Catalunya és, des de fa mil·lennis, un país de vins. Foren els grecs qui, al voltant del segle IV aC, introduïren el conreu de la vinya a Empúries. Però fou durant l’època romana quan la vinya es va estendre amb força arreu del territori, amb ciutats com Barcino, Tarraco o Gerunda com a punts destacats.
La producció vitivinícola romana tenia una clara vocació exportadora: el vi es transportava en àmfores cap a Roma i altres indrets de l’Imperi. Els vins de Tarragona, Alella i Mallorca gaudien d’un prestigi considerable. Al jaciment arqueològic de Vallmora, a Teià, es poden visitar les restes d’un celler romà actiu entre els segles I aC i V dC, un testimoni viu del pes que ja aleshores tenia la cultura del vi a casa nostra.
Avui dia, Catalunya compta amb onze Denominacions d’Origen que abracen un total de 70.400 hectàrees de vinya. A aquestes, cal afegir-hi les zones emparades per la DO Cava, les quals no depenen de l’INCAVI (Institut Català de la Vinya i el Vi).
Des de Senderisme en tren, us proposem unes rutes que considerem especialment interessants per descobrir aquest ric patrimoni vinícola i natural del país. Una invitació a caminar, tastar i conèixer.
RUTES
1. DO Cava. Sant Sadurní d’Anoia (Alt Penedès)
- Ruta ST59. De Gelida a St. Sadurní d’Anoia pel Puig d’Agulles (100 Cims)
La DO Cava inclou 159 municipis de tot l’estat dedicats a l’elaboració d’aquest vi escumós. El Consell Regulador del Cava, situat a Vilafranca del Penedès, és el seu organisme de control. A diferència de la resta de DO catalanes, la DO Cava depèn del Ministerio de Agricultura atès que inclou altres municipis productors, tot i el principal nucli d’elaboració és a Sant Sadurní d’Anoia, capital de la comarca de l’Alt Penedès.
Les possibilitats turístiques al municipi són moltes i variades. Podem fer caminades per l’entorn (veure Rutes i llocs d’interès), esmorzars entre vinyes, fer tast de vins i allotjar-nos entre vinyes. Una de les més conegudes és el pícnic a les caves, on la compra d’una ampolla dóna accés a una zona de lleure amb taules i graelles que s’omplen de visitants els dies festius.
La Ruta ens porta des de Gelida fins a Sant Sadurní d’Anoia, la Capital del Cava com el mateix ajuntament de la capital de l’Alt Penedès anuncia al seu web. En aquest municipi de 12.000 habitants es troben alguns dels cellers elaboradors de cava més coneguts, com Freixenet, Codorniu, Gramona o Recaredo.
Podem visitar les caves Freixenet just abans d’agafar el tren, atès que es troben a tocar de l’estació de tren al sud-est del municipi.



2. DO Alella. (Maresme/Vallès Oriental)
- Ruta ST01bis. De Montmeló a Montgat Nord pel castell de Sant Miquel, el poblat ibèric de Castellruf i el turó de Galzeran (100 Cims)
- Ruta ST60. De Montcada Reixac a Mollet pels turons de les Maleses (poblat ibèric), Galzeran (100 Cims) i Castellruf (poblat ibèric)
- Ruta ST297. De Badalona a Montgat Nord pel turó de l’Home i el turó de Galzeran (100 Cims)
- Ruta ST298. Turó de Galzeran (100 Cims) i Tiana en ruta circular des de Montgat Nord
- Ruta ST304. De Montcada Reixac a Montgat Nord pel poblat ibèric de les Maleses i el turó de Galzeran (100 Cims)
- Ruta ST311. De Mollet a Montgat Nord pel poblat ibèric de Castellruf i el turó de Galzeran (100 Cims)
La Denominació d’Origen Alella s’estén pels vessants de la Serralada Litoral Catalana, repartida entre les comarques del Maresme i el Vallès Oriental. Actualment comprèn onze municipis del Maresme i set del Vallès Oriental, amb un total d’aproximadament 560 hectàrees de vinya i vuit cellers. La varietat predominant és la pansa blanca, nom local amb què es coneix el xarel·lo, i que constitueix la base de la majoria dels seus vins blancs.
Una de les característiques més destacades d’aquesta DO és el tipus de sòl: el sauló, una sorra clara procedent de la descomposició del granit. Tot i ser un terreny pobre en nutrients, el sauló té un excel·lent drenatge, fet que afavoreix la qualitat dels raïms i confereix als vins d’Alella unes propietats úniques.
En la caminada que us proposem entre Montmeló i Tiana, podreu recórrer vinyes de diversos cellers, tant del vessant nord i més fresc del Vallès Oriental com de les solejades vinyes del Maresme, que s’estenen des de cotes properes al nivell del mar fins gairebé al cim del Turó del Galzeran (inclòs als 100 Cims de la FEEC).
La ruta es complementa amb un ric patrimoni històric que abasta des de dòlmens prehistòrics i poblats ibèrics, fins a castells medievals, configurant un recorregut que uneix paisatge, cultura i tradició vitivinícola.
Podeu consultar les possibilitats eno-turístiques al web Promoció del territori DO Alella.





