81. De La Tor de Querol a Ur pel cim de Bell-lloc (100 Cims)

ÍNDEX DE CONTINGUTS

 1. DADES TÈCNIQUES
 2. LA TRAVESSA
 3. MAPES
  1. TOPOGRÀFIC
  2. TRACK A WIKILOC
  3. PERFIL DE LA RUTA
  4. PUNTS DE PAS (WAYPOINTS)
  5. RUTA A GOOGLE MAPS
 4. DIFICULTAT
 5. ELS SENDERS
 6. ELS TRENS
 7. LA RESSENYA
 8. FOTOGRAFIES
  1. PANORÀMIQUES
  2. FOTO 360º
 9. BIBLIOGRAFIA
  1. LLIBRES
  2. BIBLIOGRAFIA WEB
  3. CARTOGRAFIA
 10. RUTES RELACIONADES

DADES TÈCNIQUES

 • Estació de sortida: Núria (Ripollès)
 • Estació d’arribada: Ur-Les Escaldes (Alta Cerdanya)
  • Opció: Bena-Feners (Alta Cerdanya)
 • Distància/durada: 14,4 km / 5h30 (sense aturades)
 • Desnivell:  +600 m /-630 m
 • Dificultat: Moderada
 • Track a Wikiloc

LA TRAVESSA

Variada sortida amb la què visitarem la part baixa de la comarca de l’Alta Cerdanya, en una caminada que transcorre  íntegrament per territori  francès i amb molt bones vistes cap a les muntanyes  de tota la Cerdanya.

De ben segur que molts de nosaltres hi haurem passat per la N-20 de camí a l’Arièja o a Andorra, tot i que pocs coneixerem l’interès natural i històric d’aquesta part de l’Alta Cerdanya. Unides per la carretera nacional N-20 que va a París i molt a prop de Puigcerdà i de la Guingueta d’Ix (Bourg-Madame en francès), les poblacions d’Ur, Enveig i la Tor de Querol  estan lligades per la línia de ferrocarril del Tren Groc.

En aquesta excursió us portarem a conèixer uns indrets força desconeguts però interessants, visitant contrades de bellesa inesperades com la de Brangolí, on trobarem un encantador hotel situat en una casa del s. XVIII. No  menys interessant és el Monestir de Bell-lloc (un 100 Cims de la FEEC) situat al capdamunt d´una muntanya de prop de 1.700 m,  un monestir del s. XIV amb molta història lligada a Catalunya. Però també tindrem boscos, un dolmen i vistes increïbles de la Cerdanya per passar una jornada variada a la muntanya.

 • Interès: El patrimoni històric que anirem trobant durant l’excursió, amb dòlmens i esglésies escampades per aquest indret poc conegut de la Cerdanya
 • Època: Tot l’any excepte l’hivern, quan la neu pot cobrir durant setmanes les parts altes de la ruta
 • Ruta: Estació internacional de La Tor de Querol – Enveig – Bena – Feners – Dolmen de les Marunyes – Brangolí – Coll de Jovell – Monestir de Bell-lloc – Ur – estació d’Ur-Les Escaldes (Tren Groc)
 • Dificultat: Recorregut per pistes i corriols ben senyalitzat.

MAPES

TOPOGRÀFIC
Mapa 81 Belloc_lletres
Mapa de la travessa
TRACK A WIKILOC
Track a Wikiloc
PERFIL DE LA RUTA
Perfil 81_LLETRES
Perfil de la ruta
PUNTS DE PAS (WAYPOINTS)
Waypoints 81
Punts de pas
RUTA A GOOGLE MAPS

DIFICULTAT

Itinerari amb desnivell mitjà que transcorre per camins, algun tram asfaltat, i corriols sense dificultat. Només trobarem un pendent més sostingut de pujada al Monestir de Bell-lloc.

Excursió que segueix bona part un GRP abalisat amb pintura groga i vermella. Només ens separarem en la baixada final a Ur, on caldrà estar atents atès que l’inici del sender de baixada a Ur no és gens clar, tot i ser un corriol fressat.

ELS SENDERS

Gairebé durant tota l’estona seguirem un sender de GRP (Grande Randonnée du Pays).  Aquests senders abalisats es caracteritzen per recórrer distàncies mitjanes, sovint de menys de 50km,  que descobreixen regions generalment en rutes circulars. Són GRP el Tour du Carlit, el Tour du Capcir o el que nosaltres seguirem durant una bona estona,  el Tour de la Cerdanya.

