37. Via Ferrada del Turó del Marquès (Castellbell i el Vilar)

ÍNDEX DE CONTINGUTS

 1. DADES TÈCNIQUES
 2. LA TRAVESSA
 3. MAPES
  1. TOPOGRÀFIC
  2. TRACK A WIKILOC
  3. PERFIL DE LA RUTA
 4. DIFICULTAT
 5. ELS TRENS
 6. LA RESSENYA
 7. BIBLIOGRAFIA
  1. BIBLIOGRAFIA WEB
  2. CARTOGRAFIA
 8. RUTES RELACIONADES

DADES TÈCNIQUES

 • Estació de sortida/arribada: Castellbell i el Vilar (FGC)
 • Distància/durada: 4,6 km / 1h45 (sense aturades)
 • Desnivell:  +/ 240 m
 • Dificultat: Molt Exigent
 • Track a Wikiloc

LA TRAVESSA

Segona via ferrada de Senderisme en tren. Una via ferrada és un camí equipat amb material (cables de seguretat, esglaons, passamans…) que ajuden a superar trams verticals amb l´ajut de material específic per a aquesta activitat. Cal portar obligatòriament casc, arnèsbaga d’ancoratge i alguna baga amb mosquetó per assegurar-se i descansar durant l’ascensió.

 • Sortida/arribada: Estació de Castellbell i el Vilar  
 • Interès: Les vistes de Montserrat i el Llobregat d’aquesta desconeguda Via Ferrada.
 • Dificultat: Curta però intensa. Així la defineixen els seus creadors ben encertadament. Aquesta VF es va ampliar el 2014 amb dos nous trams de molt alta dificultat K6 (NO RESSENYATS). Cal corda per als dos trams nous.

MAPES

TOPOGRÀFIC
Mapa ruta 37
Mapa topogràfic
TRACK A WIKILOC
Track a Wikiloc
PERFIL DE LA RUTA
Perfil ruta 37 VF turo del Marques
Perfil de la ruta

DIFICULTAT

ATENCIÓ: aquesta via ferrada ha estat ampliada en dos nous trams d’alta dificultat, amb un gran desplom que converteix aquesta VF en una de les més difícils de casa nostra. 

El primer tram de via ferrada és curta, de només 20 m.  però amb un parell de desploms que ens faran suar de bon inici.  Està ben equipada i no cal corda per aquest primer tram.

Si no es vol fer la via ferrada es pot evitar agafant l’escala de ferro que trobem en arribar a l’alçada de la cinglera (una mica amagada a la nostra dreta segons arribem al nivell de la cinglera). Un cop pugem l’escala, agafem el corriol a la nostra esquerra durant 200 m fins a trobar una cruïlla a la nostra mà dreta que és el camí que puja un cop s’ha acabat la via ferrada.

ELS TRENS

A l´inici d´aquesta ruta només s´hi pot accedir amb la línia R5 dels Ferrocarrils de la Generalitat (FGC). Cal no confondre les estacions de Castellbell i el Vilar (FGC) de la línia R5, de l´estació de Castellbell i el Vilar-Monistrol (Renfe) de la línia R4, aquesta última situada a més de 2 km de distància de l´estació de sortida de la nostra ruta.

L’estació no disposa de cap servei. És una simple marquesina. És de força difícil accés en cotxe, només a través d’una pista en mal estat. Per aquesta raó es d’aquelles excursions on trepitgem terra als pocs metres de baixar del tren.

LA RESSENYA

Sortim de l´estació en direcció nord-est (la mateixa en la que veníem amb el tren) i baixem una petita rampa fins a trobar l´entrada al pont medieval de Castellbell, pont del s. XIV que queda a la nostra dreta.

Creuem sota les vies del tren per un petit túnel i a la primera cruïlla, pocs metres passades les vies, agafem un camí a la nostra esquerra. De seguida veurem un corriol que puja fort a la dreta marcat amb uns punts de color verd. Aquests punts ens portaran fins al peu de la mateixa via ferrada.

Cal parar atenció al punts verds donat que hi ha multitud de corriols i dreceres de pujada. El camí puja rost, de forma ràpida guanyem alçada fins a trobar una bifurcació important als 20 min (750 m de recorregut des de l´estació). En aquest punt som al nivell de la cinglera on es troba la VF. Si mirem a la dreta, una mica amunt, veurem l´escala de ferro per on baixarem. Nosaltres tombem a l´esquerra seguint sota el cingle, sense guanyar ni perdre alçada durant 4-5 minuts (230 m), quan trobem l´inici de la VF.

La VF comença desplomada,  havent de fer força de braços ja d’entrada. Està ben equipada amb esglaons de còmoda subjecció, tot i que la via no puja vertical sinó que fa un lleuger gir esquerra-dreta que complica un pèl la progressió. Per sort és curta, i els braços responen per arribar fins al final de la via, des d´on hi ha unes immillorables vistes sobre Castellbell i el Vilar, Montserrat i el Llobregat.

Des del balcó sobre la cinglera que és el final de la VF anem en direcció nord. Pugem un petit esglaó de pedra i tot seguit trobem un corriol. Si volem tornar a l’inici directament hem d´agafar-lo a la dreta.

Nosaltres l´agafarem a l´esquerra per anar a donar un tomb pel turó del Marquès fins assolir el seu cim.El camí va planejant entre boscos durant 10 minuts (600m) quan el camí desemboca a una pista. Obviem una primera bifurcació que surt a l´esquerra per continuar recte durant 8 minuts  fins que trobem un senyal que ens mena a la font de Clot del Casalot, una font de mina. Tot i la font és millor portar tota l’aigua des de l’inici de la ruta.

Continuem per la pista 5 minuts per prendre una bifurcació a la dreta i tot seguit una altra també a la dreta. Som al camí que ens durà en 20 minuts fins el cim del Turó del Marquès.

Des del cim del Turó del Marqués ja només ens cal agafar el corriol que baixa en direcció sud-est. El camí és molt dret i de vegades cal parar atenció en no relliscar i fins i tot ens caldrà posar alguna mà que altra de la mà a terra per baixar petits sortints de roca que no tenen dificultat.

El camí va a parar finalment a l´escala de ferro que hem esmentat a la pujada. Baixem l’escala per retrobar de nou els punts verds que ens han dut fins la VF. En aquest cas en duran ara fins l´estació de Castellbell i el Vilar (FGC).

BIBLIOGRAFIA

BIBLIOGRAFIA WEB

TRENS

EL TEMPS

CARTOGRAFIA

RUTES RELACIONADES

Publicada a:

, , , , , , , , , , , , , , , , ,

One thought on “37. Via Ferrada del Turó del Marquès (Castellbell i el Vilar)

Fes un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s