3. DO Montsant. Capçanes (El Priorat)
- Ruta ST67: Duesaigües-L’Argentera – Serra de l’Argentera – Mola de Colldejou (100 cims) – Portell de Llaberia – Llaberia – Capçanes 24,1km (1.075m / -1.150m) (L)
- Ruta ST100: Capçanes – Cova dels Dos Ulls – Portella de Montalt – Canal del Plom – Montalt Nord (100 cims) – Racó de la Sendal – Capçanes 16,7km (+/- 800m)
- Ruta ST111: Travessa des del Pradell a Capçanes la Mola de Colldejou, Miranda de Llaberia, la Foradada i la Desenrocad (+1.060m / -1.200m)
- Ruta ST112: De l’estació de Marçà-Falset a la de Capçanes per la Vall de Ricorb i el Camí de les Taules 12km (+510m/-610m)
- Ruta ST114: Capçanes: Volta a la Desenrocada pel Camí de les Taules, Mas del Cosme, Lo Grauet, L’Avioneta i Font de la Mata 18,8km (+/-910m)
La Denominació d’Origen Montsant va néixer l’any 2001, fruit de l’escissió de la zona de Falset de la DO Tarragona. Actualment, aquesta DO ocupa unes 2.000 hectàrees de vinya, majoritàriament situades a la comarca del Priorat, encerclant la DOQ Priorat, que es troba al centre mateix de la comarca. La producció anual del Montsant gira entorn dels 5 milions d’ampolles.
Un dels cellers més emblemàtics de la zona és el Celler de Capçanes, conegut per haver estat durant molts anys l’únic de l’Estat que produïa vi kosher, elaborat segons els estrictes protocols que exigeix la tradició jueva. El Montsant, a més de bons vins, ofereix experiències enoturístiques que podeu descobrir al web Montsant Enoturístic.
Capçanes, petit poble de 450 habitants situat al sud de la comarca, té també un pes històric destacat: és el lloc de naixement de Pere Joan Barceló i Anguera, més conegut com Carrasclet, guerriller antiborbònic que protagonitzà una vida llarga i atzarosa, símbol de resistència i lluita. El seu record es manté viu gràcies al sender de petit recorregut PR C-88 Ruta del Carrasclet, un itinerari de 76 quilòmetres que uneix Capçanes amb Reus, tot resseguint els seus passos.
El tren hi arribà l’any 1891, amb la posada en marxa del tram entre Marçà-Falset i Móra. Des del baixador de Capçanes, avui dia, és possible emprendre travesses i excursions de gran interès, que combinen natura, història i cultura del vi.





4. DO Penedès. L’Arboç/Vilafranca del Penedès (Alt Penedès)
- Ruta ST312. Dels Monjos a Vilanova i la Geltrú pel Camí Ramader de la Marina i el Puig d’Àliga (100 Cims)
- Ruta ST312. Circular des de l’Arboç pel pantà de Foix i el castell de Castellet
- Ruta ST314. Dels Monjos a l’Arboç pel Puig d’Àliga (100 Cims) i el castell de Castellet
- Ruta ST315. Dels Monjos a l’Arboç pel Puig d’Àliga (100 Cims) i el pantà de Foix
- Ruta ST316. Ruta de castell a castell, de Penyafort a Castellet, entre els Monjos i l’Arboç
- Ruta ST317. Ruta dels Castells de la Marca i Puig d’Àliga (100 Cims) des de l’estació dels Monjos
- Ruta ST318. Dels Monjos a Vilafranca 2x100Cims (Puig de l’Àliga i Penya del Papiol) per MAC Olèrdola
- Ruta ST319. Dels Monjos a Vilafranca per Olèrdola i la Penya del Papiol (100 Cims)
- Ruta ST320. Els Monjos circular pel Puig d’Àliga (100 Cims) i les coves i el forn de Castellví
La Denominació d’Origen Penedès és una de les més antigues i emblemàtiques de Catalunya. Amb una tradició vinícola que s’endinsa en època ibèrica i romana, avui es desplega entre el mar i la muntanya, en un paisatge on la vinya és protagonista indiscutible. A la franja central del Penedès, entre l’Arboç, els Monjos i Vilafranca del Penedès, la vinya conviu amb un ric patrimoni històric i cultural, i una forta vinculació amb el ferrocarril.
El tren va arribar a Vilafranca del Penedès l’any 1865, com a part del traçat entre Barcelona i Tarragona, i ben aviat es convertí en un motor de transformació per al territori. Encara avui, aquestes estacions són excel·lents punts de partida per fer caminades entre vinyes i visitar cellers que combinen tradició i innovació.
Vilafranca, capital del vi, és també capital castellera. El so de les gralles i l’espectacle de les colles alçant castells omplen places i carrers, especialment durant la Festa Major, declarada d’interès nacional. A pocs quilòmetres, l’Arboç sorprèn amb la seva Giralda, una rèplica singular del famós monument sevillà, i amb la Casa Museu del Molí de les Ànimes, dedicada a la cultura popular i la memòria del poble.
Els Monjos, per la seva banda, acullen el Castell de Penyafort, un conjunt monumental d’origen medieval vinculat al naixement de Sant Ramon de Penyafort. A més, molt a prop, hi trobem el jaciment ibèric de la Font de la Canya, un important centre de distribució de vi fa més de 2.500 anys, que revela la llarga relació d’aquest territori amb la cultura vitivinícola.
Aquest tram del Penedès ens ofereix l’oportunitat de caminar entre vinyes centenàries, visitar castells i testimonis arqueològics, i descobrir un paisatge humà i natural profundament arrelat a la terra i al vi. Un territori que, com tants altres, també es pot descobrir amb tren i a peu.




Trobo a faltar la ruta gr-174 priorat?
Hola Josep,
Tens tota la raó que el Gr-174 que recorre bona part del Priorat i és un excel·lent sender entre vinyes.
Però la petita tria que aquí recomanem són només rutes que de moment hem recorregut a Senderisme en tren. Entre Duesaigües i Falset hi ha una possibilitat d’itinerari seguint en part el GR-174, que si en el futur el realitzem, no dubtis que el recomanarem al web.
Moltes gràcies pel comentari i la recomanació.
Bona ruta
Senderisme en tren.