Els GRP estan senyalitzats amb marques de pintura groga i vermella. A més a més trobarem pals indicadors a algunes cruïlles del recorregut així com els senyals grocs clàssics dels senders de petit recorregut (PR). Cal anar amb compte de portar un bon mapa per saber orientar-se atès que per la zona també passa el Tour du Carlit.

ELS TRENS

RODALIES DE CATALUNYA

A l’estació internacional de La Tor de Querol-Enveig hi conflueixen tres amples de via diferents. Aquí acaben el seu recorregut els trens de via internacional (1.435mm) de la companyia pública francesa SNCF. També inicia o acaba aquí el Tren Groc, un ferrocarril turístic en adherència d’ample mètric (1.000 mm). Finalment és final de recorregut dels trens d’amplada ibèrica (1.668mm) dels trens operats per Renfe procedents de l’Hospitalet de Llobregat.

Enveig és el municipi més proper a l’estació, nucli que travessarem a l’inici del recorregut. S’estan fent estudis i propostes per a que l’estació de Puigcerdà passi a desenvolupar les funcions d’estació internacional en detriment de La Tor de Querol, amb parada també del Tren Groc.

TREN GROC

El tren groc de la Cerdanya és una línia ferroviària de 62km que uneix les poblacions nord-catalanes de La Tor de Querol/Enveig i de Vilafranca de Conflent. A cada extrem de la línia connecta amb la xarxa de trens regionals TER. A l’estació de La Tor de Querol també connecta amb els trens de Renfe a través d’una línia d’amplada ibèrica que arriba fins aquí.

La construcció del Tren Groc es va iniciar l’any 1903 i no es va completar fins el 1927 quan es va inaugurar el tram entre Montlluís i La Tor de Querol. És un tren que circula només en adherència per una via mètrica (1.000mm). La presa de les Bulloses va ser construïda per generar l’electricitat que necessitava el Tren Groc, alimentant-se a través d’un tercer carril que pot resultar mortal si trepitgem alhora una via i el carril d’alimentació elèctrica.

Opcionalment podem sortir de l’estació del Tren Groc de Bena-Feners. Aquesta estació es troba dins la població d’Enveig.  Sortint d’aquí el recorregut s’escurça 350m però depenem de les escasses freqüències de pas d’aquest tren un cop hem arribat a La Tor de Querol-Enveig.

Horaris del Tren Groc

LA RESSENYA

(datum ETRS89)

0 km 0h Estació La Tor de Querol-Enveig (1.240 m) (gps 31T 409954 4701335)

Sortim de l’estació cap a la dreta (sud-est) per agafar l’Avenue du Puymorent amunt. De seguida veurem senyals de pintura grocs i vermella en el mobiliari urbà.  Seguint les marques anem per l’Avenue de la Gare International i tot just passat l’Ajuntament, girem a l’esquerra per pujar per unes escales que ens portaran fins la carretera nacional N-20.

0,85 km 10min Enveig. N-20 (1.272 m) (gps 31T 410590 4701528)

Població de 666 habitants que comprèn els veïnatges de Bena, Feners i Brangolí els quals visitarem durant l’excursió. En destaca l’església de Sant Sadurní (a 150m a llevant en direcció a Puigcerdà), reformada durant els s.XVII-XVIII però que conserva encara una petita part del romànic original. Va ser declarada Patrimoni Històric de França el 1936.

Seguim uns metres per la carretera i agafem a l’esquerra la Rue de la Gourdiole. Als pocs metres deixem l’asfalt enrere per caminar per un camí carreter amb marge de pedra i envoltat de bedolls i grans pollancres. Mica en mica guanyem vistes cap a La Tor de Querol i la Cerdanya. Podrem veure l’estació internacional des d’on encara ens arribaran  alguns xiulets dels trens, sobretot el característic xiulet del Tren Groc.

2,1 km 35min Colònies de Vacances SNCF (1.497 m) (gps 31T 409865 4702384)

Un cop a la carretera d’accés al centre de vacances pels treballadors de la  SNCF, anem vers el Camp Nord pel carrer ‘Rue du Camp Nord’. D’aquest indret surt una pista que es dirigeix al llogarret de Sàlit i que més endavant retrobarem. Agafem un corriol seguint en tot moment les marques del GRP Tour de Cerdagne  que fa drecera pel vessant sud d´una gran carena en direcció nord fins a la pista a Sàlit, que ara sí seguirem a la dreta (oest).

