ÍNDEX DE CONTINGUTS
- DADES TÈCNIQUES
- LA TRAVESSA
- CONNEXIONS AMB ALTRES RUTES
- MAPES
- DIFICULTAT
- ELS TRENS
- ELEMENTS PATRIMONIALS I NATURALS
- FOTOGRAFIES
- BIBLIOGRAFIA
- RUTES RELACIONADES
DADES TÈCNIQUES

- Estació de sortida/arribada: Granollers-Centre (R)
- Distància/durada: 30,9 km / h (sense aturades)
- Desnivell: +/- 660 m
- Dificultat: Molt Exigent
- Track a Wikiloc
LA TRAVESSA
En aquesta proposta de travessa seguirem en tot moment el PR C-36 Ruta Prehistòrica des de l’estació de ferrocarril de Granollers Centre. L’anada i tornada des de La Roca a Granollers la fem per diferents camins, que allarguen un pèl la caminada però així coneixem diferents opcions. Així, a la tornada, no seguirem específicament els senyals de PR sinó que prendrem els camins de Can Belitre i Migdia, una variant que transita entre conreus i les vies del tren i que al nostre parer és més interessants que el sender original.
Una variant interessant de la travessa és anar a buscar l’estació de Montmeló un cop hem visitat tots els monuments de la ruta. La distància total és similar, o fins i tot més curta, i permet a més a més conèixer aquest riu. Podeu seguir-la a Ruta ST184 Granollers-Montmeló pel PR C-36 i Camí del Mogent.
Als nombrosos elements històrics que visita ja de per sí la ruta, cal afegir-hi de forma opcional el poblat ibèric de Can Santpere. Aquest jaciment és també conegut com a Poblat Blau i es troba dalt del cim del Turó Gros (296 m). Si volem el podrem visitar gràcies a un recorregut d’anada i tornada d’1,2 km. Com a curiositat la ruta també trepitja una petita cavitat (mina) situada sota el cim del Turó Rodó (535 m). Si es porta llanterna millor, però tampoc és necessària atesa el curt recorregut que té.
L’excursió transcorre bona part dins dels límits del Parc de la Serralada Litoral, un espai natural protegit a cavall del Maresme i el Vallès Oriental de 7.300 ha. inclòs dins de la xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona i gestionat des de l’any 1992 per un consorci format per la Diputació de Barcelona, la Generalitat de Catalunya, el Consell Comarcal del Maresme, el Consell Comarcal del Vallès Oriental i els ajuntaments amb territori dins dels límits del parc.
- Interès: El ric patrimoni arqueològic de la ruta i el Mogent, un riu poc conegut però que encara conserva trams d’interès.
- Època: Tot l’any. Evitar els mesos d’estiu.
- Dificultat: Ruta molt dura per la distància a recórrer.
CONNEXIONS AMB ALTRES RUTES
- Ruta ST01: Ruta que travessa la Serralada Litoral entre Montmeló i Montgat passant pel castell de Montornès.
- Ruta ST163: Circular al castell de Montornès des de Montmeló. Ambdues rutes coincideixen en el tram final del Mogent.
- Ruta ST175: Ambdues rutes coincideixen des del Pla de Can Vilaró seguint el Camí fluvial del Mogent fins a l’estació de Montmeló.
- Ruta ST183: Les dues rutes coincideixen en el tram entre Montmeló i La Roca seguint el riu Mogent. Aquesta ruta presenta una variant entre Granollers i La Roca que transita per camins entre conreus que fan més agradable la caminada.
- Ruta ST184: Variant de Ruta Prehistòrica que acaba a Montmeló seguint el riu Mogent.
MAPES
TOPOGRÀFIC
TRACK A WIKILOC
DIFICULTAT
Recomanem fer la caminada durant la primavera o bé la tardor. Durant l’estiu, quan apreta la calor i baixa poca aigua pel riu, es desaconsella la caminada.
A Can Prat Vell el camí creua sota la plataforma de les vies del tren d’alta velocitat. El camí més còmode és per un tram de camí asfaltat que fa un gran volt a l’esquerra. Més curt, però incòmode, atès que no hi ha camí, és creuar directament sota les vies un cop siguem just a sota. Podem anar a buscar un petit corriol que surt uns pocs metres a mà dreta un cop arribem a les vies.



