225. De Vilajuïga a Figueres seguint el Camí de Sant Jaume

ÍNDEX DE CONTINGUTS

 1. DADES TÈCNIQUES
 2. LA TRAVESSA
 3. VARIANT PIRINEXUS
 4. MAPES
  1. TOPOGRÀFIC
  2. TRACK A WIKILOC
 5. ELS SENDERS
 6. ELS TRENS
 7. FOTOGRAFIES
 8. BIBLIOGRAFIA
  1. BIBLIOGRAFIA WEB
  2. CARTOGRAFIA
 9. RUTES RELACIONADES

DADES TÈCNIQUES

Sortida: Estació de Vilajuïga (Rodalies)
Arribada:  Estació de Figueres (Rodalies)
Distància/durada: 18,7 km / 5 h (sense aturades)
Desnivell:   Inapreciable
Època:  Tot l’any (evitar l’estiu per la forta calor)
Dificultat: Ruta fàcil, molt plana i de distància moderada.
Track a Wikiloc

LA TRAVESSA

Caminada que segueix íntegrament el Camí de Sant Jaume entre les estacions de Vilajuïga i Figueres, dos municipis de la comarca de l’Alt Empordà. La ruta, com totes les de Senderisme en tren, es pot fer en qualsevol sentit, tot i que per l’alt interès turístic de la ciutat de Figueres recomanem de fer-la en el sentit proposat per així gaudir de tots els al·licients que la ciutat ofereix.

La travessa és força interessant des del punt vista d’interès patrimonial. Durant la ruta, o en acabar-la, visitarem els bonics nuclis urbans de Peralada, on es pot visitar el seu castell (visites concertades), i el de Figueres, on hi ha la Casa-Museu Dalí.

Però a diferència de l’interessant vessant patrimonial, el punt de vista paisatgístic i excursionista la caminada deixa un regust agredolç. Tot i que hi ha trams de ruta amb bons panorames, com les vistes del Canigó que tenim en el tram entre Marzà i Perelada, bona part de la travessa es fa sobre trams cimentats o d’asfalt. De fet, només tres trams de tot el recorregut el farem caminant sobre pistes de terra, sis quilòmetres del total de la travessa:

 • 1,1 km entre Pedret i Marzà
 • 3,2 km entre Marzà i Perelada
 • 1,7 km entre Vilabertran i Figueres

Això vol dir que 12,64 km (68,8%) el farem caminant sobre superfície dura, i el que és pitjor, de vegades per zones amb trànsit que fan una mica perillosa la caminada.

VARIANT PIRINEXUS

ATENCIÓ: Aquesta alternativa creua dos guals!

Entre Perelada i Vilabertran el camí segueix durant dos quilòmetres la carretera C-252. Un tram desagradable, absurd de fer a peu, i que pot resultar perillós atès que no hi ha voreres.

De fet, es pot evitar si des de la sortida de Perelada se segueix part de les rutes de Pirinexus i el Camí Natural de la Muga. La desviació allarga la travessa en 1,8 quilòmetres, però és força més agradable que el traçat original. Cal estar atents, però, a que la variant creua dos guals sobre els riu Llobregat d’Empordà i Muga. Els guals no estan equipats per a passar a peu sense mullar-nos, així que potser caldrà descalçar-nos i tenir en compte possibles pluges durant els passats dies per si hi ha més aigua del compte.

Hem marcat amb waypoints les cruïlles i les direccions d’aquesta alternativa per si us animeu a seguir la variant.

MAPES

TOPOGRÀFIC
Mapa topogràfic de la ruta
TRACK A WIKILOC
Track a Wikiloc

ELS SENDERS

La caminada segueix part de la primera etapa del Camí de Sant Jaume que uneix les poblacions del Port de la Selva i Figueres. Del total de 36 km que té el trajecte, nosaltres en recorrerem 18,7 km, distància que separa l’estació de Vilajuïga i la de la capital de l’Alt Empordà, Figueres.

El tram català del Camí de Sant Jaume s’inicia al Cap de Creus (Costa Brava) i finalitza a Alcarràs (Terres de Lleida), entrant després a terres aragoneses. Alguns dels punts d’interès són el Monestir de Sant Pere de Rodes o Montserrat.

L’origen del Camí de Sant Jaume es remunta a principis del segle IX. Ja en aquell moment la ruta es converteix en un important punt de pelegrinatge i l’afluència de visitants propicia la creació d’esglésies, monestirs, fondes i hospitals.

Durant el segle XIV el costum decau, a causa principalment de les guerres, però al segle XX es produeix una renaixença i el Camí és seguit per milers de pelegrins moguts per motius tant espirituals com turístics, culturals o esportius. A la dècada de 1980 s’inicia la recuperació del tram català, i el 1993 el Camí és declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.

El tram català està senyalitzat amb els indicadors: pals de tres metres d’alçada amb banderoles blaves -el color utilitzat en les rutes jacobees de tot Europa- que duen el símbol de la petxina o vieira, un dels atributs de Sant Jaume.

El camí té dos possibles inicis. El del Port de la Selva té el valor simbòlic de partir d’arran de mar. A més, passa pel monestir de Sant Pere de Rodes, que a l’edat mitjana fou el lloc de pelegrinatge més important de la Península Ibèrica després de Santiago. L’altre parteix de la Jonquera, a la frontera amb França, i enllaça amb una de les principals rutes europees. Tots dos camins menen a Figueres, ciutat que destaca per la seva acollidora Rambla i pel museu dedicat a Salvador Dalí, que exhibeix més de noranta obres de l’artista.

Font Turisme de Catalunya

ELS TRENS

ESTACIÓ DE SORTIDA:

Vilajuïga: Baixador situat als afores de la població sense cap mena de serveis. Només disposa d’una marquesina per protegir-nos del vent i la pluja.

ESTACIÓ D’ARRIBADA

Figueres: L’estació està situada a l’est de la ciutat, a 1 km (12 min. ) del Teatre-Museu Dalí. L’edifici de viatgers és de dues plantes, rectangular, i sense cap interès. A la planta baixa hi trobarem les taquilles, un bar i lavabos.

FOTOGRAFIES

BIBLIOGRAFIA

BIBLIOGRAFIA WEB

EL TEMPS

ELS TRENS

WEBS

CARTOGRAFIA
 • Mapa Editoriral Alpina Alt Empordà 1:50.000 (2 mapes)
 • Mapa comarcal de Catalunya 1:50.000 Alt Empordà

RUTES RELACIONADES

Publicada a:

, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Fes un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s