Caminem enlairats sobre la vall del riu Aravó a l’esquerra (est) i el barranc del riu de Bena a la dreta (oest),  amb dilatadíssimes panoràmiques de tota la Cerdanya. Cap al nord veiem el nucli de La Tor de Querol als nostres peus, i el Puigpedrós i  el pic de Fontfreda, que tanca la vall de Querol.  Si girem la vista enrere podrem gaudir de vistes cap al Cadí, la Tosa, el Puigmal o i el pic de Cambradase.

Després de 950m  del centre de vacances (20-25min) el sender abandona la pista a Sàlit  per dirigir-se (sempre seguint les marques del GRP) cap a Bena a través d’una altra pista menys marcada.

4,6 km 1h30min Bena (1.603 m) (gps 31T 408481 4703807)

Llogarret del terme municipal d’Enveig situat sota el pic de Bena (1.778m) on l’any 1970 Xavier Sallantin (oficial de Marina condecorat) crea la Fundation Béna.  Aquesta associació busca estudiar sobre la qüestió del sentit de la creació amb un grup interdisciplinari de científics, filòsofs i teòlegs. En aquest veïnat és on hi visqué retirat fins a la seva mort a Er el 4 de novembre de 2013.

Continuem ara per una pista cimentada entre les cases. Passats aproximadament 10minuts  (530m) creuem el riu de Bena on trobem un pal indicador a mà esquerra, camí que es dirigeix cap a Portè Pimorent passant sota el pic del Punxó. Nosaltres seguim recte per la pista cimentada en direcció a Coll de Juell (a 4km) segons ens marca el pal indicador.

Deixem enrere un pàrquing  per agafar una drecera a la carretera d’accés a Bena que ens deixa a la carretera d’accés de Mas Franc, una Chambre d’Hôtes situada a la gran masia que veiem al nord (esq.). El sender baixa entre prats herbosos on cal estar atents de seguir el camí correcte, ja que diferents camins fets per bestiar ens poden confondre en aquest tram final fins a Feners.

6,4 km 1h55min Feners (1.500 m) (gps 31T 409705 4703940)

Nucli de població d’Enveig del que destaca un casalot del que ja hi havia referència al s. XI.  Seguim de nou ara per una pista asfaltada durant 6-8 min (350m des de la corba tancada de Feners) per fixar-nos de no passar de llarg el trencall a la dreta (sud) que dóna accés al dolmen de les Marrunyes. La cruïlla està indicada per un cartell indicador que ens cau a l’esquena en la direcció de la marxa . El sender baixa entre marges de pedra per un camí emboscat entre avellaners i freixes durant 110m.

6,9 km 2h Dolmen del Camp de les Marrunyes (1.475 m) (gps 31T 410018 4703791)

Dolmen també anomenat de Cal Bataller i situat en un prat privat. Està considerat com un dels més bells exemples megalítics de la Catalunya Nord, declarat Monument Històric de França l’any 1976. Destaquen les seves grans dimensions de 1,85m d’alçada amb una única llosa horitzontal de 2,30×2,70m.  Està datat entre el 2000-1700 AC.

De nou a la pista continuem durant 5 minuts fins a Brangolí.

7,4 km 2h05min Brangolí (1.466 m) (gps 31T 410259 4703774)

Llogarret que pertany al terme municipal d’ Enveig i es troba l’hotel ‘Chateau de Brangolí’ (veure preus) envoltat d’un entorn encisador i situat en una casa senyorial del s. XVIII. Ideal si volem dividir la ruta en dos dies, o si volem allargar el recorregut per les muntanyes properes.

A tocar de l’hotel trobem l’església de Sant Fruitós de Brangolí, capella d’origen romànic reformada profundament l’any 1850, data que consta tallada en una pedra a la volta de  la portalada.  Antigament era la parròquia dels llogarrets de Bena i Feners.

Cal seguir sempre les marques del GRP grogues i vermelles. El tram de camí fins al coll de Jovell és força interessant.  Caminem primer per un sender que planeja entre vells i grans pollacres per a mesura que guanyem alçada, anar emboscats entre avellaners fins a la bifurcació indicada com a coll de Jovell.

8,7 km 3h35min Indicació de Coll de Jovell (1.637 m) (gps 31T 411186 4704167)

Bifurcació de camins on trobem uns cartells amb mapa de rutes que ens diu que som al coll Jovell, tot i que realment el coll es troba prop d’un centenar de metres més al nord (seguint el camí a l’esquerra).

Des d’aquí tenim l’opció de pujar al cim del Bell-lloc pel camí de ‘La Conduîte’ seguint el GRP o bé accedir-hi pel camí de ‘La Crête’ (senyals grocs). Nosaltres seguirem aquest darrer camí, opció més curta i directa d’accés al Bell-lloc.  El corriol puja dret el primer tram entre prats amb albellatge i pins negres fins una collada a tocar del cim de l’Argilà amb excel·lents panoràmiques del Puigpedrós a la nostra esquena.

