93. De Queralbs a Núria per la Font de l’Home Mort i Fontalba

ÍNDEX DE CONTINGUTS

 1. DADES TÈCNIQUES
 2. LA TRAVESSA
 3. MAPES
  1. TOPOGRÀFIC
  2. TRACK A WIKILOC
  3. PERFIL DE LA RUTA
  4. PUNTS DE PAS (WAYPOINTS)
 4.  ELS SENDERS
 5. ELS TRENS
 6. LA RESSENYA
 7. FOTOGRAFIES
  1. FOTOS 360º
 8. BIBLIOGRAFIA
  1. LLIBRES
  2. BIBLIOGRAFIA WEB
  3. CARTOGRAFIA
 9. RUTES RELACIONADES

DADES TÈCNIQUES

 • Estació de sortida: Queralbs (Ripollès)
 • Estació d’arribada: Núria (Ripollès)
 • Distància/durada: 15,2 km / 5h (sense aturades)
 • Desnivell:  +1.100 m / -265 m
 • Dificultat: Molt Exigent
 • Track a Wikiloc

LA TRAVESSA

Excursió que puja a Núria des de Queralbs tot seguint el GR-11, tant en el seu recorregut original, com a través de la seva variant GR-11.8.  Seguirem sempre un sender abalisat per arribar a Núria, però ho farem per camins no gaire concorreguts i sempre en un entorn d’alta muntanya amb magnífiques vistes de les Roques de Totlomón i muntanyes veïnes com el Balandrau i el Torreneules. A  la collada de Fontalba serà habitual trobar altres excursionistes gràcies a l’accessibilitat en vehicle a aquest punt situat per sobre dels 2000m i des d’on arrenca una via clàssica d’ascensió al Puigmal.

Podem combinar aquesta pujada amb qualsevol altra de les que donen accés a Núria.  Una ruta circular força interessant és combinar aquest itinerari amb el del Camí Vell (Ruta ST30) o fer un de més salvatge combinant-la amb la Ruta ST86, que puja al Santuari per Les Colladetes i les Pedrisses.

 • Interès: Un ascens a Núria llarg seguint el GR-11 i GR-11.8.
 • Època: Tret de l’hivern, bona part de l’any la ruta pot estar lliure de neu.
 • Ruta: Estació de Queralbs – Els Plaus – Font de l’Home Mort – Collet d’Estevenís – Collada de Fontalba – Torrent de la Cometa – Cabana de Gombrèn – Creu d’En Riba – Santuari de Núria
 • Dificultat: Camí llarg amb força desnivell però evident i abalisat en tot moment amb marques de GR.

MAPES

TOPOGRÀFIC
Mapa Queralbs-Home Mort-Núria_punts
Mapa topogràfic
TRACK A WIKILOC
Track a Wikiloc
PERFIL DE LA RUTA
Perfil Queralbs-Home Mort-Núria_punts
Perfil de la ruta
PUNTS DE PAS (WAYPOINTS)
Waypoints93
Punts de pas (Waypoints)

 ELS SENDERS

Caminarem  en tot moment seguint un sender de Gran Recorregut (GR) ben senyalitzat amb la corresponent pintura blanca i vermella. Caldrà parar atenció a les cruïlles donat que anirem trobant escadusseres senyalitzacions verticals. Així, seguirem:

 • GR-11: Des de Queralbs fins a la Font de l’Home Mort
 • GR-11.8: Font de l’Home Mort fins a Núria.

ELS TRENS

Estació de sortida:  Queralbs. Per arribar-hi hem d’agafar un tren cremallera des de Ribes-Enllaç, estació que connecta amb els trens de Rodalies de Catalunya de la línia R3. Són aproximadament 20min d’itinerari des de Ribes-Enllaç.

Estació d’arribada: Santuari de Núria (Cremallera). Per tornar haurem d’agafar el Cremallera fins a Ribes-Enllaç per així connectar amb els trens de Rodalies (línia R3).

TREN DE RODALIES

Hem d’accedir a Ribes-Enllaç a fi d’agafar el tren cremallera. Ribes de Freser es troba a la línia del Transpirinenc R3 de Rodalies de Catalunya. Aquest és l´únic tren que travessa els Pirineus pel centre de la serralada de les tres connexions internacionals que hi ha entre l’estat espanyol i el francès.

Compte que el primer cremallera del dia  surt de l’estació de Ribes-Vila!

