80. Travessa de Núria a Bolquèra-Eina (Tren Groc) per la Vall d’Eina

ÍNDEX DE CONTINGUTS

 1. DADES TÈCNIQUES
 2. LA TRAVESSA
 3. MAPES
  1. TOPOGRÀFIC
  2. TRACK A WIKILOC
  3. PERFIL DE LA RUTA
  4. PUNTS DE PAS (WAYPOINTS)
  5. RUTA A GOOGLE MAPS
 4.  DIFICULTAT
 5. ELS SENDERS
 6. ELS TRENS
 7. LA RESSENYA
 8. FOTOGRAFIES
  1. PANORÀMIQUES
 9. BIBLIOGRAFIA
  1. LLIBRES
  2. BIBLIOGRAFIA WEB
  3. CARTOGRAFIA
 10. RUTES RELACIONADES

DADES TÈCNIQUES

 • Estació de sortida: Núria (Ripollès)
 • Estació d’arribada: Bolquèra-Eina (Alta Cerdanya)
 • Distància/durada: 18,5 km / 6h20 (sense aturades)
 • Desnivell:  +800 m / -1.175 m
 • Dificultat: Exigent
 • Track a Wikiloc

Com jardinera, la vall d’Eyne’ls mostra,
al vèurels serrejar per la montanya,
la faldada de flors que á la Cerdanya
aboca al náixer cada jorn d’abril;
y ab mots d’amor distretes ses orelles,
indignes son d’ohir vostra canturia,
¡oh serafins! que en aquella hora, en Nuria
bastíau per la Verge un camaril.

Canigó. Cant Quart Lo Pirineu. Jacint Verdaguer

LA TRAVESSA

Després de la travessa entre Núria i Toès per les gorges de Carançà (Ruta ST36) us proposem una segona ruta no menys interessant entre la Vall de Núria i el vessant nord dels Pirineus. En aquesta ocasió us volem portar entre les estacions del cremallera de Núria i la del Tren Groc de Bolquèra-Eina. Per arribar-hi sortirem des de Núria i creuarem el coll d’Eina per travessar la reconeguda vall d’Eina de cap a a peus. Aquesta vall, íntegrament al vessant francès, forma part del Parc Natural Regional dels Pirineus i té la protecció de  Reserva Natural pel seu valor botànic, especialment floral. La vall ja era coneguda al s. XVII pel seu valor naturalístic i conté més de mil espècies de plantes, algunes d’elles endèmiques de la vall. És per això que és recomanable de fer la travessa a la primavera, quan la vall s’omple de lliris,  gencianes o prunelles, tal com ja va expressar poèticament  Jacint Verdaguer al seu poema Canigó.

Un cop arribem a la població d’Eina ens acostarem a l’estació del Tren Groc de Bolquèra-Eina (l’estació més alta de França en adherència)  a través d’un Sender Arqueològic (abalisat i marcat) que ens portarà a visitar dos dòlmens amb grans vistes dels Pirineus.

La ruta comença a l’estació del cremallera de Núria. Si volem allargar l’excursió, podem accedir al Santuari a peu per les diferents rutes marcades que hi donen accés. Però si  volem fer-la en un sol dia, és més còmode i recomanable d’accedir a la Vall amb el tren cremallera i deixar per una altra ocasió la pujada a peu a Núria.

 • Interès:  La Vall d’Eina, Reserva Natural del parc natural dels Pirineus i dues estacions de tren només accessible a peu.
 • Època: Mesos d’estiu, quan ha desaparegut la neu.
 • Quan:  Millor durant la primavera, quan la vall s’omple de flors. El 8 de setembre se celebra el naixement de la Mare de Déu amb cants de goigs a la Verge.
 • Ruta: Núria (Cremallera) – Jaça d’Eina – Barraca dels Soldats – Jaça d’En Raula – Coll d’Eina – Pla de la Beguda – Eina – Dolmen Lou Pou – Dolmen Pascarets – coll de la Perxa – Estació Bolquèra-Eina (Tren Groc)
 • Dificultat: Llarg recorregut d’alta muntanya però que discorre per camins fressats i fàcils de seguir.

