201. Canal de les Bardisses Romàntiques (K4) i Canal 17F (K3) des de l’Aeri de Montserrat (FGC)

ÍNDEX DE CONTINGUTS

 1. DADES TÈCNIQUES
 2. LA TRAVESSA
 3. DIFICULTAT
 4. MAPES
  1. TOPOGRÀFIC
  2. TRACK A WIKILOC
 5. CONNEXIONS AMB ALTRES RUTES
 6. ELS SENDERS
 7. ELS TRENS
 8. LA RESSENYA
 9. BIBLIOGRAFIA
  1. BIBLIOGRAFIA WEB
  2. CARTOGRAFIA
 10. RUTES RELACIONADES

DADES TÈCNIQUES

 • Estació de sortida/arribada: Aeri de Montserrat (FGC)
 • Distància/durada: 4,7 km / 2h (sense aturades)
 • Desnivell:  +/- 300 m
 • Dificultat: Exigent
 • Track a Wikiloc

LA TRAVESSA

Travessa circular que des de l’estació d’Aeri de Montserrat dels FGC ens portarà a conèixer les canals de les Bardisses Romàntiques17F, dos camins equipats que ressegueixen dues torrenteres situades entre Olesa de Montserrat i Monistrol de Montserrat que baixen des de la serra del Cul de Portadora  fins al riu Llobregat.

No són pròpiament vies ferrades,  sinó canals o camins equipats amb clavilles i cordes però sense el cable de vida típic que sí tenen les ferrades. Tot i que comparteixen la mateixa graduació de dificultat que les vies ferrades, aquestes canals solen ser més salvatges i menys equipades que una VF. Així que  atenció al nostre nivell, que no ens fiquem a fer una activitat sense l’experiència adequada, que les canals montserratines són un món particular i sovint requereixen més força de braços que una via ferrada.

DIFICULTAT

 • Bardisses Romàntiques – ( K4)
 • Canal 17F – (K3)

Cal portar casc, arnés i vaga d’ancoratge. També una corda de 30 m que ens servirà tant per assegurar algun pas, com per rapelar la baixada.

Les dues canals tant es poden fer de pujada com de baixada. El recorregut que us proposem puja per les Bardisses Romàntiques i baixa per la 17F. En aquest sentit la sortida és més difícil. Si el nostre nivell no és suficient podem fer-la a l’inrevés, pujant per la més còmoda i senzilla 17F i baixar rapelant per la de les Bardisses Romàntiques.

La canal 17F es pot arribar a desgrimpar si estem molt avesats al món de les canals i encara tenim braços per tibar. Però recomanem portar la corda per rapelar tranquil·lament un parell o tres de trams més verticals.

En algunes ressenyes trobareu que es graduen ambdues canals amb K4. Al nostre parer la Canal 17F és més assequible, tant si es fa de pujada com de baixada. Fins i tot es podria desgrimpar sense material,  tot i que recomanem portar 30 m de corda per rapelar en un parell de trams més aeris.

MAPES

TOPOGRÀFIC
Mapa de la ruta
TRACK A WIKILOC
Wikiloc

CONNEXIONS AMB ALTRES RUTES

 • Ruta ST58 PR C-167 Sant Salvador de les Espases. Creuarem aquest sender de petit recorregut al coll de Sant Bernat Menthon, des d’on el seguim fins a l’ermita de Sant Salvador. Podem optar per seguir-lo per baixar fins a Olesa de Montserrat a través del Pla del Fideuer o bé també cap a l’estació d’Aeri de Montserrat pel coll de les Bruixes.
 • Ruta ST76 Monestir de Montserrat pel Camí de l’Aigua. L’estació d’Aeri de Montserrat és la pujada més curta i dura de les que pugen caminant al Monestir (3,2km/+585m).
 • Ruta ST153 Carena de Torrella i Sant Salvador de les Espases per les Roques de l’Afrau. La travessa acaba a l’estació d’Aeri de Montserrat.
 • Ruta ST165 Circular a Sant Salvador de les Espases des de l’estació d’Aeri de Montserrat. 

ELS SENDERS

Trobarem diferents senders abalisats i homologats durant la travessa:

 • PR C-167 Camí de Sant Salvador de les Espases. La canal de les Bardisses Romàntiques acaba en aquest sender, que podem utilitzar com a retorn directe a l’estació si no volem fer la Canal 17F de baixada.
 • GR-270 Camí del Llobregat: seguirem aquest sender de gran recorregut entre el final de la canal 17F i l’estació de l’Aeri de Montserrat.
 • Camí de Sant Jaume. Camí romeu coincident amb el GR-270. El Camí continua des de l’Aeri fins al Monestir.

ELS TRENS

Aeri de Montserrat. forma part de la línia del Llobregat (Barcelona-Manresa) dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya. Els caps de setmana sol haver una freqüència de trens d’un cada hora.

LA RESSENYA

(datum ETRS89)

0 km 0 min Estació Aeri-Montserrat (143 m) (gps 31T 404441 4605012)

De l’estació cal creuar el pàrquing per anar a buscar un corriol que baixa per la dreta del pont de l’Aeri. Un cop a la llera del riu, anirem a l’esquerra (sud) seguint un camí ombrívol que ressegueix el GR-270 Camí del Llobregat.

