista que puja zigzaguejant de Vallcebollera mentre gaudim de bones panoràmiques de l’ermita de Sant Feliu sobre la població.

15,6 km 6h10min  Ermita de Sant  Feliu (1.541 m) (gps 31T 420671 4693101)

Església dedicada a Sant Feliu d’origen romànic però modificada profundament durant el s. XIX.

Baixem pel carrer Rue de l’Église avall. Abans d’entrar  al poble, creuem el riu  a l’esquerra, on trobem un gran plafó informatiu del Camí de Sant Bernabeu, sender circular amb sortida i arribada a Vallcebollera i que hem seguit de baixada.

15,8 km 6h15min   Vallcebollera  (1.525 m) (gps 31T 420575 4693175)

Municipi de l’Alta Cerdanya de poc més de 42 habitants.  El topònim prové del s. XIII per ser una vall on abundaven les cebes silvestres. La seva història ha estat lligada des de l’edat mitjana amb la d’Oceja, amb la que ha tingut una relació tensa, i del qual es va va separar el 1832, amb un curt parèntesi durant els anys 70 del s. XX quan es van tornar a unir.

De l’esplanada a l’exterior del municipi seguim el camí abalisat amb senyals de pintura groga cap a llevant. Creuem un pàrquing i ja per pista deixem enrere un tancat per a bestiar. Hem d’estar atents als senyals donat que als Replans del Bac el sender abandona la pista per anar entre camps de pastures.

18 km 6h50min Cruïlla. Pal indicador 1587 m (1.590m) (gps 31T 418758 4693755)

Cruïlla senyalitzada amb un indicador de fusta amb l’alçada a la que ens trobem (1587m) indicada al capdamunt. D’aquí surt vers al sud un camí abalisat que duu en 2,9km fins al refugi de les Corones, petit refugi lliure situat a 1.860m accessible per pista forestal.

Anem en direcció a ‘El Puig’  i Oceja per un camí que de seguida abandona la pista per baixar per un corriol emboscat ben bonic que ens portarà en 15min. fins a la masia de ‘El Puig’.

18,5 km 6h55min El Puig  (1.508 m) (gps 31T 418698 4694097)

El sender va a parar a la pista d’accés a ‘El Puig’,  petit nucli de població de Vallcebollera, on ja a l’any 1219 s’esmenta una església dedicada a Sant Hilari i que depenia d’Oceja.  A la cruïlla trobem un altre indicador de fusta. Anem en direcció a Oceja per un agradable camí sobre la vall que passa per un trencall que puja a la ‘Fontaine Monnier’. El corriol desemboca finalment en un camí asfaltat a la part posterior d’un càmping.

21,1 km 7h25min Carretera forestal  (1.267 m) (gps 31T 417026 4695563)

Arribem a una pista asfaltada (pal indicador) que dóna darrera d’un càmping. Anem a la dreta i l’envoltem a fi d’agafar el ‘Chemin de la Fôret’ que ens portarà al centre d’Oceja a través de l’Avenue de Casa Pont i Rue du Progrès.

22,1 km 7h45min Oceja (1.256 m) (gps 31T 416412 4696115)

Municipi de l’Alta Cerdanya, un dels més grans, amb prop de 1500 habitants. Al centre hi trobem l’església parroquial dedicada a Sant Pere. De l’església original romànica (documentada al s. X) només en queda l’absis i el frontal romànic, ara a Perpinyà. L’església va ser refeta durant el s. XIX.

Seguim l’Avinguda de la Cerdanya cap al nord-oest. L’estació es troba a la dreta quan arribem a la cruïlla amb l’Avenue du Dr. Cunnac.

23,1 km 8h Estació d’Oceja (1.241 m) (gps 31T 415844 4696881)

FOTOGRAFIES

PANORÀMIQUES
FOTOS 360º
360 Coll Finestrelles
Arribant Puigmal
360 Els Collets
360 Puigmal

BIBLIOGRAFIA

LLIBRES
 • Núria, Puigmal, Cambradase : guia d’excursions i travesses. Josep Nuet. Ed. Publicacions de l’Abadia de Montserrat (1999)
 • Les esglésies romàniques de la Cerdanya. Enric Ventosa i Serra. Ed. Farell (2004)
 • Cerdanya. Ed. Alpina (2000)
 • 50 passejades i excursions per la Cerdanya i el Capcir. Raymond Ratio. Ed. Pòrtic (1998)
BIBLIOGRAFIA WEB

TRENS

EL TEMPS

ALTRES

CARTOGRAFIA
 • Mapa Alpina Cerdanya, Alta Cerdanya, Capcir 1.50.000

RUTES RELACIONADES

S'està carregant…

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.

Publicada a:

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

3 thoughts on “91. Travessa de Núria a Oceja pel Puigmal (100 Cims), el Puig de Dòrria (100 Cims) i Vallcebollera

Fes un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s