MAPES

TOPOGRÀFIC
Mapa 80 Núria-Eina_lletres_petit
Cliqueu per ampliar el mapa
TRACK A WIKILOC
Track a Wikiloc
PERFIL DE LA RUTA
Perfil 80_lletres
Perfil de la ruta (clica per ampliar)
PUNTS DE PAS (WAYPOINTS)
Waypoints
Punts de pas
RUTA A GOOGLE MAPS

 DIFICULTAT

Travessa que discorre per corriols d’alta muntanya ben fressats i còmodes i que no presenta cap dificultat tècnica.  Tot i la manca de dificultats cal estar preparat pel mal temps sobtat que pot donar-se en qualsevol època de l’any. Cal portar calçat adequat i roba d’abric i per la pluja com sempre que fem una sortida per alta muntanya.

Per tal de fer la ruta amb un mínim de seguretat és convenient matinar i aprofitar les primeres hores del dia quan el temps és més estable. Evitem així al màxim les possibles tempestes que sovintegen al Pirineu per les tardes.

ELS SENDERS

La ruta la podem dividir en tres seccions segons els senyals (o no que trobarem):

 1. Núria – Coll d’Eina: GR. Senyals blancs i vermells de sender de gran recorregut transfronterer (GRT)
 2. Coll d’Eina – Eina: Cap senyal. Durant la baixada de tota la vall no trobarem cap marca d’abalisament. Malgrat això, el camí sempre és evident. Només algun trencall prop del pàrquing d’Eina on sí que hi ha pals verticals d’informació
 3. Eina – Estació de Bolquèra-Eina: Senyals de pintura groga de PR (Balade Archéologique) i groga i vermella de GRP (Tour de la Cerdagne i Balcons de la Têt)

ELS TRENS

TREN DE RODALIES

Hem d’accedir a Ribes-Enllaç a fi d’agafar el tren cremallera. Ribes de Freser es troba a la línia del Transpirinenc R3 de Rodalies de Catalunya. Aquest és l´únic tren que travessa els Pirineus pel centre de la serralada de les tres connexions internacionals que hi ha entre l’estat espanyol i el francès.

Compte que si volem agafar el primer cremallera que surt de l’estació de Ribes-Enllaç només tenim 7 minuts per a fer el canvi i donant per entès que el tren arriba a l’hora.

Horari Rodalies de Catalunya

CREMALLERA

El primer cremallera (2014) que podem agafar i que connecta amb el tren a Ribes de Freser-Enllaç surt a les 9:20h. L’horari de tren canvia si és cap de setmana o no. En dies feiners podem agafar a Barcelona el tren de les 6.27h des de Pl. Catalunya, amb temps suficient per agafar el primer cremallera amunt.

Els caps de setmana el mateix tren surt a les 7h06 i arriba a Ribes amb només 4 minuts de marge per agafar el cremallera. No us arrisqueu, el perdreu! Sorprèn aquesta poca coordinació horària dels transports públics precisament en caps de setmana.

Una opció més segura per iniciar la ruta ben d’hora és la de dormir a Ribes de Freser i agafar el primer cremallera del dia següent, que a més a més  té un descompte especial del 20%. Habitualment surt a les 7:35h  (7:50h entre setmana) des de l’estació de Ribes-Vila des del centre de la població (no des de Ribes-Enllaç). Una última opció és pujar a Núria el dia abans i dormir a les cel·les o a la zona d’acampada del mateix Santuari.

Horari Cremallera de Núria

TREN GROC

El Tren Groc (Train Jaune en francès) és una línia ferroviària de 62km que uneix les poblacions nord-catalanes de La Tor de Carol/Enveig i Vilafranca de Conflent, connectant a cada extrem amb la xarxa de trens regionals TER.