Horari Rodalies de Catalunya

 CREMALLERA

El primer cremallera (2015) que podem agafar i que connecta amb el tren a Ribes de Freser-Enllaç surt a les 9:20h. L’horari de tren canvia els caps de setmana i per temporada alta.  En dies feiners podem agafar a Barcelona el tren de les 6.27h des de Pl. Catalunya, amb temps suficient per agafar el cremallera. 

Els caps de setmana el mateix tren surt a les 7h06 i arriba a Ribes amb només 4 minuts de marge per agafar el cremallera. No us arrisqueu, el perdreu! Sorprèn aquesta poca coordinació horària dels transports públics precisament en caps de setmana.

Una opció més segura per iniciar la ruta ben d’hora és la de dormir a Ribes de Freser i agafar el primer cremallera del dia següent, que a més a més  té un descompte especial del 20%. Habitualment surt a les 7:35h  (7:50h entre setmana) des de l’estació de Ribes-Vila des del centre de la població (no des de Ribes-Enllaç). Una última opció és pujar a Núria el dia abans i dormir a les cel·les o a la zona d’acampada del mateix Santuari.

Horari Cremallera de Núria

LA RESSENYA

(datum ETRS89)

0 km 0h Estació de Queralbs (1177 m) (gps 31T 431287 4689121)

De l’estació anem en direcció sud-oest en pujada fins a la plaça del Raig. Queralbs és un municipi del Ripollès, de 185 habitants, amb 6 nuclis de població agregats (Vilamanya, El Serrat, La Farga, Rialb, Fustanyà i Núria).

0,33 km 5min Queralbs. Plaça del Raig  (1.201m) (gps 31T 431084 4688947)

Plaça que serveix de pàrquing. Aquí trobem l’inici de la pujada clàssica a Núria pel Camí Vell. Aquí ens afegim a aquest sender de gran recorregut que ens acompanyarà fins a la font de l’Home Mort.

Agafem els carrers del Pla i de l’Església que en pocs minuts ens portaran fins a Sant Jaume de Queralbs. Pugem per l’estret carrer (pal indicador) per continuar pel carrer de la Font de Dalt fins a passar per l’ermita de Sant  Sebastià.

Uns metres més endavant arribem al Camí de les Vagonetes, pista construïda per a l’extracció de minerals de la mina ‘Saragossa’, sota el Collet de les Barraques.

2,3 km 35min Deixem Camí de les Vagonetes (1.364 m) (gps 31T 429623 4688974)

Poc després d’un tancat revolt a l’esquerra, que creua el torrent dels Plaus, deixem la pista i prenem un corriol que puja a la dreta, que en menys de 10 minuts, entre una vegetació baixa i camps de cultius ens portarà a la Casa dels Plaus.

3,1 km 1hmin Els Plaus  (1.520 m) (gps 31T 429243 4688566)

Deixem la casa i un senyal de fusta que porta a la font dels Plaus  i pugem vers els cingles de l’Andreu per un tram de bosc a mesura que anem guanyant alçada amb ganes, entre una vegetació dominada pel boix amb alguns avellaners. Passat 1km de la casa trobem la barraca del Serrat de la Llosa, una construcció de pedra en sec ben conservada de petites dimensions. El camí segueix pujant enmig d’un bosc de pi negre amb boix, algun teix i rosers silvestres.

5,7 km 2h Font de l’Home Mort (1.800m) (gps 31T 427295 4689595)

Deixem el GR-11 que creua el pont a l’esquerra en direcció al Collet de les Barraques per agafar a la dreta el GR-11.7 cap a llevant. Aquest és el Camí dels Ventolanesos, camí que uneix Núria amb el Collet de les Barraques. El sender flanqueja sota la Carena dels Planassos i el cim de la Dou (2.549m) per anar a buscar el collet d’Estevenís.

7,3 km 2h30min Collet d’Estevenís  (1.938 m) (gps 31T 428551 4689136)

Ampli coll amb pastures per a vestir des d’on podem observar a la llunyania la Collada de Fontalba. El camí gira vers el nord resseguint el vessant de llevant del cim de la Dou per anar a buscar la Collada mentre podem observar la pista apta per a vehicles que hi puja. La pista havia de ser una carretera que unís Queralbs amb Núria, projecte que afortunadament es va abandonar. Tot i així, hom es pregunta si aquesta cicatriu que encara representa la pista no hauria de tancar-se.

