58. D’Olesa Montserrat a l’Aeri per St. Salvador de les Espases (100 Cims) i el Puig Cendrós(100 Cims)

ÍNDEX DE CONTINGUTS

 1. DADES TÈCNIQUES
 2. LA TRAVESSA
 3. CONNEXIONS AMB ALTRES RUTES
 4. MAPES
  1. TOPOGRÀFIC
  2. TRACK A WIKILOC
  3. MAA TOPOGRÀFIC 1985 ED. ALPINA
 5. DIFICULTAT
 6. ITINERARI
 7. BIBLIOGRAFIA
  1. BIBLIOGRAFIA WEB
 8. RUTES RELACIONADES

DADES TÈCNIQUES

 • Estació de sortida: Olesa de Montserrat (Baix Llobregat)
 • Estació d’arribada: Monistrol (Bages)
 • Distància/durada: 13,9 km / 4h (sense aturades)
 • Desnivell:  +700 m /-500 m
 • Dificultat: Moderada
 • Track a Wikiloc

Ermita sola i enlairada

sola en el cim d’un turó,dalt de la roca sentada,

reculls  l’aroma del bosc.

Tota voltada d’alzines

de pins, roures i roldons,

cap al cel s’alça l’ermita

mestressa d’un tros de món. 

Fragment del poema L’Ermita del Turó, de Jaume Morera . 1978

LA TRAVESSA

Des de la muntanya de Montserrat estant, mirant a llevant des del Santuari, veiem un conjunt de serres que vistes des d’aquell punt altiu no conviden gaire a la seva descoberta. Havíem llegit alguna ressenya sobre la zona i les informacions que en parlaven no eren del tot encoratjadores.  Però l’existència  d’un sender de petit recorregut (PR C-167 Camí de Sant Salvador de les Espases) que les travessa sortint d’Olesa de Montserrat feu que ens animéssim descobrir-les.  I no ens van decebre.

Estem  davant d’una travessa amb molts al·licients que transcorre per indrets poc coneguts però que guarden racons amb molta història. El gran incendi del 4 de juliol de 1994 va malmetre el paisatge, però caminem dins del PEIN de Montserrat,  i de mica a mica la vegetació va recuperant-se  oblidant aquelles fatídiques dates de l’incendi.

Durant el recorregut tindrem la possibilitat de pujar a dos 100 Cims de la FEEC (Puig Cendrós i St. Salvador de les Espases). La travessada, a més,  no podia tenir un final millor: just a l´andana de l´estació de Montserrat-Aeri, dels Ferrocarrils Catalans.

Amb aquests ingredients l’excursió té prou al·licients com per a no defraudar. Descobrirem raconades que coneixíem   i veurem la muntanya de Montserrat des d´angles  desconeguts.  Però sobretot  descobrirem Sant Salvador de les Espases, una ermita-refugi encinglerada i penjada sobre les roques de les Espases. Una ermita amb molta història i devoció i amb una particularitat segurament única en tots els 308 cims que componen els 100 Cims de la FEEC:  per accedir al cim de Sant Salvador cal obrir una porta que hi dóna accés.

 • Sortida: Estació d’Olesa de Montserrat (FGC)
 • Arribada: Estació d’Aeri de Montserrat  (FGC)
 • Interès:  Els 100 cims de Puig Cendrós i Sant Salvador de les Espases (ermita-refugi)
 • Època: Tot l’any.
 • Ruta: Olesa de Montserrat (FGC) – Les Planes – Coll d’ Espases – Puig Cendrós – Pla Fideuer – Sant Salvador de les Espases – coll de les Bruixes – Montserrat-Aeri (FGC)
 • Dificultat: Petit grau rocós prop del cim de l’Hospici. Sant Salvador pot ser aeri per a persones amb vertigen.

