166. Cogulló de Cal Torre (100 Cims) des de l’estació de Rajadell (Bages)

ÍNDEX DE CONTINGUTS

 1. DADES TÈCNIQUES
 2. LA TRAVESSA
 3. MAPES
  1. TOPOGRÀFIC
  2. TRACK A WIKILOC
 4. DIFICULTAT
 5. SENDERS
 6. ELS TRENS
 7. LA RESSENYA
 8. BIBLIOGRAFIA
  1. BIBLIOGRAFIA WEB
  2. CARTOGRAFIA
 9. RUTES RELACIONADES

DADES TÈCNIQUES

 • Estació de sortida/arribada: Rajadell (Regionals)
 • Distància/durada: 20 km / 5h (sense aturades)
 • Desnivell:  +/- 710 m
 • Dificultat: Exigent
 • Track a Wikiloc

LA TRAVESSA

Ruta circular que us portarà a pujar el Cogulló de Cal Torre, una muntanya inclosa a la llista dels 100 Cims de la FEEC situada entre els termes municipals de Rajadell i de Castellfollit del Boix, al Bages.

La sortida i l’arribada la farem des de l’estació de Rajadell, situada precisament al barri de l’Estació d’aquest municipi. De camí visitarem la interessant Vil·la Romana de Sant Amanç, separada escassos metres del PR que seguirem de pujada al Cogulló.

Si bé la ruta té un munt d’al·licientes tant paisatgístics i naturalístics com patrimonials, al desenvolupar-se bona part de la ruta per pistes, amb motards de cap de setmana que contaminen acústicament la sortida, ens quedarem amb un cert mal regust final de boca. Però val a dir que la ruta també va per bonics corriols des d’on gaudirem de bones vistes de la Catalunya central que inclouen Montserrat, Castelltallat, el Cadí o el Pedraforca, que fan de la ruta mereixedora d’una jornada excursionista.

Al barri de l’Estació de Rajadell, davant mateix de l’estació, trobarem diversos llocs per dinar o prendre alguna cosa en una terrassa, no així al nucli antic de Rajadell.

 • Interès:  Les vistes des del Cogulló de Cal Torre (100 Cims)
 • Època: Tot l’any.
 • Quan: Cada 15 d’agost es fa a l’ermita de Sant Amanç de Viladés una cerimònia religiosa a la que esta convidada tota la gent del poble. Els amos conviden a un petit vermut i al vespre hi ha ball i el joc del Conill porquí. Important aplec cada 11 de setembre al cim del Cogulló de Cal Torre.
 • Dificultat: Llarg recorregut amb desnivell mitjà que discorre bàsicament per pistes i alguns corriols que no tenen dificultat apreciable. El camí de baixada del Cogulló sí que és dret i pot relliscar si està humit.

MAPES

TOPOGRÀFIC
Mapa ruta
TRACK A WIKILOC
Wikiloc

DIFICULTAT

Ruta llarga amb desnivell acumulat mitjà que discorre bàsicament per pistes i alguns corriols que poden ser incòmodes pels aixaragalls formats per l’aigua.

La pujada fins al Cogulló la fem per un sender de petit recorregut. La baixada segueix fins a Cal Maçada la carena de La Serra per camins i pistes. 

Només a la baixada del Cogulló hi ha un curt tram que va sota els cingles de la muntanya, curt i sense cap dificultat, però persones amb vertigen poden tenir sensació aèria.

SENDERS

Durant l’excursió trobarem i seguirem bàsicament tres senders de petit recorregut:

 • PR-C 76 des de Rajadell el  seguirem fins al Cogulló,  cim inclòs a la llista dels 100 Cims de la FEEC i situat gairebé a meitat de l’itinerari.
 • PR-C 75 el seguirem un curt tram entre el nucli antic de Rajadell i el de l’estació.
 • PR C-137 Castellfollit del Boix. Coincidirem amb aquest sender només al cim del Cogulló de Cal Torre.

ELS TRENS

L’excursió té el seu inici i final a l’estació de Rajadell de la línia R12 de regionals de Rodalies de Catalunya, essent la parada just posterior a la de Manresa de la línia que uneix Barcelona i Lleida pel centre de Catalunya.

L’estació només té tres circulacions per dia i per sentit. Tot i així la seva distribució permet organitzar bé la sortida.


