112. De Marçà-Falset a Capçanes per la vall de Ricorb i el Camí de les Taules

ÍNDEX DE CONTINGUTS

 1. DADES TÈCNIQUES
 2. LA TRAVESSA
 3. MAPES
  1. TOPOGRÀFIC
  2. TRACK A WIKILOC
  3. PERFIL DE LA RUTA
  4. PUNTS DE PAS
  5. RUTA A GOOGLE MAP
 4. DIFICULTAT
 5. ELS SENDERS
 6. LA RESSENYA
 7. FOTOGRAFIES
  1. PANORÀMIQUES
 8. BIBLIOGRAFIA
  1. LLIBRES
  2. BIBLIOGRAFIA WEB
  3. CARTOGRAFIA
 9. RUTES RELACIONADES

DADES TÈCNIQUES

 • Estació de sortida: Marçà-Falset (Priorat)
 • Estació d’arribada: Capçanes (Priorat)
 • Distància/durada: 12,5 km / 3h45 (sense aturades)
 • Desnivell:  +510 m / -610 m
 • Dificultat: Moderada
 • Track a Wikiloc

LA TRAVESSA

La Serra de Llaberia són unes muntanyes poc conegudes però de gran bellesa. D’origen calcari, estan dominades per un paisatge agrest, amb grans cingleres que les recorren per diferents vessants. Formen part de la Serralada Prelitoral Catalana i estan incloses a l’Espai d’Interès Natural de les serres de Tivissa, Vandellós i Llaberia. Aquest espai protegit té una extensió de 24.500 ha. que agrupa les tres zones abans protegides separadament.

En aquesta excursió ens aproparem a Llaberia pel seu vessant nord-oriental. No pujarem cap cim ni caminarem sobre cap cinglera, però sí que coneixerem l’esplèndida vall de Ricorb,  una fondalada poc accessible i tancada per la Cresta del Gall, la Desenrocada, els Cingles d’en Jover i el cim de Castellnegral.  Caminarem per senders ombrívols i solitaris entre racons de gran bellesa prop dels cingles d’en Jover.

 • Sortida: Estació de Marçà-Falset (Regionals)
 • Interès: El Camí de les Taules, un camí que recorre diferents barraques de pedra seca
 • Època: Tot l’any. Compte amb els dies forts de calor.
 • Ruta: Estació de Marçà-Falset – Mas d’en Crusat – Camí de Ricorb – Mas de Cosme – Font de la Mina de Ricorb – Caseta de la Vall – Camí de les Taules de Capçanes – Estació de Capçanes
 • Dificultat: Sense dificultats remarcables. Cal estar atens a diverses cruïlles.

De baixada seguirem el Camí de les Taules, un camí abalisat que recorre diferents barraques de pedra seca, totes indicades i amb plafons explicatius de cadascuna d’elles.

La pedra seca, també anomenada pedra en sec, és un sistema de construcció tradicional que  no utilitza cap mena d’argamassa entre les pedres, sinó que les encaixa per crear elements arquitectònics per a múltiples usos. Així trobem:

 • Barraca: és la construcció més coneguda. Són casetes que servien per allotjar pagesos i animals.
 • Marge: el més comú. Servien per parcel·lar i adaptar el terreny al conreu. Molt comú en conreus d’oliveres, ametllers, garrofers i vinyes.
 • Arnera: cavitats orientades al sud, sovint als marges, que servien per allotjar abelles.
 • Cocó: cavitats naturals o excavades que emmagatzemaven aigua provinent de l’entorn. El seu interior sovint es revestia amb calç. L’aigua era generalment pels animals.
 • Sopluig: construcció adossada al marge d’una barraca que serveix per aguantar el sostre. De petites dimensions, servia per guardar eines, o per refugiar-se del mal temps.
 • Forn de calç: servien per coure pedra calcària per a extreure la calç utilitzada per als cocons i per a pintar.
 • Clapers i galeres: amuntegament de pedres.
 • Codolleta: construcció per mantenir aliments i begudes fresques
 • Corral: murs de pedra que delimitaven l’espai per al bestiar.
 • Recers: molt habituals als cims de les muntanyes, serveixen per protegir-se del vent o d’altres inclemències meteorològiques.
 • Fites o mollons de pedra: element bàsic de l’excursionisme, serveixen per indicar cruïlles o camins poc fressats.

