64. Olesa de Montserrat: Ruta per St. Pere Sacama, Puigventós i Puig Cendrós (100 Cims)

ÍNDEX DE CONTINGUTS

 1. DADES TÈCNIQUES
 2. LA TRAVESSA
 3. CONNEXIONS AMB ALTRES RUTES
 4. MAPES
  1. TOPOGRÀFIC (Alpina 1986)
  2. TRACK A WIKILOC
  3. PERFIL DE LA RUTA
  4. PUNTS DE PAS (WAYPOINTS)
 5. DIFICULTAT
 6. ELS TRENS
 7. ELS SENDERS
 8. LA RESSENYA
 9. BIBLIOGRAFIA
  1. LLIBRES
  2. BIBLIOGRAFIA WEB
  3. CARTOGRAFIA
 10. RUTES RELACIONADES

DADES TÈCNIQUES

 • Estació de sortida/arribada: Olesa de Montserrat (Baix Llobregat)
 • Distància/durada: 16,4 km / 4h45 (sense aturades)
 • Desnivell:  +/- 670 m
 • Dificultat: Moderada
 • Track a Wikiloc

LA TRAVESSA

Les atractives agulles montserratines eclipsen la Serra de Puig Ventós, un conjunt de serralades que es troben davant del riu Llobregat i que estan també incloses en el PEIN del Parc Natural de Montserrat. L’espai natural del Puig Ventós amaga al seu interior una bellesa més pausada que no pas les seves muntanyes veïnes. Són unes muntanyes per gaudir-les caminant, a poc a poc, descobrint-hi el seu patrimoni històric, natural o paisatgístic. Vistes des de Montserrat, no semblen gaire atractives, però sorprendran agradablement a aquells que tinguin la gosadia d’apropar-s’hi. 

 • Interès: L’ermita de Sant Pere Sacama i el Puig Cendrós, un 100 cims, amb excel·lents vistes.
 • Època: Tot l´any. Compte amb les èpoques de màxima calor estiuenca.
 • Ruta: Estació d´Olesa de Montserrat –Mas Puigventós –Sant Pere Sacama – Pla del Fideuer – Puig Cendrós – Coll de les Espases – Estació d’Olesa de Montserrat
 • Dificultat: Itinerari ben marcat que discorre bàsicament per pista.

CONNEXIONS AMB ALTRES RUTES

 • Ruta ST58 Olesa de M. a Aeri de Montserrat passant pel  Puig Cendrós (100 cims) i Sant Salvador de les Espases (100 cims) Des del Pla del Fideuer podem anar a l’estació de Montserrat-Aeri seguint la ruta 

MAPES

TOPOGRÀFIC (Alpina 1986)
Mapa de la ruta PR C-166 Puigventós_PETITA
Mapa de la ruta Volta al Puigventós (Mapa Alpina 1986)
TRACK A WIKILOC
Track a Wikiloc
PERFIL DE LA RUTA
Perfil de la ruta Volta al Puigventós
Perfil de la ruta Volta al Puigventós
PUNTS DE PAS (WAYPOINTS)
Quadre de punts de pas (waypoints)
Quadre de punts de pas (waypoints)

DIFICULTAT

Bona part del recorregut es fa per pistes, sense desnivells importants. És fàcil de seguir el camí gràcies a la bona senyalització del sender. No trobarem aigua durant el recorregut, cal portar-la des de l’inici de la ruta.

ELS TRENS

Itinerari circular que comença i acaba a l´estació dels Ferrocarrils Catalans (FGC) d´Olesa de Montserrat.  Per aquesta estació hi passen els trens de les línies S4, R5 i R50 de camí a Manresa amb un temps de trajecte aproximat de 55minuts des de l´estació de Plaça d’Espanya de Barcelona. 

ELS SENDERS

Aquesta sortida segueix les passes en tot moment del PR C-166 Volta al Puigventós. Només ens separarem de les marques blanques i  grogues d’aquest sender per pujar al Puig Cendrós.  A les cruïlles trobarem pals indicadors que ens ajudaran a seguir en tot moment la ruta proposada sense dificultats. Cal parar atenció que en alguns trams el recorregut coincideix amb l’altre petit recorregut de la zona, el PR C-167 Sant Salvador de les Espases, un PR lineal que també surt d’Olesa i que va a l’estació de Montserrat-Aeri passant per l’ermita de Sant Salvador de les Espases.

Panorama01
Ermita de Sant Pere Sacama

LA RESSENYA

(datum ETRS89)

0 km 0h Estació d´Olesa de Montserrat (94 m) (utm 31T 407315 4599429)

Sortim en direcció nord pel carrer dels Ferrocarrils Catalans fins a la plaça on es troba l´ajuntament de la vila, a l’antic Hotel Gori. Aquest edifici d’estil vuitcentista es va inaugurar l’any 1899 i era on s’hostatjaven molts dels visitants que anaven al Balneari de la Puda, edifici ara abandonat i situat a la carretera a Monistrol.