Horaris (2022)

BARCELONA (Pl. Catalunya) – RAJADELL
Sort.-arrib.
07:57-09:27
14:27-15:57
18:42-20:12

RAJADELL-BARCELONA (Pl. Catalunya)
Sort.-arrib.
10:22-11:49
16:52-18:19
21:08-22:37

LA RESSENYA

(datum ETRS89)

0 km 0h Estació de Rajadell (365 m) (gps 31T 391756 4620883)

El tren va arribar a Rajadell l’any 1860 quan es va posar en servei el tram entre Manresa i Lleida construït per  la Companyia del Ferrocarril de Saragossa a Barcelona. L’estació de ferrocarril es troba al barri de l’Estació, separada del nucli antic (pel qual passarem al final de la ruta), que va créixer a redós de les vies del tren. 

Davant de l’estació és l’únic lloc de tota la ruta on podrem esmorzar o dinar en algun dels restaurants que hi ha davant. L’edifici de viatgers acull l’Oficina d’Informació Turística de Rajadell.  A l’estació trobem un lledoner monumental, de 19,5 m d’alçada i de 3,3 m de perímetre. També hi ha diferents plafons informatius de rutes i caminades.

Sortim de l’estació en direcció nord-oest.  Al pocs metres girem a l’esquerra i travessem les vies del tren i la carretera dels Molins. A la rotonda de Les Casetes, hem d’agafar un camí senyalitzat en direcció a la Vil·la Romana de Sant Amanç (est), situada 1,5 km d’acord amb el que ens informa un pal indicador. 

0,7 km 10min Monòlit (367 m) (gps 31T 391280 4620959)

El camí s’endinsa al bosc a l’Obaga del Peric,  on trobarem a la dreta del camí, un monòlit de pedra on amb dificultat es pot llegir la inscripció:

“En este lugar a 13 de Septiembre de 1879, falleció Ramon Carreras de una caída de caballo. Era natural de Castellfollit, se dirigía a Manresa”.

El camí desemboca al cap de 10 min a l’asfalt de l’antiga carretera a l’alçada del Pont de Gotzens (túnel sota l’Eix). Seran 10 min. més caminant per asfalt, a tocar de la C-15 a través de la Plana del Massafred fins a la cruïlla d’accés a la Vil·la Romana.

1,9 km 35min Cruïlla accés Vil·la Romana de Sant Amanç (362 m) (gps 31T 390193 4620992)

Trencall senyalitzat que dóna accés a la zona arqueològica. De camí passem a tocar del gran conjunt privat de la masia de Sant Amanç, també anomenada Can Viladés:

La masia inclou l’ermita de Sant Amanç de Viladés, documentada des de l’any 1087. Està formada per una sola nau de dimensions reduïdes. La nau és coberta amb volta de canó apuntada lleugerament. Al s. XVII l’obra patí modificacions que alteraren l’església romànica original.

Cada 15 d’agost es fa allà una cerimònia religiosa a la que esta convidada tota la gent del poble, i els amos conviden a un petit vermut, al vespre hi ha ball i el joc del Conill porquí.

2,2 km 40min Vil·la Romana de Sant Amanç (376 m) (gps 31T 390343 4621161)

Trobarem les restes de la vil·la Romana de Sant Amanç a la dreta del camí abans de la primera corba que fa la pista. Trobarem diferents punts d’observació i plafons informatius a diferents parts del recinte arqueològic.

Situades a tocar de la C-15, les restes arqueològiques estan integrades per una vil·la d’època romana, un assentament altmedieval i unes restes d’època ibèrica.

La carretera divideix en dos sectors les restes. Així al costat que visitarem (nord) trobem la zona residencial, d’estructura allargada, on es localitzen les habitacions nobles i el conjunt de termes. En aquest sector també es localitzaven uns banys formats per diferents espais climatitzats, amb àrees d’aigua calenta, tèbia i freda i amb el forn per escalfar el conjunt.

A l’altra banda de la carretera,  en un terreny més planer, se situava la zona de treball de la vil·la.

De nou a la cruïlla d’accés a la Vil·la, seguirem l’asfalt durant 130 m quan trobem un pal indicador que ens diu que el Cogulló es troba a 7,6 km. Agafem el camí per una pista que s’enlaira pel vessant nord del Cogulló de Viladers.