ELS TRENS
La ruta té el seu inici i final a l’estació de Granollers Centre. L’edifici de viatgers disposa de bar, taquilles i vestíbul. Pertany a la línia Barcelona-Portbou, on s’aturen trens de la R2, R2 Nord i R8 i de Regionals.
El tren va arribar a la capital del Vallès Oriental el 23 de juliol de 1854. L’estació original estava situada 900 m. al nord seguint l’av. Sant Esteve, ben bé al centre de la ciutat. L’any 1958 es va inaugurar l’edifici actual, un pèl allunyada del centre però que oferia terrenys per créixer.
ELEMENTS PATRIMONIALS I NATURALS
Durant la ruta, en sentit horari, anirem trobant els següents elements d’interès:
–Granollers: capital del Vallès Oriental. L’estació es troba 1.100 m al sud del nucli urbà, on destaca la plaça de la Porxada (s. XVI) i l’ajuntament, d’estil eclèctic amb elements modernistes.
–Riu Mogent: amb l’aiguabarreig amb el Congost forma el riu Besòs a l’alçada de Montmeló. De sub-conca més petita que aquell.
–Ajuntament de La Roca: edifici noucentista obra de Lluís Planas i Calvet.
–Església de Sant Sadurní (300 m al nord de l’ajuntament): església gòtica de nau única i volta de creueria. Origen romànic però engrandida al s. XVI.
–Can Planes de la Muntanya: masia de tipologia clàssica. Es passa uns metres al nord de l’edifici.
–Dolmen de Can Planes: Cista rectangular, dolmen simple, tipus cambra pirinenca o petita galeria catalana, segons l’autor. Període Calcolític (2200 / 1800 ac).
–Pedra Foradada de Can Planes: bloc de granit erràtic buidat artificialment. Possible cambra sepulcral relacionada amb el període megalític. Possible període Neolític Final a Calcolític (2700 / 2200 ac).
–Pedra de l’Escorpí: petita cavitat granítica que podria haver estat utilitzada amb finalitats sepulcrals. Jaciment sense dades científiques corroborades.
–Poblat ibèric de Can Santpere (Turó Gros 296 m): poblat poc conegut i d’accés difícil. El més remarcable és el tram de muralla amb restes d’una porta d’accés encara identificable. Accés final dels darrers metres difícil camp a través.
–Font de la Mansa: bonica font amb un roure i un pi blanc monumentals situada al barranc de Can Companys.
–Ermita de Sant Bartomeu: petita església d’una sola nau documentada des de 1191, amb portal adovellat i un petit campanar d’espadanya.
–Molí de Vent de Can Tarascó (ruïnes): antic molí de vent per pujar aigua de pou destinada a la masia de Can Tarascó. Tot i estar a tocar de la pista té un accés embardissat. Compte amb el pou que no està protegit!
–Mina del Turó Rodó: excavació artificial de 5 metres de profunditat accessible de forma assequible per un pendent. No hem sabut trobar informació de si es tracta d’una cata mineralògica o té relació amb el proper poblat ibèric. Una petita llanterna pot ser útil, no indispensable.
–Turó Rodó: cim amb vèrtex geodèsic encimbellat sobre una roca. Les fitxes de vèrtex geodèsiques de l’ICGC li dóna una alçada de 534,9 m.
–Placa de Céllecs: zona d’escalada i excel·lent mirador del Vallès i del Maresme anomenada La Placa, formada per granit amb blocs que oscil·len entre els 10 i 35 m. Forma part de l’escola d’escalada de Céllecs.
–Poblat ibèric de Céllecs (Turó de Céllecs): cim més alt de la serra (536m). Hi trobem un poblat ibèric, poc estudiat, que es creu era un dels més importants del Vallès. Presentava una muralla i torres. Ocupat a partir del s. VII aC, el poblat es va expandir durant el s. II aC. Difícil visita. Molt tapat per la vegetació.
–Mirador del Vallès: no ‘oficial’. És una plataforma rocosa que esdevé un magnífic mirador de la plana del Vallès.
–Dolmen de Céllecs: galeria catalana petita. Segons el Sr. J. Tarrús, “el passadís original devia de fer uns 2m de llarg i el túmul podia arribar als 8m de diàmetre”.
–Pedra Plat de Molí: gran bloc granític que presenta una “cassoleta” a la part superior.
Es desconeix la cronologia i funció original exacta.
–Pedra de les Creus: Gran bloc de granit ple de tot tipus de creus i signes. Calcolític a Bronze (2200/650 ac).
–Roca de les Orenetes: gran bloc de granit, modelat per l’erosió natural. Una de les cares (orientada a l’est) presenta alvèols i petites cavitats a l’interior de les quals es conserven diverses representacions pictogràfiques, amb un total de 32 figures.
–Dolmen de Can Gol II: calcolític (2200-1800 aC)
–Roca Foradada: Cova artificial excavada en roca. Possible cambra sepulcral, tipus hipogeu. Calcolític (2200 / 1800 ac).
–Dolmen de Can Gol I: datació probable entre els anys 2500 i 2100 aC (neolític final i calcolític)
–Riu Mogent: seguirem aquest riu tota l’estona fins al seu aiguabarreig amb el Congost, a partir d’on baixa aigües avall amb el nom de Besòs
FOTOGRAFIES





















BIBLIOGRAFIA
LLIBRES
- Parc de la Serralada Litoral: història i itineraris. Adrià Triquell. Ed. Piolet (2012)
- Parcs de la Serralada Litoral i Serralada de Marina. Gonçal Luna. Ed. Diputació de Barcelona (2007)
- El Besòs : el riu que mirava passar els trens. Patrícia Gabancho. Ed. Barcelona Regional (1999)
- El Pedró : de la serra de Llevant a la ribera del riu Congost. Albert Camps. Ed. Ajuntament de Granollers (2001)
BIBLIOGRAFIA WEB
TRENS
- Rodalies de Catalunya
- Trenscat: completa informació sobre trens catalans
- ADIF: gestor ferroviari estatal
EL TEMPS
ALTRES
- Parc de la Serralada Litoral
- Revista Notes. Consultable en obert a RACO
- Els ocells de la conca del Besòs (Consorci Besòs-Tordera)
- La fauna acuàtica de la conca del Besòs (Consorci Besòs-Tordera)
- Poblat ibèric de Can Santpere a la revista Laietania núm. 20 (2019)
CARTOGRAFIA
- Serralada de Marina 1:25.000 Ed. Alpina (2013)
- Parc de la Serralada Litoral 1:20.000 Ed. Piolet (2015)
- Mapa comarcal de Catalunya 41 Vallès Oriental 1.50.000 (2016)
- Granollers i el seu entorn 1:20.000 Editorial Alpina (2006)
- Del Mogent a la Calma 1:20.000 Ed. Alpina (2007)
- Capitals comarcals 17 Mataró 1:25.000 Parc de la Serralada Litoral, Parc de la Serrlada de Marina (2015)
RUTES RELACIONADES
Publicada a:
One thought on “185. PR-36 Ruta Prehistòrica des de l’estació de Granollers-Centre”