29. Girona: ruta per la vall de Sant Daniel

ÍNDEX DE CONTINGUTS

 1. DADES TÈCNIQUES
 2. LA TRAVESSA
 3. CONNEXIONS AMB ALTRE RUTES
 4. MAPES
  1. TOPOGRÀFIC
  2. TRACK A WIKILOC
  3. PERFIL DE LA RUTA
 5. ELS TRENS
 6. LA RESSENYA
 7. FOTOGRAFIES
 8. BIBLIOGRAFIA
  1. LLIBRES
  2. BIBLIOGRAFIA WEB
  3. CARTOGRAFIA
 9. RUTES RELACIONADES

DADES TÈCNIQUES

 • Estació de sortida/arribada: Girona (Gironès)
 • Distància/durada: 12,9 km / 3h45 (sense aturades)
 • Desnivell:  +/- 280 m
 • Dificultat: Fàcil
 • Track a Wikiloc

LA TRAVESSA

Excursió que ens portarà per la zona verda de lleure per excel·lència de la ciutat de Girona, la Vall de Sant Daniel. Es tracta d’un itinerari relativament curt, sense desnivells, però amb constants canvis de camins. Cal parar atenció a les indicacions de la ressenya i/o als pals indicatius que es van trobant durant la sortida.

El recorregut discorre per la part més oriental del massís de les Gavarres, a tocar de la ciutat de Girona, de la que no s´allunya mai massa.  No és per tant una sortida on el paisatge sigui la part més important.  Per contra podrem gaudir de la visita a la ciutat de Girona.

Un altre recent al·licient a tenir en compte pels seguidors dels trens és la mateixa forma d’arribar a la ciutat. I és que des del proppassat 9 de gener de 2013 es pot fer còmodament i ràpida a través dels trens d’alta velocitat.

 • Sortida/Arribada: Estació de Girona    
 • Espai Natural: Les Gavarres
 • Dificultat:  Recorregut mitjà per la vall de Sant Daniel sense gaire dificultats.

CONNEXIONS AMB ALTRE RUTES

Des de la Vall de Sant Daniel podem accedir als cims del Castell de Sant Miquel (100 Cims) i del Sarntuari dels Àngels (100 Cims) amb les rutes:

 • Ruta ST05 Celrà – Castell de Sant Miquel (100 cims) – Puig Estela – Girona 18,4km
 • Ruta ST108 Girona: pujada al Castell de Sant Miquel (100 cims) i al Santuari dels Àngels (1oo cims) 25,1km 

MAPES

TOPOGRÀFIC
29.Mapa Vall de Sant Daniel
Mapa de la ruta
TRACK A WIKILOC
Track a Wikiloc
PERFIL DE LA RUTA
Perfil Ruta ST29
Perfil fruta

ELS TRENS

L’any 2013 es va inaugurar l’estació d’alta velocitat. Des de llavors podem arribar a la ciutat amb tren convencional (R3 i RG1) i amb trens d’alta velocitat. Les tres línies que passen per l’estació, dividida en dos àmbits segons el tipus de tren són:

 • R3: L’Hospitalet de Llobregat-Portbou
 • RG1 Rodalies de Girona: Mataró-Portbou
 • AVE: trens d’alta velocitat

HORARIS RODALIES

HORARIS TAV

LA RESSENYA

Sortim de l’estació (Pl. Espanya) per agafar el carrer Sant Antoni Maria Claret i fer cap a la Pl. Catalunya, punt on travessem el riu Onyar. Girem a la dreta, creuem el petit jardí i pugem per  unes escales que ens duran a través dels Jardins de la Muralla al passeig de Fora Muralla.

Travessem sota un pont peatonal que travessa les muralles, passem davant la Universitat de Girona i passada la Pl. de Sant Domènec girem a la dreta per agafar un carreró direcció est que passa per la Casa dels Alemanys.

Als pocs metres deixem un carrer a l’esquerra amb un pal indicador. Nosaltres seguim recte uns metres fins a Torre Gironella, on ara sí girem a l’esquerra (pal indicador). Travessem un camp sembrat fins agafar un corriol paral·lel a la dreta a la pista per on anàvem i que costa de veure de vegades. Som a la Baixada de la Font del Bisbe, camí que ens porta al restaurant El Cul del Món.

Girem a la dreta i seguim el riu Galligants que ens cau a la nostra esquerra uns 350m, quan tombem a la dreta amunt pel carrer de la Font dels Lleons. Seguim recte, passem el restaurant de Can Sirvent i la mateixa font dels Lleons.

El camí puja lleugerament i passa sota la polèmica variant de la N-II abans d’arribar a la Font dels Lleons (114 m). La Font cau lleugerament apartada, a la dreta del camí. L´aigua de la font no és potable, així que només ens servirà per refrescar-nos.

Continuem recte pel camí per on veníem deixant enrere una cruïlla fins a trobar una segona a 900m després de la Font. L’agafem en pujada tot seguint l’itinerari 1 marcat al pal indicador. El camí puja donant la volta a Can Ferriol. A l’alçada de les ruïnes de Can Gullana és on assolim la cota màxima de la sortida (188m).

Seguim la pista fins a retrobar la Font del Lleó, però enlloc d’agafar el camí per on hem vingut anteriorment, prenem una pista a l’esquerra en direcció nord-oest que torna a pujar per passar poc després de nou sota el pont de la variant de la N-II. Passats 400m del pont trobem una pista i la seguim a l´esquerra durant 800 m més quan trobem una cruïlla pocs metres després de Can Tomàs.

La pista a la dreta és el camí dels Àngels. El prenem i continuem i de nou en pujada el seguim durant 700 m fins que trobem un pla d´on surt un corriol (pal indicador) que porta al mirador situat al cim del Turó de Can Garcia (145m) des d´on tenim una excel·lent panoràmica sobre la vall de Sant Daniel.

Retornem de nou al pla d´on sortia el corriol i seguim per la pista per on veníem tot baixant i deixant a la nostra dreta una altra. Als 600 metres passem per la zona de lleure de la Font del Ferro, indret on podem gaudir de l´entorn mentre fem una barbacoa amb les graelles i bancs que hi podem trobar.

Al final de la pista trobem un pàrquing. Tombem a l´esquerra tot seguint el carrer Camí de la Font de Ferro. Poc després del cementiri tornem a girar a l’esquerra passant al costat del veïnat de Carme Auguet. Al final del carrer trobem el monestir de Sant Daniel, on agafarem el carrer de Sant Daniel que ens portarà fins a la ciutat de Girona, just on es troba el Museu Arqueològic de Catalunya, situat a l´antic monestir de Sant Pere de Galligants.

D´aquest punt, tornar a l´estació de tren de Girona, només dependrà de les ganes de voltar per la ciutat i dels tombs que volguem fer pels carrerons del call de Girona.

FOTOGRAFIES

BIBLIOGRAFIA

LLIBRES
 • Gavarres : paisatges, història i rutes del pulmó verd de Girona. Descobrir Catalunya núm. 192 (març 2014)
 • La Vall de Sant Daniel. Natàlia Iglesias i Salvador Cargol. Quaderns de la Revista de Girona, 2010

WEBGRAFIA

BIBLIOGRAFIA WEB

TRENS

EL TEMPS

PATRIMONI I HISTÒRIA

CARTOGRAFIA
 • Empordà Costa Brava Baix Empordà : mapes topogràfics, senderisme : les Gavarres, el Montgrí, l’Ardenya. Ed. Piolet
  (2012)

 

RUTES RELACIONADES

Publicada a:

, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

One thought on “29. Girona: ruta per la vall de Sant Daniel

Fes un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s