167. La Mola del Tarragonès (100 Cims) des de l’estació de Roda de Berà

ÍNDEX DE CONTINGUTS

 1. DADES TÈCNIQUES
 2. LA TRAVESSA
 3. CONNEXIONS AMB ALTRES RUTES
 4. MAPES
  1. TOPOGRÀFIC
  2. TRACK A WIKILOC
 5. DIFICULTAT
 6. ELS SENDERS
 7. ELS TRENS
 8. LA RESSENYA
 9. BIBLIOGRAFIA
  1. LLIBRES
  2. BIBLIOGRAFIA WEB
  3. CARTOGRAFIA
 10. RUTES RELACIONADES

DADES TÈCNIQUES

 • Estació de sortida/arribada: Roda de Berà (Regionals)
 • Distància/durada: 14,7 km / 4h (sense aturades)
 • Desnivell:  +/- 320 m
 • Dificultat: Moderada
 • Track a Wikiloc

LA TRAVESSA

Des de l’estació de Roda de Berà d’aquest municipi del Tarragonès farem una caminada que ens portarà a fer la Mola del Tarragonès, un modest cim de 317 m situat entre els municipis de Bonastre (Baix Penedès), i del Creixell i la Pobla de Montornès. El cim és doblement interessant per als col·leccionistes de cotes, atès que forma part tant a la llista dels 100 Cims de la FEEC com a la dels Sostres Comarcals com a punt culminant del Tarragonès.

L’excursió discorre 8,7 km (60%) pel terme municipal del Creixell, tret de la part inicial i final del recorregut que ho fa per Roda de Berà, i d’una incursió de 4 km pel terme de Bonastre. La ruta ens portarà a visitar diferents elements de pedra en sec, molt present a la zona, així com la possibilitat de visitar les masies abandonades, de Mas Mercader (inclosa l’ermita també en ruïnes de Santa Teresa), i de Mas Gibert. També cal esmentar, per la seva curiositat, un “jardí de cactus” que veurem baixant de la Mola.

El 5 d’agost de 2016 la zona va patir un greu incendi que va afectar 500 ha de bosc de la zona, inclòs el cim de La Mola. La ruta que us proposem tot i recórrer 4 km de bosc cremat, creiem que és prou interessant com per a realitzar-la igualment i prendre, encara més, consciència del desastre que suposa sobre el nostre territori una tragèdia com aquesta.  

 • Interès: La Mola del Tarragonès un 100 Cims de la FEEC que alhora és també sostre comarcal.
 • Època: Tot l’any. Compte amb la calor durant els mesos d’estiu.
 • Dificultat: Itinerari mitjà sense ascensions remarcables que discorre bàsicament per pistes i alguns corriols estètics.

CONNEXIONS AMB ALTRES RUTES

 • La ruta té la mateixa estació d’inici de Roda de Berà que la travessa Ruta ST164, travessa que va per les vies en desús de la línia Roda de Berà-Reus fins a l’estació del Camp de Tarragona.

MAPES

TOPOGRÀFIC
Mapa de la ruta
TRACK A WIKILOC
Wikiloc

DIFICULTAT

La travessa no presenta cap dificultat destacable. La pujada a la Mola pot haver-hi algun tram dret però mai s’inclina excessivament.

Qualsevol edifici abandonat o infraestructura sense manteniment no estan lliures mai de riscos. Compte si entreu a l’interior dels edificis abandonats, i teniu en compte que si ho feu, és sota la vostra responsabilitat.

ELS SENDERS

Trobarem diferents senders durant el recorregut., només un d’homologat, el GR-92, que seguirem un tram durant la pujada i un altre a la baixada.

Durant molts trams coincidirem amb el 46è Dia del Camí de Muntanya (el Camí de l’Aguilera), un recorregut organitzat pel Club Esportiu Muntanyenc Creixell i que es va realitzar l’any 2010 per la zona. 

Així mateix, des del cim de la Mola trobarem indicadors de camins dissenyats per l’Ajuntament de Bonastre, com el Bonastresc, que recorren el vessant nord d’aquesta muntanya.

La Ronda Verda del Baix Gaià és una ruta circular que uneix diferents municipis d’aquesta subcomarca. Trobarem indicadors d’aquest itinerari en diversos punts de la ruta, només indicat als pals senyalitzadors, ja que no té una senyal de pintura pròpia.

ELS TRENS

SORTIDA:  Atenció: la travessa comença a l’estació de Roda de Berà, de la línia de regionals R13 de Rodalies de Catalunya. No confondre-la amb l’estació de Roda de Mar, baixador situat al centre mateix de Roda de Berà. Ambdues estacions disten dos quilòmetres de distància.

