139. De La Plana-Picamoixons a La Riba pujant el Puigcabrer (100 Cims)

ÍNDEX DE CONTINGUTS

 1. DADES TÈCNIQUES
 2. LA TRAVESSA
 3. CONNEXIONS AMB ALTRES RUTES
 4. MAPES
  1. TOPOGRÀFIC
  2. TRACK A WIKILOC
  3. PERFIL DE LA RUTA
 5. LA RESSENYA
 6. FOTOGRAFIES
 7. BIBLIOGRAFIA
  1. BIBLIOGRAFIA WEB
  2. CARTOGRAFIA
 8. RUTES RELACIONADES

DADES TÈCNIQUES

 • Estació de sortida: La Plana-Picamoixons (Alt Camp)
 • Estació d’arribada: La Riba (Alt Camp)
 • Distància/durada: 5,8 km / 2h (sense aturades)
 • Desnivell:  +/- 300 m
 • Dificultat: Fàcil
 • Track a Wikiloc

LA TRAVESSA

Curta però interessant caminada entre les estacions de La Plana-Picamoixons i de La Riba que ens portarà a trepitjar el cim del Puigcabrer, una muntanya inclosa a la llista dels 100 Cims de la FEEC i des d’on gaudirem de bones vistes de les serres de les Guixeres i de Miramar al nord, i de la Serra del Mig i Muntanyes de Prades cap al sud.

Dalt del cim, també conegut com la Torre d’en Petrol, es troben les restes d’una torre d’observació de les Guerres Carlines del s. XIX, mig enrunada, que amaga una curiosa història sobre l’origen del seu nom que més endavant coneixerem.

 • Interès:  El Puigcabrer, un 100 Cims de la FEEC
 • Època: Tot l’any. Compte a l’estiu, escasses ombres.
 • Ruta:  Estació de La Plana-Picamoixons –  Font del Poetó –  túnel sota les vies – Rasa de les Guixeres – els Alzinarets – Carretera dels Moros – Puigcabrer-Torre del Petrol – Serret del Querol – Grau de la Cansaladeta – La Ràpita – Estació de La Riba
 • Dificultat: Cal parar atenció a les cruïlles (senyals). La baixada del Puig Cabrer es fa per un grau fàcil, però que pot donar sensació aèria a persones amb vertigen.

CONNEXIONS AMB ALTRES RUTES

 • LA RIBA: aquesta població de l’Alt Camp és inici o final d’altres rutes de Senderisme en tren:
  • Ruta ST52: Caminada entreLa Riba i Vilaverd pel Puigcabrer i la Serra de les Guixeres 14,7 km.
  • Ruta ST138: Travessa entre Alcover i La Riba per la vall del riu Glorieta i Mont-ral, seguint els senders PR C-20 i GR-7  22,7 km
  • Ruta ST139: De l’estació de La Plana-Picamoixons a La Riba pel Puigcabrer (100 Cims) 5,7 km 
  • Ruta ST140: Travessa entre La Riba i Montblanc que segueix el mateix itinerari del Brugent fins a Farena (29,7 km), des d’on segueix el GR-171 fins a Montblanc.
  • Ruta ST141: Travessa dels Molins de Prades pels rius Brugent i Glorieta entre La Riba i Alcover 27,7 km
  • Ruta ST143: Caminada circular des de La Riba que recorre el riu Brugent per l’Esqueix, el Pinetell i el Clot d’en Goda 15,6 km

MAPES

TOPOGRÀFIC
Mapa_Picamoixons_La Riba
Mapa de la ruta
TRACK A WIKILOC
Wikiloc
PERFIL DE LA RUTA
Perfil 139_Picamoixons_La Riba
Perfil

LA RESSENYA

(datum ETRS89)

0 km 0h Estació de La Plana-Picamoixons (228 m) (gps 31T 348906 4574298)

L’estació es va inaugurar l’any 1863 quan va entrar en funcionament el tram de ferrocarril entre Reus i Montblanc.  Es troba entre els nuclis de població de La Plana, pertanyent a Alcover, i de Picamoixons, nucli agregat a Valls. Tot i que se situa més a prop d’aquest segon nucli, el nom oficial de l’estació és el de La Plana-Picamoixons.

