225. De Vilajuïga a Figueres seguint el Camí de Sant Jaume

ÍNDEX DE CONTINGUTS

 1. DADES TÈCNIQUES
 2. LA TRAVESSA
 3. VARIANT PIRINEXUS
 4. ELS SENDERS
 5. ELS TRENS
 6. BIBLIOGRAFIA WEB
 7. CARTOGRAFIA
 8. ENTRADES RELACIONADES

DADES TÈCNIQUES

Sortida: Estació de Vilajuïga (Rodalies)
Arribada:  Estació de Figueres (Rodalies)
Distància/durada: 18,7 km / 5 h (sense aturades)
Desnivell:   Inapreciable
Època:  Tot l’any (evitar l’estiu per la forta calor)
Dificultat: Ruta fàcil, molt plana i de distància moderada.
Track a Wikiloc

LA TRAVESSA

Caminada que segueix íntegrament el Camí de Sant Jaume entre les estacions de Vilajuïga i Figueres, dos municipis de la comarca de l’Alt Empordà. La ruta, com totes les de Senderisme en tren, es pot fer en qualsevol sentit, tot i que per l’alt interès turístic de la ciutat de Figueres recomanem de fer-la en el sentit proposat per així gaudir de tots els al·licients que la ciutat ofereix.

La travessa és força interessant des del punt vista d’interès patrimonial. Durant la ruta, o en acabar-la, visitarem els bonics nuclis urbans de Peralada, on es pot visitar el seu castell (visites concertades), i el de Figueres, on hi ha la Casa-Museu Dalí.

Però a diferència de l’interessant vessant patrimonial, el punt de vista paisatgístic i excursionista la caminada deixa un regust agredolç. Tot i que hi ha trams de ruta amb bons panorames, com les vistes del Canigó que tenim en el tram entre Marzà i Perelada, bona part de la travessa es fa sobre trams cimentats o d’asfalt. De fet, només tres trams de tot el recorregut el farem caminant sobre pistes de terra, sis quilòmetres del total de la travessa:

 • 1,1 km entre Pedret i Marzà
 • 3,2 km entre Marzà i Perelada
 • 1,7 km entre Vilabertran i FIgueres

Això vol dir que 12,64 km (68,8%) el farem caminant sobre superfície dura, i el que és pitjor, de vegades per zones amb trànsit que fan una mica perillosa la caminada.

VARIANT PIRINEXUS

ATENCIÓ: Aquesta alternativa creuau dos guals!

Entre Perelada i Vilabertran el camí segueix durant dos quilòmetres la carretera C-252. Un tram desagradable, absurd de fer a peu, i que pot resultar perillós atès que no hi ha voreres.

De fet, es pot evitar si des de la sortida de Perelada se segueix part de les rutes de Pirinexus i el Camí Natural de la Muga. La desviació allarga la travessa en 1,8 quilòmetres, però és força més agradable que el traçat original. Cal estar atents, però, a que la variant creua dos guals sobre els riu Llobregat d’Empordà i Muga. Els guals no estan equipats per a passar a peu sense mullar-nos, així que potser caldrà descalçar-nos i tenir en compte possibles pluges durant els passats dies per si hi ha més aigua del compte.

Hem marcat amb waypoints les cruïlles i les direccions d’aquesta alternativa per si us animeu a seguir la variant.

Mapa topogràfic de la ruta
Track a Wikiloc

ELS SENDERS

La caminada segueix part de la primera etapa del Camí de Sant Jaume que uneix les poblacions del Port de la Selva i Figueres. Del total de 36 km que té el trajecte, nosaltres en recorrerem 18,7 km, distància que separa l’estació de Vilajuïga i la de la capital de l’Alt Empordà, Figueres.

El tram català del Camí de Sant Jaume s’inicia al Cap de Creus (Costa Brava) i finalitza a Alcarràs (Terres de Lleida), entrant després a terres aragoneses. Alguns dels punts d’interès són el Monestir de Sant Pere de Rodes o Montserrat.

L’origen del Camí de Sant Jaume es remunta a principis del segle IX. Ja en aquell moment la ruta es converteix en un important punt de pelegrinatge i l’afluència de visitants propicia la creació d’esglésies, monestirs, fondes i hospitals.

Durant el segle XIV el costum decau, a causa principalment de les guerres, però al segle XX es produeix una renaixença i el Camí és seguit per milers de pelegrins moguts per motius tant espirituals com turístics, culturals o esportius. A la dècada de 1980 s’inicia la recuperació del tram català, i el 1993 el Camí és declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.

El tram català està senyalitzat amb els indicadors: pals de tres metres d’alçada amb banderoles blaves -el color utilitzat en les rutes jacobees de tot Europa- que duen el símbol de la petxina o vieira, un dels atributs de sant Jaume.

El camí té dos possibles inicis. El del Port de la Selva té el valor simbòlic de partir d’arran de mar. A més, passa pel monestir de Sant Pere de Rodes, que a l’edat mitjana fou el lloc de pelegrinatge més important de la Península Ibèrica després de Santiago. L’altre parteix de la Jonquera, a la frontera amb França, i enllaça amb una de les principals rutes europees. Tots dos camins menen a Figueres, ciutat que destaca per la seva acollidora Rambla i pel museu dedicat a Salvador Dalí, que exhibeix més de noranta obres de l’artista.

Font Turisme de Catalunya

ELS TRENS

ESTACIÓ DE SORTIDA:

Vilajuïga: Baixador situat als afores de la població sense cap mena de serveis. Només disposa d’una marquesina per protegir-nos del vent i la pluja.

ESTACIÓ D’ARRIBADA

Figueres: L’estació està situada a l’est de la ciutat, a 1 km (12 min. ) del Teatre-Museu Dalí. L’edifici de viatgers és de dues plantes, rectangular, i sense cap interès. A la planta baixa hi trobarem les taquilles, un bar i lavabos.

FOTOGRAFIES

BIBLIOGRAFIA WEB

EL TEMPS

ELS TRENS

WEBS

CARTOGRAFIA

 • Mapa Editoriral Alpina Alt Empordà 1:50.000 (2 mapes)
 • Mapa comarcal de Catalunya 1:50.000 Alt Empordà

ENTRADES RELACIONADES

Publicada a:

, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Fes un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s