MAPES

TOPOGRÀFIC
Mapa ruta 112_2
Mapa topogràfic
TRACK A WIKILOC
Track a Wikiloc
PERFIL DE LA RUTA
Perfil 112_2
PUNTS DE PAS
Waypoints
Punts de pas
RUTA A GOOGLE MAP

DIFICULTAT

Excursió de dificultat mitjana que va per corriols i pistes, normalment senyalitzades.

ELS SENDERS

Bona part del recorregut segueix corriols no homologats, tot i que, més o menys, sempre amb algun senyal o un altre. També trobarem sovint pals indicadors a les cruïlles més importants. 

El sender més característic que seguirem és el Camí de les Taules, un recorregut circular que visita nombroses construccions de pedra en sec als afores de Capçanes. Seguirem de baixada la part del Camí que visita un major nombre d’elements de pedra en sec.

Podeu veure una relació de tots els elements de pedra en sec de la ruta, amb el seu nom, una foto i la localització a Google Maps de cadascuna de les Taules:

LA RESSENYA

(datum ETRS89)

0 km 0h Estació de Marçà-Falset (310 m) (utm 31T 316216 4555609)

L’estació es va inaugurar el 4 de desembre de 1890 i es va projectar com la porta d’entrada al Priorat. És per això que és la més gran de la comarca, amb una gran platja de vies i un edifici de dues plantes. L’edifici és la clàssica construcció que la Companyia de Trens de Madrid a Saragossa i Alacant (MZA) va fer en bona part de les seves línies, edificis de maçoneria, arrebossats i pintats imitant una paret d’obra vista. A l’edifici de viatgers actualment hi ha un restaurant.

Sortim de l’estació a l’esquerra (est) per agafar de seguida un camí de terra que surt del pàrquing i que va paral·lel a les vies del tren en direcció a Reus. Deixem a mà dreta un primer camí per continuar recte pel camí que creua el barranc dels Ribassos.

Seguim el torrent uns metres entre murs de pedra seca i camps d’avellaners per continuar tot seguit per un camí sorrenc que entre vinyes ens conduirà al Mas d’en Crusat.

1,2 km 15min Mas d’en Crusat (312 m) (utm 31T 316917 4555024)

Gran mas amb una façana principal en angle i orientada al nord. Al seu costat trobem  diverses edificacions, una d’elles amb tendència  modernista. Durant la Guerra del Francès al s. XIX va ser ocupat i convertit en caserna i presó. La propietat ha arribat als nostres dies fragmentada. Una part està habitada per masovers de l’actual propietari, mentre que d’altres estan destinades a l’estiueig.

Un cop passem el mas, girem immediatament a la dreta  (sud)  per prendre un camí que baixa entre camps d’ametllers i vinyes fins a la TV-3001, carretera que uneix Marçà i La Torre de Fontaubella.

2,1 km 35min Carretera TV-3001 (273 m) (utm 31T 316658 4554462)

Caminem cap a l’est (dreta) uns metres fins a trobar un pal indicador. Anem en direcció al Camí de Ricorb i Mas d’en Cosme per un camí carreter abalisat amb pintura groga.

2,8 km 45min Bifurcació al Camí dels Calassos  (269 m) (utm 31T 316955 4554251)

Al cap de 500m (8-9min) de deixar la carretera arribem a una bifurcació marcada amb pal indicador. A la dreta va el Camí dels Calassos, un sender que puja directament a la Caseta de la Vall, mas que visitarem al quilòmetre 7,3 de la caminada.