L’estació de Roda de Berà queda fora del nucli urbà. Atesa aquesta circumstància, en aquesta estació només s’hi aturen un parell de trens al dia, un per cada sentit. És per això que és més pràctic arribar a aquesta estació i tornar des de la del Camp de Tarragona (AVE), que té constants circulacions cap a Barcelona o Lleida.

Roda de Berà i Roda de Mar són parades de la R13 Barcelona-Lleida per Valls. L’estació principal i la que té un gran edifici de viatgers és la de Roda de Berà. Però atesa la seva llunyania del centre de Roda només s’hi aturen dos trens al dia, un per sentit:

R13: 07:06-8:14 Barcelona Sants-Roda de Berà
R13: 14:47-14:55 Roda de Berà-Sant Vicenç de Calders (connexió amb R2 i Regionals)

A l’estació/baixador de Roda de Mar, per estar situada al centre, s’hi aturen un parell de trens més al dia que a la de Roda de Berà.

LA MOLA DEL TARRAGONÈS (ZONA CREMADA 2016)

LA RESSENYA

(datum ETRS89)

0 km 0h Estació de Roda de Berà (66 m) (gps 31T 369158 4560380)

El primer tram de travessa discorre en direcció oest per la pista asfaltada que connecta amb la Pobla de Montornès. Al cap de 1.100 metres, just abans de creuar les vies del tren per un pont estret apte per a vehicles, deixem l’asfalt per prendre el  camí de terra de la dreta.  Tot just trobem una  bifurcació que seguirem ara a l’esquerra, en direcció al Fondo de la Teuleria.

L’estació de Roda de Berà és la més monumental de les que es van fer a la línia entre aquesta estació i Reus.  Va entrar en servei l’any 1883 quan es va inaugurar el tram de Calafell  a Valls construït per la Companyia dels Ferrocarrils de Valls a Vilanova i Barcelona (VVB). 

L’any 2006 es va construir un intercanviador d’ample de via que va aprofitar (i malmetre) alguns centenars de metres de la línia Roda-Reus. Aquí fins al febrer de 2008 els trens Alvia i Altaria accedien a la LAV Madrid-Barcelona.

El camí creua sota les vies del tren d’alta velocitat alhora que passa a tocar de les vies del tren que van a Valls i Picamoixons. Caminem pel Fondo de la Teuleria fins a trobar un pas a nivell. El creuem  (compte amb els trens) i seguim el camí que ens portarà entre camps de conreu fins al Mas Mercader.

2,2 km 35 min Mas Mercader (96 m) (gps 31T 367350 4560560)

Gran mas en ruïnes inclòs en l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya que tot i la proximitat a La Pobla de Montornès, pertany al municipi del Creixell, tret de l’ermita que és de la Pobla.

En una llinda de la casa es pot llegir que la casa és de l’any 1722, tot i que altres fonts (Enciclopèdia Catalana) afirmen que és del s. XVI . D’estil eclèctic, el vessant nord de la casa és renaixentista, mentre que el sud, en modificacions fetes durant el s. XIX, té un estil romàntic  amb aspecte de castell.  A ponent de la casa hi ha, també abandonada,  l’ermita de Santa Teresa, de la qual destaca el paviment ceràmic del presbiteri d’estil valencià.

Prenem ara el camí en direcció nord que va pel nord de la masia i que desemboca al Camí de Mas de Gibert, pista asfaltada on trobem el GR-92 i la Ronda Verda del Baix Gaià. El camí creua les vies i segueix una línia elèctrica entre una pineda.   

3,4 km 50 min Abandonem GR-92 (116 m) (gps 31T 367507 4561676)

Aproximadament 15 min després d’agafar el GR-92, l’hem d’abandonar (ja el seguirem un tram més durant la baixada) en una cruïlla senyalitzada a l’esquerra seguint l’indicador de fusta en direcció a La Mola.

Opció visita al Mas Gibert  (146 m) (gps 31T 367592 4562017) Arribem a una cruïlla de diferents camins. Un pal de fusta ens informa de la direcció a l’enllaç GR-92 sud (del que venim), la de La Mola i la de l’enllaç GR-92 nord.  No prenem cap d’aquestes i sí un camí que surt al sud i que en 180 m (4 min) ens durà fins a les ruïnes de Mas Gibert.

4,4 km 1h10min Barraca pedra en sec amb taula (160 m) (gps 31T 367070 4563047)

Just al límit de la zona cremada durant  el gran incendi de l’any 2016, però dins encara de la pineda intacta, trobem un bell exemple de barraca de pedra en sec.