CONNEXIONS AMB ALTRES RUTES

 • Des del Pla del Fideuer podem anar a Sant Pere Sacama i tornar a Olesa per la Ruta ST64 Puigventós pel PR C-167 16,5km (+670/-670)
 • Ruta ST76: Monestir de Montserrat pel Camí de l’Aigua. Podem allargar l’actual travessa amb la pujada al Monestir de Montserrat per la via més curta i dura de les que pugen caminant al Monestir (3,2km/+585m)
 • Ruta ST153: Carena de Torrella. Aquesta caminada creua l’actual al coll de Sant Bernat Menthon, i coincideix fins a Sans Salvador de les Espases.
 • Ruta ST165Circular a Sant Salvador de les Espases des de l’Aeri de Montserrat. Ambdues rutes coincideixen entre St. Salvador i l’estació d’Aeri de Montserrat passant per L’Hospici. Opció de baixar cap al riu Llobregat i seguir el GR-270.
 • Ruta ST192: Circular al Cul de Portadora i St. Salvador de les Espases des de Monistrol: ambdues rutes coincideixen un tram entre Sant Salvador de les Espases i el coll de les Bruixes.
 • Ruta ST193: Cul de Portadora des de Castellbell i el Vilar-Monistrol. Les dues rutes comparteixen final d’itinerari des del coll de les Bruixes.
 • Ruta ST201: Canal de les Bardisses Romàntiques i Canal 17F. Ruta que surt i acaba des de l’estació de l’Aeri de Montserrat.

MAPES

TOPOGRÀFIC
Mapa Ruta 58_petit
Ruta a mapa ICC 2014
TRACK A WIKILOC
Track a Wikiloc
MAA TOPOGRÀFIC 1985 ED. ALPINA
Mapa de la Ruta St. Salvador
Mapa de la Ruta St. Salvador (Alpina 1985)

DIFICULTAT

La sortida no té cap mena de dificultat. Durant tot el recorregut seguirem el PR C-167 que surt d´Olesa de Montserrat i acaba a la mateixa andana de l´estació Montserrat-Aeri dels Ferrocarrils Catalans.  Només ens en separarem del sender per pujar al Puig Cendrós prenent un corriol indicat per un cartell des del Pla del Fideuer.

L´excursió comença i acaba en dues estacions de la mateixa línia dels FGC del Llobregat. Sortirem d’Olesa de Montserrat per anar a buscar el coll de les Espases on es troba un excel·lent mirador. D´allí travessarem  l´espai natural del Puig Ventós i de la Serra de les Espases per pujar al cim del Puig Cendrós (100 cims) i Sant Salvador de les Espases (100 cims) on visitarem aquest ermita-refugi estèticament penjada sobre cingleres. Acabarem la travessa a l´estació de Montserrat-Aeri.

Vistes des de Sant Salvador de les Espases
Vistes des de Sant Salvador de les Espases

ITINERARI

0 km 0h Estació d´Olesa de Montserrat (94 m)

L´estació d´Olesa de Montserrat es va inaugurar el 29 de març de 1922 amb l’ampliació del tram entre Martorell (on el tren arribà el 1911) i la mateixa Olesa. No fou fins l´any 1924 que el tren no arribà a Manresa.

Sortim de l´estació a la dreta i prenem el carrer dels Ferrocarrils Catalans en direcció nord.  Continuem per aquest carrer fins arribar a la Pl. Felix Figueras i Aragay.

0,35 km 5 min Pl. Felix Figueras i Aragay (105 m)

Plaça on es troba l’Ajuntament d’Olesa i la biblioteca municipal. Creuem la plaça per anar a buscar una rampa per a vianants que hi ha al costat nord  i que ens duu al capdavall del Carrer Val d´Aran.

A la nostra dreta tenim el barri antic d´Olesa. Si ens apartem una mica de l’itinerari i agafem el carrer Garraf a la dreta, anirem a parar al Porxo de Santa Oliva. Aquest portal  tancava la vila pel nord i era per tant on començava l´antic camí Ral d´Olesa a Vacarisses. Sobre el portal hi ha edificada una ermita (1675) dedicada a la Patrona d´Olesa, Santa Oliva.

Seguim carrer Val d´Aran amunt entre les cases de la urbanització Les Planes d’Olesa durant 10 min. (830m). En arribar a la cruïlla amb el carrer Maresme el prenem a l´esquerra per girar de nou carrer Urgell amunt (dreta). Als 3 min. passem pel Pavelló Municipal Esportiu Salvador Boada . De seguida arribem al final de l´asfalt, on trobem una bifurcació amb un pal indicador.

1,83 km 25 min Inici sender (Creu de Beca) (180 m)

Som al trencall on se separen els senders PR-167 Sant Salvador de les Espases, sender que va a la dreta i que seguirem, i el PR C-166 Volta al Puigventós, que continua recte. Abans de continuar val la pena acostar-nos a la Creu de Beca que tenim uns metres endavant seguint el PR C-166. Està documentada des de l´any 1522 i és l’única creu de terme d´Olesa que es manté in situ.

