Rutes: classificació i cerques per dificultat

Hem afegit una important novetat al web de Senderisme en tren. A partir d’ara podreu consultar i cercar per dificultat totes i cadascuna de les rutes que hem ressenyat a Senderisme en tren, així com les que a partir d’ara anem fent.

Per a mesurar la dificultat de les excursions hi ha diverses classificacions . Una de les més conegudes és la francesa, que divideix les sortides en rutes F, F+, PD, PD+, AD i D, però és un sistema més pensat per a l’alta muntanya que no pas per a excursions de mitja i baixa muntanya pròpia del senderisme.

També hi ha el mètode MIDE (mètode d’informació d’excursions), un sistema que intenta mesurar la classificació tenint en compte diversos factors inherents a les rutes. Dóna molta informació, però al nostre parer és poc intuïtiva i cal conèixer-la per interpretar-la.

Per classificar les rutes de Senderisme en tren hem preferit utilitzat el mètode de classificació d’excursions SENDIF de ‘Som Pirineu’, un sistema que fa servir un sistema menys elavorat però de fàcil i ràpida interpretació, però que com veurem més endavant, també té els seu ‘però’.

‘Som Pirineu’ és  un organisme público-privat format per diversos consells comarcals de l’àmbit pirinenc que van dissenyar una classificació de les dificultats excursionistes d’acord amb barems físics i tècnics de cada ruta. Com ells mateixos expliquen al seu web:

“la dificultat d’un itinerari ve definida per dos components: l’esforç físic que requereix resseguir la ruta (dificultat física) i l’exigència tècnica associada a les característiques del terreny per on passa l’itinerari (dificultat tècnica). La primera dificultat es determina amb un sistema de càlcul, mentre que la segona es defineix a partir d’un ventall de situacions possibles.”

Aquest sistema divideix en cinc la dificultat física (Molt Fàcil, Fàcil, Moderada, Exigent, Molt Exigent) i en set la tècnica. A més a més  posa al servei de qualsevol usuari una calculadora on-line que adjudica directament una dificultat a la ruta d’acord amb la distància i el desnivell. La graduació en 5 nivells de dificultat és de fàcil comprensió i gràcies als icones (descarregables gratuïtament del seu web) ens informen de manera ràpida i sense necessitat de coneixements la dificultat d’una sortida:

El ‘però’ del qual us parlàvem anteriorment és que aquest sistema és que està dissenyat per a persones amb poca experiència excursionista i, per tant,  les rutes poden arribar a sortir d’un nivell d’exigència més elevat del que excursionistes acostumats a sortir a la muntanya podrien trobar. És per això que a l’hora de catalogar les rutes,  hem ‘ajustat‘ algunes a un nivell de dificultat inferior al que pertocaria d’acord amb la calculadora.

Per fer-ho hem seguit el nostre criteri (sempre subjectiu) de valoració personal de la excursió realitzada. Per exemple hem reservat la màxima dificultat (Molt Exigent) a rutes d’alta muntanya o a itineraris de 20 km o més.

Tot i així, si sou persones amb experiència a la muntanya potser podeu descomptar encara un grau més a la dificultat física de les rutes, però sempre és millor endegar una excursió pensant que serà més dura del que després la trobem. 

L’única excepció a la baixada de nivell d’algunes rutes són les Vies Ferrades (VF), que per a la seva exigència tècnica han estat pujades a la màxima dificultat (Molt Exigent).

Podeu llegir i descarregar-vos la guia d’aquest sistema aquí.

 

DIFICULTAT FÍSICA

GRAUS DE DIFICULTAT FÍSICA

 

DIFICULTAT TÈCNICA

GRAUS DE DIFICULTAT TÈCNICA
Advertisement

Fes un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s