Barraca de planta quadrada amb entrada d’arc de mig punt, 1,5 m d’alçada interior i amb sostre arrebossat. El banc de fusta que s’hi ha colocat a tocar de la barraca i l’ombra dels pins, fan de l’indret un punt ideal de descans abans de l’ascens final a la Mola.

El corriol s’enfila fort a estones pel llom de la carena que duu a la Mola entre els arbres cremats de l’incendi de 2016. La manca de vegetació ens permet,  per contra, gaudir d’unes vastes panoràmiques del Tarragonès així com de la roca calcària del Cretaci-Juràssic del sòl que estem trepitjant.

5,2 km 1h20min Barraca pedra en sec (255 m) (gps 31T 367070 4563047)

Una mica més amunt, a tocar del camí i abans del pou del Missenguet, trobem una segona barraca de pedra en sec.

L’arc d’entrada està lleugerament deformat, el que la fa més atractiva. Interiorment fa 2,50×2,75 m i 2,65 m d’alçada. Tota la barraca està envoltada exteriorment per un contrafort d’uns 0,60 m d’amplada. (Font Wikipedra)

5,3 km 1h25min Pou del Missenguet (255 m) (gps 31 T 367046 4563146)

En un collet on el camí que seguim s’uneix a la carena de la Serra Llarga, veurem el pou a tocar del camí. El corriol s’enfila amb ganes fins a la Mola entre un terreny fortament abancalat, indicador que el que avui és bosc, abans, aquests vessants de la muntanya eren aprofitats per al conreu potser de garrofers o vinyes.

5,8 km 1h35min La Mola (316 m) (gps 31T 367318 4563457)

Cim situat al límit dels municipis de Bonastre i Roda de Berà, al cim trobem el vèrtex geodèsic (referència 271134001) de l’ICGC que marca l’alçada de 317, 821 m.  Des del cim es pot arribar a albirar la serra de Miramar i el Tossal Gros, el Montmell, les muntanyes del Gaià i de Prades i les ciutats de Tarragona, Coma-ruga i Torredembarra.

De la Mola anem al nord entrant al terme municipal de Bonastre i que no abandonarem fins després de la font del Gavatxo. Baixem per un corriol que va per l’ample carena cimera fins a desembocar a la pista d’accés al Tros del Boter, topònim que ens indica que en algun moment de la història en aquest indret s’hi havien dedicat a la feina tradicional de fer botes.

7,1 km 1h50min Jardí de cactus (267 m) (gps 31T 368096 4563930)

En una bifurcació de camins (pal indicador), just on finalment acaba la zona cremada per l’incendi de 2016, podrem observar darrere de la tanca el curiós Jardí de cactus que Antonio Díaz Cazorla veí de Bonastre, ha creat dins la seva finca.

A mà esquerra el camí baixa en 1,8 km fins a Bonastre per l’Obaga del Meià. Nosaltres hem de continuar també en direcció a Bonastre però per la urbanització Font de la Gavatxa (indicador). La pista (carrer Puig-roig) passa pel paratge del Mallol (antiga zona de vinyes joves) i pel costat del Corral de l’Hivern. De camí tindrem bones vistes de Bonastres i de l’arrodonit cim del Turó de Puig-roig.

 7,8 km 2h Abandonem carrer Puig-roig (237 m) (gps 31T 368560 4563686)

Per anar a la Font de la Gavatxa tenim dues opcions:

1. La ruta que hem seguit és la que s’endinsa en el torrent que baixa de la partida del Mallol (afluent del torrent de l’Aguilera), que hem cregut més interessant des del punt de vista paisatgístic. En aquesta opció hem d’estar atents de no passar-nos la cruïlla, no indicada de cap manera especial.

El camí gira a la dreta envoltant el Turó de Puig-roig pel sud i s’endinsa en la vall de la partida del Mallol. Passem entre camps de conreus amb vinyes, ametllers i garrofers. El camí desemboca al GR-92. Per anar a la font haurem de girar a l’esquerra durant 125 m.

2. La segona opció és la d’anar a buscar el GR-92 a la urbanització Font de la Gavatxa, sender que si el seguim en direcció sud ens durà també a la Font de la Gavatxa. Aquesta opció, més còmoda, passa per camins asfaltats i transitats però és de més fàcil seguiment.

9,7 km 2h25min Font de la Gavatxa (193 m) (gps 31T 368394 4562978)

Tot i que l’àrea de la font hi  predomina el pi blanc, l’etimologia indica que el nom podria venir del pollancre gavatx (populus nigra ‘italica’), un arbre caducifoli comú a les zones humides.

