88. Travessa de Núria a La Molina pel Puigmal (100 Cims), el Puig de Dòrria (100 Cims) i les Colladetes

ÍNDEX DE CONTINGUTS

 1. DADES TÈCNIQUES
 2. LA TRAVESSA
 3. MAPES
  1. TOPOGRÀFIC
  2. TRACK A WIKILOC
  3. PERFIL DE LA RUTA
  4. PUNTS DE PAS (WAYPOINTS)
  5. RUTA A GOOGLE MAPS
 4. DIFICULTAT
 5. ELS SENDERS
 6. ELS TRENS
 7. LA RESSENYA
 8. FOTOGRAFIES
  1. PANORÀMIQUES
  2. FOTOS 360º
 9. BIBLIOGRAFIA
  1. LLIBRES
  2. BIBLIOGRAFIA WEB
  3. CARTOGRAFIA
 10. RUTES RELACIONADES

DADES TÈCNIQUES

 • Estació de sortida: Núria (Ripollès)
 • Estació d’arribada: La Molina (Cerdanya)
 • Distància/durada: 23,7 km / 7h30 (sense aturades)
 • Desnivell:  +1.240 m / -1.720 m
 • Dificultat: Molt Exigent
 • Track a Wikiloc

LA TRAVESSA

Sisena proposta de travessa amb sortida des de Núria. En aquest cas, en lloc d’anar a parar a les valls del vessant nord del Pirineu acabarem la ruta a l’estació de tren de La Molina després d’un llarg recorregut per la carena que baixa directament del Puigmal.

És una ruta llarga de quilometratge (24km) i amb desnivell (+1.100m) que implica pujar al Puigmal, on realment comença la travessa.  Durant molts quilòmetres caminarem per una carena per sobre dels 2.500 m exposada a les inclemències meteorològiques, sobretot al vent. Cal consultar les previsions del temps i anar preparats per a qualsevol canvi sobtat de les condicions.

La ruta comença a l’estació del cremallera de Núria. Si volem allargar l’excursió, podem accedir al Santuari a peu per les diferents rutes marcades que hi donen accés. Però si  volem fer-la en un sol dia, és més còmode i recomanable d’accedir-hi amb el tren cremallera i deixar per una altra ocasió la pujada a peu a Núria.

 • Interès: El Puigmal (100 cims) i les grandioses panoràmiques que tenim durant tot el recorregut.
 • Època: Des de finals de primavera a finals d’estiu.
 • Ruta: Estació de Núria –Pla de l’Ortigar – torrent de la Coma de l’Embut – Puigmal (100 cims) – Coll de les Clotes – Tossa del Pas dels Lladres (pel costat) – Pas dels Lladres o de Queralbs – Puig de Dòrria (pel costat) – Cim de la Coma (pel costat) – Pla de Gorrablanc – Pla de Comanera – Pla de les Salines de Dalt – Cim de Coma Morera (pel costat) – Collet de Sant Salvador – Coll de la Creu de Meians – Coll de la Bassa – Cim del Pla de la Bassa (2.028m) – Les Colladetes – Collada de Toses – Clot de les Carboneres – La Molina
 • Dificultat : Llarg tram d’alta muntanya per sobre els 2.200 m

MAPES

TOPOGRÀFIC
Mapa 88 Núria-La Molina_lletres
Mapa de la ruta
TRACK A WIKILOC
Track a Wikiloc
PERFIL DE LA RUTA
Perfil 88 Núria-La Molina_lletres
Perfil de la ruta
PUNTS DE PAS (WAYPOINTS)
Waypoints 88
Punts de pas (waypoints)
RUTA A GOOGLE MAPS

DIFICULTAT

Travessa que discorre per corriols d’alta muntanya fressats i còmodes. Bona part del recorregut per la carena va per una evident pista sense pèrdua però molt exposada a un vent que sovinteja a la zona. 

Cal parar atenció uns metres abans d’arribar al cim de Coma Morera  (on hi arriba una pista asfaltada) punt on deixarem la pista carenera per iniciar la baixada cap al coll de la Creu de Meians.

Tot i la manca de dificultats cal estar preparat pel mal temps sobtat que pot donar-se en qualsevol època de l’any. Cal portar calçat adequat, i roba adequada per a climatologia adversa, sobretot per a la pluja i el vent  que bufa sovint en aquest sector pirinenc.