Creuem la carretera i als 60m trobem la seu de l´UEC d´Olesa, punt d´inici dels senders PR C-166 i PR C-167 (veurem uns adhesius a la porta exterior de l’associació).

Anem a la dreta pel carrer que puja fins a una plaça amb parc infantil. Un cop passada la plaça trobem la bifurcació del sender circular que seguim.

1,1 km 15min Bifurcació ruta circular (123 m) (utm 31T 467788 4600171)

Optem per anar a la dreta i seguir el sender en sentit antihorari. Agafem  la pista de terra a la dreta deixant-ne una altra encara més a la dreta, i pugem cap al nord amb la riera al nostre costat.

El camí va entre camps d´oliveres de la varietat Palomar o Olesana durant 1200m quan agafem a l’esquerra un camí que emprèn la pujada cap al Mas Puigventós. A mesura que guanyem alçada anem tenint millors panoràmiques tant d´Olesa com d´Esparraguera. La vegetació també canvia mica en mica, fent-se més important a mesura que pugem, amb més pins blancs i alzines amb un sotabosc de llentiscle, arítjol i marfull.

5 km 1h40min Bifurcació a Mas Puigventós  (450 m) (utm 31T 408487 4602602)

Cruïlla on ens desviarem uns metres del sender abalisat per anar a l´esquerra (est) per visitar el Mas Puigventós, a 450m de la bifurcació.

5,2 km 1h45min Mas Puigventós  (462 m) (utm  31T 408258 4602647)

Mas Puigventós és una masia documentada des de l’any 1386 que rep el nom dels propietaris que la van adquirir l’any 1550. Es va abandonar als anys 50 i actualment està en un estat ruïnós amb perill d´esfondrament de les poques parets que queden encara dretes.

Desfem el camí de nou a la cruïlla però anant en compte d´agafar ara un corriol a l´esquerra. El camí  faldeja el turó de la Creu de Beca (nord) entre una important garriga. El corriol acaba desembocant en una pista forestal on trobem un pal indicador  (428m) (utm 31T 409132 4602380).  Seguim la pista en pujada durant 10 min. fins arribar a l’ermita de Sant Pere Sacama.

6,5 km 2h10min Sant Pere Sacama (461 m) (utm 31T 409280 4602272)

Ermita del s. X-XI construïda sobre un possible assentament ibèric (s´hi han trobat restes de ceràmiques en aquest indret) i on també hi havia hagut un castell documentat des de l’any 962.

Desfem el camí fins a la cruïlla anterior (5min) per agafar la pista que va a la dreta (est) en baixada. Davant nostre veiem l´autopista C-16 de Terrassa a Manresa, la pedrera del Mimó i el cim del Turó del Ros, un altre 100 Cims que corona la Serra de Collcardús, carena que veiem a l’altre costat de l’autopista.

Al cap de 8-10min el camí s´enfila de nou per anar a buscar el vessant nord del Puig Ventós. A la nostra dreta (est) veiem la línia de ferrocarril (actualment R4 d’Adif) que va cap a Manresa. Destaca des d´aquest punt d´observació on estem l’esvelt viaducte de Boixadell, un pont ferroviari de maó inaugurat l’any 1859 de més de 300m de llargària i amb 19 torres de fins a 50m d´alçada,  acabades en arc de mig punt. Just al sud del pont es trobava l’estació d’Olesa Nord, estació apartada del nucli urbà. L´existència també d´una estació dels FGC a Olesa segurament va fer que aquesta perdés tota raó de ser i acabà per tancar-se.

Després de 20min després de sortir de Sant Pere Sacama (1100m) el camí passa al vessant nord del Puig Ventós. La vegetació aquí canvia i és fa més boscosa, amb predominança de l’alzinar. Davant nostre tenim bones vistes de la Serra de l’Obac.

8,2 km 2h35min Trencall a la Creu de Saba (470 m) (utm 31T 409405 4602796)

D´aquí surt un corriol que puja amb ganes fins a la Creu de Beca, un sortint rocós amb excel·lents panoràmiques sobre el vessant nord del poc accessible cim del Puig Ventós.

Deixem enrere la cruïlla i prosseguim pel vessant més ombrívol del Puig Ventós, l´obaga del Mimó, tot caminant en baixada gaudint de les vistes als cingles de la Carena de Torrella que tenim a la nostra dreta, fins que anem a parar a una cruïlla amb una tanca i un pal indicador.

Panorama03

9,4 km 2h50min Bifurcació a Can Mimó. Tanca (420 m)(utm 31T 408524 4603234)

Deixem la pista que baixa de a la dreta cap a Can Mimó i enfilem la pujada vers l’esquerra (oest) en direcció al Pla del Fideuer.  Creuem un petit coll entre una vegetació dominada per garric i per les vistes a Montserrat. A mà dreta deixem el trencall del PR C-167 que va a Sant Salvador de les Espases i coincident amb el que nosaltres seguim (PR C-166) fins al coll de les Espases. Continuem recte 100m passat el trencall per arribar de seguida a la gran esplanada del Pla del Fideuer.