Aquí hi ha la mina d’aigua que dóna servei a la urbanització i que ha deixat la font sense aigua corrent. L’indret  no està gaire ben conservat, amb grans dipòsits  d’obra de recollida d’aigua que donen un aspecte deixat a l’entorn. La font està mig enrunada, però encara conserva unes rajoles amb el seu nom. També hi ha unes escales totalment cobertes per la vegetació i una antiga bassa al centre de l’espai. Tot i així,  pot ser un bon lloc per fer una aturada i recuperar-se una mica.

Continuem per la pista seguint el GR-92 per on hem retrocedit anteriorment fins a atènyer un collet, límit entre Bonastre (Baix Penedès) i La Pobla de Montornès (Tarragonès) on trobem un pal indicador del GR-92. El corriol baixa seguint l’antic camí entre La Pobla de Montornès i Bonastre per un bonic tram de corriol emboscat i amb força pedra.

11 km 2h40min Barraca del Merino (136 m) (gps 31T 367848 4562083)

Trobem les ruïnes de la barraca del Merino 10 m abans d’anar a parar al Camí Nou de Mas Gibert, on hi ha un pal indicador. Abandonem el GR-92 definitivament per girar a l’esquerra (est) seguint la Ronda Verda del Baix Gaià en direcció a Roda de Berà (3,2 km segons l’indicador). 

El camí passa pel Corral del Massot entre una bosquina amb pins amb multitud de bancals d’antics camps de conreu. Amagades al bosc hi ha diverses barraques de pedra en sec (podeu consultar el wikipedra per al a seva localització).

11,8 km 2h50min Trencall a l’Aguilera (168 m) (gps 31T 368351 4561679)

Abandonem el Camí Nou de Mas Gibert tot prenent un corriol a la dreta seguint un indicador de fusta en direcció a l’Aguilera. Poc després obviem un trencall que baixa cap al Fondo de la Teuleria per continuar per la carena de l’Aguilera, des d’on tenim bones vistes de bona part del recorregut fet, inclòs el cim de la Mola, així com del pont del TAV i del túnel ferroviari que passa sota el Cucurull.

12,3 km 2h55min L’Aguilera (170 m) (gps 31T 368337 4561236)

Petit cim que dóna nom a la carena de la serra que baixa fins a tocar de l’estació de tren de Roda de Berà. Caminem per una brolla formada per estepes, romaní i margallons que permet tenir àmplies vistes del Baix Gaià i de les muntanyes dels Molins de Roda.

12,8 km 3h05 Rassa del TAV (133 m) (gps 31 T 368594 4560822)

Les obres del tren d’alta velocitat va separar la carena de l’Aguilera en dos en obrir la gran rassa per on passen les vies. Per continuar la ruta i anar a l’altra banda del ferrocarril cal envoltar les vies per llevant. Un corriol baixa paral·lel a les vies fins a trobar el pas inferior que el creua.

Un cop a l’altre costat, prenem un camí paral·lel a les vies pel sud que remunta de nou la carena de l’Aguilera fins arribar al torrent de l’Aguilera. Tombem a la dreta i continuem per un camí que va pel marge dret del torrent. A l’altre vessant del torrent podrem veure una antiga canalització d’aigua que deuria baixar aigua del torrent fins a Roda.

El camí desemboca al camí asfaltat a l’alçada de la Pedrera de l’Aguilera, a 400 m escassos de l’estació.

14,7 km 3h35min Estació de Roda de Berà (66 m) (gps 31T 369158 4560380) 

BIBLIOGRAFIA

LLIBRES
 • Excursions pel Tarragonès. Xavier Martorell. Ed. Cossetània 2005
 • A peu per Tàrraco : 10 passejades i excursions. Rafael López Monné, Ed. Arola 2013
 • A peu per les comarques de Tarragona : 25 passejades i excursions 5 vol. Ed. Arola. Rafael López-Monné
 • El tren de la Pobla de Montornès i el centenari del ferrocarril de Reus a Roda. Jordi Morant (1984).
 • Guia de Bonastre. Jordi Blay i Boqué, Luis Navarro Miralles. Edita Diputació de Tarragona (2005) (consulta llibre en pdf/online)
BIBLIOGRAFIA WEB

TRENS

EL TEMPS

PATRIMONI I HISTÒRIA

CARTOGRAFIA
 • Camins del Camp de Tarragona 1.25.000 Ed. Piolet
 • Baix Gaià 1:20.000 Ed. Piolet

RUTES RELACIONADES

Publicada a:

, , , , , , , , , , , , , , , , ,

One thought on “167. La Mola del Tarragonès (100 Cims) des de l’estació de Roda de Berà

Fes un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s