A fi de fer la ruta amb un mínim de seguretat és convenient matinar i aprofitar les primeres hores del dia quan el temps és més estable. Evitem així al màxim les possibles tempestes que sovintegen al Pirineu per les tardes.

ELS SENDERS

Durant la travessa trobarem escassos senders abalisats. Només durant un curt tram de baixada del Puigmal seguirem els senyals grocs de sender francès.

NÚRIA-QUERALT  (marca blanca). Senyal que ens acompanyarà des del Pas dels Lladres fins a La Molina. Haurem d’estar molt atents a seguir-les atès que són antigues i poc clares. Són pràctiques al tram de Les Colladetes a La Molina atès que són les úniques que seguirem.

RUTA DELS CONTRABANDISTES. (Marca blava). Des del coll de la Creu de Meians i fins a les Colladetes (Collada de Toses) seguirem uns senyals de pintura blava corresponents a la ruta dels Contrabandistes entre Castellar de N’Hug i Oceja.

ELS TRENS

TREN DE RODALIES

Hem d’accedir a Ribes-Enllaç a fi d’agafar el tren cremallera. Ribes de Freser es troba a la línia del Transpirinenc R3 de Rodalies de Catalunya. Aquest és l´únic tren que travessa els Pirineus pel centre de la serralada de les tres connexions internacionals que hi ha entre l’estat espanyol i el francès.

Compte que el primer cremallera del dia  surt de l’estació de Ribes-Vila!

Horari Rodalies de Catalunya

CREMALLERA

El primer cremallera (2014) que podem agafar i que connecta amb el tren a Ribes de Freser-Enllaç surt a les 9:20h. L’horari de tren canvia si és cap de setmana o no. En dies feiners podem agafar a Barcelona el tren de les 6.27h des de Pl. Catalunya, amb temps suficient per agafar el primer cremallera amunt.

Els caps de setmana el mateix tren surt a les 7h06 i arriba a Ribes amb només 4 minuts de marge per agafar el cremallera. No us arrisqueu, el perdreu! Sorprèn aquesta poca coordinació horària dels transports públics precisament en caps de setmana.

Una opció més segura per iniciar la ruta ben d’hora és la de dormir a Ribes de Freser i agafar el primer cremallera del dia següent, que a més a més  té un descompte especial del 20%. Habitualment surt a les 7:35h  (7:50h entre setmana) des de l’estació de Ribes-Vila al centre de la població (no des de Ribes-Enllaç). Una última opció és pujar a Núria el dia abans i dormir a les cel·les o a la zona d’acampada del mateix Santuari.

Horari Cremallera de Núria

LA RESSENYA

(datum ERTS89)

0 km 0h0min Núria. Estació del Cremallera (1.967 m) (gps 31T 430429 4694259)

Hi ha dos camins que surten de Núria que pugen al Puigmal. El primer és el que va pel torrent de Finestrelles a buscar des de l’inici del torrent de la Coma de l’Embut. El segon puja pel bosc de Sant Gil per anar a buscar el coll de l’Ortigar. Totes dues opcions conflueixen al Forat de l’Embut (2.250m).

Nosaltres seguirem la segona opció, que a part de ser una mica més curta també pensem que és més interessant que la primera.

Sortim de l’estació i envoltem el Santuari pel nord cap a la granja d’on surt el camí que puja al Puigmal. Pugem a través del bosc de Sant Gil, entre pi negre i neret. A mitja pujada creuem el Camí del Canal. El camí és clar i fressat, pujant pel vessant de llevant del cim de l’Ortigar fins assolir el Pla de l’Ortigar a través d’unes marrades finals.

1,2 km 30min Pla de l’Ortigar (2.203 m) (gps 31T 429422 4694369)

També anomenat Collet Verd. Planegem una estona, que s’agraeix després de la rosta pujada fins al coll. Anem gaudint de les bones panoràmiques que tenim d’aquest punt mentre anem cap a llevant en direcció al torrent, al Forat de l’Embut. Uns metres després de creuar-lo veiem un camí a la dreta que se’ns uneix a l’opció de pujada al Puigmal que passa per la zona d’acampada i el torrent de Finestrelles.

