57. La Roca Regina i el Barranc del Bosc des de l’estació de Cellers-Llimiana (Tren dels Llacs)

ÍNDEX DE CONTINGUTS

 1. DADES TÈCNIQUES
 2. LA TRAVESSA
 3. CONNEXIONS AMB ALTRES RUTES
 4. MAPES
  1. TOPOGRÀFIC
  2. TRACK A WIKILOC
  3. PERFIL DE LA RUTA
  4. VISTA DE LA RUTA A GOOGLE EARTH
 5. DIFICULTAT
 6. LA RESSENYA
 7. FOTOGRAFIES
 8. BIBLIOGRAFIA
  1. LLIBRES
  2. BIBLIOGRAFIA WEB
  3. CARTOGRAFIA
 9. RUTES RELACIONADES

DADES TÈCNIQUES

 • Estació de sortida/arribada: Cellers-Llimiana (Pallars Jussà)
 • Distància/durada: 9,4 km / 3h15 (sense aturades)
 • Desnivell:  +/- 450 m
 • Dificultat: Moderada
 • Track a Wikiloc

LA TRAVESSA

Interessant, fàcil i espectacular ruta que ens portarà a conèixer una raconada gairebé màgica, el barranc del Bosc, al Montsec.  Ens endinsarem per un espès bosc entre les altes parets de la Roca Regina i el Montsec d’Ares fent una volta completa a aquest cim tant preuat per a escaladors del nostre país situat just al punt més estret del congost de Terradets.

 • Sortida/Arribada: Estació de Cellers-Llimiana (FGC, Tren dels Llacs)
 • Interès:  El cim de la Roca Regina, a 350 m sobre el Pas de Terradets.
 • Època: Tot l´any
 • Ruta:  Estació de Cellers – Serrat Pedregós – Roca Regina – Barranc del Bosc – Pantà de Terradets – Cova Muricecs – Estació de Cellers
 • Dificultat:  No hi ha dificultat tret del compte amb el que hem d’anar prop de la Roca Regina. Cap sender marcat, però sí pals indicadors.

CONNEXIONS AMB ALTRES RUTES

 • La ruta Ruta ST69 Montsec de Rúbies, acaba a l’estació de Cellers.  podem aprofitar per a completar un bon cap de setmana de caminades.

MAPES

TOPOGRÀFIC
Mapa ruta 57 ICC_petit
Mapa de la ruta a la Roca Regina
TRACK A WIKILOC
Track a Wikiloc
PERFIL DE LA RUTA
Perfil ruta 57
Perfil de la ruta
VISTA DE LA RUTA A GOOGLE EARTH
Ruta google earth_petita
Vista a Google Earth de la ruta

DIFICULTAT

Durant la sortida no trobarem cap marca de sender  però sí pals indicadors a gairebé totes les cruïlles del recorregut així com un senyal groc pel Serrat Pedregós i el barranc del Bosc.

La pujada fins a la Roca Regina es fa per un sender que puja allunyat de penya-segats.  El corriol, però, acaba de cop i volta en un estimball que cau 350 m sobre l´estret de Terradets. Caldrà anar en compte en aquest punt.  Un racó, per cert, des d´on podrem  gaudir d’unes vistes impressionants del Montsec, amb el cim de La Torreta i els cingles del Valentí dominant les vistes.

TRENS LLEIDA-LA POBLA (Consultar horaris)

Des de l’any 2016 la freqüència de pas dels trens de la línia Lleida-La Pobla de Segur ha augmentat considerablement. Si fins llavors només hi havia un tren per sentit, des d’aquest any, amb la incorporació de noves unitats dièsel de la Sèrie 331, aquesta ha augmentat a 4 trens per sentit fins a La Pobla de Segur. L’any 2022 s’han incorporat un nou tren, el que permetrà mantenir horaris en casos d’avaries.

Aquesta clara millora en el servei implica que si volem podem fer l’excursió en un sol dia des de Lleida, ciutat on podrem connectar amb els trens regionals o d’alta velocitat fins a la nostra destinació de sortida.

La línia Lleida-La Pobla de Segur també s’explota turísticament amb el nom de El Tren dels Llacs, un servei que només funciona alguns caps de setmana entre els mesos d’abril a octubre. El tren està composat per locomotores dels models 10817 i 10820 dièsel construïdes l’any 1968 i per quatre cotxes d’època de la sèrie 6000, un cotxe cafeteria i un furgó postal.  El preu d’aquest viatge per a adults és de 30 € (a/t).