La seva construcció es va iniciar l’any 1903 i no es va completar fins el 1927 quan es va inaugurar el tram entre Montlluís i La Tor de Carol. És un tren que circula només en adherència per una via mètrica (1.000mm). La presa de les Bulloses va ser construïda per generar l’electricitat que necessitava el Tren Groc, alimentant-se a través d’un tercer carril que pot resultar mortal si trepitgem alhora una via i el carril d’alimentació elèctrica.

Atenció en agafar el tren. L’estació és una parada facultativa i els trens no s’hi aturen si no li fem un senyal evident al conductor!

Horaris del Tren Groc

LA RESSENYA

(datum ETRS89)

0 km 0h Núria. Estació del cremallera (1.967 m) (gps 31T 430405 4694258)

Sortim de l´estació del cremallera en direcció nord-est. Passem per l´esquerra d’un edifici de serveis fins arribar a un pont de pedra on trobem marques blanques i vermelles del GR-11 i un pal vertical.

Continuem recte sense creuar el pont pujant pel marge dret del torrent de la Coma d’Eina pel vessant oest del Cap de Porc, el característic cim arrodonit que veiem darrera el Santuari en la majoria de fotos de Núria. Després de fer algunes llaçades el camí  s’endinsa a la vall del torrent de la Coma d’Eina. Caminem envoltats  d’alts cims amb el Noufonts, de 2.861m, just davant nostre. 

1,8 km 35min Jaça de la Coma d’Eina (2.185 m) (gps 31T 430696 4695828)

Pal indicador tombat (mitjans 2014). Creuem el torrent i seguim les marques de pintura blanques i vermelles del GR vessant amunt. A partir d’ara el camí gira cap a l’oest per iniciar una forta pujada pel vessant de llevant de la Coma d’Eina. Un cop assolim la carena del Pic de Núria seguim pel corriol carener fins un replà on trobem unes ruïnes, és la Barraca dels Soldats.

3,4 km 1h15min Barraca dels Soldats (2.586 m) (gps 31T429940 4695675)

Barraca de pedra seca construïda a mitjans del s.XX amb l’ús militar de controlar el pas fronterer entre els dos estats.  Es troba situada sobre la carena d’accés al coll d’Eina en un punt  estratègicament situat amb vistes molt àmplies sobre la zona. Actualment està en estat ruïnós tot i que encara conserva la planta rectangular.

El corriol puja fins al Pla de la Camamilla (2.637m) punt on el camí gira cap al nord-est per flanquejar sota el Pic del Coll d’Eina fins el coll.

4,8 km 2h Coll d’Eina (2.682 m) (gps 31T 430074 4696878)

Pal indicador. Ample cim que comunica Núria amb la vall d´Eina al nord.  La vall és coneguda per la seva diversitat botànica que inclou espècies endèmiques. Té una regulació especial amb un règim de protecció de Reserva Natural. Un pal indicador palplantat al mig del coll ens informa de les regulacions bàsiques de la vall, que inclou entre d’altres, no collir flors, o no plantar tenda de campanya.

Si anem bé de temps i encara ens sentim forts,  de forma opcional podem acostar-nos fins al Pic d’Eina (2.789m), cim que es troba a 700m de distància i a 100 de desnivell (20min) del coll.

El camí baixa força dret entre el tarteram de la cara nord del coll tot fent llaçades per un camí costerut però còmode i fàcil de seguir.  Després de baixar 350m de desnivell el pendent es suavitza molt en arribar al Pla de la Beguda.

6,4 km 2h40min Pla de la Beguda (2.335 m) (gps 31T 429048 4697456)

Prats alpins envoltats de cims al capdamunt de la Coma d’Eina on hi sol pasturar bestiar, sobretot equí. El prat es troba envoltat de cims pedregosos com el de la Torre d’Eina (2.830m) a l’est. A l’oest tenim  la Serra dels Clots, una carena de muntanyes que desemboquen al pic de Finestrelles (2.828m).