9 km 3h40min Coll Cim de l’Argilà (1.694 m) (gps 31T 411374 4704042)

Som a escassos metres del cim de l’Argilà, el pic de 1.702m que tenim just a 50m al nord.

Del collet neix una pista que davalla cap al Santuari de Bell-lloc, que veiem davant nostre amb el Puigmal i el Cadí com a fons.  Poc abans d’arribar al  Santuari, a mà dreta del camí, trobem la font  de Sant Pelegrí (compte que ens la podem passar atès que queda a la nostra esquena i està integrada en el paisatge). Des de fora es pot confondre per una cabana, però si mirem a dins veurem que es tracta d’una font amb dues cambres. Una primera amb dos bancs de pedra laterals i una segona, a nivell inferior, on es troba la cisterna.

9,7 km 3h50min Santuari de Bell-lloc (1.664 m) (gps 31T 411747 4703552)

Santuari romànic del s. XIII dedicat a Santa Maria. Pertany al municipi de Dorres, declarat Monument Històric de França l’any 1980. Durant el s. XVI i XVII s’hi establiren primer una comunitat de monjos trinitaris i després una altra de servites. S´hi venerava una verge del s.XI que es pot veure ara a l’església de Sant Joan de Dorres.

L’edifici és d’una sola nau amb un gran absis semicircular. A la façana sud es troba una porta d’estil gòtic d’arc apuntat, amb un campanar de tres ulls sobre la façana oest.

A llevant del Monestir baixa un corriol (pal indicador) que baixa dret cap a la carretera de Dorres al Bell-lloc. Nosaltres però, agafem la pista transitable per a vehicles que baixa cap a ponent. Després de 830m (12-14min) de sortir de Bell-lloc la pista fa una gran llaçada a l’esquerra, punt d’on surt un camí poc fressat que va a Brangolí.  De la corba són 1300m (20min) més fins al trencall a Ur (compte, que el trencall no és gens clar).

11,9 km 4h20min Trencall a Ur (1.498 m) (gps 31T 412095 4702843)

Atenció en aquest punt. Aquí deixem de seguir la pista transitable per a vehicles i les marques del GRP per prendre a la dreta un corriol que baixa tot dret fins a Ur. L´inici no està indicat i tampoc és evident.  El camí comença baixant suaument en direcció contrària a la que veníem. Als pocs metres fa una llaçada a l’esquerra per emprendre el descens a Ur. El camí baixa pel vessant sud de la muntanya de Bell-lloc entre un matollar amb bàlec, ginebrons i algun roser salvatge per un corriol clar i fressat fàcil de seguir.

13,7 km 4h50min Ur. Església (1.210 m) (gps 31T 412595 4701649)

Població de l’Alta Cerdanya de 362 habitants situada als peus del pic de Bell-lloc prop de la confluència dels rius Brangolí i Angostrina. El camí de baixada va a parar al carrer du Château d’Ur, castell que va ser el centre de la baronia d’Ur.  Al centre de la població s’aixeca l’església romànica de Sant Martí, declarada l’any 1934 Monument Històric de França i documentada per primera vegada al s. X. El campanar i la nau van ser reformats durant el s. XVIII.

Per arribar-nos fins a l’estació cal seguir la carretera N-20 direcció a la Guingueta (Bourg-Madame) durant 700m. Als primers metres podem anar còmodament per la vorera. Inexplicablement s’acaba abans d’arribar-hi. Compte amb la circulació.

14,4 km 5h Estació Ur-Les Escaldes Tren Groc SNCF (1.189 m) (gps 31T 412898 4701126)

Estació facultativa. Cal avisar al conductor del Tren Groc de la nostra intenció si volem que s’aturi.

FOTOGRAFIES

PANORÀMIQUES
FOTO 360º
360
360º Bell-lloc

BIBLIOGRAFIA

LLIBRES
 • Revista PirineosCerdanyaNum. 92 (març-abril 2013). Ed. Sua
 • Guia Alpina Cerdanya. Ed. Alpina (2000)
BIBLIOGRAFIA WEB

TRENS

EL TEMPS

ALTRES

CARTOGRAFIA
 • Carte de Randonnée IGN 2249OT Bourg-Madame: Col de Puymorens, Pic Carlit 1:25.000
 • Mapa Alpina Cerdanya, Alta Cerdanya, Capcir 1.50.000

RUTES RELACIONADES

Publicada a:

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Fes un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s