1,1 km 20 min Trencall inici Canal de les Bardisses Romàntiques (112 m) (gps 31T 404823 4604193)

El camí s’obre, punt on abandonem el còmode camí que seguíem per prendre a l’esquerra un corriol que ens porta fins al col·lector que vessa les aigües del torrent per on puja la canal de les Bardisses Romàntiques fins al Llobregat. Caldrà portar frontal o llanterna, atès que és llarg, fosc i de petja irregular. Si ha plogut fa poc, encara retindrà una mica d’aigua en el seu interior.

La canal comença amb un tram equipat amb corda que supera un pendent de terra poc consolidada. La dificultat la trobareu només quan el toll de la seva base té aigua. Poc després assolim un corriol que ens pot servir d’escapatòria. A l’esquerra el camí ens conduiria directament de nou a l’estació de tren.

Ajudats de cordes nuades i claus de ferro anirem superant ressalts del torrent sense gaire problemes. Superem un ressalt vertical de 6/7 metres amb bones preses abans d’arribar al ressalt de màxima dificultat de la ruta, un ressalt doble format per un primer pla inclinat i un segon, vertical, de 4/5 m. El primer és relativament fàcil de superar, però el segon requereix de força de braços i de fer un bon joc de peus sobre les clavilles de ferro, atès que ens hem de decantar cap a l’esquerra a fi de superar el pas.

Més amunt encara resta de superar algun mur més, potser vertical, però més fàcil sempre que tinguem encara braços. 

1,8 km 1h20min Final Bardisses Romàntiques (329 m) (gps 31T 405379 4604479)

La sortida de les Bardisses Romàntiques va a parar al PR-C 167 Camí de Sant Salvador de les Espases, sender que uneix Olesa de Montserrat amb l’estació d’Aeri de Montserrat i que vam seguir a la Ruta ST58. És un camí excel·lent  de tornada fins a l’estació si no volem continuar.

Seguim el sender en direcció sud-est (esquerra) durant 480 m fins arribar a un pla que el mapa de l’ICGC anomena pla de les Bruixes. Amb aquest nom la mateixa cartografia també situa un cim situat cinc-cents metres al sud, i cal no confondre’l amb el coll de les Bruixes, un pas de 389 m d’alçada situat sis-cents metres al nord de la nostra posició actual.

A la cruïlla, deixarem dues pistes a l’esquerra i prendrem la de la dreta (sud-oest) durant només 100 m, quan trobarem el corriol d’accés a la canal 17F.

2,4 km 1h30min Trencall a la Canal 17F (380 m) (gps 31T 405593 4604211)

La Canal 17F és més fàcil que la de les Bardisses Romàntiques, tot i que sovint es presenten les dues canals amb el mateix nivell de dificultat. La vam realitzar de baixada, així que l’apreciació mai és igual que fent-la a l’inrevés, però la sensació és que sigui una K3. 

Crec que vam rapelar un parell de trams i la resta els vam desgrimpar ajudats de les cordes. Si hi ha valents o forts de braços, es poden plantejar de desgrimpar-la tota. 

3,1 km 2h25min Via del ferrocarril (134 m) (gps 31T 405099 4603920)

Compte! La canal acaba a les vies del ferrocarrril. Cal seguir-les una cinquantena de metres al sud (direcció Olesa) a fi de trobar un corriol dret que ens portarà fins al  Camí del Llobregat.

3,2 km 2h30min Camí de la Sal GR-270 (111 m) (gps 31T 405083 4603846)

El camí segueix en tot moment el GR-270, que coincideix amb el Camí de Sant Jaume en aquest tram, amb el riu Llobregat a la nostra esquerra i les vies del ferrocarril a la dreta. Caminem per un ombrívol tram de bosc de ribera amb pollancres, àlbers, i plantes de lunària, llentiscle i canyissars. De tant en tant, podrem observar la muntanya de Montserrat sortint entre el bosc a l’altra riba del riu i de la carretera abans de passar sota l’impressionant pont de l’Aeri, que comunica la carretera amb l’Aeri de Montserrat i l’estació de FGC d’Aeri de Montserrat. 

4,7 km 3h Estació Aeri de Montserrat (113 m) (gps 31T 404441 4605012)

Si no hem tingut prou amb aquesta caminada, podem continuar amb la ruta de Senderisme en tren ST76 Pujada a Montserrat, la pujada més curta i vertical de les que arriben al monestir (3,2 km, +585 m).

Tot i que la línia del carrilet  fins a Monistrol va ser inaugurada el mes d’octubre de 1922, el baixador no ho va ser fins a l’any 1930, coincidint que es va obrir el telefèric. L’Aeri de Montserrat salva un desnivell de 544 m seguint en tot moment el Torrent de Santa Maria o Vallmalla, en un temps de viatge entre 10-15 minuts. 

BIBLIOGRAFIA

BIBLIOGRAFIA WEB

TRENS

EL TEMPS

ALTRES

CARTOGRAFIA
 • Mapa Topogràfic  1.25.000 Espais Naturals Montserrat. Ed. ICGC (2015)
 • Sant Salvador de les Espases, Puig Ventós, Olesa de Montserrat, Martorell : camí històric a Montserrat, Terrassa, Coll Cardús, Monistrol. Ed. Alpina (1986)
 • Institut Cartogràfic de Catalunya: mapes en línia

RUTES RELACIONADES

Publicada a:

, , , , , , , , , , , , , , , , ,
Advertisement

5 thoughts on “201. Canal de les Bardisses Romàntiques (K4) i Canal 17F (K3) des de l’Aeri de Montserrat (FGC)

Fes un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s