10 km 3h Pla del Fideuer(431 m) (utm 31T 408042 4603384)

L’esplanada del Pla del Fideuer és un espai restaurat amb algun banc per seure-hi. Cap al sud surt un corriol que va a Mas Puigventós a través del vessant oest de la muntanya.

També surt  del Pla un corriol (marcat per un petit indicador) el corriol que puja en 7-10min fins al Puig Cendrós. El camí, força dret, va entre una vegetació baixa de garric i romaní, amb algun arboç aïllat i amb molt bones vistes sobre el Puig Ventós, cim que tenim a la nostra esquena.

10,4 km 3h05min Puig Cendrós (499 m) (utm 31T407710 4603253)

No és el cim més alt de la zona, però no li cal aquest  per tenir unes privilegiades panoràmiques des d´aquesta talaia. Des d´aquí podem albirar en primer terme Montserrat, però també Sant Llorenç i més enllà els Pirineus.

Davallem de nou al Pla del Fideuer i prenem la pista que baixa cap a la dreta (sud) que ens durà en 20min (1100m) fins al Coll de les Espases.

11,4 km 3h25min Coll de les Espases (391 m) (utm 31T 407515 4603051)

Important coll on trobem una zona amb taules, un plafó interpretatiu de les vistes de Montserrat, un pàrquing per a vehicles i un monòlit de conglomerat que recorda dos alpinistes olesans que van perdre la vida quan intentaven pujar el Hidden Peak, un cim de més de 8.000m del Pakistan.

En aquesta cruïlla abandonem el sender PR C-167 Sant Salvador de les Espases que puja des d’Olesa pel camí que ve de les Guixeres. Anem recte (sud-oest) seguint de nou només el PR C-166. El camí, a trams corriol, envolta les Agulles del Petintó per l’oest, fet que ens ofereix unes grans panoràmiques del Llobregat i Montserrat. Al fons de la vall podem veure el gran edifici blanc de l’antic balneari de La Puda, ara abandonat. Caminem entre camps d’oliveres abandonats per un camí agradable. Després de 20min de sortir del coll de les Espases deixem a mà dreta un trencall que baixa a la Font de Sant Valentí. Mica en mica el camí es fa més evident i esdevé una pista transitable al cap d´una estona. Es passa per les cases de Les Torrades abans no arribem en pocs minuts a la Creu de Beca.

Turó del Ros
Turó del Ros

14,3 km 4h10min La Creu de Beca. Cruïlla PR (187 m) (utm 31T 407494 4601150)

Documentada des de l´any 1522, és la única creu de terme d’Olesa que es manté in situ. Fa 2,85m d´alçada i es troba al nord del barri de les Planes.

Poc després de passar la Creu trobem la cruïlla del sender PR C-167 Sant Salvador de les Espases que es dirigeix al coll de les Espases. Entrem als primers carrers del barri de Les Planes, passem davant del col·legi La Baldufa i baixem per una part cimentada fins a retrobar el punt on a l´inici del recorregut hem decidit de fer la ruta en el sentit antihorari.

15,5 km 4h30min Cruïlla inici ruta circular (123 m) (utm 31T 407788 4600171)

Som de nou al punt on hem iniciat la volta circular de la ruta. En pujar hem agafat el camí que tenim a mà esquerra. Només cal desfer el camí de nou fins a la seu del CEC d’Olesa, la plaça de l’ajuntament i l´estació.

16,5km 4h45min Estació d’Olesa de Montserrat(94 m) (utm 31T 407315 4599429)

BIBLIOGRAFIA

LLIBRES
 • Guia excursionista: Olesa de Montserrat i entorns. Joan Soler Gironès. Ed. Comunitat Minera Olesana SCCL (2012)
 • Sant Pere Sacama: els primers pobladors. Ajuntament d´Olesa M. (1992)
 • Catalunya 50 elements d´arquitectura i enginyeria ferroviàries. Josep Olivé. Cossetània (2012)
 • El castell i l’església de Sant Pere Sacama (segles IV-XIII). Separata Lambard Vol. XVII 2004-2005 pàg. 157-186
BIBLIOGRAFIA WEB

TRENS

EL TEMPS

ALTRES

CARTOGRAFIA
 • Sant Salvador de les Espases: Puig Ventós 1:1.50.000  Ed. Alpina (1986)
 • Mapa comarcal de Catalunya 15.000 ICC Baix Llobregat
 • Mapa comarcal de Catalunya 15.000 ICC Bages

RUTES RELACIONADES

Publicada a:

, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

One thought on “64. Olesa de Montserrat: Ruta per St. Pere Sacama, Puigventós i Puig Cendrós (100 Cims)

Fes un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s