2,8 km 50min Mirador de Sant Amanç (389 m) (gps 31T 390021 4620986)

A la primera corba de la pista trobem un excel·lent mirador, amb plafó informatiu i des d’on podrem gaudir de bones vistes del conjunt de la masia de Sant Amanç, la Serra de la Vall, el cim del Xamal i la vall que forma la riera de Rajadell, per on passa l’Eix Tranversal.

La pista, força ampla, s’enfila fort guanyant alçada entre una  pineda de pi blanc, arboç, llentiscle i alguns roures durant 2,3 km, quan trobarem un trencall a l’esquerra del camí indicat amb un pal de seguiment de sender.

5,1 km 1h25min Deixem pista, agafem corriol (654 m) (gps 31T 389135 4619626)

En un revolt a la dreta senyalitzat per un petit pal indicador, deixem la pista per prendre un corriol que puja força dret i de mal fer, atès els aixaragalls que dificulten l’ascens.

Un cop assolim la Serra del Colomer  caminarem de forma més planera per un dels trams més bonics de la caminada, un sender que va guanyant alçada lentament seguint la carena de la Serra de Colomer. Caminem entre una garriga de romaní, garric, arboç i ginebró amb vastes panoràmiques del nostre entorn a la Catalunya Central.

6,3 km 1h45min Creuem pista (735 m) (gps 31T 388903 4618577)

Poc després de creuar una primera pista, el sender ens porta a flanquejar per llevant el turó de Bacardit, que no cal pujar. El corriol va sobre uns cingles que passa sobre la Balma del Palaci (no observable), un petit sostre sota la roca on hi ha un gronxador amb bones vistes de la vall.

8,1 km 2h10min Camps de Palomes (793 m) (gps 31T 389400 4617010)

Arribem a la cruïlla del Camí de Valldòria, una ampla pista que seguirem fins al cim del Cogulló. En aquesta primera cruïlla (pal indicador), al seu centre i envoltat per garric, hi ha un ‘menhir’ o pedra dreta del qual no hem trobat informació, i de dubtosa autenticitat.

A la dreta (oest) baixen un parell de pistes que van fins al torrent de la Grevalosa. Nosaltres hem d’anar en direcció a ‘Les Casetes de Rajadell’ d’acord amb el que ens informa l’indicador. El paisatge és ampli i pla, dominat pels camps de conreu del Mas de Palomes que veiem a mà dreta (oest).

9,2 km 2h25min Trencall del Cogulló (837 m) (gps 31T 389747 4616115)

Arribem a una segona cruïlla, també senyalitzada amb un pal indicador, i també amb un ‘menhir’ a un costat del camí de dubtosa autenticitat.

D’aquest punt, 1,1 km seguint el camí a la dreta (oest) seguint la Serra de Can Torre, podem acostar-nos a  Sant Miquel de la Grevalosa, una ermita en ruïnes originària del s. X.

Deixem els camins que baixen a la dreta cap a la Grevalosa per girar a llevant cap al Cogulló (indicador) per un camí entre camps de conreus amb vistes al parc eòlic de la Serra de Rubió.

10,3 km 2h40min Cogulló de Cal Torre (881 m) (gps 31T 390681 4615909)

Assolim el cim del Cogulló de Cal Torre, muntanya inclosa a la llista dels 100 Cims de la FEEC i fronterera amb els municipis del Rajadell i Castellfollit del Foix. Al seu cim conflueixen les carenes de la Serra del Colomer (per la que hem pujat), de la Serra de Cal Torre (paral·lela a la primera i també anomenada en alguns mapes de les Palomes), i de la carena de La Serra, per la que continuarem el camí.

Des del cim tenim magnífiques vistes de Montserrat, Sant Llorenç, el Montseny i part de la Catalunya Central. Però en dies clars també podem veure els Pirineus, com el Pedraforca, la Gallina Pelada o el Cadí.

Al cim ens trobarem una caseta de fusta de vigilància contra incendis així com un vèrtex geodèsic (referència 277112001). Aquest cim és un dels punts que es disputa la centralitat de Catalunya, per la qual, cada 11 de setembre s’hi celebra un aplec força concorregut.  Malauradament el cim és accessible per a vehicles a motor, motos però també cotxes  tot terreny, fet que malmet l’equilibri de l’entorn.

Desfem uns metres el camí per on hem vingut per agafar al cap de 80 m un corriol que baixa pel vessant sud de la serra. Si fins ara havíem caminat per amples carenes i pistes, de sobte ens trobem sota les parets fins ara amagades d’aquest vessant del Cogulló. El corriol baixa a estones força dret i aixaragallat, amb potser un petit tram de flanqueig que a persones amb vertigen pot fer-li venir sensació aèria, tot i ser fàcil.

