38. Núria: ruta circular pel cim del Noufonts (100 Cims) i del pic d’Eina

ÍNDEX DE CONTINGUTS

 1. DADES TÈCNIQUES
 2. LA TRAVESSA
 3. MAPES
  1. TOPOGRÀFIC
  2. TRACK A WIKILOC
  3. PERFIL DE LA RUTA
 4. ELS TRENS
 5. LA RESSENYA
 6. BIBLIOGRAFIA
  1. LLIBRES
  2. BIBLIOGRAFIA WEB
  3. CARTOGRAFIA
 7. RUTES RELACIONADES

DADES TÈCNIQUES

 • Estació de sortida/arribada: Núria (Cremallera)
 • Distància/durada: 11,3 km / 4h45 (sense aturades)
 • Desnivell:  +/- 930 m
 • Dificultat: Molt Exigent
 • Track a Wikiloc

LA TRAVESSA

En aquesta sortida coneixerem una mica més les valls de Núria. Pujarem per la coma de Noufonts (GR transfronterer GRT-75) per fer els cims del Noufonts (2.852m) i el pic d´Eina (2.788m). Des del coll d´Eina baixarem per la coma d’Eina de nou fins a Núria, resseguint el GR transfronterer GRT-74.

Es tracta d´una clàssica de Núria. Amb aquesta sortida volem donar a conèixer les  valls de Noufonts i la de la Coma d´Eina, valls situades just a l’est de la de Noucreus i que vam visitar en la Ruta ST36 (Núria-Carançà). D´aquesta manera, i de mica en mica, anirem coneixent les valls i racons més interessants de Núria.

La vall de Núria permet infinitud de combinacions a l´hora de fer excursions, així que aquesta sortida la podem ampliar tant a la pujada ascendint per exemple per la vall del Noucreus com a la baixada, arribant-nos fins al coll de Finestrelles. Des del cim del pic d’Eina, podem seguir la ruta ST89 Núria-Cambredase-Montlluís per a pujar a la Torre d’Eina, un altre 100 Cims d’aquesta part del Pirineu.

 • Sortida/arribada: Núria (estació del cremallera)
 • Distància: 11,34 km
 • Durada: 4h45min
 • Desnivell acumulat: +/- 928m
 • Interès: les vistes des del Noufonts, un 100 Cims.
 • Època: Estiu. Tot i així, el temps pot variar força. Cal portar roba d’abric sempre.
 • Dificultat: Alta muntanya.  El desnivell es guanya ràpidament. Fàcil orientació.

MAPES

TOPOGRÀFIC
Mapa ruta 38
Mapa de la ruta
TRACK A WIKILOC
Track a Wikiloc
PERFIL DE LA RUTA
Perfil ruta 38
Perfil de la ruta

ELS TRENS

La ruta comença a l’estació del cremallera de Núria. Podem accedir al Santuari des de diferents rutes si ho volem fer a peu a fi d’allargar l´excursió, tot i que el més còmode és fer-ho amb el tren cremallera i deixar per una altra ocasió la pujada a Núria des d´alguna de les diferents opcions que permet la vall.

Per tal de fer la ruta amb un mínim de seguretat és convenient matinar i aprofitar els matins, quan el temps és més estable. D’aquesta forma evitem al màxim les possibles tempestes que sovintegen al Pirineu per les tardes.

El primer cremallera que podem agafar i que connecta amb el tren a Ribes de Freser-Enllaç surt a les 9:30h, el que vol dir que si venim directes de Barcelona hauríem d´agafar el tren de les 7:05 de pl. Catalunya a Barcelona.

Una segona opció seria dormir a Ribes de Freser per agafar el primer o segon cremallera (té un descompte especial de fins a un 20%). Una última opció és la de dormir a les cel.les o a la zona d´acampada del mateix Santuari.

La nostra sorpresa en el moment d´agafar el tren a pl. Catalunya cap a Ribes de F. va ser trobar-nos amb un tren 447 que havia estat remodelat com a tren regional. Seients alts i amb espais on posar bicicletes i esquís són alguns dels canvis que hem trobat força positius. No és gaire còmode fer trajectes de més de 3h fins a Puigcerdà amb trens que estaven destinats a Rodalies. A més a més era un greuge comparatiu amb la R11, on sí hi circulen de feia anys trens de mitjana distància, força més còmodes (també més cars).

LA RESSENYA

0 km  0h Núria (1.967m)

Sortim de l´estació del cremallera en direcció nord-est. Passem per l’esquerra d’un edifici de serveis a fi de creuar per un pont de pedra on trobem un pal vertical i les marques blanques i vermelles del GR-11. Seguim en direcció el GR direcció Noufonts. Pugem el pendent herbós per anar a parar a un camí evident. És el Camí del Bosc el qual seguirem una estona. Més endavant creuem per un pont de fusta el Pont de l´Escuder per arribar a un altre pal indicador punt on se separen els camins que pugem cap als colls de Noufonts i de Noucreus.