L’edifici de viatgers de Cellers va estar durant uns anys reconvertit en l’Alberg Refugi Cellers al mateix edifici de l’estació. Malaurdament va tancar, i durant el 2022 així continua.

LA RESSENYA

0 km 0h Estació de Cellers-Llimiana FGC (379 m)

El tren arribà a Cellers-Llimiana l´any 1949 quan s´amplià el tram de Lleida a Balaguer inaugurat el 3 de febrer de 1924. Les obres de la línia es van reprendre passada la guerra civil per RENFE amb la intenció de connectar-la amb la xarxa francesa fins a Saint Girons. L´any 1962 el Banc Mundial desaconsellà a l´estat la creació de més xarxes ferroviàries i la línia quedà paralitzada a La Pobla de Segur.

Sortim en direcció nord per la mateixa andana de l´estació. Quan acaba la creuem per prendre un camí que deixa a l´esquerra les cases de l’estació. Arribem a una pista i la seguim a la dreta (nord) durant 250m fins que trobem una segona pista més ampla, som al Camí dels Brugals.

0,4 km 7min Camí dels Brugals (382 m)

Veiem un cartell indicador de fusta de CE de Lleida que marca ´Camí al barranc´ a l´esquerra. Tenim l´opció en aquest moment de prendre un corriol més recte i potser més agradable que caminar per la pista si girem a la dreta en arribar al Camí dels Brugals i el seguim uns 150m en lleugera baixada. Després agafem el corriol en pujada on surt el punt on la pista fa un gir a la dreta.

Nosaltres anem a l´esquerra pel Camí dels Brugals seguint la direcció que ens marca el cartell indicador durant  18´ (1000m) fins on la pista fa una primera marrada a l´esquerra. Aquí trobem un pal indicador a la cruïlla on s´incorpora el corriol opcional a la pista, punt on ens incorporaríem si hem triat aquesta segona variant.

1,5 km 25min Abandonem el Camí dels Brugals  (475 m)

Deixem el Camí de Brugals per agafar un senderó que puja entre un bosc de pins fruit d´una repoblació. Als 5 min trobem un plafó interpretatiu que ens mostra els micromamífers de l´hàbitat on ens trobem. Seguim 4 min més fins que arribem a una cruïlla marcada amb un pal indicador.

1,8 km 30min Cruïlla de corriols  (538 m)

Arribem a una cruïlla amb pal indicador que ens diu que la Roca Regina es troba a 1,4km cap a l´esquerra (est). També trobem un segon plafó interpretatiu ara dedicat als mamífers forestals. Prenem el camí a l´esquerra per un bosc dens de pins amb un sotabosc de garric, bruc i boix que planeja agradablement fins a tornar a trobar la pista del Camí dels Brugals.

2,1 km 40min Cruïlla amb el Camí dels Brugals  (552 m)

Un cop a la pista anem vers la dreta uns metres per prendre immediatament a l’esquerra un camí ample que puja dret pel vessant nord del Serrat Pedregós. Al cap de 4min (200m) arribem a un trencall indicat amb un pal, que ens indica que cap a la dreta el camí va cap al pas de l´Arbocera (a 525m de distància). Uns metres més i arribem a un mirador.

2,3 km 43min Serrat Pedregós. Mirador (585 m)

Som al capdamunt de la carena del Serrat Pedregós. Després de 50m d´arribar al camí carener trobem un mirador i un plafó interpretatiu d´ocells rapinyaires. En aquest indret hi ha un mirador amb excepcionals vistes del mateix Barranc del Bosc que tenim just a sota  i del vessant nord del Montsec d´Ares.

Caminem entre un bosc d´alzines, cireres d´arboç i garrics per un corriol molt agradable que guanya alçada lentament. Després de seguir 15min (850m) arribem a la bifurcació cap al cim de la Roca Regina.

3,2 km 55min Bifurcació a Roca Regina (640 m)

Cruïlla del camí al Barranc del Bosc amb el de la Roca Regina. Un pal indicador marca només la direcció cap al Barranc del Bosc, el corriol que baixa a la dreta. Nosaltres continuem  rectes (camí a l´esquerra) seguint el caminoi que transcorre pel vessant nord de la Roca Regina, a estones guanyant alçada ràpidament i a estones planejant. Sovint entre el bosc podrem gaudir de les vistes del pantà de Terradets a la nostra esquerra (N).