El camí s’enfila ara pel nord del cim de l’Ortigar en llaçades per anar a buscar la Coma de l’Embut, uns lloms herbosos sense tant de pendent que ens condueixen a Fontalta, a la part final del torrent de l’Embut.

1,9 km 1h30min Font Alta de la Coma de l’Embut (2.547 m) (gps 31T 427891 4693510)

Arribem al fons de la vall de la Coma de l’Embut. Aquí trobem la Font Alta, darrer punt d’aigua que trobarem durant molta estona. El corriol gira vers el sud per emprendre la part més dreta i dura del recorregut. Deixem a la nostra esquena el pluviòmetre i pugem fent llaçades que ens conduiran amb prou esforç fins el cim del Puigmal.

4,6 km 2h20min Puigmal  (2.909 m) (gps 31T 427297 4692713)

Cim arrodonit i de fàcil accés per tots els seus vessants. Som al capdamunt d’un cim mític, que com diu la dita,  tot excursionista hauria de trepitjar-lo un cop a la seva vida si vol considerar-se un muntanyenc.  El Puigmal, que a l’Alta Cerdanya es coneix com el Puigmal d’Er, és el cim més alt de la Vall de Núria i el tercer de tots els Pirineus Orientals després del Carlit (2.921m) i el Puigpedrós (2.915m).

Les vistes des d’aquesta talaia són vastíssimes. Podeu veure una panoràmica pròpia de 360º clicant aquí:  PANORÀMICA 360º.

Al cim hi conflueixen diferents rutes abalisades. La més important per nosaltres és un SL (sender local) que s’inicia al Collet de les Barraques, i que seguirem fins al Pas dels Lladres. També arribem fins al cim un senyal groc de sender francès que puja des de l’estació d’esquí d’Er-Puigmal.

Deixem el Puigmal i emprenem la baixada en direcció sud-oest per un corriol ben fressat que baixa fort pel pedregós vessant de ponent. Als 2.840m trobem un trencall a la dreta, que podem prendre de forma opcional donat que s’uneixen més endavant.  Anem recte, seguint les marques de SL, pel camí  que més endavant baixa pel vessant francès fins a una esplanada on veiem a l’esquerra el Bressol del Puigmal.

Panorama10

5,6 km 2h50min Collet Bressol del Puigmal (2.631 m) (gps 31T 426492 4692563)

Cap al sud (esq.)  tenim el Bressol del Puigmal, també anomenat Clot de la Pastera, una petita olla en forma d’esplanada de terra on sembla que hi hauria d’haver un llac. Darrera nostre tenim el Puigmal, el Puigmal de Llo i el Petit Puigmal del Segre i cap al nord la pica del Carlit i muntanyes veïnes.

El camí careneja per una part més rocallosa, en algun tram incòmode,  amb petites pujades i baixades. Al cap de 20min (800m) del collet seguint la carena, el corriol esdevé pista abans d’arribar davant el cim de la Tossa del Pas dels Lladres.

6,6 km 3h20min Inici de la pista (2.644 m) (gps 31T 425730 4691990)

A partir d’ara seguirem aquesta pista sense apartar-nos-en fins al cim de Coma Morera, encara a 9km de distància. Davant tenim la Tossa del Pas dels Lladres, cim de 2.661m dominat per un remuntador de les pistes d’esquí d’Err-Puigmal. Tenim l’opció de pujar-hi, tot i que no hi ha camí evident i el sender abalisat va per la pista. Envoltem la Tossa pel nord, creuem una pista d’esquí, i baixem fins l’ampli coll del Pas dels Lladres.

8,6 km 3h55min Pas dels Lladres o de Queralbs (2.531 m) (gps 31T 424793 4690964)

Aquí deixem el SL (marques blanques i verdes) que venen del Coll de les Barraques. Trobarem a partir d’ara i fins a La Molina unes marques blanques que corresponen a la travessa Núria-Queralt. No són sempre evidents,  però ens acompanyaran tota l’estona fins a La Molina mateix i que ens seran de suport en la travessa.  Cap al nord unes fites ens conduirien pel torrent de la Tossa cap a Vallcebollera.