9,9 km 3h30min Collada de Fontalba  (2.069 m) (gps 31T 430165 4690845)

Àmplia collada accessible amb vehicle a través d’una pista que sol estar en bon estat. D’aquí es puja al Puigmal pel camí clàssic que va a través del cim de la Dou. El camí baixa lleugerament entre prats per anar a buscar el torrent de la Cometa o del Puigmal sempre amb bones vistes cap a les Roques de Totlomón i el Torreneules.

Uns minuts abans d’arribar al torrent trobarem la Dou de Fontalba, un cabalosa font que brolla d’unes pedres de la tartera.

11,2 km 3h50min Torrent de Fontalba o del Puigmal (2.053 m) (gps 31T 429417 4691549)

Creuem el torrent i seguim en pujada per entrar més endavant en un bosc de pi negre a l’alçada de les Cingles de l’Avellanosa, on trobarem les restes de la barraca de la Palla. El camí baixa i puja lleugerament, passant un serrat abans no arribem al Roc de la Fita.

12,6 km 4h15min Roc de la Fita (2.156 m) (gps  31T 430341 4692164)

Petit coll en un esperó rocós que baixa del cim de l’Ortigar (2.747m), on hi havia una antiga barraca d’origen militar, gràcies al domini visual que es tenia des d’aquest punt sobre les Gorges de Núria, el Torreneules, el Balandrau, el Taga i la mateixa Collada de Fontalba.

El camí baixa lleugerament, creua una petita tartera i surt del bosc de pi negre en travessar la coma del Torrent de Roc Roig, riu que s’uneix al riu Núria, al Pla de Sallent, quan es puja pel Camí Vell a Núria. Passem un esperó i entrem a la gran coma de Gombrèn, dominada per extensos prats alpins.

13,6 km 4h35min Coma i barraca de Gombrèn (2.126m) (gps 31T 430134 4692959)

Sota el camí prop del torrent trobem la font de la Coma, i uns metres més endavant, sobre el camí, la barraca de Gombrèn, de planta circular i en bon estat de conservació. Uns 90m per sobre la barraca podem trobar les ruïnes d’una pleta, un clos tancat on hi pasturava bestiar.

El camí entra de nou en el bosc, i contornegem la coma de les Perdius abans no iniciem la baixada, amb algunes llaçades, cap al coll de la Creu d’en Riba.

14,6 km 4h50min Coll de la Creu d’En Riba (1.985 m) (gps 31T 430290 4693656)

Coll on trobem la Creu d’en Riba i un pal indicador. Abans del cremallera existia en aquest indret un Via Crucis de qual només en quedaria la Creu d’en Riba. Podem acostar-nos al mirador situat al costat del coll des d’on s’obtenen unes bones vistes del Santuari (Mirador d’En Riba,1.995m, gps 31T 430316 4693688)

En aquest punt ens afegim al Camí Vell que puja pel GR-11 des de Queralbs. Seguim al nord, cap al Monestir per un ampli camí. Abans d’arribar a Núria val la pena aturar-se a l’ermita de Sant Gil (s. XVII) i visitar la relíquia de Sant Gil, una falange donada per l’Abadia de Saint-Giles-du-Gard, on reposen les restes del sant oriünd d’Atenes.

15,2 km 5h Estació de Núria (1967 m) (gps 31T 430432 4694257)

FOTOGRAFIES

FOTOS 360º
360 Coll Bernat
360 Creu d’En Riba

BIBLIOGRAFIA

LLIBRES
 • Núria, Puigmal, Cambradase : guia d’excursions i travesses. Josep Nuet. Ed. Publicacions de l’Abadia de Montserrat (1999)
 • Les esglésies romàniques de la Cerdanya. Enric Ventosa i Serra. Ed. Farell (2004)
 • Cerdanya. Ed. Alpina (2000)
 • 50 passejades i excursions per la Cerdanya i el Capcir. Raymond Ratio. Ed. Pòrtic (1998)
BIBLIOGRAFIA WEB

TRENS

EL TEMPS

ALTRES

CARTOGRAFIA
 • Mapa Alpina Cerdanya, Alta Cerdanya, Capcir 1.50.000

RUTES RELACIONADES

S'està carregant…

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.

Publicada a:

, , , , , , , , , , , , , , , , ,

3 thoughts on “93. De Queralbs a Núria per la Font de l’Home Mort i Fontalba

Fes un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s