Prosseguim recte en direcció al Mas d’en Cosme (segons ens informa el pal indicador) per un bonic corriol entre alzines que segueix també un sender local (pintura blanca i verda). El sender s’endinsa en la vall de Ricorb per un sender feixuc i ombrívol que de tant en tant ens deixarà veure un vessant diferent de la Mola de Colldejou, en tot cas, sempre espectacular.

4 km 1h15min Torrent Font dels Tres Batlles  (401 m) (utm 31T 317655 4553406)

Creuem el llit del torrent i emprenem una forta pujada amb trams de camí amb marges de pedra seca i entre una espessa vegetació mediterrània, amb alzines i marfull a la part més ombrívola.

A mesura que guanyem alçada, el bosc s’aclareix i es torna més sec, dominat pel pi blanc, bruc, romaní i ginebró. També en aquest tram del recorregut és d’on podrem gaudir de la impressionant paret dels Cingles d’en Jover, a través del qual puja Lo Grauet, el pas equipat que hem anat llegint als pals indicadors.

5,3 km 1h45min Mas del Cosme (512 m) (utm 31T 317945 4552535)

Mas en ruïnes format per dues edificacions engolides per la vegetació i pràcticament indistingibles. A tocar del mas hi ha una gran llosa rodona envoltada de pedres que és un bon lloc per descansar o per menjar una mica després de l’esforç.

Alguns mapes marquen un sender que passa per darrere el mas, però està mig embrossat per la vegetació. És més còmode seguir el corriol al sud en direcció al Pas Equipat durant 150m fins a trobar una cruïlla marcada amb un pal indicador.

Tombem a la dreta en direcció a La Caseta de la Vall i Capçanes/Marçà tal com ens marca l’indicador seguint els senyals de pintura groga que ens portaran fins a la Caseta de la Vall.

El corriol va a buscar el pas més elevat de l’excursió a través d’un sender que guanyarà 165m de desnivell en poc més de 900m de recorregut. El camí passa per la font de la Mina de Ricorb, un forat que trobarem a mà esquerra del camí, per un bonic senderó ombrívol.

6,3 km 2h10min Cresta del Gall (662 m) (utm 31T 317469 4552499)

Assolim el punt més elevat de l’excursió a través d’un ampli i inapreciable pas emboscat que creua la carena que uneix els cingles de Calàs (la Desenrocada) amb el cim de la Cresta del Gall, l’ampli turó que estem travessant amb el punt més elevat a 200 metres al nord d’on ens trobem.

Ens portarà 15-20 minuts baixar fins a les vinyes de la Caseta de la Vall, conreus que envoltarem per la dreta seguint els indicadors.

7,3 km 2h30min Caseta de la Vall (559 m) (utm 31T 316969 4552777)

S’accedeix a la casa per una petita rampa, des d’on tindrem bones vistes de la Desenrocada.  A la cruïlla d’accés a la casa, trobem al marge dret del  camí el Cocó de la Casa de la Vall.

De la Caseta anem en direcció sud 220m fins al trencall del Camí de les Taules (pal indicador), una pista a la dreta que baixa cap a Capçanes que recorre un seguit d’interessants construccions de pedra seca.

La ruta està senyalitzada amb fletxes i pintura groga, i recorre prop d’una vintena de construccions fetes amb aquesta tècnica. Al costat de cada caseta (barraca) o element trobarem un plafó informatiu amb el seu nom, un número, i una petita explicació de cadascuna d’elles.

7,6 km 2h35min Camí de les Taules (534 m) (utm 31T 316889 4552579)

El camí baixa en direcció oest a través d’una pista que va pel sud del barranc de la Llúdriga. Al cap de 1700m (25min) d’agafar el camí trobem a mà esquerra el trencall a la Caseta de la Marina (Taula 3),  una barraca de pedra seca apartada 200m al sud del camí.