Baixem pel marge esquerra del riu coma avall fins a l’aiguabarreig del riu Eina amb un torrent que baixa de la Serra dels Clots (esq.) en una zona amb mulleres. Deixem enrere dos petits salts d’aigua a mà dreta per iniciar un tram del camí pedregós i incòmode on podem optar per dues opcions de descens. Tots dos camins s’uneixen de nou uns metres més avall. A l’altre marge del riu podem veure una barraca de pastors.

7,7 km 3h05min Orri de Dalt (2.170m) (gps 31T 428289 4698411)

Pla de pastures on sovint hi trobarem bestiar, probablement  boví. Veiem l’Orri de Dalt a l’altre marge del riu. El camí baixa amb vistes cap al cim del Carlit i del Collroig al fons. A la banda de solell grans prats de bàlec omplen els vessants que baixen del pic de Cambradase. Per contra, al vessant obac el neret és el que cobreix de verd els pendents de la Serra dels Clots.

Baixem totalment endinsats en el bosc de Quer, amb predomini de pins negres, bedolls i freixes. Si estem atents podrem veure diferents barraques de pedra seca amagades al bosc, a tocar del camí. Creuarem el Rec del Mas de Rondole poc abans d’arribar a una clariana del bosc amb un tancat per a bestiar a l’esquerra del camí.

12,3 km 4h30min Tancat per a bestiar. Replà amb gran fita (1.735 m) (gps 31T 425203 4701595)

Esplanada amb un gran tancat de fusta a la nostra esquerra envoltada de pins negres. A la dreta surt un  camí que va al Prat d’En Sicardó i que no seguirem. Prosseguim recte i als pocs metres trobem a mà dreta una gran fita de pedres i una  placa rodona de l’ “Arret 7” del sender senyalitzat ‘Camí del Prat d’En Sicardó’, un sender d’interpretació creat per la Reserva Natural d’Eina.

Després de 3-4 minuts  de caminar,  s’abandona la pista per prendre un corriol (pal indicador) que baixa entre un bosc de pi negre amb neret. Més avall el sender entra en una part oberta entre prats amb bedolls i freixes. Seguim els indicadors que ens portaran cap al pàrquing d’accés a la Vall d’Eina (caseta de fusta).

13,4 km 4h50min Pàrquing (1.602m) (gps 31T 424571 4702328)

Sense arribar al mateix pàrquing anem a la dreta per la pista que ens duu a la carretera d’accés a Eina (pal indicador).  Som a  l’Avinguda de la Cerdanya, carrer que seguim avall obviant un pal indicador a la dreta que ens marca el sender cap a Eyne Station. Atenció que aquesta direcció fa referència a l’estació d’esquí i no pas a la de tren! Seguim carretera avall amb una filera de grans pollancres a mà esquerra fins a la plaça de Sant Miquel.

14,1 km 5h05min Eina. Plaça Sant Miquel (1.570 m) (gps 31T 424430 4702767)

Població de l’Alta Cerdanya de 124 habitants. El nucli principal s’aixeca sobre un turó que veiem enlairat a llevant. A la plaça de Sant Miquel trobem una botiga d’alimentació ecològica. Els caps des setmana pot ser que hi trobem també un mercat.

A la mateixa plaça un pal indicador ens marca la direcció cap al ‘Col de la Perche’ a 3,5km  seguint el sender dels Balcons de la Têt. També està indicat el nostre proper objectiu, el dolmen de Lou Pou. Des d’ara i fins el Dolmen de Pascarets seguirem la ‘Balade Archéologique’, un sender circular (PR) senyalitzat amb pintura groga  que visita diferents monuments prehistòrics dels voltants de la població.

De la plaça de Sant Miquel agafem a la dreta el carrer del Carreter. Als pocs metres deixem l’asfalt i continuem ara per un camí carreter. Un cartell de fusta en forma de fletxa  amb la paraula dòlmens escrita ens indica que anem en la bona direcció. Davant nostre tenim unes vistes immenses cap a l’Alta Cerdanya. Entre d’altres cims en destaquen el Puigpedrós i el Carlit, els més alts de la Cerdanya.

