28. La Pobla de Segur: circular al Roc de St. Aventí (100 Cims) passant per Moror

ÍNDEX DE CONTINGUTS

 1. DADES TÈCNIQUES
 2. LA TRAVESSA
 3. MAPES
  1. TOPOGRÀFIC
  2. TRACK A WIKILOC
  3. PERFIL DE LA RUTA
 4. ELS TRENS
 5. LA RESSENYA
 6. FOTOGRAFIES
 7. BIBLIOGRAFIA
  1. BIBLIOGRAFIA WEB
  2. CARTOGRAFIA
 8. RUTES RELACIONADES

DADES TÈCNIQUES

 • Estació de sortida/arribada: La Pobla de Segur (Pallars Jussà)
 • Distància/durada: 19,8 km / 6h (sense aturades)
 • Desnivell:  +/- 980 m
 • Dificultat: Molt Exigent
 • Track a Wikiloc

LA TRAVESSA

El Tren dels Llacs creua de sud a nord la serralada del Montsec a través de diversos túnels i ponts en un espectacular itinerari que ens porta des de Lleida, la capital de la Terra Ferma,  fins a la a La Pobla de Segur, al Pallars Jussà.

Al llarg del recorregut d’aquest tren de muntanya es poden fer múltiples excursions des de les seves estacions.  En aquesta sortida us proposem de fer una ruta circular des de l’estació final del tren, la Pobla de Segur.  Des d´aquesta estació pujarem al Roc de Sant Aventí, un cim catalogat a la llista dels 100 Cims de la FEEC. Durant la ruta tambéi visitarem el llogarret abandonat de Montsor, en una ruta circular de gran bellesa paisatgística.

L’única dificultat es troba en el Pas del Llop, un pas de 4 metres equipat amb escales i cadenes que no presenta cap problema per a superar-lo, però que sí que dóna aquell puntet de gràcia a la ruta.

Es pot escurçar en 1h l´itinerari  si seguim els senyals grocs tota l’estona, sense pujar doncs al Roc de Sant Aventí.

 • Sortida/arribada: Estació de La Pobla de Segur (FGC)
 • Interès: Un paisatge espectacular amb vistes als Pirineus.
 • Dificultat: Llarg itinerari sense senyalització i amb fort desnivell acumulat. El Pas del Llop és una ressalt rocós que se supera amb un tram d’escales metàl·liques. Sense dificultat però cal estar atents.

MAPES

TOPOGRÀFIC
28.Mapa ruta Pobla
Mapa topogràfic
TRACK A WIKILOC
Track a Wikiloc
PERFIL DE LA RUTA
Perfil 28
Perfil de la ruta

ELS TRENS

Des de l’any 2016 la freqüència de pas dels trens de la línia Lleida-La Pobla de Segur ha augmentat considerablement. Si fins a llavors només hi havia un tren per sentit, des d’aquest any, amb la incorporació de noves unitats dièsel de la Sèrie 331, aquesta ha augmentat a 4 trens per sentit fins a La Pobla de Segur.

Aquesta clara millora en el servei implica que si volem, podem fer l’excursió en un sol dia des de Lleida, ciutat on podrem connectar amb els trens regionals o d’alta velocitat fins a la nostra destinació de sortida.

La línia Lleida-La Pobla de Segur també s’explota turísticament amb el nom de El Tren dels Llacs, un servei que només funciona alguns caps de setmana entre els mesos d’abril a octubre. El tren està composat per locomotores dels models 10817 i 10820 dièsel construïdes l’any 1968 i per quatre cotxes d’època de la sèrie 6000, un cotxe cafeteria i un furgó postal. El preu d’aquest viatge per a adults és de 34 € (a/t).

Consultar horaris:

LA RESSENYA

Des de l´estació de tren de La Pobla agafem la C-13 (carrer) en direcció nord. A la rotonda girem a la dreta i seguim les indicacions com si anéssim en cotxe a Sort, fins a l´Ajuntament (1,3km).

Pas del Llop

El camí està ja tot indicat amb marques grogues fins a una petita esplanada a 1.207m, on deixem les marques que en 30 minuts ens durien directament a Montsor (pal indicador) però que no seguirem.

Aquesta és la part on hem d´anar més en compte per orientar-nos. De la petita esplanada des d’on podem veure a la nostra dreta Montsor, seguirem recte amunt per la poc evident pista fins anar a ajuntar-nos a una altra pista més evident, que seguirem a la dreta.

Als 60m de seguir la pista l´abandonem per prendre una drecera que ens portarà a una cruïlla de tres pistes ben evidents. Prenem la pista del mig, i la seguim durant 800m, quan la deixem per guanyar el petit coll que hi ha entre el Roc de Sant Aventí i Lo Tossalet. Continuem ara ja per la carena fins la fita geodèsica que marca la cota màxima del Roc de Sant Aventí (100 Cims).

Per baixar reprenem el camí fins el collet, tot i que ara continuarem per un corriol a l´esquerra de Lo Tossalet, a voltes sense camí clar, tot i que veiem el poble abandonat de Montsor sota nostre. El camí ens portarà fins a la bassa que hi ha a la part superior del poble, on retrobem el camí que havíem abandonat en el petit replà a 1207m de camí al Roc de Sant Aventí.

Seguim la pista a la dreta del poble fins a l´ermita, on un petit corriol baixa fins a la pista que es veu sota nostre. En arribar-hi, la seguim durant 80m quan l’abandonem, continuant recte tot seguint les marques grogues, que ens duran 6km després fins la carretera d´accès a La Pobla de Segur. La seguim durant 2,5km més fins arribar de nou a l´estació de FGC de La Pobla de Segur.

FOTOGRAFIES

BIBLIOGRAFIA

BIBLIOGRAFIA WEB

TRENS

EL TEMPS

CARTOGRAFIA
 • El Cinquè Llac 1:25.000 Ed. Alpina

RUTES RELACIONADES

Publicada a:

, , , , , , , , , , , , , , , , ,
Advertisement

Fes un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s