1,6km 32min Les Molleres  (2.157m)

Agafem a l´esquerra (direcció Noufonts del pal indicador) el camí que puja pel riu de Noufonts, que cau a la nostra esquerra. Ràpidament anem guanyat alçada, de vegades en zigazagues fins la Collada Fonda, on el camí és més portador i punt on solen pasturar-hi ramats de vaques i cavalls. Davant nostre i tancant la vall veiem el coll de Noucreus amb el seu clar i rost camí de pujada.

3,9 km  1h45min Coll de Noufonts  (2.638m)

Des del coll guanyem unes boniques vistes cap al pla de Noufonts al nord i tota la vall del Noufonts per la qual hem pujat.

Seguim en direcció nord-oest (esquerra) per prendre a l´esquerra una bifurcació que trobem poc després del coll. El camí ens portarà en poca estona fins el cim del Noufonts.

4,9 km  2h15min Pic de Noufonts (2.852m)  100 Cims

El pic de Noufonts és un dels grans cims del Pirineu Oriental raó per la qual està inclòs en el catàleg dels 100 Cims de la FEEC.  És el segon més alt dels cims que envolten la vall de Núria, només 57m més baix que el Puigmal. Des d´aquest punt de guaita excepcional dominem bona part de les carenes pirinenques orientals: Bastiments a l´est, serra de Madres i Carlit al nord i els pics de la Cerdanya a l´oest tanquen aquesta magnífica visió de cims.

Continuem l´itinerari cap a un pal dels Bastions per emprendre la baixada fins un primer coll abans no comencem a pujar de nou cap al pic d´Eina. Tenim l’opció d´evitar la pujada al cim si prenem una bifurcació a l´esquerra que trobem de pujada al cim. Aquest camí planeja pel sud del pic d’Eina i es retroba amb el camí del cim poc més endavant en un fals coll.

6,1 km 2h40 Pic d’Eina (2.788m)

Cim de segon rang dels cims de Núria però des d´on també tindrem excel.lents vistes cap a la Torre d´Eina i les capçaleres de la vall d´Eina al nord. 

Per aquest coll és per on baixa la travessa ST80 Núria-Eina per a anar a buscar l’estació de Bolquèra-Eina del Tren Groc de la Cerdanya.

Baixem del cim per anar a buscar un petit coll on s´ajunten el camí del cim i el que passa per sota. Uns minuts més seguint la carena i arribem al coll d´Eina.

6,9 km 3h Coll d’Eina (2.685m)

Pal indicador. Ample cim que comunica Núria amb la d´Eina al nord.  La vall d’Eina és coneguda per la seva diversitat botànica amb espècies autòctones de la vall. Per aquesta raó és prohibit d´entrar a la vall amb gossos i de recollir plantes.

Poc després de sortir del coll trobem un altre pal indicador. Seguim en direcció al sud per les faldes del Puig de Núria fins al Pla de les Barraques, on trobem un petit coll.

8,5 km Coll Pla de les Barraques  3h30min  (2.481m)

En aquest punt el camí gira cap a l´est per emprendre una forta baixada fent marrades fins al fons de la vall per anar a buscar la part alta de la vall de la coma d´Eina.

9,6 km Riu Coma d’Eina 4h15min (2.200km)

Creuem el riu per on ens sigui més còmode donat que no hi ha cap pont. A l´altre costat del riu trobem un pal indicador que ens marca la direcció cap a Núria, on hi arribem en menys de mitja hora.

11,3 km Núria  4h45min (1.967m)

Noufonts

BIBLIOGRAFIA

LLIBRES
 • Núria, Puigmal, Cambradase : guia d’excursions i travesses. Josep Nuet. Ed. Publicacions de l’Abadia de Montserrat (1999)
 • Les esglésies romàniques de la Cerdanya. Enric Ventosa i Serra. Ed. Farell (2004)
 • Cerdanya. Ed. Alpina (2000)
 • 50 passejades i excursions per la Cerdanya i el Capcir. Raymond Ratio. Ed. Pòrtic (1998)
BIBLIOGRAFIA WEB

TRENS

EL TEMPS

ALTRES

CARTOGRAFIA
 • Parc Natural Capçaleres del Ter i del Freser (2 mapes) 1:50.000 Ed. Alpina

RUTES RELACIONADES

S'està carregant…

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.

Publicada a:

, , , , , , , , , , , , , , , , ,

One thought on “38. Núria: ruta circular pel cim del Noufonts (100 Cims) i del pic d’Eina

Fes un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s