Seguim la pista que gira vers a llevant amb el Puig de Dòrria (2.547m) fàcilment accessible a uns minuts de distància. Paga la pena acostar-s’hi a fi de sumar un 100 Cims, atès que en l’ampliació de 2022 aquesta muntanya va ser inclosa a la llista oficial. Caminem per una amplíssima carena sense gaires punts de referència, amb vistes immenses cap als dos vessants, passant a tocar de cims poc marcats que es confonen amb la mateixa carena. Cims arrodonits i suaus com el de Gorrablanc (2.497m), situat a 20min. del Pas dels Lladres, just a tocar del Pla de Gorrablanc.

10,4 km 4h20min Pla de Gorrablanc (2.479 m) (gps 31T 423360 4690590)

Planura on la pista fa  una corba tancada a la dreta per anar a buscar el vessant nord de la carena. A partir d’aquí el camí inicia una baixada més decidida fent marrades (possibles dreceres) que ens porten fins a un coll, creuat per una tanca, on trobem la fita fronterera 505.

13,2 km 5h10min Pla de les Salines. Fita fronterera 505 (2.200 m) (gps 31T 421500 4690031)

Gran planúria creuada per una tanca electrificada, que amb un plafó ens indica que som en una zona pastoral. Vers el nord neix el torrent de la Vila que va a Vallcebollera mentre que cap al sud el torrent de les Salines baixa cap a Dòrria.

Aquí trobem la fita fronterera 505 i uns 100 metres a la dreta un plafó informatiu que ens parla de la importància d’aquest coll tant pels republicans en retirada després de la Guerra Civil com pels ciutadans francesos que uns anys més tard utilitzarien el mateix pas, però en sentit invers, per fugir de la França nazi. Un sender abalisat en groc baixa fins a Vallcebollera (7,5km).

El camí s’enfila cap al Pla de Comanera i de les Salines de Dalt a través d’unes dreceres (senyals de pintura blanca) que tallen camí a la pista. Al capdamunt sol pasturar-hi bestiar, sovint equí, que aprofita l’herba més fresca que creix gràcies a les petites mulleres que s’hi troben.

Panorama32

15,3 km 5h40min Cim de Coma Morera (2.195 m) (gps 31T 419698 4689713)

Cim accessible per pista asfaltada des d’Osseja on trobem un pàrquing i la fita fronterera número 504. Si hem arribat fins al mateix cim tenim dues opcions per a continuar l’itinerari.

 • DES DEL CIM: Seguir vers el sud a tocar de la tanca vessant avall en direcció a les fletxes blanques pintades  a la fita fronterera. Si seguim la tanca de filferro per l’esquerra ens conduirà fins el collet de Sant Salvador. A trams entre bosc poc clar.
 • COLL PREVI AL CIM: La millor opció és tornar enrere des del cim 2min seguint la tanca de filferro fins al replà anterior d’accés al cim.

Situats a l’esplanada prèvia al cim creuem la tanca de filferro cap al nord (no hi ha pas) per anar a buscar una altra pista  que baixa fins a anar a trobar el primer bosc que trobem després del de Sant Gil, on trobem pi negre, pi roig, bàlec, ginebró i rosers silvestres.

Les vistes cap al sud són enormes. Abasten des del Taga, tota la Serra de Montgrony, el Pla d’Anyella just al nostre front,  i fins els cims del Puigllançada (2.409m) i la Tosa (2.536m), tots dos cims inclosos a la llista dels 100 Cims de la FEEC.

15,9 km 5h45min Collet de Sant Salvador (2.095 m) (gps 31T 419345 4689340)

Escènic coll on sol pasturar-hi bestiar que ofereix bones vistes cap a la Cerdanya. Creuem el prat i seguim el camí que baixa en direcció sud-oest vers el proper coll de la Creu de Meians.

16,7 km 5h55min Coll de la Creu de Meians (1.993 m) (gps 31T 418959 4688784)

Ample coll travessat per una tanca on trobem el pal indicador R167 d’Itinerànnia amb diferents plafons informadors. El coll està dominat per la Creu instal·lada al bell mig del prat sobre una base de pedra i ciment. Important pas de comunicació, punt de pas entre els dos estats i per on discorre la ruta dels Contrabandistes (marques blaves) que va de  Castellar de N’Hug a Oceja. També trobem les marques blanques i vermelles del GR-11 que passa per aquí.