Seguim cap al nord i deixem un altre indicador que ens indica que el Coll de la Perxa es troba ara 2,8km. Arribem a un trencall a la dreta indicat per un pal que ens mena en mig minut al dolmen de Lo Pou.

15,1 km 5h20min Dolmen Lo Pou (1.560 m) (gps 31T 424343 4703610)

Retornem al camí principal. El sender, sempre abalisat amb les marques grogues va agradablement entre un marge de pedra seca a la dreta i una filera de grans bedolls a l’esquerra.

 15,7 km 5h30min Cruïlla (1.559 m) (gps 31T 424044 4704078)

Ens incorporem a una ampla pista a la cruïlla anomenada ‘Voie Antique’, nom que prové de la via romana que passava per aquest indret. També trobem els camins de Sant Jaume i de Vauban. Abans de continuar cap a la dreta (est) podem anar a visitar el dolmen de Pascarets que es troba situat sobre un petit turó accessible per un corriol que surt a la dreta del camí principal.

15,8 km 5h35min Dolmen Pascarets (1.565 m) (gps 31T 423905 4704092)

També anomenat de La Borda, aquest dolmen de cambra (probablement del segon mil·lenni AC) és d’estructura senzilla, amb diferents lloses verticals i una d’horitzontal.

El dolmen el trobem fotogènicament situat sobre un turó que ofereix excel·lents panoràmiques sobre les muntanyes de Núria. Podem veure clarament la vall d’Eina obrint-se pas entre els pics de Cambradase a l’est i de la Pica del Quer a l’oest. Cap al nord podrem obtenir vistes cap a bona part de la comarca del Capcir i l’Alta Cerdanya, amb el Carlit i el Puigpedrós com a cims destacats.

De nou a la cruïlla de camins anem cap a l’est seguint les marques del Camí de Sant Jaume i els senyals de pintura groga dels senders GRP Balcons de la Têt i GRP Tour de la Cerdagne.

El camí va a tocar d’un bosc mixt de pi negre, bedolls i avellaners durant 10min (750m) quan el sender gira al nord-est per baixar per un camí herbós entre un bosc de pins.

18 km 6h10min Coll de la Perxa (1.583 m) (gps 31T 425436 4705306)

Important collada que comunica les muntanyes del Carlit al nord amb el Puigmal al sud. Aquest pas ja era utilitzat des de l’època romana i franca. Actualment el travessen la carretera N-116 entre Perpinyà i Puigcerdà,  i la línia de ferrocarril del Tren Groc.

Anem cap a l’estació més propera al coll, la de Bolquèra-Eina. Travessem la carretera a Montlluís amb compte i agafem la que va vers al nord, cap a la població de Bolquèra. Creuem les vies del Tren Groc i deixem a mà dreta el pal indicador d’“Els Emprius” per agafar 115m més endavant l’entrada a l’estació de Bolquèra-Eina a tocar d’unes naus industrials.

18,6 km 6h25min Estació Bolquèra-Eina Tren Groc SNCF (1.597 m)(gps 31T 425021 4705470)

L’estació de Bolquèra-Eina és la més alta dels trens francesos en adherència. L’estació més alta de França és la de Nid d’Aigle (2.362m) del Tramway del Montblanc, prop de Chamonix.

FOTOGRAFIES

PANORÀMIQUES

BIBLIOGRAFIA

LLIBRES
 • Núria, Puigmal, Cambradase : guia d’excursions i travesses. Josep Nuet. Ed. Publicacions de l’Abadia de Montserrat (1999)
BIBLIOGRAFIA WEB

TRENS

EL TEMPS

PATRIMONI HISTÒRIA

CARTOGRAFIA
 • Carte de Randonnée IGN 2250 ET Bourg-Madame: Mont-Louis 1:25.000
 • Mapa Alpina Parc de les Capçaleres del Ter i del Freser (2 mapes) 1.25.000

RUTES RELACIONADES

S'està carregant…

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.

Publicada a:

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

2 thoughts on “80. Travessa de Núria a Bolquèra-Eina (Tren Groc) per la Vall d’Eina

Fes un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s