L’estació és un nus ferroviari important. La comunicació de trens entre Barcelona i Lleida es bifurca entre les estacions de Sant Vicenç de Calders i La Plana-Picamoixons en dues línies, la R14 que circula pel litoral passant per Tarragona i Alcover, i la R13 que ho fa per l’interior passant per Valls. Totes dues línies convergeixen de nou en aquesta estació. 

Sortint de l’estació podrem veure el pont de les Roixel.les, un viaducte ferroviari de 30 metres d’alçada sobre el Francolí.  Està format per bigues de ferro transversals fixades sobre dues pilastres intermèdies. L’himne del poble rep el nom de ‘El pont de la Rotxela’,  amb lletra i música de M.Teresa Llorens. L’any 1860 el General Prim hi va posar la primera pedra.

De l’estació anem cap a llevant pel carrer de Rocabruna, via que travessa el barri de les Cases Noves per arribar a Picamoixons després de travessar el pont sobre la riera de les Guixeres.

0,7 km 5 min Picamoixons (215 m) (gps 31T 349459 4574178)

Picamoixons és una entitat municipal descentralitzada de 450 habitants que depèn de Valls. Es troba a tocar del Francolí i separada de La Riba per l’Estret de La Riba, un espectacular congost format pel Francolí que separa les serres de Prades i de les Guixeres. Malauradament, la carretera, i les dues vies fèrries han malmès el paisatge, que hauria de ser espectacular en estat natural. L’etimologia no és clara.

Al llibre ‘Origen dels noms geogràfics de Catalunya : pobles, rius, muntanyes‘ de Manuel Bufarull, indica que l’etimologia del nom seria una aglutinació de pica i moixons (català occidental moixó).  Altres fonts indicarien potser la confluència de meixó, moixó, amb el significat de “collita de messes”, en el lèxic arcaic català, prolongament del llatí MESSIONES, com recull l’occità antic messiones i el francès moissons (collita) (OnCat, VI, 221a-b).

Del nucli principal del municipi, situat a llevant de les Cases Noves, en destaca l’església de Sant Salvador de 1906, amb elements neoromànics i neogòtics.

Durant tota la caminada trobarem els indicadors del 44è Dia del Camí de Muntanya, una caminada entre Valls i La Riba promoguda pel Club Excursionista Reddis de Reus realitzada el 2008.

Reprenem l’itinerari anant en direcció al Camí de Fontscaldes (panell viari) a través del carrer de Sant Salvador per un camí cimentat que va entre camps d’oliveres, i que passa sota la via del tren abans de trobar diverses casetes utilitzades pel pessebre vivent de la localitat.

1,5 km 25 min Font del Poetó (240 m) (gps 31T 349464 4574749

Font de doll constant que omple una bassa que té al costat, amb vistes del Puigcabrer al fons. El camí envolta el Mas del Poetó tot deixant a la nostra dreta un camí que segueix recte la Riera de les Guixeres. Al cap de 250 m (5 min.) de deixar el trencall de la Riera, cal estar atents a agafar a la dreta una pista que s’enfila vers el nord-oest entre bancals d’oliveres pel vessant est del Puigcabrer. 

Caminem per la Carretera dels Moros, una pista que ressegueix tot el vessant de solell de la Serra de les Guixeres fins a Fontscaldes i Lilla, i que vam recórrer a la Ruta ST52 de La Riba a Vilaverd pel Puigcabrer i Lilla

3,4 km 1h10min Abandonem la Carretera dels Moros  (401m)  (gps 31T 348951 4575272)

Deixem la Carretera dels Moros i prenem un corriol a l’esquerra (pal indicador) que puja amb ganes per  un senderó entre garrics, brucs i pins joves. Després de 10 minuts de prendre el corriol trobem una barraca de pedra en sec en ruïnes, des d’on ens portarà aproximadament 10 minuts més, senderó amunt, arribar fins al cim del Puigcabrer.

Pano_puigcabrer02
Barraca pedra seca al coll de la Cabana

3,9 km 1h30min Puigcabrer – Torre d’en Petrol  (524m)  (gps 31T 348606 4575331)

Dalt del Puigcabrer, un 100 Cims de la FEEC, trobem les restes de la Torre d’en Petrol, una torre de guaita construïda l’any 1874 durant la tercera carlinada amb la finalitat de vigilar l’Estret de la Riba. És de planta circular de 5 metres de diàmetre i de 8 d’alçada, tot i que pel vessant sud presenta una gran destrossa produïda, sembla ser, per un llamp ja en època carlina. 

