89. De Núria a Montlluís (Tren Groc) per la Torre d’Eina (100 Cims) i el Cambradase (100 Cims)

ÍNDEX DE CONTINGUTS

 1. DADES TÈCNIQUES
 2. LA TRAVESSA
 3. MAPES
  1. TOPOGRÀFIC
  2. TRACK A WIKILOC
  3. PERFIL DE LA RUTA
  4. PUNTS DE PAS (WAYPOINTS)
 4. DIFICULTAT
 5. ELS SENDERS
 6. ELS TRENS
 7. RESSENYA
 8. FOTOGRAFIES
  1. PANORÀMIQUES
  2. FOTOS 360º
 9. BIBLIOGRAFIA
  1. LLIBRES
  2. BIBLIOGRAFIA WEB
  3. CARTOGRAFIA
 10. RUTES RELACIONADES

DADES TÈCNIQUES

 • Estació de sortida: Núria (Ripollès)
 • Estació d’arribada: Montlluís-La Cabanassa (Conflent)
 • Distància/durada: 20 km / 7-9h (sense aturades)
 • Desnivell:  +1.240 m / -1.720 m
 • Dificultat: Molt Exigent
 • Track a Wikiloc

LA TRAVESSA

Excursió inclosa en la sèrie de travesses que uneixen el Santuari de Núria amb el vessant nord dels Pirineus, ruta que us portarà de l’estació del cremallera de Núria fins a a la de Montlluís-La Cabanassa del Tren Groc.

Aquesta travessa és la caminada de més alta muntanya de totes les que fins ara us hem anat proposant. Trepitjarem 5 cims de més de 2.700 m, dos dels quals estan inclosos a la llista dels 100 Cims de la FEEC, la Torre d’Eina i el pic de Cambra d’Ase. Caminarem molta estona per una carena exposada al vent i als canvis sobtats de temps, típics d’unes muntanyes relativament properes al Mediterrani. Si abans d’emprendre qualsevol ruta per Núria cal tenir en compte les previsions meteorològiques, en aquest cas cal extremar la precaució.

Per contra, la caminada ofereix una sensacional travessada, en la que trepitjarem cims inclosos en la llista de 100 Cims des d’on tindrem vistes pràcticament a vol d’ocell de les muntanyes de Núria i Carançà. El punt final de la ruta esdevé un objectiu doble. Acabar la caminada, sí, però també poder visitar la ciutadella emmurallada de Montlluís, una vila Patrimoni Mundial de la UNESCO gràcies a Sébastien Le Preste de Vauban. Aquest mariscal i enginyer del s. XVII lligat a la cort de Lluís XIV s’ha fet conegut a casa nostra gràcies a la novel·la de Sánchez-Piñol, Victus. Va idear un eficaç mètode de setge militar que porta el seu nom i va construir o remodelar desenes de fortificacions arreu de França. Dotze d’aquestes ciutadelles avui dia són Patrimoni Mundial, entre les que es troben la de Montlluís i la de Vilafranca de Conflent.

La ruta comença a Núria, a l’estació del cremallera. Si volem allargar l’excursió podem accedir al Santuari a peu per les diferents rutes marcades que hi donen accés. Però per fer la ruta en un sol dia és recomanable i més còmode d’accedir a la Vall amb el tren cremallera i deixar per una altra ocasió la pujada a Núria a peu, atès que la travessa que us proposem ja és prou llarga per sí sola.

A fi de fer la ruta amb un mínim de seguretat és convenient matinar i aprofitar les primeres hores del dia quan el temps és més estable. Evitem així al màxim les possibles tempestes que sovintegen al Pirineu per les tardes i ens donem temps per a fer la ruta amb tranquil·litat.