3,9 km 1h10min Roca Regina (727 m)

P1020419

El cim de la Roca Regina (727m) està uns metres abans d´arribar al peu de la cinglera (715m) punt des d´on no s´obtenen gaires panoràmiques. Cal arribar al final del camí (compte que el corriol acaba de cop en estimball) que per tenir unes vistes a vol d´ocell increïbles de l´estret de Terradets (millor per la tarda quan el sol il·lumina el congost). Davant veiem el Montsec de Rúbies  amb la punta de la Torreta dominant aquest costat de la serra. Més avall, els Cingles del Valentí sobresurten per sobre l´antiga carretera a l´altre vessant del pantà de Terradets, mentre que cap al sud podem veure la via del Tren dels Llacs i el pont sobre el Barranc del Bosc.

Desfem  el camí fins a la cruïlla anterior i prenem el corriol de baixada cap al fons del barranc. El sender baixa per la canal de Sòls de forma brusca, sovint zigzaguejant entre una espessa vegetació i amb l´imposant paret de la Roca Regina sempre sobre els nostres caps, fins el fons del Barranc del Bosc.

5,5 km 1h50min Fons del barranc del Bosc (415 m)

Envoltats per arreu de grans parets, el sol es fa pregar en aquest racó especial. Som al fons del barranc. En aquest punt el camí creua el torrent per anar a buscar la sortida del barranc per sota les parets de la Feixa de la Paret de Terradets. El camí va entre vegetació força espessa. Roures, cirerers d´arboç, marfull, arítjols, boixos i alzines són algunes de les plantes i arbres que ens trobarem en aquesta part del recorregut.

Durant els primers 400m el camí puja de vegades zigzaguejant per anar a guanyar un pas (490m) sobre les Raconades abans no iniciem el camí de baixada fins a la carretera. Just abans passem sota el pont del tren.

6,8 km 2h15min Carretera C-13 (360 m)

Creuem la carretera amb molt de compte atès que no hi ha cap pas de vianants i estem a prop de la sortida d´un túnel de la C-13. A l’altre costat trobem un plafó informatiu sobre el camí que estem seguint i que ens informa sobre el recorregut i algunes dades d’interès.

Deixem a la dreta la Central hidroelèctrica de Terradets i creuem la Presa de Terradets que l´alimenta. Seguim la carretera (oberta a vehicles) pel vessant est del pantà. Passat un primer túnel trobem a mà dreta l´entrada de la cova de Muricecs, ja al terme municipal de Llimiana. El nom prové dels habitants de la cova, els muricecs o rat-penats, que amb una població de prop de 700 individus és una de les més importants de Catalunya. Per protegir aquest fràgil ecosistema així com les restes arqueològiques de la cova,  només es permeten les visites amb reserva prèvia i en grups.

Creuem un segon túnel (Túnel de Monares) més llarg que l´anterior abans no girem a l´esquerra a la cruïlla de carreteres per tornar a creuar el pantà. Continuem per la dreta de la C-13 seguint un sender per a vianants separat de la carretera per unes tanques i que ressegueix el pantà.

9,4 km 3h15min  Estació de Cellers-Llimiana (379 m)

FOTOGRAFIES

BIBLIOGRAFIA

LLIBRES
 • Excursions pel Montsec : 28 itineraris. Jordi Solà i Mas. Ed. Cossetània (2009)
 • Montsec : 20 excursions des de l’alberg Montsec-Mur. Jordi Solà i Mas. Ed. Cossetània (2011)
 • 25 excursions pel front del Pallars. Joan Ramón Segura. Ed. Cossetània (2006)
 • Excursions a l’interior de la terra: 22 itineraris espeleològics. Ferran Alexandri. Ed. Abadia de Montserrat (2011)
 • Excursions per la ruta del tren dels llacs : sortides a peu i amb BTT resseguint el ferrocarril de Lleida a la Pobla de Segur. Joan Ramón Segura. Ed.Pagès (2010)
 • Línia Lleida-La Pobla : el ferrocarril transpirinenc del Noguera Pallaresa. Lluís Prieto i Tur. Ed. FGC (2008)
 • El Ferrocarril Lleida-Saint Girons : una empresa que roman a mig camí. Llorenç Sánchez i Vilanova. Ed. Institut d’Estudis Ilerdencs (2003)
BIBLIOGRAFIA WEB

TRENS

EL TEMPS

PATRIMONI I HISTÒRIA

CARTOGRAFIA
 • Mapa topogràfic de Catalunya 1:25.000 Montsec de Rúbies. Sèrie Unitats Geogràfiques ICC
 • Mapa comarcal de Catalunya 15.000 ICC Pallars Jussà

RUTES RELACIONADES

Publicada a:

, , , , , , , , , , , , , , , , ,

One thought on “57. La Roca Regina i el Barranc del Bosc des de l’estació de Cellers-Llimiana (Tren dels Llacs)

Fes un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s