264. Torrent de l’Afrau, Aiguafreda de Dalt i muralla ibèrica de Montgròs des de l’estació de St. Martí de Centelles

ÍNDEX DE CONTINGUTS

 1. DADES TÈCNIQUES
 2. LA TRAVESSA
 3. MAPES
  1. TOPOGRÀFIC
  2. TRACK A WIKILOC
 4. ELEMENTS D’INTERÈS
 5. DIFICULTAT
 6. ELS TRENS
 7. FOTOGRAFIES
 8. BIBLIOGRAFIA
  1. BIBLIOGRAFIA WEB
  2. CARTOGRAFIA
 9. RUTES RELACIONADES

DADES TÈCNIQUES

 • Estació de sortida/arribada: Ripoll (Rodalies)
 • Distància/durada: 20 km / 5h30 (sense aturades)
 • Desnivell:  +/- 725 m
 • Dificultat: Moderada
 • Track a Wikiloc

LA TRAVESSA

Aiguafreda és un municipi del Vallès Oriental (***) amb els límits del seu terme municipal fixats per cursos fluvials. Així el Congost, riu que amb el Mogent forma el Besòs a l’alçada de Montmeló, tanca el municipi per ponent. Per llevant és la riera de l’Avençó la que el separa del municipi de Tagamanent, i finalment, pel nord, és la riera de Martinet que separa Aiguafreda i Seva.

***El 29 de maig de 2022 es va celebrar un segon referèndum per decidir si el poble passa a la comarca d’Osona.

La ruta que us proposem segueix un d’aquest torrents, el torrent de l’Afrau, nom que pren la riera de Martinet en la part mitja del seu curs. La seva entrada natural és a la font dels Enamorats, al límit nord del municipi, punt habitual d’inici i final de les travesses que la recorren.

La font està a gairebé tres quilòmetres de l’estació caminant pel centre urbà i industrial. Per evitar de fer dos cops aquest tram més avorrit que va sobre asfalt hem preferit allargar l’itinerari, i des d’Aiguafreda seguir el GR-2 fins a la masia de Can Serra de l’Arca, punt on enllacem amb el PR C-200, un sender que ens portarà fins a Aiguafreda de Dalt tot visitant un dolmen i un parell de cavitats.

MAPES

TOPOGRÀFIC
Mapa de la ruta
TRACK A WIKILOC
Wikiloc

ELEMENTS D’INTERÈS

L’excursió la podem dividir en quatre trams diferenciats per l’interès paisatgístic o patrimonial de cadascuna de les parts.

1) Estació St. Martí de Centelles – Aiguafreda de Dalt 7,3 km
Durant el recorregut seguirem sempre senders homologats, el GR-2 primer i el PR C-200 després. És un tram força distret, amb diferents elements arquitectònics i patrimonials escampats durant l’itinerari En aquest tram es visiten bona part del millor pel que fa al patrimoni històric.

Els principals elements que es visiten en aquest tram són:

Pont de l’Abella. Antic pont del s. XVIII sobre el qual passa la C-17. El contrast de l’obra moderna literalment construïda sobre l’antiga

Barraca de l’Aragall. Barraca de vinya de planta quadrada. La porta d’accés és amb llinda de pedra i sostre recobert de vegetació.

Cova del Moro (Cova de Cruïlles). No està indicada, només marcada per unes fites de pedra, així que caldrà estar atents al mapa o bé al track del gps. L’accés a la cova és força dret però possible gràcies a l’arbre situat just a la boca i que ens portarà a la cota -3 m, des d’on una rampa condueix fins a l’interior de la cova (recordar de portar llanterna!).

Cova de l’Infern. Situada a tocar de sender, de camí a Aiguafreda de Dalt. Anomenada així pels Amics d’Aiguafreda pel corrent d’aire calent que en surt del seu interior a l’hivern, no va ser topografiada fins el 2010. L’accés és molt estret i no es recomanable endinsar-s’hi sense material tècnic i coneixements.

Dolmen de Cruïlles. Calcolític (2200 AC / 1800 AC). Cista rectangular que estava formada per tres grans lloses i un túmul, de les quals només en queden dues. Excavat per primer cop pel Centre Excursionista de Vic l’any 1916.

2) Aiguafreda de Dalt – Muralla ibèrica 3 km
Es recorre la part de llevant de la riera de l’Afrau. És la més ombrívola i fresca per la seva situació al nord de la serra de l’Arca. Des de que prenem el corriol al trencall situat poc després d’Aiguafreda de Dalt, seguirem sempre un estret corriol força interessant. Es passen per trams de corriols molt emboscats, sovint amb molsa penjada de les branques dels arbres, un indicador de la bona qualitat de l’aire i l’entorn pel que caminem. Tret d’alguna cruïlla on podem dubtar de quin camí prendre, el camí en aquest vessant del torrent té força continuïtat.

Al nostre parer, és el més interessant dels dos camins que recorren sengles vessants del torrent de l’Afrau.

Font dels Empoadors. Artificial situada al torrent Negre. Al mig del camí trobem un edifici de maó que conté una bomba d’aigua al seu interior. La font és la paret de llevant (esquerra).