 • Interès: Creuar els Pirineus trepitjant dos 100 Cims, la Torre d’Eina i el pic de Cambra d’Ase.
 • Època: des de finals de primavera a finals d’estiu.
 • Ruta: Estació de Núria – Jaça de la Coma d’Eina – Barraca dels Soldats – Coll d’Eina – Pic d’Eina – Coll de la Torre d’Eina – Torre d’Eina – Serrat de les Fonts – Cambredase – Cambredase Occ. – Planès – La Cabanassa
 • Dificultat: Molt exigent per la llargària i per trepitjar cinc cims de més 2.700 m.

MAPES

TOPOGRÀFIC
Mapa Núria-Cambredase-Montlluís_lletres_petit
Mapa de la ruta (clica per veure’l complet)
TRACK A WIKILOC
Track a Wikiloc
PERFIL DE LA RUTA
Perfil Núria-Cambredase-Montlluís_lletres
Perfil de la travessa
PUNTS DE PAS (WAYPOINTS)
Waypoints
Punts de pas (waypoints)

DIFICULTAT

Llarga travessa d’alta muntanya que discorre per corriols a molta alçada durant molts quilòmetres.

Trepitjarem diversos cims de més de 2.700 m així que cal estar preparat pel mal temps sobtat que pot donar-se en qualsevol època de l’any. Cal portar calçat adequat i roba d’abric i per la pluja com sempre que fem una sortida per alta muntanya.

L’ascens al cim de Cambredase, tot i ser fàcil, pot ser aeri i requerir l´ús de les mans a persones sense experiència.

ELS SENDERS

GRT-74: Sender transfronterer que comunica Núria, per on passa el GR-11, amb el GR-10 a Eina. El seguirem des de Núria al coll d’Eina.

Torre d’Eina-Cambra d’Ase: marques blanques dobles amb un punt

VTT 21,22: Itineraris per a bicicleta de muntanya als voltants de l’estació d’Espace Cambre d’Aze.

GR-36: Durant un tram ja prop de Planès, seguirem aquest sender de gran recorregut francès que surt del nord de França (Caen)  i acaba a la Guingueta (Bourg Madame).

GR-10: Des de Planès fins a La Cabanasse seguim el sender transpirinenc que recorre el vessant nord dels Pirineus entre Banyuls i Hendaia.

ELS TRENS

TREN DE RODALIES

Hem d’accedir a Ribes-Enllaç a fi d’agafar el tren cremallera. Ribes de Freser es troba a la línia del Transpirinenc R3 de Rodalies de Catalunya. Aquest és l´únic tren que travessa els Pirineus pel centre de la serralada de les tres connexions internacionals que hi ha entre l’estat espanyol i el francès.

El Tren Groc connecta amb la R3 de Rodalies de Catalunya a l’estació internacional de La Tor de Carol-Enveig, on hi conflueixen tres amples de via diferents. Aquí tenen el seu final els trens de via internacional (1.435mm) de la companyia pública francesa SNCF. També té com a estació de terme a l’Alta Cerdanya el Tren Groc, ferrocarril d’adherència d’ample mètric (1.000mm). Finalment aquí finalitzen el recorregut els trens d’amplada ibèrica (1.668mm) de Renfe.

Hi ha una proposta, que no passa de ser un estudi,  de convertir l’estació de Puigcerdà en estació internacional en detriment de La Tor de Carol. Aquí tindrien parada el trens de la SNCF i també del Tren Groc.

Compte que el primer cremallera del dia  surt de l’estació de Ribes-Vila!

Horaris de Rodalies de Catalunya

CREMALLERA

El primer cremallera (2014) que podem agafar i que connecta amb el tren a Ribes de Freser-Enllaç surt a les 9:20h. L’horari de tren canvia si és cap de setmana o no. En dies feiners podem agafar a Barcelona el tren de les 6.27h des de Pl. Catalunya, amb temps suficient per agafar el primer cremallera amunt.

Els caps de setmana el mateix tren surt a les 7h06 i arriba a Ribes amb només 4 minuts de marge per agafar el cremallera. No us arrisqueu, el perdreu! Sorprèn aquesta poca coordinació horària dels transports públics precisament en caps de setmana.