Anem ara sí, direcció al Puigventós (cim que no trepitjarem) agafant la pista en direcció est. Som a l´antic camí Ral d’Olesa a Vacarisses, antic camí que connecta des de fa segles les dues poblacions i que seguirem una bona estona.

Passem a tocar d´unes basses. El camí comença a pujar entre camps d´oliveres de la varietat autòctona Olesana (també anomenada Palomar). Es tracta d´una oliva de mida mitjana de maduració precoç i que fa un oli de molt bona qualitat. Les oliveres més antigues tenen entre 300-400 anys i de  totes elles en sobresurt una amb nom propi, l´olivera del Capellà, , una olivera que segons s´explica, era freqüentada per un sacerdot  que anava a llegir al costat de la seva soca i que on suposadament també va arribar a fer-hi alguna missa. Algunes informacions parlen li donen una edat compresa entre 700-1000 anys!

Caminem a ponent del turó de la Gronya fins que trobem una escultura i un plafó al costat del camí que ens indiquen que entrem a la reserva de Puigventós, propietat de l’Àrea de Territori i Paisatge de l’Obra Social de la Caixa de Catalunya . Poc després trobem a la nostra esquerra la font de la Roureda.

3,9 km 55 min Font de la Roureda (327 m)

Font amb un broll encastat en un mur de pedra al marge esquerra del camí, i a la que s´hi accedeix baixant un parell de d’esglaons. Va ser condicionada fa uns anys pels Amics de les Fonts.

Continuem pel camí fins el fons de la vall del torrent de la Font de Beca o on trobem les vinyes de Viñau (334 m), un camp d´oliveres on també podem trobar algun ametller i llorer. Només trigarem més de 15 min. des d´aquest revolt del camí en arribar al Coll de les Espases.

5 km 1h10min  Coll de les Espases (o Papalusa). Mirador (391 m)

Magnífic mirador del vessant nord de la muntanya de Montserrat. Trobem un plafó interpretatiu de les vistes,  un pàrquing per a vehicles (sobta que es permeti l’accés motoritzat fins aquí) i una petita zona de lleure amb unes taules on poder descansar una mica després de la pujada feta. A l´altre costat del camí hi ha un monòlit en record de dos alpinistes olesans morts el 1990 en una expedició al Hidden Peak, al Pakistan.

Anem pel camí que va a la dreta i que flanqueja el Puig Cendrós pel sud-est. Deixem enrere un senyal de pàrquing per a vehicles autoritzats fins que veiem a l’esquerra un petit senyal que ens marca l´inici del corriol de pujada al Puig Cendrós.

5,74 km 1h20min Pla del Fideuer. Bifurcació al Puig Cendrós (432 m)

Prenem un corriol a la dreta (est) marcat per un pal indicador cap al cim del Puig Cendrós. És un corriol ben fressat i més o menys feixuc que puja entre garrics, marfulls, cirerers d´arboç i algun pi jove que creix després de l´incendi de 1994 fins arribar al capdamunt del Puig Cendrós en 10 minuts.

6 km 1h30min Puig Cendrós (497 m)

Ample i arrodonit cim amb unes vistes magnífiques sobre el massís de Montserrat. Cap a l’est podem veure el Puigventós, punt més alt de la zona, i més enllà Collserola i Sant Llorenç. En dies clars podem arribar a veure el Pedraforca i el massís de la Maladeta al nord.

Refem el camí de baixada al Pla del Fideuer amb el Puigventós davant nostre  i les Roques de l’Afrau a l’esquerra.

6,3 km 1h40min Pla del Fideuer (432 m)

Ampli prat en regeneració, cruïlla de camins, on trobem unes taules i un pal indicador, d´on surt un corriol a la dreta (sud-est) que mena cap al cim del Puigventós.

Nosaltres prosseguim pel Camí del Mimó al Pla del Fideuer durant aproximadament 100 m (3min) fins que veiem un rètol de ferro que en lletres fetes a mà ens indiquen  la direcció cap a Sant Salvador. Un altre senyal  prohibeix l’accés en bicicleta per aquest senderó. Prenem el corriol (marques de PR) que van vers l´esquerra en ascens amb esglaons fets amb travesses de fusta i garrics fins que atenyem en pocs minuts un petit coll sobre la Serra de l’Afrau.