VEURE PANORÀMICA 360º DES DEL PUIGCABRER

L’origen del nom de la Torre del Petrol té una curiosa història darrere. Durant la tercera guerra carlina (1872-1876), dos líders de bàndols contraris lluitaven al territori. Pels carlins, Pere Balcells, que per la seva joventut era conegut com  ‘el Nen de Prades‘, i pels liberals, Manuel Orozco, capità d’una companyia de milícies reclutades al Camp de Tarragona. De caràcter esquerp i malhumorat, Orozco era un assidu de les tavernes locals, on hi solia aparèixer a cavall armat amb sabre i revòlver. Per a demanar un got d’aiguardent ho feia demanant ‘petróleo’, que al final originaria el sobrenom del ‘Petrol’ o el ‘Petroli’, i amb el qual es va acabar coneixent al personatge i a la torre que va fer construir al capdamunt del Puigcabrer.

No cal dir que des d’aquest punt  podem albirar unes vistes més que envejables, amb vistes cap al sud de la Serra del Mig  i les Muntanyes de Prades, i cap al nord de la Serra de les Guixeres i de Miramar, amb el Tossal Gros al fons. Així mateix tenim panoràmiques de Valls i el Camp

Reprenem la ruta seguint un corriol que baixa per la carena del Serret del Querol entre garrics, farigoles i algun margalló aïllat sobre els cingles de l’Estret de La Riba, amb bona panoràmica cap a la Serres de les Guixeres, a la nostra dreta. 

La Riba des del Puigcabrer
Vista de La Riba, Serra del Mig i Mutanyes de Prades des del cim del Puigcabrer
Pano_puigcabrer05
Torre d’en Petrol, Serra Guixeres (dreta) i Montblanc al fons, La Riba i Muntanyes de Prades

4,5 km 1h40min Inici Grau Cansaladeta  (418 m)  (gps 31T 348203 4575393)

Un corriol baixa per l’únic pas practicable que hi ha entre els cingles de Barbet a ponent i el de la Cova de l’Olivar a llevant. El senderó baixa pel Coster de la Cansaladeta tot fent giragonses. El corriol no té dificultat ni és aeri, però sí que dóna certa sensació d’altura en tenir sota els nostres peus la carretera C-14, el ferrocarril a Reus i el pont del TAV sobre el Francolí.

Les vistes que tenim a mesura que baixem perden intensitat. Tot i així, tenim bones vistes de la població de La Riba i els seus molins paperers, el sector del Castell Dalmau a les Muntanyes de Prades i la Serra del Mig.

Un cop superem el grau, el corriol desemboca a un camí que entre antics bancals de pedra seca ens condueix per unes escales cimentades fins a les primeres cases del barri de La Ràpita de La Riba.

Pano_puigcabrer07
Puigcabrer i Serra de les Guixeres (esq.)

5,2 km 1h50min  Barri de La Ràpita. La Riba  (264m)  (gps 31T 347761 4575400)

Seguim els senyals de fusta en direcció a La Riba que ens portaran a passar sota la carretera i les vies del tren abans de tombar a la dreta pel carrer d’accés a l’estació.

Pano_puigcabrer10
Baixant cap a La Riba (centre), amb les Muntanyes de Prades al fons

5,6 km 2h Estació de La Riba  (245m)  (gps 31T 347783 4575704)

L’estació de La Riba es troba a l’extrem est de la població, al barri de La carretera, a tocar de la C-14, separada del nucli urbà pel riu Francolí. Només disposa d’una petita marquesina per aixoplugar-se de la pluja o del vent, sense cap mena de taquilles. Els bitllets cal comprar-los dalt del tren.

FOTOGRAFIES

BIBLIOGRAFIA

BIBLIOGRAFIA WEB

TRENS

EL TEMPS

ALTRES

CARTOGRAFIA
 • Serra de Miramar. Editorial Piolet 1.20.000 (2008)
 • Camins de l’Alt Camp. Ed. Piolet. 1.40.000
 • Mapa topogràfic de Catalunya 1:25.000. Serra de Llaberia, Vall de Llors – 77

RUTES RELACIONADES

Publicada a:

, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Advertisement

2 thoughts on “139. De La Plana-Picamoixons a La Riba pujant el Puigcabrer (100 Cims)

Fes un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s