Una opció més segura per iniciar la ruta ben d’hora és la de dormir a Ribes de Freser i agafar el primer cremallera del dia següent, que a més a més  té un descompte especial del 20%. Habitualment surt a les 7:35h  (7:50h entre setmana) des de l’estació de Ribes-Vila al centre de la població (no des de Ribes-Enllaç). Una última opció és pujar a Núria el dia abans i dormir a les cel·les o a la zona d’acampada del mateix Santuari.

Horari Cremallera de Núria

TREN GROC

El Tren Groc (Train Jaune en francès) és una línia ferroviària de 62km que uneix les poblacions nord-catalanes de La Tor de Carol/Enveig i Vilafranca de Conflent, connectant a cada extrem amb la xarxa de trens regionals TER.

La seva construcció es va iniciar l’any 1903 i no es va completar fins el 1927 quan es va inaugurar el tram entre Montlluís i La Tor de Carol. És un tren que circula només en adherència per una via mètrica (1.000mm). La presa de les Bulloses va ser construïda per generar la electricitat que necessitava el Tren Groc, alimentant-se a través d’un tercer carril que pot resultar mortal si trepitgem alhora una via i el carril d’alimentació elèctrica.

Atenció en agafar el tren. L’estació és una parada facultativa i els trens no s’hi aturen si no li fem un senyal evident al conductor!

Una opció (més llarga) de tornada a Catalunya és agafar el Tren Groc cap a Vilafranca de Conflent per enllaçar amb trens regionals TER francesos fins a Perpinyà. De la capital del Rosselló i de la Catalunya Nord podem agafar un TAV cap a Girona, Figueres o Barcelona. Aquesta opció depèn dels horaris de tres diferents transports, el que el fa menys adaptable, però si trobem una combinació avantatjosa podem guanyar temps.

Horaris del Tren Groc

Horaris TAV (web Renfe)

RESSENYA

(datum ERTS89)

0 km 0h0min Núria. Estació del Cremallera (1.967 m) (gps 31T 430405 4694258)

Sortim de l´estació del cremallera en direcció nord-est. Passem els topalls finals de la via del cremallera i passem per l’edifici de Sant Ignasi.  La casa és avui dia des d’on es porta el control de la neu artificial de l’estació d’esquí, però en altres èpoques havia estat molí draper, caserna de la Guàrdia Civil durant el franquisme o casa control del cremallera fins als anys noranta.

Arribem a un pont de pedra on trobem marques blanques i vermelles del GR-11 i un pal vertical. Continuem recte sense creuar el pont pujant pel marge dret del torrent de la Coma d’Eina pel vessant oest del Cap de Porc, el característic cim arrodonit que veiem darrera el Santuari en la majoria de fotos de Núria. Després de fer algunes llaçades el camí  s’endinsa a la vall del torrent de la Coma d’Eina. Caminem envoltats  d’alts cims amb el Noufonts, de 2.861m, just davant nostre.

1,9 km 35min Jaça de la Coma d’Eina  (2.200 m) (gps 31T 430699 4695825)

Pal indicador tombat (mitjans 2014). Creuem el torrent i seguim les marques de pintura blanques i vermelles del GR vessant amunt. A partir d’ara el camí gira cap a l’oest per iniciar una forta pujada pel vessant de llevant de la Coma d’Eina. Un cop assolim la carena del Pic de Núria seguim pel corriol carener fins un replà on trobem unes ruïnes, és la Barraca dels Soldats.

3,4 km 1h15min Barraca dels Soldats (2.586 m) (gps 31T 429940 4695675)

Barraca de pedra seca construïda a mitjans del s.XX amb l’ús militar de controlar el pas fronterer entre els dos estats.  Es troba situada sobre la carena d’accés al coll d’Eina en un punt  estratègicament situat amb vistes molt àmplies sobre la zona. Actualment està en estat ruïnós tot i que encara conserva la planta rectangular.