6,9 km 1h50min Coll de Sant Bernat Menthon (487 m)

Petit coll i cruïlla de camins. A la dreta (est) tenim una creu de ferro amb una imatge de ferro de Sant Bernat Menthon. El camí que hi segueix condueix cap al Coll de l’Orpina. Cap a l’esquerra (oest) del coll un tirany mena cap les Roques de l’Afrau. Podem acostar-nos fins al cim més elevat (Pedra dels Ducs) seguint durant 5 minuts escassos el marcat i fàcil corriol que surt a l’esquerra (oest). 

Continuem recte (nord) agafant el sender en baixada i ben marcat per unes grans marques de de PR pintades a la roca. Estem al vessant nord de la Serra de l’Afrau. La vegetació esdevé més espessa i compacta. Caminem entre alzines, arboços i un dens sotabosc amb marfull i galzeran fins al coll de Bram.

6,95 km 2 h Coll de Bram (436 m)

Coll important on els senders PR C-167 que anem seguint, i el PR C-166 Volta al Puigventós es tornen a trobar. 

El coll en sí és una petita esplanada on trobem un pal indicador on s’informa de la direcció a l’Aeri de Montserrat. De la dreta del coll (est) arriba un camí que ve de Vacarisses.  Enfilem la pista que va en baixada (compte de no agafar un corriol planer i que no va enlloc) en direcció oest i que ens condueix en aproximadament 3 minuts al trencall de Sant Salvador de les Espases.

7,3 km 2h03min Bifurcació a Sant Salvador Espases  (439 m)

Prenem el sender estret que surt a la nostra esquerra marcat amb un cartell amb una fletxa de ferro (marques de PR) i que comença baixant uns metres per unes escales fetes amb travesses de fusta. El corriol està envoltat de vegetació i és força estètic, vorejant l´escarpament de les Roques de l´Afrau pel vessant nord. Al fons veiem el nostre objectiu, la piràmide rocosa de Sant Salvador, amb l’ermita encimbellada al capdamunt i a la que hi arribarem en 15 min. (620 m) des de la cruïlla.

7,95 km 2h15min Ermita de Sant Salvador de les Espases (403 m)

L’excursionista

roda pel món

apassant grenyes,

seguint corriols

i en ser a l’últim

d´aquests colls

amb joia obira

Sant Salvador

(Himne a Sant Salvador)

Ermita documentada des de l´any 1342 construïda sobre una altra ermita més antiga que corresponia al desaparegut Castell de les Espases (s. IX). La capella es troba a la confluència dels municipis d´Olesa M., Vacarisses i Esparreguera, poblacions que hi celebren sengles aplecs en diferents dates de l´any.

Són diverses les llegendes i mites que s´expliquen de Sant Salvador. La més coneguda parla de la seva creació. Diu la llegenda que el comte de Barcelona, Ramon Berenguer, lluitava contra els sarraïns quan el Llobregat era la frontera entre els dos regnes. Sentint-se el Comte acorralat en plena batalla, demanà ajuda al Salvador, qui se li aparegué oferint-li el seu ajut. Fou llavors, en el moment més difícil de la batalla, quan començaren a caure espases i fletxes de foc contra els sarraïns. L´ermita es va construir en commemoració d´aquests fets.

Al costat de l´ermita, aprofitant una gran balma de les roques hi ha construït un petit refugi. L´accés a l´ampli menjador és lliure, tot i que el dormitori roman tancat. Per pujar al cim de Sant Salvador cal entrar al menjador (obert) del refugi i travessar la porta que condueix al cim a través d´unes escales. De ben segur que es tracta de l´únic dels 308 cims de la FEEC al que s´hi accedeix a través d´una porta. Els membres de l´Associació d´Amics de Sant Salvador de les Espases (creada el 1970) vetllen pel manteniment i promoció de tot el complex.

Des de la balconada de davant l´ermita baixa un senderó que va a La Puda (cartell) que ens porta en 3minuts a una cova, tancada amb reixa, que conté una Mare de Déu de Montserrat.

Per continuar el nostre recorregut, cal que refem el camí des de l´ermita fins a la bifurcació on hem agafat el senderó que porta a Sant Salvador.

8,8 km 2h30min Bifurcació (439 m)

Som de nou al trencall d´accés a Sant Salvador. No cal tornar al coll de Bram sinó que seguim les marques del PR tot agafant un corriol que surt a l´esquerra (nord) i que s´enfila tot dret sota unes grans roques en direcció al Puig de l’Hospici.