Balma de l’Afrau. Llarga balma de prop de 35 m i de 5 m de fondària màxima. Accessible per un espès corriol sense marcar però de fàcil seguiment.

“Roca” mirador. Gran roca accessible fàcilment fins al seu cim des d’on es té una de les millors panoràmiques del torrent. Compte si teniu vertigen o no teniu experiència.

3) Muralla ibèrica – Molí de l’Afrau 5 km
Tram que uneix el poblat ibèric amb el Molí de l’Afrau, on retrobarem el PR C-200. Recorre el vessant nord del torrent de l’Afrau. Recorre pistes i corriols sobre pendents solells. Per tant, és més sec i càlid que l’anterior. El camí no té massa continuïtat. Sovint hi ha alternances entre corriols i pistes que trenquen la regularitat de la caminada.

Muralla ibèrica de Montgròs. La muralla va ser descoberta l’any 1974 i defensa l’únic punt d’accés d’una península rocosa de nou hectàrees que va ser habitada des del segle X aC. El jaciment només és visitable de forma guiada. Reserva al Centre d’Informació de la Rectoria d’El Brull (93.884.06.92). Una tanca envolta tot el recinte, però tot i així, és pot gaudir de la seva espectacularitat.

Gorg de Roquerols. Un parell de gorgs situats en un espai ombrívol i exuberant de vegetació.

Cova de l’Afrau (I). Accés fàcil fins al peu de la cova. Per accedir-hi cal una curta escalada de 4/5 m.

4) Molí de l’Afrau (Museu)-Estació de St. Martí de Centelles 4,7 km
Resseguirem en tot moment la riera de Martinet gairebé fins a la seva desembocadura al Congost seguint en tot moment el PR C-200. És camí és pla i molt agradable. Encara que durant la resta d’itinerari no hagueu trobat excursionistes, en aquest tram és ben probable que sí que ho feu.

Sortirem de la riera en arribar a la font dels Enamorats. D’aquí i fins a retornar a l’estació de tren, hi ha un tram de 2,8 quilòmetres que discorre principalment per superfície dura. El primer tram és per zona industrial. Un nou passeig fa més agradable aquest tram abans no s’entra en el nucli urbà d’Aiguafreda.

Molí de l’Afrau. Antic molí on l’artista valencià Paco Ballesteros hi té un estudi de treball. Els entorns de la casa estan decorats amb escultures seves.

Gorg de la Sort. Antigament conegut com el gorg de l’Olla. Envoltat de grans rocs. És una bassa popular on sovint trobareu gent prenent el sol.

Gorg de la Resclosa: Petit gorg format per la construcció a finals del s. XIX d’una resclosa i un canal de regadiu que havia d’aportar aigua als camps de conreu situats entre la riera i la Llobeta.

Hostal de la Polla: Antic hostal del s. XIX aixecat sobre el camí ral de Vic a Barcelona en mal estat de conservació. En destaquen les arcades laterals del primer d’arc de mig punt.

Aiguafreda. De tornada a l’estació passarem pel carrer Major del municipi, via que concentra bona part de les cases d’interès de la localitat.

DIFICULTAT

Llarg itinerari amb desnivell moderat. Bona senyalització en els trams en què seguim el senders de GR o de PR. El recorregut pel torrent de l’Afrau no està senyalitzat, i és complicat de seguir sense aparell de GPS.

ATENCIÓ: després de visitar el gorg de Roquerols, hi ha un curt tram de camí molt dret i relliscós fins arribar a l’antiga pista d’accés als cingles de Montgròs. Si s’instal·lés una corda en forma de passamà ajudaria a pujar (i baixar) amb més seguretat.

ELS TRENS

L’estació d’inici de l’excursió està situada al municipi de Sant Martí de Centelles (Osona), un poble de la comarca d’Osona de 1.186 hab. (2021). La ruta, però, es desenvoluparà bàsicament pel municipi d’Aiguafreda (Vallès Oriental), tot i que fa alguna incursió dins dels termes municipals d’El Brull i de Seva, dos municipis osonencs.

Sant Martí de Centelles i Aiguafreda estan separats pel Congost, riu que travessem per sobre el Pont de l’Abella, construït el 1740 sobre un altre de més antic.

ESTACIÓ DE SORTIDA/ARRIBADA:

Sant Martí de Centelles. Estació de la línia R3 Barcelona-Puigcerdà de Rodalies de Catalunya situada en aquest mateix municipi de la comarca d’Osona. L’estació disposa de bar amb terrassa sobre l’andana, ideal per prendre alguna cosa un cop acabada la ruta.

Podeu consultar els horaris de RODALIES.

FOTOGRAFIES

BIBLIOGRAFIA

BIBLIOGRAFIA WEB

TRENS

EL TEMPS

WEBS

CARTOGRAFIA
 • Mapa Alpina 25 Montseny 1:25.000

RUTES RELACIONADES

Publicada a:

, , , , , , , , , , , , , , , ,
Advertisement

Fes un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s