El corriol puja fins al Pla de la Camamilla (2.637m) punt on el camí gira cap al nord-est per flanquejar sota el Pic del Coll d’Eina fins el coll.

4,8 km 2h Coll d’Eina  (2.682 m) (gps 31T  430073 4696871)

Pal indicador. Ample cim que comunica Núria amb la vall d´Eina al nord.  La vall és coneguda per la seva diversitat botànica que inclou espècies endèmiques. Té una regulació especial amb un règim de protecció de Reserva Natural. Un pal indicador palplantat al mig del coll ens informa de les regulacions bàsiques de la vall, que inclou entre d’altres, no collir flors, o no plantar tenda de campanya.

En aquest punt ens separem de la Ruta ST80 de Senderisme en tren, que baixa per la Vall per anar a buscar l’estació de Bolquèra-Eina del Tren Groc.  Anem a la dreta (E) seguint un marcat camí, sense marques, que ens conduirà en 20min. al cim de Pic d’Eina.

Torre d'Eina des de el pic d'Eina
Torre d’Eina des de el pic d’Eina

5,5 km 2h20min Pic d’Eina  (2.789 m) (gps 31T 430646 4697151)

Pic situat a la carena de les muntanyes de Núria, tot i que desplaçat uns metres al nord. No és d’obligat ascens si volguéssim anar al Pic de Noufonts, següent cim de la coneguda Olla de Núria, i també inclòs a la llista dels 100 Cims.

6,1 km 2h35min Coll de Torre d’Eina (2.670 m) (gps 31T 430277 4697579)

Coll entre el Pic d’Eina i la Torre d’Eina. D’aquí podem connectar a través d’una cresta amb passos d’escalada de fins a 2n grau fins a l’Agulla de l’Hereuet (2.576m), des d’on podríem baixar fins a l’Estanyol.

7,1 km 3h Torre d’Eina. 100 Cims  (2.829 m) (gps 31T 429848 4698370)

Cim no gaire conegut ni trepitjat per estar allunyat 1km al nord de la carena de muntanyes que envolten Núria (Olla de Núria). El cim està inclòs a la llista dels 100 Cims de la FEEC i per això cada cop més excursionistes s’hi acosten per assolir-lo. El cim és dominat per una creu i les excelses vistes que tenim des d’aquesta talaia.  Podeu veure una imatge 360º de les vistes clicant aquí.

Continuem la travessa per un tram de sender que serà incòmode fins al cim de la Coma de les Fonts. Anem per una part de carena que és rocallosa, amb un petit pas sense dificultats però on potser caldrà ajujar-nos de les mans. El camí flanqueja per ponent de la carena  sense pèrdua, està ben fressat i a més a més trobarem uns útils senyals blancs amb un punt vermell durant el tram de carena, sempre, amb vistes excepcionals sobretot cap a la Vall d’Eina.

8,1 km 3h35min Cim Coma de les Fonts  (2.773 m) (gps 31T 429391 4699010)

Cim sense gaire prominència a 20m a llevant del camí principal, clarament distingible per la gran fita de pedres i el pal metàl·lic del cim.

El camí carener segueix per anar a buscar una collada a 2.664m amb bones vistes a llevant cap a la Coma Amagada. De la collada veiem clarament el sender que puja al cim des de l’estació d’esquí de Space Cambre d’Aze passant pel Serrat de Fontfreda.  No cal anar a agafar aquest sender. Abans d’arribar-hi és preferible anar a buscar la carena pujant lleugerament uns metres a la dreta (corriol no gaire clar) i traspassar per un collet cap al costat de la Coma Amagada per accedir més directament al cim.

9,8 km 4h15min Pic de Cambra d’Ase  (2.750 m) (gps 31T 428626 4700337)

Cim amb dos vessants ben diferenciats. Mentre que al sud els vessants són llisos tot i el seu pendent, el nord està format per un circ de caràcter alpí on a l’hivern s’hi formen unes canals de gel que són les delícies dels alpinistes.