El camí puja força dret els vessant del Puig de l´Hospici per anar a buscar un petit grau a fi de superar la cinglera que tenim davant. És tracta d´un fàcil pas rocós on caldrà ajudar-nos de les mans per accedir a la part superior de la Serra.  Superat el pas el camí gira cap al nord-oest per anar a parar de sobte a una gran esplanada just sota el cim del Puig de l´Hospici.

9,3 km 2h45min Esplanada sota el Puig de l’Hospici (507 m)

A la nostra dreta surt un senderó que porta al cim del Puig de l´Hospici (517m, vèrtex geodèsic) en tot just mig minut. El nom prové d´un antic hospital o hospici ara en ruïnes i que se situava prop d´on avui dia trobem l´urbanització de Can serra.

Des de l´esplanada seguim el camí per l´ampla pista en baixada. Obviem dos camins que surten a la  dreta per continuar rectes seguint sempre la pista principal. Passats 500m d´aquestes bifurcacions trobem un pal indicador que senyala a l´esquerra el camí cap a La Socarrada. Continuem recte per la pista amb excel.lents vistes cap a Montserrat fins el Coll de les Bruixes.

11,2 km 3h10min Coll de les Bruixes (389 m)

Pal indicador. Un cop arribats al coll anem vers  l´esquerra en direcció sud per la pista que en aquest tram és més ampla i des d´on tenim bones vistes sobre els turons de la Socarrada i de l´Hospici. També podem veure  l´ermita de Sant Salvador amb el Puig Cendrós al fons.

Seguim durant 8min (620m) per la pista fins que trobem un trencall on el camí fa un gir a l´esquerra, punt on trobem un cartell de ferro rovellat que ens marca el camí cap a l´Aeri de Montserrat seguint el camí de la dreta. Mica en mica el camí es va estrenyint, per acabar esdevenint un estret sender amb unes panoràmiques de Montserrat que ens omplen tota la visió. Podem veure-hi el Monestir penjat a mitja muntanya i el camí que hi puja des de l´estació inferior de l´Aeri,  zigzaguejant muntanya amunt.

Aviat comencem a veure ja l´estació de Montserrat-Aeri al fons de la vall del Llobregat. Passem per una cabana de pedra seca mentre baixem força drets entre vegetació baixa abans no ens trobem de cop i volta a l´andana de l´estació de Montserrat-Aeri dels Ferrocarrils Catalans.

13,8 km 3h45min Estació Montserrat-Aeri (FGC)   (143 m)

Curiosa arribada a l´estació dels Ferrocarrils de la Generalitat de Montserrat-Aeri. De cop i volta, seguint sempre els senyals blancs i grocs del sender PR C-70, el corriol ens porta directament a l´andana on trobem un darrer senyal de PR en forma d´adhesiu en un indicador de prohibit passar.

P1020604
Andana de l’estació i marca de GR

BIBLIOGRAFIA

 • Sant Salvador de les Espases. Joan Solà Ed. Publicacions de l’Abadia de Montserrat. (2009)
 • Vuit camins que porten a Sant Salvador de les Espases. Salvador Torres i Rosa Canals. Ed. Ajuntament d´Olesa de Montserrat (1996)
 • Sant Salvador de les Espases, una ermita Singular. Àngel Manuel Hernández i Cardona. Ed. Amics de Sant Salvador de les Espases (2008)
 • XXVIII Ronda Vallesana Vacarisses Sant Salvador de les Espases. Ed. Unió Excursionista de Sabadell (2007)

CARTOGRAFIA

 • Mapa Topogràfic  1.25.000 Espais Naturals Montserrat. Ed. ICC (2015)
 • Sant Salvador de les Espases : Puig Ventós, Olesa de Montserrat, Martorell : camí històric a Montserrat : Terrassa, Coll Cardús, Monistrol : mapa topogràfic excursionista. Ed. Alpina 1986.
Baixant de Puig Cendrós (100 cims)
Baixant de Puig Cendrós (100 cims), amb el Puig Ventós a la dreta
Vistes de les Espases cap al Puig Cendrós (esq.)
Vistes de les Espases cap al Puig Cendrós (dreta)

BIBLIOGRAFIA

BIBLIOGRAFIA WEB

TRENS

EL TEMPS

ALTRES

RUTES RELACIONADES

Publicada a:

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

6 thoughts on “58. D’Olesa Montserrat a l’Aeri per St. Salvador de les Espases (100 Cims) i el Puig Cendrós(100 Cims)

Fes un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s