Des del coll pugem el turó herbós seguint la tanca o l’envoltem pel nord seguint els senyals blaus de la Ruta dels Contrabandistes (les trobarem uns metres al nord de coll) que ens portaran fins el cim del Pla de la Bassa.

17,9 km 6h15min Pic Pla de la Bassa (2.028 m) (gps 31T 417947 4688256)

Cim amb un vèrtex geodèsic amb senyals de tots colors pintades a sobre. És important seguir els senyals blaus que ens portaran fins a Les Colladetes passant pel Pla de la Gofi, on a l’extrem de ponent hi ha un búnquer pel que no cal passar-hi.

19,3 km 6h40min Les Colladetes (1.782 m) (gps 31T 417002 4687484)

Arribem a la carretera N-152 pel vessant de la vall de Toses. A la nostra dreta veiem a 100m en direcció a Puigcerdà la Collada i l’hotel Termes La Collada.

Les Colladetes són un grup de  tres petits colls molt pròxims i similars separats per dos petits turons i anomenats així en el seu conjunt. El més baix té una cota mínima de 1.789,8m.  Per contra, la Collada de Tosses és un altre pas de  la mateixa carena situat 450m al sud-oest, a l’altre costat del turó del Pla de Canalots, que amb una  alçada de 1.777m és el pas més baix entre les valls de Toses i de La Molina.  La N-152 passa per Les Colladetes i només passaríem per la Collada de Toses si passéssim per la carretera Gi-400 que va a La Molina.

Creuem la carretera i agafem una pista que va per darrera de la Torrassa. Seguim els senyals blaus que ens porten fins al pas situat més al sud dels tres que conformen Les Colladetes, que és també el més baix.

19,7 km 6h45min Carretera Gi-400 a La Molina (1.789 m) (gps 31T 416739 4687354)

Creuem la carretera i anem a agafar una pista que baixa cap al nord per un bosc de pi blanc. L’àrea està sotmesa a explotació forestal el que pot fer canviar l’estat de les pistes. En aquest tram, costa de trobar els senyals blancs que condueixen a Núria, potser pintats sobre arbres que han estat talats.

21,6 km 7h15min Torrent Clot  de les Carboneres (1.576 m) (gps 31T 415493 4687587)

Arribem a una bifurcació amb una pista a la dreta. Agafem la pista a la dreta seguint el torrent del Clot de les Carboneres pel seu marge dret entre avellaners. Al cap de 800m de la cruïlla passem a l’altre costat del torrent i seguim per la pista de l’esquerra avall. Els darrers metres els fem caminant a tocar de la via per un camí que passa per sobre de l’antiga estació de tren.

23,7 km 7h30min La Molina (1.420 m) (gps 31T 414021 4688557)

El primer tren arriba a la Molina l’any 1922, però no és fins l’hivern de 1923-24 que la pràctica de l’esquí no es popularitza.  L’any 1925 s’obre el primer establiment, el refugi del CEC, avui dia fora de servei.

FOTOGRAFIES

PANORÀMIQUES
FOTOS 360º
360 Coll Finestrelles
Arribant Puigmal
360 Els Collets
360 Puigmal

BIBLIOGRAFIA

LLIBRES
 • Núria, Puigmal, Cambradase : guia d’excursions i travesses. Josep Nuet. Ed. Publicacions de l’Abadia de Montserrat (1999)
 • Les esglésies romàniques de la Cerdanya. Enric Ventosa i Serra. Ed. Farell (2004)
 • Cerdanya. Ed. Alpina (2000)
 • 50 passejades i excursions per la Cerdanya i el Capcir. Raymond Ratio. Ed. Pòrtic (1998)
BIBLIOGRAFIA WEB

TRENS

EL TEMPS

ALTRES

CARTOGRAFIA
 • Mapa Alpina Cerdanya, Alta Cerdanya, Capcir 1.50.000

RUTES RELACIONADES

S'està carregant…

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.

Publicada a:

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

6 thoughts on “88. Travessa de Núria a La Molina pel Puigmal (100 Cims), el Puig de Dòrria (100 Cims) i les Colladetes

Fes un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s