Des d’aquesta talaia tenim bona part de l’Alta Cerdanya i el Capcir als nostres peus. Des del mateix circ del Cambra d’Ase, fins a l’estany de Matamala, el massís del Carlit, la Serra de Madres o el Puigpedrós. A la nostra esquena també podem veure tota la carena que hem fet des de  la Torre d’Eina i cap a llevant podem albirar entre altres cims pirinencs el  de  l’Infern i el del Canigó.

Del mateix cim seguim la carena per un corriol aeri, però fàcil tot i l’entorn alpí del pic, que en menys de 10min ens portarà fins al cim Occidental del Cambra d’Ase.

Baixant del Cambradase Occidental
Baixant del Cambradase Occidental

10,3 km 4h25min Cambra d’Ase Occidental  (2.710 m) (gps 31T 428880 4700774)

Assolim el cim secundari del Cambra d’Ase, on trobem un gran recer de pedra seca on protegir-nos en cas de vent.  Deixem finalment el camí carener que hem seguit des del coll d’Eina per emprendre la baixada vers el nord  per un pedruscall buscant les constants fites de pedra que ens ajudaran a seguir de forma còmoda el camí de baixada.

El sender és clar i fàcil d’anar seguint. Cap als 2.350m el camí s’endinsa en un bosc de pi negre amb camps de neret fins els 1960m quan arribem a una petita esplanada on abandonarem el camí principal. Enlloc de seguir recte cap al Pla de Cambra d’Ase (opció que podem seguir), girem a la dreta seguint els indicadors de l’itinerari en BTT núm. 21, 22 que anirem trobant clavats als arbres. El corriol ens conduirà en pocs minuts fins a la pista que connecta el Pla de Cambra d’Ase amb el riu de Planès.

13,1 km 5h40min Pista  (1.939 m) (gps 31T 427679 4702703)

Anem a parar a una pista ampla i apta per a vehicles a 300m del Pla de Cambra d’Ase de l’estació d’esquí Espace Cambre d’Aze.

La seguim cap a ponent (dreta) seguint els indicadors de l’itinerari en BTT núm. 21, 22. Deixem enrera la pista d’esquí vermella de Roc Long on acaba un telearrossegador. Seguim en direcció a la Vall de Planès segons ens marca un plafó de fusta que trobem en una cruïlla propera.

Durant el tram de pista trobarem dues cruïlles senyalitzades amb marques grogues de sender francès, que obviarem sempre continuant per la pista principal. La primera és una pista a  l’esquerra que baixa cap a Sant Pere dels Forcats. La segona la trobarem al fons de la vall del Rec del Molí on un sender puja fins al Clot de Rodes (PR1 – 1,2km).

14,8 km 6h10min Deixem la pista  (1.948 m) (gps 31T 428542 4703320)

Arribem a una esplanada on la pista creua la carena que baixa del Puig de l’Home Mort, des d’on surt un camí poc fressat que hi puja. Trobem un plafó de fusta on llegim que l’indret es pot utilitzar com a Pàrquing i hi ha una tanca elèctrica.

Girem a l’esquerra seguint el senyal clavat al gran pi negre que veiem al marge dret del camí. Iniciem una forta baixada per un corriol que va per un bosc de pi negre força ombrívol i interessant. Cal estar atents als senyals de l’itinerari de la ruta 22 de BTT (també veurem uns punts verds que ens poden ajudar) donat que el camí creua diverses pistes buscant sempre el camí més dret de baixada.

15,9 km 6h45min Pla des Ecureuils. GR-36 (1.695 m) (gps 31T 428271 4704011)

Esplanada oberta al bosc on trobem les marques del GR-36 i punt on deixarem de seguir els senyals de l’itinerari en BTT que veníem seguint. Pel camí passem per un parell de portes metàl·liques. Quan sortim del bosc podem veure el barri de Cascarols de Planès a la nostra dreta  poc abans d’arribar a la carretera, al barri de Castell de Planès.