11,4 km 3h El Portell (698 m) (gps 31T 391409 4616247)

Cruïlla de camins. A l’esquerra baixa un camí que ens portaria fins a la masia de Cal Torre del Forn, mentre que a la dreta un corriol ens portaria fins als plans del Bosques i del Pi Gros. Continuem pel camí carener, sempre amb excel·lents vistes cap a la muntanya de Montserrat i la Catalunya Central. El sender va entre una bosquina amb romaní, arboç, i algun pi blanc, tot i que extenses pinedes cobreixen els dos vessants del serrat.

11,7 km 3h05min Collet de les Tres Creus (704 m) (gps 31T 391622 4616389)

Segon coll, gairebé inapreciable, on  comença el dur ascens final al turó de les Tres Creus. El camí és dret a estones i amb aixaragalls. 

12,1 km 3h15min Turó de les Tres Creus (795 m) (gps 31T 392021 4616617)

El cim està coronat per tres grans creus d’acer inoxidable. Una placa informa que l’UEC Anoia va renovar les creus el dia 24 de febrer de 1991 i que van ser beneïdes pel rector de Castellfollit del Foix,  Mossèn Josep Maria Mas i Busqué.

Les vistes són similars a les del Cogulló, tot i que d’aquí tenim una interessant panoràmica completa d’aquest cim i de la carena que uneix ambdós cims. 

El corriol de baixada torna a ser dreturer i aixaragallat a estones i seguint en tot moment el cordal de la carena de La Serra fins a desembocar en una ampla pista.

12,7 km 3h25min Pista del Camí del Collet (711 m) (gps 31T 392277 4617089)

Desemboquem en una ampla pista (fita de pedres) a l’alçada del camp de conreu del Pi Mèlic. Hem de seguir la pista a la dreta i travessar el camp de conreu pel lateral dret fins a una cruïlla de pistes. Hi ha una altra opció que no va pel camp, però aquesta és més curta i no perdem alçada.

Opció: si no volem creuar pel camp, podem opcionalment seguir la pista a la dreta durant 120 m, quan agafarem a l’esquerra (nord-est) la mateixa pista que s’uneix amb el camí del camp de conreu al cap de 450 m.

Hem de continuar per la pista, que es fa llarga, anant amb compte d’agafar una drecera (fites de pedra) que talla camí del llarg revolt que fa la pista. 

14,7 km 3h55min Collet de les Tres Alzines (604 m) (gps 31T 393502 4618279)

Inapreciable coll enmig del bosc. Del coll baixa una pista al nord, però de fet, sabrem que hi hem passat quan veiem el dipòsit d’aigua a mà esquerra del camí, a pocs metres de la bassa de Cal Maçana. 

14,9 km 4h Cal Maçana (bassa) (589 m) (gps 31T 393731 4618426)

El camí tomba a l’esquerra (nord) just allà on trobem un bassa i a 120 m de la gran masia de Cal Maçana, un casalot inclòs en l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.  

Aquest indret ja estava habitat per famílies pageses ja al s.XIII essent conegut com a Can Cirera. No és fins el s. XVI que s’inicia el llinatge dels Massana, família que durant aquest segle foren Batlles de Rajadell i al llarg de l’edat Moderna ocuparen càrrecs importants a la cofradia de St. Sebastià. Al segle XVII la pubilla Massana es casa amb Josep Viladevall i a partir d’aleshores el cognom de la família es manté com a Vila-Massana.

Dintre del conjunt es troba l’ermita de Sant Miquel del Pla de Cirera. Llegim a patrimoni de la Generalitat:

“Situada dins l’antic terme del castell de Rajadell, al lloc de Cirera, fou capella rural i acollí durant un segle un priorat femení de donades. L’església s’esmenta el 1275 quan el bisbe de Vic li cedí la regla de Sant Agustí per que la comunitat encapçalada per Na Cirera la regís. Aquesta comunitat es fusionà amb la de Sta. Llúcia del mateix lloc. La família Massana, propietari d’aquesta capella, la construí de nou l’any 1632, mantenint la mateixa advocació a Sant Miquel; la construcció de la nova capella correspon als anys de prosperitat de la masia veïna i de la majoria de masies del terme.”