D’ara endavant anirem trobant tot un reguitzell de construccions de pedra en sec que inclou barraques, arneres, cocons, marges i sopluigs entre els elements més destacables. A la introducció hem explicat breument què és cadascun d’aquests elements i hem fet un quadre amb els números, noms i localització de cadascun dels elements de pedra en sec que trobarem.

9,4 km 3h Taula 4 Caseta de l’Obaga de Cal Mas d’en Francisco (351 m) (utm 31T 315452 4552876)

Caseta de  l’Obaga de Cal Mas d’en Francisco, és el primer element de pedra en sec que trobem a tocar del camí. De petites dimensions, aquesta barraca té una protecció en forma de ela per a protegir l’entrada del vent.

Al voltant de la Taula 10 és on trobem més elements arquitectònics. Barraques, marges, arneres i cocons se situen en un espai limitat que ens farà caminar i buscar cadascun d’aquests elements.

10,7 km 3h25min Inici/Final Camí de les Taules (271 m) (utm 31T 314820 4552588)

Retrobem de nou el Camí de les Taules, la pista que connecta Capçanes amb la Caseta de la Vall.  Anem a la dreta entre camps d’ametllers i amb bones vistes sobre Capçanes. Als pocs metres d’agafar la pista trobarem el trencall a la Taula 17 (pal indicador).

11,6 km 3h35min Cruïlla PR C-92 (194 m) (utm 31T 314261 4552550)

Arribem a la riera de Marçà, on trobem el PR C-92 que uneix L’Hospitalet de l’Infant i Falset. El seguim a l’esquerra en direcció a Capçanes durant 450m  (6-7min), quan trobem la cruïlla amb el camí de Pratdip (PR C-88).

Entrem a Capçanes per les piscines i enfilem el carrer Llaberia fins a Celler Cooperatiu de Capçanes. 

Al carrer Pau Casals, prop de la Cooperativa, podem aprofitar per visitar el monument a Pere Joan Barceló i Anguera, dit el Carrasclet, un fuseller de muntanya nat a Capçanes l’any 1682 que lluità a favor de la causa austriacista durant la Guerra de Successió. Passada la guerra, va estar durant uns anys amagat a la Serra de Llaberia dedicant-se a atacar combois. Va ser reclutat pel Duc de Berwick, qui li concedí el grau de coronel, per lluitar a favor de França en la Guerra de la Quàdruple Aliança contra l’Espanya de Felip V. Després del conflicte, finalment s’exilià a Hongria gràcies a les terres concedides per Carles VI, emperador del Sacre Imperi Romanogermànic qui va ser aspirant a la corona espanyola durant la Guerra de Successió. Una ruta de 78km, el PR C-88, recorre la Serra de Llaberia entre Capçanes i Reus en el seu record.

12,5 km 3h45min Estació de Capçanes (209 m) (utm 31T 313605 4552459)

FOTOGRAFIES

PANORÀMIQUES

BIBLIOGRAFIA

LLIBRES
 • Per les Serres de Mestral : 16 itineraris a peu (2 vol.). Antoni Cabré i Puig. Ed. Cossetània 2000
 • De les muntanyes de Prades a l’Ebre : 30 itineraris en BTT, a peu o a cavall : Muntanyes de Prades, Serra del Montsant, Moles de Colldejou i de Llaberia, Serres de l’Esteve i de la Creu, Serres de Car. Autor Josep Insa. Ed. Cossetània 2003
BIBLIOGRAFIA WEB

TRENS

EL TEMPS

TRENS 

EL TEMPS 

HISTÒRIA I PATRIMONI

CARTOGRAFIA
 • Serra de Llaberia 1.20.000 Editorial Piolet

RUTES RELACIONADES

Publicada a:

, , , , , , , , , , , , , , , , ,

One thought on “112. De Marçà-Falset a Capçanes per la vall de Ricorb i el Camí de les Taules

Fes un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s