17,2 km 7h10min Planès. El Castell (1.530 m) (gps 31T 428979 4704925)

Arribem al barri d’El Castell, un dels tres veïnats que conformen aquest municipi de l’Alta Cerdanya, just davant de la Gîte de La Malaza. Municipi de prop de 50hab. però amb diverses opcions d’allotjament (les gîtes de Le Malaza i de l’Orri de Planès són les més conegudes).

Planès disposa d’estació de la línia del Tren Groc. A l’itinerari 82 de Senderisme en tren expliquem com arribar-hi (25-30min des d’aquest punt).

Aquí ens afegim també al sender GR-10 que creua els Pirineus de Banyuls a Hendaia pel vessant nord. Seguim a l’esquerra (O) la carretera asfaltada d’accés al municipi durant 110m fins a trobar una pista a la dreta amb un pal indicador.

El camí va entre camps de conreus amb vistes a ponent de Sant Pere dels Forcat. Pugem al Pla dels Camps Grans després de creuar el Rec del Molí, des d’on tenim bones vistes de Montlluís a davant i a la nostra esquena del pic de Cambra d’Ase.

19,3 km 7h45min  La Cabanassa (1.472 m) (gps 31T 427611 4705836)

Arribem a la cruïlla amb la Rue Gisclard de La Cabanassa, municipi de l’Alta Cerdanya a tocar de Montlluís,  on es troba l’estació del Tren Groc.  Trobem un plafó informatiu de les rutes que passen per aquest punt. Anem a l’esquerra (O) cap al centre de la població seguint les marques grogues en direcció a la Gare que pugen per unes escales a la dreta que ens condueixen a tocar del Cementiri.

Un cop hem passat sota les vies, trenquem a l’esquerra per la Rue Moffre, carrer que en 2min. ens portarà a l’estació.

20 km 8h Estació de Montlluís-La Cabanassa  (1.506 m) (gps 31T 427133 4705934)

A l’exterior trobem un plafó informatiu amb un mapa de les rutes que es poden fer en BTT pel Capcir-Haut Conflent, així com un cartell informatiu de PR que surten d’aquesta estació. En destaca el PR14 Randonnez avec le Train Jaune, una ruta de 10,5km que acaba a l’estació del Tren Groc de Fontpedrosa.

Arribarem en 10min fins a la fortificació declarada Patrimoni Mundial de la UNESCO de Montlluís seguint el PR4 Du Train Jaune a la Citadelle de Mont-Louis.

FOTOGRAFIES

PANORÀMIQUES
FOTOS 360º
360 Torre d’Eina
360 Coll d’Eina
360 Els Collets
360 Coll Torre d’Eina
360 Cambra d’Ase

BIBLIOGRAFIA

LLIBRES
 • Núria, Puigmal, Cambradase : guia d’excursions i travesses. Josep Nuet. Ed. Publicacions de l’Abadia de Montserrat (1999)
 • Les esglésies romàniques de la Cerdanya. Enric Ventosa i Serra. Ed. Farell (2004)
 • Cerdanya. Ed. Alpina (2000)
 • 50 passejades i excursions per la Cerdanya i el Capcir. Raymond Ratio. Ed. Pòrtic (1998)
 • 30 ascension per la Catalunya Nord. Carles Gel. Ed. Cossetània (2004)
 • Muntayes de Núria, Carançà i Vall del Ter. Pako Sánchez. Cossetània (2002)
BIBLIOGRAFIA WEB

TRENS

EL TEMPS

ALTRES

CARTOGRAFIA
 • Carte de Randonnée IGN 2250ET Bourg-Madame Mont Louis 1:25.000
 • Mapa Alpina Cerdanya, Alta Cerdanya, Capcir 1.50.000

RUTES RELACIONADES

S'està carregant…

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.

Publicada a:

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

3 thoughts on “89. De Núria a Montlluís (Tren Groc) per la Torre d’Eina (100 Cims) i el Cambradase (100 Cims)

Fes un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s