En aquest punt abandonem la carena de La Serra per seguir la pista en descens vers a nord-oest durant 200 m, fins a trobar un camí asfaltat. 

15,1 km 4h05min Creuem pista asfaltada. Corriol torrent de l’Enfitat (564 m) (gps  31T 393591 4618557)

Creuem la pista asfaltada i prenem el corriol recte que surt a 3-4 metres a l’esquerra i que continua baixant en direcció nord. El corriol, agraït després del llarg tram que hem fet per pista, travessa camps de conreu on podrem visitar un parell de barraques de pedra en sec. Al cap de 850 m (12-15 min) d’agafar el camí hi ha un encreuament de pistes que ens portaria pel PR C-75 també fins a Rajadell. El sender baixa també a Rajadell,  tot i que ho fa per pista.

Continuem pel corriol, més estètic i interessant que no pas el PR, per continuar per un lateral de les Feixes de la Font del Gem i les Vinyes del Perico amb el barranc del torrent de l’Enfitat a la nostra dreta.  Poc després de trobar una tercera barraca de pedra en sec, farem cap al camí asfaltat de Cal Maçana i que ens portarà fins al nucli vell de Rajadell en pocs minuts. 

17,9 km 4h50min Plaça de l’Era de Rajadell (363 m) (gps 31T 392374 4620388)

Rajadell és un municipi de la comarca del Bages de 533 hab que va créixer al voltant del Castell de Rajadell (s. XI) i l’església.  El nucli vell, tot i petit, és interessant i convida a passejar-hi pels seus carrers, pocs, empedrats. 

Castell de Rajadell: “Fortificació Militar de base romànica, modificada al gòtic i ampliada als segles següents fins a adquirir la fesomia d’una masia fortificada gairebé de planta quadrada amb obertures a totes les cares que no li resten el seu aspecte fortificat. L’edifici està pràcticament abandonat i ha perdut un tros de la teulada lateral.

Documentat el 1063. Citat l’any 950 amb el nom de “Castro Agello”, els senyors són documentats a partir de 1025 i especialment al 1113, vinculats a la família dels Cardona. El castell va ser damnificat per les forces joanistes en el transcurs de la guerra de la Generalitat contra el rei Joan II (1462-1472), després de la qual Joan Berenguer de Rajadell reparà els desperfectes esmentats. A finals del segle XIV el domini del castell va passar als Cruïlles i desprès a Bernat Aimeric que posseïa la parròquia de Monistrolet; al segle XVIII el castell va passar als Pignatelli que fa pocs anys el van vendre a particulars, també es van vendre els seus dominis al Bages i al peu del castell fragmentant-los en parcel·les les quals van donar lloc al naixement del poble de Rajadell.”

(Font Patrimoni de la Generalitat)

Continuem el recorregut.  Situats de nou a la plaça de l’Era i mirant al castell, hem de prendre un petit carrer que baixa a l’esquerra (est) seguint les marques blanques i grogues de PR.  Ben aviat creua el torrent del Daurell per iniciar tot seguit una lleugera pujada per un bonic sender fins a les cases de Comallonga i Cal Damià. 

18,7 km 5h05min Comallonga-Cal Damià-Camila (401 m) (gps 31T 392023 4620311)

Una pista de grava ens porta ràpidament des de les masies de Comallonga i Cal Damià-Camila fins al barri de les Casetes.

19,2 km 5h10min Les Casetes (374 m) (gps 31T 391693 4620647)

Barri del Rajadell on s’ha desplaçat modernament el creixement del poble. El sender ens portarà a la rotonda de les Casetes i de nou a l’estació.

20 km 5h30min Estació de Rajadell (365 m) (gps 31T 391756 4620883)

BIBLIOGRAFIA

BIBLIOGRAFIA WEB

TRENS

EL TEMPS

ALTRES

CARTOGRAFIA
 • Mapa comarcal de Catalunya 1:50.000. Bages – 07. Edició 7a. Any 2012
 • Mapa topogràfic de Catalunya Col·lecció Unitats Geogràfiques 1:25.000 Alta Anoia. 
 • Mapa topogràfic de Catalunya Col·lecció Unitats Geogràfiques 1:25.000 Manresa

RUTES RELACIONADES

Publicada a:

, , , , , , , , , , , , , , , ,

One thought on “166. Cogulló de Cal Torre (100 Cims) des de l’estació de Rajadell (Bages)

Fes un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s