Quants cims són els 100 Cims i altres llistes

100 cims_petita

Exacte, tal com molts heu pensat, no són 100 els cims que formen la llista dels 100 Cims catalans.

Però, què són els 100 cims? Vivim en un món que cada cop té més obsessió per categoritzar i ordenar. I el món de l´excursionisme, com un àmbit més de la cultura, no s´escapa a aquesta moda. Existeixen cada cop més llistes a completar relacionades amb aquests punts geogràfics tant específics com són els cims de les muntanyes.

Moltes  d´aquestes llistes tenen nombrosos seguidors i algunes d´elles no estan exemptes de grans polèmiques.  Només cal recordar els casos de la primera dona en completar els 14 vuitmils (Edurne Pasabán o ha estat la coreana Oh Eun-Sun?), en saber quants cims de 3000m hi ha al Pirineu (hi ha més d´una llista, i fins i tot cada any ´descobreixen´alguna cota nova) o fins i tot quin cim és el més alt de cada continent.  I aquest darrer cas no és banal, ja que la resposta implica de fet preguntar-se, quants continents hi ha al món? Europa és una península d´Àsia? Austràlia és una illa, o una illa-continent? I la Antàrtida?

La llista que ara per ara està més d´actualitat a casa nostra, i que de ben segur que aquell que la completi primer serà portada a més d´un telenotícies, és saber quin català pujarà primer els 14 vuit mils. Serà Òscar Cadiach  qui en té 11 i ara es troba intentant el Kanchenjunga, o sera Ferran Latorre,  que en té 6 i prova de pujar ara el Lhotse?

Un exemple de llistes de llistes de muntanyes seria:

Jo mateix podria dir que estic intentant de complentar-ne´n una, i no és la del 7 Cims del món (tot i que segons la llista que seguís, en tindria ja 3!),  sinó que és la llista dels tres mils del Pirineu la que intento completar. I encara que sense que buscar-ho ni voler-ho, també algun dels cims dels 100 Cims catalans he assolit.

La llista dels 100 Cims establerta per la FEEC (Federació d´Entitats Excursionistes de Catalunya) és un catàleg de 308 cims dels Països Catalans que per la seva rellevància en l´àmbit natural, paisatgístic o excursionista es considera que la seva ascensió aporta un coneixement extra de la geografia catalana tot fent excursionisme. El repte és completar-ne´n 100 de tota la llista, però per als bojos del col·leccionisme, de ben segur que els sabrà a poc.

Amb Senderisme en Tren hem pujat ja alguns cims dels 100 Cims. Hem assolit muntanyes com el Tagamanent, el Turó de Galzeran, el Castell de Sant Miquel a Girona, o la Mola de Colldejou a Tarragona, sempre, evidentment, tenint la sortida i l´arribada des de qualsevol de les estacions de tren del nostre territori.

I en seguirem pujant més!

Advertisements

Fes un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s